ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έρευνα: τι πιστεύουν οι άντρες για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία;

Δεν αναγνωρίζουν τα προκλητικά βλέμματα ως παρενόχληση, όμως παραδέχονται πως δεν θα δούλευαν κάπου που να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.

Η ActionAid, δύο χρόνια μετά την έρευνα "Δεν είναι αυτή η δουλειά μας", παρουσιάζει τα αποτελέσματα νέας πανελλαδικής έρευνας σχετικά με τις απόψεις και τις στάσεις των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή, αλλά παρενοχλούν λεκτικά ή με το βλέμμα θεωρούνται από πλευράς των ανδρών πολύ λιγότερο παρενοχλητικές.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως τι αντιλαμβάνονται οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση, αν αυτή συνδέεται με την άσκηση εξουσίας, ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλική παρενόχληση, πώς αντιδρούν όταν γίνονται μάρτυρες σε περιστατικά παρενόχλησης και πώς επέδρασε το κίνημα #metoo στην ευαισθητοποίησή τους και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ευρύτερα.

Τα αποτελέσματα έρχονται να καλύψουν ένα κενό γνώσης σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία των ανδρών, καθώς οι μέχρι στιγμής έρευνες επικεντρώνονται περισσότερο στις γυναίκες, ενώ παράλληλα σκιαγραφούν τον ρόλο που καλούνται να έχουν οι επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμπεριφορές των ανδρών που συγκέντρωσαν τη μικρότερη συχνότητα αναγνώρισης ως σεξουαλική παρενόχληση ήταν: Τα προκλητικά βλέμματα (π.χ. σε μέρη του σώματος κ.ά.) (50,2%) και η αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων και/ή ιστοριών (51,4%). Είναι αξιοσημείωτο ότι στην έρευνα με τίτλο "Δεν είναι αυτή η δουλειά μας" οι ερωτώμενες έχουν απαντήσει ότι αυτές ακριβώς οι συμπεριφορές είναι αυτές που βιώνουν συχνά ή και καθημερινά. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 69% έχουν βιώσει ως σεξουαλική παρενόχληση τα προκλητικά βλέμματα και σε ποσοστό 61% την αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων και/ή ιστοριών.

Στην ερώτηση "τι θεωρείτε σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;", στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μία απαντήσεις, οι συμπεριφορές που συγκέντρωσαν συχνότητα απαντήσεων μεγαλύτερη του 80% είναι:

-Ο εκβιασμός για να ενδώσει μία γυναίκα σε σεξουαλικές προτάσεις,

-Οι άμεσες ή έμμεσες απειλές ή δωροδοκίες για ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα (88,1%).

-Ο βιασμός, η απόπειρα βιασμού ή η σεξουαλική επίθεση (87,9%).

-Η ανεπιθύμητη σωματική επαφή (π.χ. άγγιγμα, αγκάλιασμα, χάιδεμα κ.ά.) (83,4%).

Σχετικά με τις αντιδράσεις των ανδρών που άκουσαν ή είδαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, αυτές φαίνεται να είναι υποτονικές. Συγκεκριμένα, όσοι δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με το πώς αντέδρασαν. Παρατηρήθηκε ότι το 60% δεν απάντησε στην ερώτηση. Ακόμα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ίδιες γυναίκες θύματα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιδεικνύοντας πυγμή και αποφασιστικότητα.

Η στάση των εταιρειών

Η πλειονότητα των ανδρών (87,6%), συμφώνησε με την άποψη ότι χρειάζονται πολιτικές μέσα στους εργασιακούς χώρους για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών. Συμβατό με την άποψη ότι το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να βελτιωθεί είναι και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα (77,6%), δήλωσε πως δεν θα εργαζόταν σε χώρο εργασίας όπου συμβαίνουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο ρόλος του κινήματος #metoo

Στην ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύουν ότι το κίνημα #metoo στην Ελλάδα έχει επιδράσει θετικά στον τρόπο που σκέφτονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών, το 71,2% των αποκρινομένων αντέδρασε καταφατικά. Παράλληλα, υποστηρίζουν σε ποσοστό 67,8% ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αν κάποια γυναίκα έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο πλαίσιο της εργασίας της, η ΑctionAid παρέχει υποστήριξη μέσω της δωρεάν νομικής υπηρεσίας Speak Out.

Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.

(Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.)

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

30 Ιαν 2023

Life story: o Ιωάννης Βαρβάκης, ο τετραπέρατος Έλληνας που ανακάλυψε το χαβιάρι και ευεργέτησε την πατρίδα του- Μέρος Α'

Από το νησάκι των Ψαρρών στην Οδησσού και το Αστραχάν. Ο πλούτος και η μεγάλη αγάπη για την πατρίδα.

30 Ιαν 2023

Ντρου Μπάριμορ για Λεονάρντο Ντι Κάπριο: "λατρεύω ότι ακόμα κάνει clubbing"

Γιατί όλοι ξέρουμε πια πως ο Λεονάρντο δεν θα μεγαλώσει ποτέ.

Περισσότερα από

News

30 Ιαν 2023

Ο οίκος Louis Vuitton ντύνει με "Τέχνη" τα παγκόσμια αξιοθέατα

Η Louis Vuitton χρησιμοποιεί το AR στο τελευταίο έργο της διάσημης εικαστικού Yayoi Kusama, για να διακοσμήσει δημοφιλή παγκόσμια κτήρια.

30 Ιαν 2023

STYLE NOT COM: Ο άνθρωπος πίσω από το πιο επιδραστικό Instagram account μόδας αυτή τη στιγμή

Ο Beka Gvishiani είναι ο άνθρωπος πίσω από το STYLE NOT COM, το πιο επιδραστικό Instagram account μόδας αυτή τη στιγμή.

30 Ιαν 2023

Το σούπερ μόντελ που θηλάζει το μωρό της πριν βγει στην πασαρέλα

H όμορφη φωτογραφία στα back stage του σόου του Schiaparelli είναι από τις πιο όμορφες στιγμές στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής

30 Ιαν 2023

Οι επιστολές του Γκάντι προς τον Χίτλερ- μια κραυγή για την Ειρήνη

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αγωνίστηκε όσο κανείς για την ειρήνη.

30 Ιαν 2023

Αυτός είναι ο ωραιότερος άντρας στον κόσμο. Και δεύτερος ο Κρις Χέμσγουορθ;

Ο Dr Juian De Silva, πλαστικός χειρουργός, αποκαλύπτει ποιος είναι ο ωραιότερος άντρας του κόσμου. Συμφωνείτε;

29 Ιαν 2023

Life Story: o Ιωάννης Βαρβάκης, ο τετραπέρατος Έλληνας που ανακάλυψε το χαβιάρι και ευεργέτησε την πατρίδα του- Μέρος Β

Η ευφυΐα του στο εμπόριο και τα κέρδη που τροφοδότησαν τον ελληνικό αγώνα και την Ελλάδα.

29 Ιαν 2023

Κάια Γκέρμπερ: Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ δεν οφείλει την καριέρα της στη μαμά της

"Nepo babies" λέγονται πλέον τα παιδιά των διασήμων που κλείνουν τόσο εύκολα συμβόλαια όταν οι συνάδελφοί τους παλεύουν.

29 Ιαν 2023

"Όταν ξύπνησα, είχε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό της γιαγιάς μου, η οποία ούρλιαζε"

Η Όπρα Γουίνφρεϊ γεννήθηκε για να γίνει υπηρέτρια, αρνήθηκε τη μοίρα της και έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής. Και γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο της ενδοοικογενειακής βίας από πολύ νωρίς.

29 Ιαν 2023

Ελένη Μαλιού: "Τα αναδοχάκια μου είναι μέρος της ψυχής μου"

Η κυρία Μαλιού και η οικογένεια της προσφέρουν μια ανοιχτή αγκαλιά σε μωρά από το Ίδρυμα Μητέρα που έπειτα υιοθετούνται.

29 Ιαν 2023

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Το συγκινητικό του μήνυμα στην 102 ετών θαυμάστριά του

Ο πρώην άσος της μπάλας έστειλε ένα βίντεο στη θαυμάστριά του, που μετρά 102 έτη