ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κέρκυρα| Στο χωριό "Δανίλια" έγιναν γυρίσματα του "Γάμος αλά ελληνικά 3", αλλά και της σειράς The Durells

Ένα χωριουδάκι στήθηκε την δεκαετία του '70 όπως ακριβώς τα παραδοσιακά κερκυραϊκά χωριά.

Ένα αυθεντικό κερκυραϊκό χωριό, ένα παραδοσιακό θεματικό πάρκο, "το Χωριό Δανίλια", προσφέρει στους επισκέπτες του, όλα όσα θέλουν να γνωρίσουν για το νησί μέσα σε λίγες ώρες, μέσα σε μία βόλτα!

Το Χωριό αποτελεί πρωτοπορία της δεκαετίας του 1970, όχι μόνο για την Κέρκυρα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Πριν από 45 χρόνια, η επίσκεψη δύο Κερκυραίων επιχειρηματιών, σε μία τουριστική έκθεση στην Βαρκελώνη, γεννά την πρωτοποριακή ιδέα για την Ελλάδα, της δεκαετίας του 1970. Ο Αιμίλιος και Δημήτρης Μπούας επισκέφτηκαν το Πουέμπλο Εσπανιόλ, το ισπανικό χωριό όπου η ιστορία, ο πολιτισμός της χώρας, η αναψυχή βρίσκονται σε μία έκταση 42 στρεμμάτων. Επιστρέφουν στο νησί, αποφασισμένοι για το επόμενο βήμα.

Το 2000, το ΧΩΡΙΟ πέρασε στον Όμιλο επιχειρήσεων της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη. Συνέχισε να λειτουργεί για εκδηλώσεις, γάμους και ξεναγήσεις επισκεπτών. Από τον Σεπτέμβριο σταδιακά ξαναζωντανεύει καθημερινά, με το παραδοσιακό καφενείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ελαιοτριβείο, το οινοποιείο και τα μαγαζάκια των παραδοσιακών προϊόντων.

Ο Δημήτρης Λυκίσσας, υπεύθυνος του Χωριού Δανίλια, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι πελάτες των ξενοδοχείων Grecotel, απόλαυσαν εκεί, την ξενάγηση "Durrels tour". Φέτος το καλοκαίρι, έγινε σκηνικό για κάποια γυρίσματα της ταινίας, "Γάμος α λα Ελληνικά 3". Μετά το τέλος των γυρισμάτων, από τον Σεπτέμβριο οι πόρτες του χωριού είναι ανοικτές για όλους.

Το Χωριό είναι ένα αυθεντικός κερκυραϊκός οικισμός. Εκεί, ο επισκέπτης βλέπει, τις αρχιτεκτονικές επιρροές του νησιού που έρχονται από το βάθος του χρόνου, με πιο έντονη εκείνη της Ενετοκρατίας. Κάθε γωνιά του, διηγείται μία ιστορία. Καντούνια, σκάλες με βόλτα στις εισόδους των σπιτιών, βενετσιάνικα φανάρια, όλες τις αποχρώσεις της ώχρας και του ρόσσο αντίκο δίπλα στα πράσινα παράθυρα, περιβόλια με οπωροφόρα δένδρα, κήποι με λαχανικά και αμπελώνας. Στο καφενείο του ο επισκέπτης θα απολαύσει παραδοσιακό ελληνικό καφέ στη χόβολη, μεζεδάκια με ούζο, ενώ στο εστιατόριο θα γευτεί, κερκυραϊκή και κρητική κουζίνα.

Στο λαογραφικό Μουσείο, που αποτελεί αντιγραφή παλιού αρχοντικού της Κέρκυρας, παρουσιάζεται το νοικοκυριό του κερκυραϊκού σπιτιού αλλοτινής εποχής. Αντικείμενα της καθημερινότητας, της αγροτικής ζωής, διακοσμητικά, φορεσιές και άλλα ρούχα εποχής κοσμούν τον χώρο.

Σημαντική, είναι και η δωρεά που έκανε ο Κερκυραίος συγγραφέας , δημοσιογράφος και τυπογράφος Κώστας Δαφνής, η οποία φιλοξενείται σε ειδικό χώρο, πίσω από το καφενείο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και επιβλητική είναι μία κλειστή αίθουσα, για εκδηλώσεις και συνέδρια, χωρητικότητας 700 ατόμων, την οποία κοσμούν τα οικόσημα από το LIBRO D' ORO.

Η ιστορία του "Χωριού Δανίλια"

Με πρότυπο το Πουέμπλο Εσπανιόλ, η οικογένεια Μπούα το 1977, οραματίστηκε το μέλλον, μέσα από έναν σχεδιασμό, που σήμερα αποτελεί ζητούμενο και πυλώνα της στρατηγικής για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Η Ειρήνη Μπούα, κόρη του ενός επιχειρηματία, εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς η οικογένειά της σε σύντομο χρονικό διάστημα, υλοποίησε την καινοτόμα ιδέα εκείνης της εποχής.

