ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H πρώτη Καταριανή σεφ που έσπασε τα στερεότυπα και έστησε επιχείρηση στη Ντόχα

Η Shams Al-Qassabi έγραψε ιστορία ως η πρώτη τολμηρή γυναίκα που ξεκίνησε μια δική της επιχείρηση στο Κατάρ.

Η Shams Al-Qassabi έγραψε ιστορία ως η πρώτη τολμηρή γυναίκα που ξεκίνησε μια επιχείρηση στο Souq Waqif, μια πολυσύχναστη αγορά στην καρδιά της πρωτεύουσας του Κατάρ.

Η Shams Al-Qassabi, είναι μητέρα πέντε παιδιών καιο σίγουρα θα περάσει στην ιστορία του Κατάρ ως η πρώτη γυναίκα που διαχειρίστηκε μια επιχείρηση στο ανδροκρατούμενο αυτ΄'ο κράτος.

Το Shay Al-Shmous, το διάσημο εστιατόριο και το κατάστημα μπαχαρικών της, κάποτε είχε μόνο δώδεκα καρέκλες. Τώρα διαθέτει περισσότερες από 250 καρέκλες και συχνά γεμίζει πολιτικούς, καλλιτέχνες και celebrities του αθλητισμού.

Η συνεχώς αυξανόμενη συλλογή της από βραβεία και τρόπαια στπέκεται περήφανα στα ράφια δίπλα στα μπαχαρικά και τα τα τοπικά καλούδια.


Η κουζίνα του εστιατορίου της Shams είναι γεμάτη από σπιτικά αρώματα που "μιλούν" στις παιδικές μνήμες όλβων των απόσημων Καταριανών.

"Είναι ο τρόπος μου να διατηρήσω τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Κατάρ ζωντανά", είπε η ίδια στο Doha News.

Ο Al-Qassabi κέρδισε πολλά βραβεία, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του καλύτερου επιχειρηματικού έργου στο Κατάρ. Όμως, ενώ τα βραβεία την ακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, αυτό που θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι να ταΐζει τον άντρα της.

Η ταπεινοφροσύνη της αντικατοπτρίζεται στο φαγητό της αλλά και στον τρόπο που συμπεριφέρεται στους καλεσμένους και τους υπαλλήλους της. Κάθε πρωί, η Al-Qassabi παίρνει το λεωφορείο με τους υπαλλήλους της στο Souq και συχνά ακούγεται να επικοινωνεί μαζί τους στα Χίντι.

"Όταν τους βλέπω [τους καλεσμένους της] επιστρέφει η ψυχή μου, μου δίνουν ενέργεια. Μπαίνουν στην κουζίνα και μου φιλούν το κεφάλι, αποκαλώντας με "μητέρα Shmous", είπε ο Al-Qassabi. Στο εστιατόριο της η Al-Qassabi σερβίρει η ίδια τους καλεσμένους της και ακόμη και να ζητά τη γνώμη τους για το φαγητό.

Οι κόρες της δουλεύουν μαζί της και όταν είναι άρρωστη, η απουσία της γίνεται αισθητή. Οι πελάτες τρέχουν τακτικά στην κουζίνα για να ρωτήσουν "πού είναι η μαμά μας Shmous".

"Αυτό είναι η επιτυχία. Η επιτυχία δεν είναι το φανταχτερό εσωτερικό ή η τοποθέτηση της μαγιονέζας και της κέτσαπ. Έχει να κάνει με την ψυχή στο φαγητό", λέει η Al-Qassabi.


Η αγάπη της για την κουζίνα ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, όταν βοηθούσε τη μητέρα και τη γιαγιά της να μαγειρεύουν. Το επαγγελματικό της ταξίδι ξεκίνησε το 2001, όταν εντάχθηκε στην πρώτη Μοντέρνα Οικογενειακή Έκθεση στο Κατάρ. Χρειαζόταν κεφάλαιο εκκίνησης για να συμμετάσχει στην έκθεση, έτσι χρησιμοποίησε ό,τι είχε ήδη στο σπίτι για να κερδίσει χρήματα.

