ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

ΕΛΤΑ| Γραμματόσημα διαδίδουν το μήνυμα κατά της κακοποίησης των παιδιών

Τα γραμματόσημα παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών.

"Όλοι έχουμε την ευθύνη και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε. Όλη η κοινωνία" ήταν το μήνυμα του, Κώστα Γιαννόπουλου, προέδρου του "Χαμόγελου του Παιδιού", για την Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, κατά την παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων που διατίθενται από σήμερα από τα ΕΛΤΑ προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάδοση του αγώνα της παιδικής προστασίας.

"Τα ΕΛΤΑ στέλνουν το δικό τους συμβολικό μήνυμα, με τη δημιουργία αυτών των πρότυπων γραμματοσήμων που εμφανίζουν τη φωνή των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί. Ελπίζουμε αυτό να είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλη την κοινωνία" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Μάριος Τέμπος. "Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, η κοινωνία όλη να σκύψει πάνω από αυτό το θέμα και να υπάρχει καθολική ευθύνη για το πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο. Προφανώς, με τη συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι, συμβάλλουμε όπως μπορούμε και ευχόμαστε να σταματήσει άμεσα η παιδική κακοποίηση και να έχουμε παιδιά τα οποία ζουν, παίζουν ανέμελα, δημιουργούν, χωρίς να φοβούνται τίποτα" επεσήμανε ο κ. Τέσμπος. "Το κοινωνικό πρόσωπο των ΕΛΤΑ για ακόμα μια φορά είναι συνεπές" κατέληξε.

"Για μια ακόμη φορά θα πούμε στατιστικά στοιχεία: Πόσα παιδιά κακοποιούνται, πόσα παιδιά βασανίστηκαν και για μια ακόμη φορά θα πούμε τι έγινε. Ενώ θα έπρεπε να λέμε τι κάναμε, και τι αποτέλεσμα είχαμε, και πόσα παιδιά σώσαμε" είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος. "Οχτακόσιοι φορείς λοιπόν από όλο τον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και κινητοποιούμε την κοινωνία, και αυτό έχει ξεκινήσει με την εκστρατεία 'Μένει Μυστικό'. Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, γιατί τα ΕΛΤΑ με τα οποία έχουμε μια άριστη συνεργασία και μας υποστηρίζουν με τις υπηρεσίες τους, έβγαλαν αυτά τα ξεχωριστά γραμματόσημα, τα οποία είναι μπουνιά στο στομάχι και την ψυχή. Είναι κάτι που πρέπει να μας ταρακουνήσει και να είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση και όχι μόνο όταν βγαίνουν στην επιφάνεια προβλήματα" τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης "Χαμόγελο του Παιδιού", προσθέτοντας ότι με τα γραμματόσημα αυτά "το μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας".

Σχετικά με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών που έχουν δημοσιοποιηθεί, απαντώντας προς ποια κατεύθυνση θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει να κινηθεί η Πολιτεία, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "βλέπω ότι δυστυχώς αποπροσανατολίζεται ο διάλογος, αποπροσανατολίζεται η ουσία. Εμείς στηρίζουμε το Σχέδιο Δράσης κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης των παιδιών που παρουσίασε η κυβέρνηση, κάναμε τις προτάσεις μας και θα το υπηρετήσουμε. Αλλά, καλά είναι τα Σχέδια Δράσης, έχουμε δει και στο παρελθόν πολύ επιτυχημένες προσπάθειες. Έχουν γίνει φωτισμένες ενέργειες, δεν πρέπει να ακυρώνουμε τα πάντα. Έχουν γίνει πράγματα τα οποία ήταν πολύ σημαντικά και μετά είχαμε πισωγύρισμα και κάποιος τα σταμάτησε. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια".

Όπως τόνισε ο ίδιος, "εάν στελεχωθούν οι υπηρεσίες, εάν γίνει αυτό που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 να έχουν στελεχωθεί οι υπηρεσίες και να λειτουργεί πλέον θεσμικά το θέμα αυτό, τότε θα έχουμε πρόοδο. Να μη λέμε πάλι μετά από ένα χρόνο τι θα φτιάξουμε, και μετά από ένα χρόνο θα φτιάξουμε κάτι άλλο και τελικά, στο μεταξύ, τα παιδιά πεθαίνουν είτε σωματικά, είτε ψυχικά".

Αναφερόμενος σε ένα από τα περιστατικά που έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" θέλησε να αναδείξει και μια άλλη διάσταση, σχολιάζοντας "αυτή την ψυχή του παιδιού των 14 χρονών, του εγκαταλελειμμένου στο νοσοκομείο, που έκανε κάτι κακό, το ρώτησε κανείς πώς αισθάνεται 4 μήνες μέσα στο νοσοκομείο, μόνο του, τρέχοντας στους διαδρόμους; Το παιδί αυτό είναι πολύ θυμωμένο, το ίδιο και τα άλλα τα παιδιά, τα παρκαρισμένα στα νοσοκομεία τα οποία είναι 80 στην Αττική μόνο".

