ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Κάποια Μίλησε - She Said": Η νέα ταινία με το ιστορικό ρεπορτάζ που ξεσκέπασε τον Γουάινστιν και γέννησε το #MeToo

Η νέα ταινία "She Said" προβάλλει το ερευνητικό έργο των δυο ρεπόρτερ Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ οι οποίες και ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν. .

Το σκάνδαλο με το διάσημο παραγωγό ταινιών Χάρβεϊ Γουάινστιν ο οποίος κατηγορήθηκε το 2017 για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό από δεκάδες γυναίκες, καθεστώς που διήρκησε για πάνω από δύο δεκαετίες, ήταν αυτό που οδήγησε στην εξάπλωση των κινημάτων #MeToo και #TimesUp και στην αλλαγή της νοοτροπίας του Hollywood. Την αποκάλυψη έκαναν δύο δημοσιογράφοι, Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ των οποίων το άρθρο ξεσκέπασε τον κινηματογραφικό κολοσσό, οδηγώντας τον στη φυλακή.

Ποιος είναι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι Αμερικανός πρώην παραγωγός ταινιών και καταδικασμένος για σεξουαλικά αδικήματα. Μαζί με τον αδελφό του, Μπομπ Γουάινστιν, συνίδρυσαν την εταιρεία ψυχαγωγίας Miramax, η οποία παρήγαγε αρκετές επιτυχημένες ανεξάρτητες ταινίες, όπως Sex, Lies, and Videotape (1989), The Crying Game (1992), Pulp Fiction (1994), Heavenly Creatures (1994), Flirting with Disaster (1996) και Shakespeare in Love (1998).

Ο Γουάινστιν κέρδισε ένα Όσκαρ για την παραγωγή του Shakespeare in Love και κέρδισε επίσης επτά βραβεία Τόνι για θεατρικά έργα και μιούζικαλ, συμπεριλαμβανομένων των The Producers, Billy Elliot the Musical και August: Μετά την αποχώρησή του από τη Miramax, ο Γουάινστιν και ο αδελφός του Μπομπ ίδρυσαν το The Weinstein Company, ένα μίνι-μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο. Ήταν συμπρόεδρος, μαζί με τον Μπομπ, από το 2005 έως το 2017.

Τον Οκτώβριο του 2017, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Γουάινστιν απολύθηκε από την εταιρεία του και αποβλήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Περισσότερες από 80 γυναίκες προέβησαν σε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή/και βιασμό εναντίον του Γουάινστιν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Οι καταγγελίες αυτές πυροδότησαν την εκστρατεία #MeToo στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επακόλουθες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον πολλών ισχυρών ανδρών σε όλο τον κόσμο- το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως "φαινόμενο Γουάινστιν”.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη

Στις 5 Οκτωβρίου 2017, οι ερευνητές δημοσιογράφοι των New York Times, Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ, έκαναν πρωτοσέλιδο μια ιστορία που συγκλόνισε τη βιομηχανία του θεάματος και αντήχησε σε ολόκληρη τη χώρα: "Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν παρενοχλούσε σεξουαλικά για δεκαετίες".

Ο μεγιστάνας του Χόλυγουντ, χρησιμοποιούσε την επιρροή του για να παρενοχλεί και να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές επαφές.

Οι δημοσιογράφοι περιέγραψαν λεπτομερώς τις μέχρι πρότινος αδημοσίευτες καταγγελίες. Το ρεπορτάζ τους τεκμηριώθηκε διεξοδικά μέσω συνεντεύξεων με υπαλλήλους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα ευρήματά τους ήταν αδιαμφισβήτητα. Με επιμονή και τη συνεργασία πολλών θαρραλέων επιζώντων και άλλων γενναίων πηγών, είχαν επιτέλους αποκαλύψει την αλήθεια.

Οι ψίθυροι κυκλοφορούσαν για χρόνια, αλλά οι δημοσιογράφοι είχαν συναντήσει την απροθυμία των μαρτύρων και τη σκληρή τακτική εκφοβισμού από τον Γουάινστιν. Οι επιζώντες συχνά φοβόντουσαν πολύ για να βγουν μπροστά ή εμποδίζονταν από συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Μέχρι τότε, οι γυναίκες που προέβαιναν σε καταγγελίες για σεξουαλικά παραπτώματα εναντίον ισχυρών ανδρών συχνά χαρακτηρίζονταν παραπλανητικές, εγκαταλελειμμένες, άπληστες ή ψεύτρες. Οι άνδρες παρέμειναν στην εξουσία. Οι γυναίκες αγνοήθηκαν ή ντροπιάστηκαν. Έτσι, παρά τις προσπάθειες καθιερωμένων δημοσιογράφων καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Γουάινστιν στο Χόλυγουντ, το άβατο της σιωπής γύρω από αυτόν -και άνδρες σαν κι αυτόν- παρέμεινε άθικτο. Κανείς δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην καρδιά της ιστορίας.

Η ιστορία έγινε ταινία. Λίγους μήνες αφότου η έρευνα δημοσιεύτηκε στους New York Times, τον Απρίλιο του 2018, οι παραγωγοί εξασφάλισαν τα κινηματογραφικά δικαιώματα της ιστορίας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, οι συντελεστές εργάστηκαν για να καθορίσουν το πλαίσιο, την πρόθεση και τις κατευθυντήριες γραμμές, για το πώς θα διηγηθούν αυτή η ιστορία. Ο ίδιος ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα εμφανιζόταν στην οθόνη και δεν θα απεικονιζόταν καμία επίθεση κατά γυναικών. Η περιγραφή των όποιων επιθέσεων θα προερχόταν από τις ίδιες τις φωνές ή/και τη γλώσσα των θυμάτων. Οι δημοσιογράφοι ήθελαν η ταινία να απεικονίζει με ειλικρίνεια την εσωτερική λειτουργία των Times και τους σημαντικούς ρόλους που διαδραμάτισαν οι συντάκτες. Στις αρχές του 2021, το σενάριο είχε σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και άρχισε η αναζήτηση σκηνοθέτη.