"Μετά την επιστροφή του πατέρα και του θείου μου από την Βαρκελώνη, είχαμε οικογενειακά συμβούλια, προβληματισμό και διαφωνίες, η απόφαση όμως, ήταν ομόφωνη. Με αρχηγό τον παππού μου Σπύρο Μπούα, η οικογένεια "βλέπει", την νέα σελίδα στον Τουρισμό της Κέρκυρας. Με σημαντικούς συνεργάτες, συμβούλους και την τεράστια συμβολή του αρχιτεκτονικού γραφείου του Βασίλη Γρηγοριάδη, ξεκίνησαν τα σχέδια. Βρέθηκε o χώρος στα Δανίλια, εύκολα προσβάσιμος κοντά στην μαρίνα, το λιμάνι και την πόλη της Κέρκυρας. Από την Τράπεζα Πίστεως, εγκρίθηκε στο δάνειο, γι' αυτό και στην είσοδο του Χωριού, λειτούργησε υποκατάστημα της", αναφέρει η κ. Μπούα και θυμάται:

"Ο παππούς -Σπύρος, άρχισε με ένα φορτηγό να οργώνει το νησί και να αγοράζει ό,τι έβρισκε. Τούβλα, κεραμίδια, καμάρες, πόρτες παράθυρα, φουρούσια, έρτες, παλιά σκεύη της καθημερινότητας ...Στις 11/7/1977, ο τότε υπουργός Τουρισμού Τζανής Τζανετάκης, τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο. Ακριβώς έναn χρόνο μετά, στις 11/7/1978, οι πόρτες του Χωριού ανοίγουν, γίνονται τα εγκαίνια παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου".

"Είναι ένα αντιπροσωπευτικό κερκυραϊκό χωριό, έχοντας περάσει πλέον και η πατίνα του χρόνου", σχολιάζει η Ειρήνη Μπούα και περιγράφει τι είχε να δει ο επισκέπτης.

Στον κεντρικό δρόμο, στο πρώτο στάδιο της λειτουργίας, υπήρχαν μαγαζιά με τα παραδοσιακά επαγγέλματα στην Κέρκυρα. Τεχνίτες του ξύλου και του πηλού, ασημουργοί, κεντήστρες, γυναίκες που έφτιαχναν υφαντά σε αργαλειούς, δερματάδες, νοίκιαζαν τα μαγαζιά και είχαν δημιουργήσει, μία μικρή κερκυραϊκή αγορά, με το παραδοσιακό της καφενείο. Το ελαιοτριβείο του χωριού ήταν όπως παλιά, με πέτρινα λιθάρια και ζώα. Μέσα στα σπίτια του χωριού φιλοξενούνταν οι εργαζόμενοι.

Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί στις 5 Μαΐου, το Πάσχα, αλλά και για γάμους και βαπτίσεις. Το τέλειο σκηνικό του Χωριού, χρησιμοποίησαν εταιρείας παραγωγής, για γυρίσματα σε ελληνικές και ξένες ταινίες, καθώς και για διαφημίσεις.

Ανάμεσα τους, η ταινία "Για τα μάτια σου μόνο", πολλά επεισόδια της σειράς The Durrells, καθώς επίσης και η ελληνική ταινία "Η Χορωδία του Χαρίτωνα".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Νοε 2022

Ξένια Καλογεροπούλου: "Το μεγαλύτερο βάσανο μου ήταν όταν προσπαθούσα να αποκτήσω παιδί και δεν τα κατάφερα"

Η αγαπημένη ηθοποιός αναφέρθηκε στις επαγγελματικές και προσωπικές δυσκολίες που έχει βιώσει.

29 Νοε 2022

Αντζελίνα Τζολί: Η σκληρή κριτική προς τις κυβερνήσεις που αδιαφορούν για τα θύματα σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες

Η χολιγουντιανή σταρ και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ απαιτεί άμεση δράση ενάντια στα εγκλήματα πολέμου.

Περισσότερα από

News

29 Νοε 2022

"Crown to Couture": Μια έκθεση Υψηλής Ραπτικής στο Παλάτι του Κένσινγκτον

Μόδα στο Παλάτι του Κένσινγκτον; Κι όμως. Αφού θα αποτελεί ύμνο στη "βασιλική μόδα" και στον τρόπο που ερμηνεύεται τη σύγχρονη εποχή.

29 Νοε 2022

200 αστέρες του Χόλιγουντ έχουν υπογράψει "το κοστούμι με τα αυτόγραφα"

Η ενδυματολόγος Σάντι Πάουελ φόρεσε το 2020 ένα λευκό κοστούμι και το γέμισε αυτόγραφα για καλό σκοπό.

29 Νοε 2022

Λένα Δροσάκη: "Νιώθω ότι υπερασπίστηκα τον εαυτό μου και όχι μόνο τον εαυτό μου… πόσα στόματα δεν έχουν ανοίξει"

Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στην έμπρακτη στήριξη της Κάτιας Δανδουλάκη.

28 Νοε 2022

Η βασίλισσα Καμίλα αντικαθιστά τις παραδοσιακές "κυρίες επί των τιμών" με τις "συντρόφους της βασίλισσας".

Με την αντικατάσταση του ρόλου της κυρίας επί των τιμών θα τερματιστεί ένα χαρακτηριστικό της αυλικής ζωής που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα

28 Νοε 2022

Μαντόνα: Η σπάνια οικογενειακή φωτογραφία με τα έξι της παιδιά.

Η Μαντόνα γιόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών μαζί με τα έξι της παιδιά και εξομολογήθηκε ότι αυτά είναι τα πρόσωπα για τα οποία είναι ευγνώμων.

28 Νοε 2022
28 Νοε 2022

Dua Lipa: "Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά"

Η Dua Lipa έλαβε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα.

28 Νοε 2022

"Να προσέχεις το κακό μάτι"- γιατί αυτή η φράση δεν θα εκλείψει ποτέ

Εκτιμάται πως 1 δις άνθρωποι πιστεύουν στο μάτι και σε κάποιου είδους μαγεία.