ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συγκινούν οι νέες τοιχογραφίες του Bansky στην Ουκρανία

Ο guerrilla street artist Bansky δίνει ηχηρό παρών στην Ουκρανία με τις τοιχογραφίες του, όπως με εκείνη που ένα μικρό παιδί κερδίζει έναν ενήλικα στο τζούντο.

Την στήριξή τους στους κατοίκους της Ουκρανίας που εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τον πόλεμο και το κρύο εξέφρασε ο street artist Banksy με τρεις νέες τοιχογραφίες του στη χώρα. Ο καλλιτέχνης είναι εξάλλου γνωστός για την κοινωνική ευαισθησία του και τον πολιτικό σχολιασμό μέσα από το έργο του.

Η πρώτη τοιχογραφία, δείχνει έναν άντρα με γενειάδα να απολαμβάνει το μπάνιο του σε μια μπανιέρα. Βέβαια η τοιχογραφία έχει υλοποιηθεί πάνω στα ερείπια σπιτιού που κατέρρευσε από ρωσική επίθεση τον Μάρτιο στην πόλη Horenka.

"Για εμένα συμβολίζει πως κάποιος ξεπλένει όλη τη βρώμα από πάνω του. Τη βρώμα της Ρωσικής κυβέρνησης" δηλώσε στο πρακτορείο Reuters η Τατιάνα Ρεζιτσένκο, 43 ετών,που ζει εκεί. "Αυτή η ζωγραφιά με κάνει να αισθάνομαι ότι ξεπλένομαι κι εγώ από τη βρώμα στην οποία μας έχουν υποβάλει".

Η τοιχογραφία είναι μία από τις επτά που επιβεβαιώσε ο καλλιτέχνης πως έχει φιλοτεχνήσει στην Ουκρανία. Η Τατιάνα Ρεζιτσένκο σημείωσε πως πρόσφερε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ στην ομάδα Banksy στο διαμέρισμά της, καθώς έκανε πάρα πολύ κρύο όταν έφτασαν για να την ζωγραφίσει.

Η ίδια έχει μόνο μια ξυλόσομπα, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε θέρμανση ούτε καν τρεχούμενο νερό καθώς μπαίνει ο χειμώνας για τα καλά.

"Οι Ουκρανοί μπορούν να προσαρμοστούν στα πάντα. Δεν έχουμε φως; Δεν πειράζει. Έχουμε κεριά και εναλλακτικές για το ρεύμα με γεννήτριες" είπε η γειτόνισσα Ελένα Κουλινόβιτς. "Όταν έχουν οι γείτονες ρεύμα, πάμε σε εκείνους για να φορτίσουμε τα τηλέφωνά μας και τα power banks. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας βοηθήσει με την προμήθεια νερού, το οργανώνουμε μόνοι μας".

Στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, με την ατσάλινη πυγμή, συντάσσεται ο βρετανός Banksy. Μια δεύτερη τοιχογραφία του στην Ουκρανία, στην πόλη δείχνει ένα μικρό παιδί να κερδίζει έναν ενήλικα στο τζούντο, αφήνοντας αιχμές πως ο ενήλικας είναι ο Πούτιν, καθώς υπήρξε λάτρης του αθλήματος, πριν τον αποπέμψει η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος εξαιτίας της εισβολής του στην Ουκρανία.

Μία άλλη δείχνει μία αθλήτρια να κάνει ενόργανη γυμναστική και πάλι σε ερείπια. Μόνο που φοράει ένα κολάρο για τραυματισμούς υπογραμμίζοντας έτσι όσα έχουν υποφέρει οι πολίτες της Ουκρανίας. Είναι αυτή η τοιχογραφία που επέλεξε να ανεβάσει ο Banksy στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σημειώνοντας μόνο τον τόπο ("Borodyanka, Ukraine") επιβεβαιώνοντας έτσι πως πρόκειται για δικά του έργα.

Η Borodyanka είναι μία από τις πόλεις που δέχτηκε σφοδρά χτυπήματα από τους Ρώσους μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Ο guerilla street artist από το Μπρίστολ

O Banksy είναι ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης που κατορθώνει πάντοτε να προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον με τα έργα του. Δεν έχει αποκαλύψει ποτέ την ταυτότητά του και παραμένει πιστός στην "guerrilla art".

Άρχισε να γίνεται γνωστός από τα πρώτα του έργα στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1990. Με τον καιρό όμως έκανε δουλειές και στο εξωτερικό, καθώς έργα του υπάρχουν στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη, την Γιούτα. Τώρα και στην Ουκρανία με τη δουλειά του να εκφράζει το αντιπολεμικό κίνημα.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.