Η σκηνοθέτιδα που ανέλαβε τα ηνία, η Μαρία Σρέιντερ, αντιμετώπισε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Αρχικά, έπρεπε να αναπαραστήσει πιστά τις εμπειρίες των δύο δημοσιογράφων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αφήγησης και ανέτρεξε σε παλαιότερες σπουδαίες, ερευνητικές ταινίες, όπως το "All the President's Men – Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου" του 1976 με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν και το "Spotlight" του 2015 που μάλιστα τιμήθηκε και με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

"Ο αντίκτυπος του άρθρου και του επακόλουθου κινήματος ήταν τεράστιος", ανέφερε η σκηνοθέτιδα Μαρία Σρέιντερ. "Τα κύματα της αλλαγής έχουν επεκταθεί και πέρα από το Χόλυγουντ. Ίσως, η πιο σημαντική αλλαγή είναι ο τρόπος με τον οποίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, επανεξετάζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης" συμπληρώνει. "Είμαστε πιο ελεύθεροι και ελεύθερες να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες- το φως φαίνεται να έχει μπει μέσα και όλοι μας προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε πιο απαιτητικοί όσον αφορά τη δική μας συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας. Φαντάζομαι ότι αυτό θα περάσει στα παιδιά μας, και όχι μόνο".

Τέλος όπως διαβάσαμε, η Κάρει Μάλιγκαν συγκινήθηκε από το συλλογικό θάρρος που απαιτήθηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιστορία. "Σου δίνει πολλή έμπνευση, το να βλέπεις τις γυναίκες αυτές να είναι τόσο ηρωικές και να βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο", λέει η ίδια. "Αυτή η ταινία είναι γεμάτη από παραδείγματα αυτών των ηρωικών στιγμών, γεγονός που την καθιστά μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί".

Ο Γουαϊνστάιν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για βιασμό στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2018 και κρίθηκε ένοχος για δύο από τα πέντε κακουργήματα τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Γουαϊνστάιν καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης και άρχισε να εκτίει την ποινή του στο σωφρονιστικό ίδρυμα Wende. Η ημερομηνία αποφυλάκισής του είναι η 9η Νοεμβρίου 2039, όταν θα είναι 87 ετών Στις 20 Ιουλίου 2021, εκδόθηκε στο Λος Άντζελες, για να αντιμετωπίσει περαιτέρω κατηγορίες σε επόμενη δίκη.

H ταινία με τίτλο "Κάποια Μίλησε - She Said"θ α κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022

Read Next

03 Δεκ 2022

Κάθριν Ζέτα Τζόουνς: Ο γάμος της με τον Μάικλ Ντάγκλας είναι σαν μια πανάκριβη τσάντα Chanel

"Ξοδεύεις μια περιουσία για να την αποκτήσεις και τώρα δεν σ ’αρέσει πια. Θα την μεταπωλήσεις;" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από

News

03 Δεκ 2022

Mαντόνα: Επανακυκλοφορεί το βιβλίο-σκάνδαλο 'Sex' σε συνεργασία με τον Yves Saint Laurent

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου-σκάνδαλο, ξαναφέρνει τα 90s με μια promo φωτογράφιση.

03 Δεκ 2022

Μίνως Μάτσας: Η γνωριμία του με την Όλγα Κεφαλογιάννη και το τραγούδι που λατρεύει να της αφιερώνει

Ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για την σύζυγό του.

03 Δεκ 2022

Άβελ και Κάιν; Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ των Sussexes κυκλοφόρησε κατά την επίσημη επίσκεψη του Ουίλιαμ και της Κέιτ στις ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν όλοι το ντοκιμαντέρ του Netflix και την βιογραφία του Χάρι. Γιατί όμως το τρέιλερ κυκλοφόρησε τώρα;

03 Δεκ 2022

Η Παναγιώτα Βλαντή φόρεσε τη δαντέλα με τον πιο σικ τρόπο

Η κομψή και άκρως χειμερινή εμφάνιση της ηθοποιού.

02 Δεκ 2022

Δίκη για το Μάτι: Η συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Φύτρου "Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ μαζί τους - Για την Εβίτα, τον Γρηγόρη και τον Ανδρέα"

Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο όταν η Βαρβάρα Βουκάκη μπήκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Η γυναίκα που έχασε το σύζυγο και τα δύο της παιδιά συγκλόνισε περιγράφοντας τα όσα βίωσε την 23η Ιουλίου, την ημέρα της φωτιάς στο Μάτι.

02 Δεκ 2022

Χιού Τζάκμαν: Η γυναίκα του αρνήθηκε τον έρωτα του Μικ Τζάγκερ για εκείνον

H ατέλειωτη αγάπη του Χιού Τζάκμαν για τη γυναίκα της ζωής του και το τρυφερό του μήνυμα για τα γενέθλια της.

02 Δεκ 2022

ERTFLIX και το μέλλον της τηλεόρασης

Με δύο εκατομμύρια προβολές την εβδομάδα το ERTFLIX είναι πιο δυναμική κίνηση της ΕΡΤ που σύντομα θα κάνει και τις δικές της... παραγωγές.

02 Δεκ 2022

Ισέι Σαγκάου:Ο "ιάπωνας κανίβαλος" που έφαγε μια κοπέλα "από αγάπη"

"Ήθελα να φάω γλουτούς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο" δήλωσε ο κανίβαλος που αφέθηκε ελεύθερος.