"Όχι μόνο λόγια, αλλά πράξεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι "ερχόμαστε από το Βέλγιο, όπου το 'Χαμόγελο του Παιδιού' βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες, όχι γιατί λέμε λόγια, αλλά γιατί κάνουμε πράξεις. Να μας αξιοποιήσει η Πολιτεία, όπως μας αξιοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα εργαλεία. Ήδη συνεργαζόμαστε με πολλά υπουργεία, θα πρέπει και με όσους έχουν την ευθύνη".

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιού το Α’ Δεκάμηνο του 2022:

● Η Γραμμή SOS 1056 διαχειρίστηκε 178.485 κλήσεις

● Καταγράφηκε αύξηση 8.38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές και αύξηση 38,57% στον αριθμό παιδιών

● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 διαχειρίστηκε 3. 084 κλήσεις και 514 μηνύματα μέσω CHAT 1056

● Έλαβε 1.112 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης για 1.854 παιδιά. Από αυτά τα 1.854 παιδιά - μόνο τα 37! - αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης

● Πραγματοποιήθηκαν 161 επιτόπιες παρεμβάσεις για 241 παιδιά σε κίνδυνο σημειώνοντας αύξηση 24.87% επί του συνολικού αριθμού παιδιών σε σχέση με το Α’ Δεκάμηνο του 2021

● Σήμερα, στα 11 Σπίτια του Οργανισμού μεγαλώνουν 270 παιδιά και στηρίζονται 96 ενήλικα παιδιά

● Σε σχέση με το Α’ Δεκάμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 38,57% επί του συνολικού αριθμού παιδιών.

Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού για το 2021:

● Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε και διαχειρίστηκε 190.153 κλήσεις

● Έλαβε και διαχειρίστηκε 884 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για 1.559 παιδιά

● Προχώρησε σε 141 επιτόπιες παρεμβάσεις για 203 παιδιά, που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο

● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 δέχτηκε 2.437 κλήσεις

● Σε 3.610 άτομα πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη μέσω 2.437 κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, μέσω 1.040 επικοινωνιών στο CHAT 1056

● Έλαβε 167 αιτήματα φιλοξενίας για 239 παιδιά

● Στα 11 Σπίτια του Οργανισμού μεγάλωναν 333 παιδιά και στήριξε 89 ενήλικα παιδιά.

● Σε διεθνές επίπεδο, "Το Χαμόγελο του Παιδιού" διαχρονικά, συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

03 Δεκ 2022

Κάθριν Ζέτα Τζόουνς: Ο γάμος της με τον Μάικλ Ντάγκλας είναι σαν μια πανάκριβη τσάντα Chanel

"Ξοδεύεις μια περιουσία για να την αποκτήσεις και τώρα δεν σ ’αρέσει πια. Θα την μεταπωλήσεις;" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από

News

03 Δεκ 2022

Mαντόνα: Επανακυκλοφορεί το βιβλίο-σκάνδαλο 'Sex' σε συνεργασία με τον Yves Saint Laurent

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου-σκάνδαλο, ξαναφέρνει τα 90s με μια promo φωτογράφιση.

03 Δεκ 2022

Μίνως Μάτσας: Η γνωριμία του με την Όλγα Κεφαλογιάννη και το τραγούδι που λατρεύει να της αφιερώνει

Ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για την σύζυγό του.

03 Δεκ 2022

Άβελ και Κάιν; Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ των Sussexes κυκλοφόρησε κατά την επίσημη επίσκεψη του Ουίλιαμ και της Κέιτ στις ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν όλοι το ντοκιμαντέρ του Netflix και την βιογραφία του Χάρι. Γιατί όμως το τρέιλερ κυκλοφόρησε τώρα;

03 Δεκ 2022

Η Παναγιώτα Βλαντή φόρεσε τη δαντέλα με τον πιο σικ τρόπο

Η κομψή και άκρως χειμερινή εμφάνιση της ηθοποιού.

02 Δεκ 2022

Δίκη για το Μάτι: Η συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Φύτρου "Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ μαζί τους - Για την Εβίτα, τον Γρηγόρη και τον Ανδρέα"

Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο όταν η Βαρβάρα Βουκάκη μπήκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Η γυναίκα που έχασε το σύζυγο και τα δύο της παιδιά συγκλόνισε περιγράφοντας τα όσα βίωσε την 23η Ιουλίου, την ημέρα της φωτιάς στο Μάτι.

02 Δεκ 2022

Χιού Τζάκμαν: Η γυναίκα του αρνήθηκε τον έρωτα του Μικ Τζάγκερ για εκείνον

H ατέλειωτη αγάπη του Χιού Τζάκμαν για τη γυναίκα της ζωής του και το τρυφερό του μήνυμα για τα γενέθλια της.

02 Δεκ 2022

ERTFLIX και το μέλλον της τηλεόρασης

Με δύο εκατομμύρια προβολές την εβδομάδα το ERTFLIX είναι πιο δυναμική κίνηση της ΕΡΤ που σύντομα θα κάνει και τις δικές της... παραγωγές.

02 Δεκ 2022

Ισέι Σαγκάου:Ο "ιάπωνας κανίβαλος" που έφαγε μια κοπέλα "από αγάπη"

"Ήθελα να φάω γλουτούς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο" δήλωσε ο κανίβαλος που αφέθηκε ελεύθερος.