ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Dua Lipa: "Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά"

Η Dua Lipa έλαβε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι χορήγησε χθες Κυριακή (27/11) την αλβανική υπηκοότητα στη βρετανίδα ποπ σταρ Dua Lipa για τον ρόλο της στη διάδοση της φήμης των Αλβανών διεθνώς μέσω της μουσικής της.

Ο Μπεγκάι είπε ότι η αλβανικής καταγωγής Λίπα έλαβε την υπηκοότητα ενόψει της 110ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσθέτοντας ότι θεωρούσε τιμή του να το πράξει επειδή η καλλιτέχνιδα έκανε διάσημους τους Αλβανούς σ’ όλο τον κόσμο.

"Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά", είπε η Lipa πριν δώσει τον όρκο της υπηκοότητας στο δημαρχείο των Τιράνων. Η Lipa γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1995 από Αλβανούς γονείς, μετανάστες από το Κοσσυφοπέδιο.

Η Dua Lipa άρχισε να τραγουδά σε ηλικία πέντε ετών και επηρεάστηκε μουσικά από τον πατέρα της, πρώην τραγουδιστή και κιθαρίστα ροκ συγκροτήματος. Ξεκίνησε ν’ ανεβάζει τα τραγούδια της στο YouTube όταν ήταν 14 ετών. Το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο Dua Lipa κυκλοφόρησε το 2017, ενώ δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη.

"Είναι μια απερίγραπτα μεγάλη χαρά μια τέτοια αποδοχή, αγάπη και τα πάντα", είπε η Dua Lipa, η οποία έβγαλε μια φωτογραφία διαβατηρίου, έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα και υπέγραψε μια αίτηση για ταυτότητα και διαβατήριο. Η τραγουδίστρια θα ολοκληρώσει την ετήσια περιοδεία συναυλιών της στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων σήμερα για να τιμήσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Μαζί με τον πατέρα της ίδρυσε το 2016 το ίδρυμα Sunny Hill για να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις ετήσιες συναυλίες οι οποίες πραγματοποιούνται στην πατρίδα της, το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ποια είναι η Dua Lipa

Η Dua Lipa παρόλο που είναι "φτιαγμένη με τα υλικά του σταρ”, δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες pop star της εποχής μας. Στα 27της χρόνια έχει καταφέρει να μιλάει όλος ο πλανήτης για τη δισκογραφία της (και ιδιαίτερα για το εξαιρετικό άλμπουμ Future Nostalgia), αλλά και για τις εμφανίσεις της επί σκηνής.

Παιδί μεταναστών

Η Dua Lipa μεγάλωσε σε οικογένεια που λάτρευε τη μουσική. Οι γονείς της ήταν από το Κόσοβο. Ταξίδεψαν στο Λονδίνο το 1992, την περίοδο δηλαδή που τα Βαλκάνια φλέγονταν από πολεμικές συρράξεις. Στο Λονδίνο, ο πατέρας της, αφού σπούδασε marketing, μπήκε εμμέσως στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας εργαζόμενος σε μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής που διοργάνωνε μουσικά φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων και το Glastonbury). Και βέβαια, η αγάπη του για τη μουσική πέρασε και στην κόρη του.

Dua Lipa σημαίνει Γεννημένη Μαχήτρια

Στα 11 της οι γονείς της αποφάσισαν να γυρίσουν στην Πρίστινα, η ίδια ωστόσο είχε άλλα σχέδια. Στα 14 της ξεκίνησε να κάνει διασκευές τραγουδιών της Pink και της Nelly Furtado –που είναι η κύρια επιρροή της– και τις ανέβαζε στο YouΤube. Ζητούσε να τις τσεκάρουν όσοι είχαν κάποια σχέση με τη μουσική κι έτσι κατάφερνε να κλείνει τοπικά live. Όταν έγινε 15 χρονών κατάφερε να πείσει τους γονείς της να την αφήσουν να επιστρέψει στο Λονδίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της στη μουσική.

Για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, μέχρι που το πρακτορείο τής είπε να χάσει βάρος κι εκείνη δεν το δέχτηκε.

Οι πρώτες επαφές με το modelling

Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, μέχρι που το πρακτορείο τής είπε να χάσει βάρος κι εκείνη δεν το δέχτηκε. Το 2013 είχε ήδη υπογράψει ένα συμβόλαιο με δισκογραφική ενώ δούλευε παράλληλα ως σερβιτόρα. Το τραγούδι της Hotter Than Hell τράβηξε την προσοχή της Warner Bros η οποία τελικά αποφάσισε να της υπογράψει συμβόλαιο.

Η αναγνώριση

To 2016 ήταν η χρονιά που έγινε γνωστή στο ευρύτερο βρετανικό κοινό. Το 2017 βγαίνει το ομώνυμο άλμπουμ Dua Lipa. Το single New Rules έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts, θέση που πήρε γυναίκα τραγουδίστρια για πρώτη φορά μετά το mega-hit της Adele, Hello. Oι επιτυχίες και οι βραβεύσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη.

Το άλμπουμ της, το Future Nostalgia (2020), εκτός από το ότι γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, αποθεώθηκε από τις κριτικές. Είχε μάλιστα περίοπτη θέση στις λίστες των μεγαλύτερων μουσικών περιοδικών για τα καλύτερα album του 2020.

Ένα πολύ έξυπνο κορίτσι

Η Dua Lipa είναι μία πολύ έξυπνη γυναικά που είναι και πλήρως εναρμονισμένη με την εποχή της. Ξέρει πολύ καλά, λοιπόν, ότι αργά ή γρήγορα οι pop stars θα κληθούν να πάρουν θέση για διάφορα ζητήματα. Αυτή το κάνει και με το παραπάνω. Στάθηκε σαφέστατα εναντίον του Brexit, είναι φεμινίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΚΙ κοινότητας. Από την άλλη, πρόσφατα ανήρτησε στο Instagram της έναν χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας αναπαράγοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις.

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.