ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σκάνδαλο στη Δανία: γιατροί εμφύτευαν σπιράλ σε έφηβες Ινουίτ της Γροιλανδίας εν αγνοία τους

Σοκ έχει προκαλέσει οι πρακτικές αντισύλληψης που επέβαλε η Κυβέρνηση της Δανίας από το 1960-1991 και αφορούσε μόνο κορίτσια της Γροιλανδίας.

"Θυμάμαι τους γιατρούς με τις άσπρες στολές και ίσως ήταν και κάποια νοσοκόμα. Είδα τις μεταλλικές απολήξεις εκεί όπου πρέπει να ανοίξεις τα πόδια σου. Ήταν πολύ τρομακτικό. Και τα εργαλεία των γιατρών ήταν πολύ μεγάλα για το παιδικό μου σώμα- ένιωθα σαν να είχα μαχαίρια μέσα μου" λέει η Naja Lyberth, 60 ετών σήμερα. Μία από τις χιλιάδες κοπέλες στις οποίες εμφυτεύτηκε εν αγνοία τους σπιράλ από το Κράτος της Δανίας, χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων και των γονιών τους.

Τώρα η Δανία και η Γροιλανδία έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος την επιβολή αυτών των μέτρων από Δανούς γιατρούς σε νεαρά κορίτσια της Γροιλανδίας. Η Γροιλανδία ανεξαρτοποιήθηκε από τη Δανία το 1953 (υπήρξε αποικία της), όμως η Κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανέλαβε τα ηνία στον τομέα της Υγείας μόλις το 1992.

Ο Soren Rud, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δήλωσε στο BBC πως ο πληθυσμός της Γροιλανδίας είχε σχεδόν διπλασιαστεί ως το 1970. Και πως πιστεύει ότι αυτή η πρακτική ήταν σκόπιμη -"είναι προφανής η διάθεση να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθυσμός καθώς το Κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίσει πόρους για τη στέγαση και τα κοινωνικά επιδόματα".

Η Νaja πρέπει να ήταν 13 ετών όταν ένας γιατρός της ζήτησε να πάει στο νοσοκομείο σε συνέχεια του τσεκ απ που έκαναν στο σχολείο. "Δεν ήξερα τι ήταν και δεν μου εξήγησε ποτέ τι θα έκανε, ούτε μού ζήτησε την άδειά μου" επεσήμανε η γυναίκα. Ακολούθησαν και άλλα κορίτσια από το σχολείο της, που όμως δεν μίλησαν ποτέ για αυτή την εμπειρία τους, καθώς είχαν υποστεί σοκ.

Ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και έφτιαξε ένα γκρουπ στο Facebook για να μοιραστούν οι γυναίκες το τραύμα τους και να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Το γκρουπ αριθμεί 70 μέλη. Ενώ το podcast Spiralkampagnen βρήκε αρχεία που δείχνουν πως εμφυτεύτηκαν σπιράλ σε 4.500 κορίτσια εν αγνοία του από το 1966 ως το 1970. Όμως οι απαράδεκτες επεμβάσεις συνεχίστηκαν ως και τα μέσα της δεκαετίας, επομένως ο συνολικός αριθμός παραμένει ακόμα άγνωστος.

Η Κatrine Jakobsen ήταν 12 ετών όταν εμφύτευσαν το σπιράλ. Για δύο και πλέον δεκαετίες υπέφερε από πόνους και στα 30 της αφαίρεσε τη μήτρα της. "Είχε τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μου. Δεν έκανα ποτέ παιδιά. Δεν μου το είπε ποτέ κανείς, ήμουν μόνη μου σε όλο αυτό" δήλωσε.

Η γυναικολόγος Aviaja Siegstad, από το νοσοκομείο Queen Indgrid του Nuul επεσήμανε πως "σε μια μήτρα που δεν έχει εγκυμονύσει ποτέ, θα προκαλούσε περισσότερη αιμορραγία, πόνο και κίνδυνο μόλυνσης".

Κάποιες άλλες γυναίκες το έμαθαν όταν πια είχαν καταφύγει σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης νομίζοντας ότι δεν μπορούν να συλλάβουν. Άλλες γυναίκες δεν προσπάθησαν να συλλάβουν γιατί νόμιζαν πως δεν μπορούν. Επίσης λέγεται πως οι γιατροί εμφύτευαν κρυφά σπιράλ και σε γυναίκες μετά από αμβλώσεις. Θύματα αυτής της πρακτικής ήταν αποκλειστικά κορίτσια από τη Γροιλανδία είτε ζούσαν εκεί είτε στο έδαφος της Δανίας.

Ο Δανός Υπουργός Υγείας Magnus Heunicke δήλωσε πως θα ερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και σημείωσε πως "ο πόνος, ο σωματικός και συναισθηματικός, που προκλήθηκε στις γυναίκες είναι ακόμα παρών".

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ εδώ:

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.