"Είχα μια λεμονιά στο σπίτι, οπότε έφτιαξα μερικά τουρσιά και άρχισα να πουλάω στους γείτονές μου", είπε ο Al-Qassabi. Μια βασική αρχή πάνω στην οποία η Al-Qassabi έχτισε την επιχείρησή της ήταν να μην χρωστάει, "ο μπαμπάς μου πάντα μου έλεγε ότι ένας επιτυχημένος έμπορος ξεκινά από το μηδέν".

Τελικά έκανε 500 ριάλ, αρκετά για να ξεκινήσει στην έκθεση και λέει ότι εμπνεύστηκε από τις αναμνήσεις της γιαγιάς της που έφτιαχνε μπαχαρικά και τουρσιά στο σπίτι.

"Δεν ήξερα συνταγές ή μερίδες, οπότε έπρεπε να φτιάξω τις δικές μου", είπε ο Al-Qassabi. Θυμάται ότι ετοίμαζε τα μπαχαρικά το πρωί και τα άλενε αφού κοιμόταν τα παιδιά της χρησιμοποιώντας τον σπασμένο μύλο του καφέ της.

Όταν τελείωσε η 10ήμερη έκθεση, η Al-Qassabi μετέτρεψε τα 500 ριάλ της σε 32.000 ριάλ. Από εκεί και πέρα η προσέλευση έγινε μεγαλύτερη και η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά.

Το 2004, η Souq Waqif βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία κατασκευής, αλλά η διοίκηση την ενθάρρυνε να ανοίξει το δικό της κατάστημα μπαχαρικών.

"Δίσταζα να δουλέψω μεταξύ ανδρών, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ήμουν η μόνη γυναίκα", εομολογεί σήμερα. Προέρχεται από μια συντηρητική οικογένεια και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς θα μπορούσε, μια γυναίκα, να σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς τους άνδρες για να πουλήσει τα προϊόντα της.

Ωστόσο, υπάρχει μια πρωτιά για όλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αλλαγής και ανέλαβε η ίδια να καταπολεμήσει τα ξεπερασμένα κοινωνικά στίγματα που δένουν τις γυναίκες του Κατάρ. Σε μια χώρα της οποίας τα έθιμα και οι παραδόσεις δεν ευνοούσαν τις γυναίκες που εργάζονταν δίπλα στους άνδρες, η Al-Qassabi αρχικά αγωνίστηκε να πείσει την οικογένειά της να αποδεχτεί τη δουλειά της στο Souq

Όταν άνοιξε κατάστημα η μητέρα της την κατηγόρησε ότι την ντροπιάζει

Στο Κατάρ απαγορεύεται στις γυναίκες να στήνουν επιχειρήσεις και να υπογράφουν συμβόλαια, αλλά όπως είπε η 64χρονη, πολλά πράγματα αλλάζουν σιγά-σιγά. Η ίδια αποφάσισε να το κάνει σε ηλικία 40 ετών, θέλησε να ανοίξει κατάστημα μπαχαρικών. Δεν την άφησαν. Ακόμα και η μητέρα της εξοργίστηκε και την κατηγόρησε ότι ντροπιάζει την οικογένειά της. Αλλά εκείνη επέμεινε: σήμερα το εστιατόριο χωράει 285 άτομα και είναι σχεδόν κάθε βράδυ γεμάτο.

"Το πρότυπό μας," φήλωσε η κόρη της Shams, "η Eman, είναι η Μαλάλα, η Πακιστανή που βραβεύτηκε με το Νόμπελ για τον αγώνα της να πηγαίνουν τα κορίτσια στο σχολείο. Τέτοιο αγώνα κάνουμε και εμείς στο Κατάρ".

Read Next

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.