ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Elizaveta Litovka:Τα γλυπτά υποδήματά της είναι φτιαγμένα από Lego, φυτά και ροδοπέταλα

Η Ουκρανή εικαστικός φτιάχνει παπούτσια-έργα τέχνης με ό,τι υπάρχει γύρω της: από μάσκες μέχρι λουλούδια

Η σειρά υποδημάτων της Elizaveta Litovkva, δανείζεται έμπνευση από...παντού. Άλλωστε όπως ομολογεί και η ίδια η Ουκρανή καλλιτέχνις "Δεν υπάρχουν βαρετά ή ανέμπνευστα πράγματα".

Πιο γνωστή στους εικαστικού κύκλος για τα φωτογρδφικά της έργα, η 29χρονη Ουκρανή καλλιτέχνης τον τελευταίο καιρό μοιράζεται τις σκέψεις της για το χρώμα και τα σχήματα μαζί με τον παράξενο κόσμο των λουλουδιών.

Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, οι φωτογραφίες της ήρθαν μετά από μια παρατεταμένη κρίση δημιουργικότητας. "Ο κόσμος μπορεί να δημιουργηθεί με κάθε τρόπο. Και κάθε κόσμος είναι φανταστικός. Σημασία έχει τι βλέπεις και νιώθεις, όχι τι ξέρεις. Αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουμε καλά στην παιδική ηλικία και αργότερα το ξεχνάμε".

Ξεκίνησε να δημιουργεί τα γλυπτά της από τα σπασμένα παιχνίδια των παιδιών της, αυτά που έβρισκαν μέσα στα αυγά Kinder και στη συνέχεια τα σκόρπιζαν στα πατώματα. Για να μην τρελαθεί από την ακαταστασία, μια μέρα μάζεψε τα κομμάτια των παιχνιδιών και άρχισε να καλύπτει τα τακούνια από τις γόβες στιλέτο που είχε στην ντουλάπα της. Ήταν μια διέξοδος στην εσωτερική σύγκρουση που τις επέφεραν ξαφνικά τρεις από τις ιδιότητές της: αυτές της μάνας, της γυναίκας, της καλλιτέχνιδας.

Δουλεύοντας πάνω στον ορισμό του τι μπορεί να είναι τα υποδήματα, η Elizaveta Litovka μελετά την επιτελεστική φύση του ντυσίματος προκειμένου να επανεξετάσει και να ανατρέψει την κοινή ιδέα των παπουτσιών, με την ανακύκλωση πολλών καθημερινών αντικειμένων.

Αλλά ο μεγάλος της έρωτας είνβαι και τα λουλούδια. "Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα λουλούδια. Γιαυτό και ότι είναι όμορφο το λέμε λουλουδάτο".

Τα γλυπτά υποδήματα της Elizaveta Litovka έχουν ένα μεγάλο ρεπερτόριο υλικών όπως τα Lego, τα φυτά τα λαχανικά ή τα ροδοπέταλα. Για την καλλιτέχνιδα, όλα μπορούν να εμπνέυσουν ένα παπούτσι."Πάντα μου άρεσαν τα παπούτσια" λέει η καλλιτέχνις. "Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είναι βάση και ταυτόχρονα μέσο μεταφοράς. Μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα για έναν άνθρωπο από τα παπούτσια του. Μου αρέσει να φαντασιώνομαι ιστορίες. Στο σχολείο, στο μάθημα των μαθηματικών, εγώ ζωγράφιζα ζευγάρια παπουτσιών, τα μοίραζα στους συμμαθητές μου και τους ζητούσα να ψηφίσουν το καλύτερο".

Read Next

Περισσότερα από

News

23 Απρ 2024

Ντάνιελ Ντέι-Λούις: οι 8 κορυφαίες ερμηνείες και ο θρυλικός τρόπος προετοιμασίας του που υπερβαίνει κάθε λογική

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις έχει χαρίσει ερμηνείες που θα μείνουν στην ιστορία του κινηματογράφου.

23 Απρ 2024

Πάνω από 100 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία - Αύξηση 900% μετά το φιάσκο των Αγίων Αναργύρων

Ξεπερνά τα… 900% η αύξηση που παρατεηρείται στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

23 Απρ 2024

Ανθή Φακιδάρη: Η Ελληνίδα μοντέλο που έχει περπατήσει στις πασαρέλες των Chanel, Armani, Givenchy κ.α

Η εκπληκτική πορεία της Ανθής Φακιδάρη στον χώρο της μόδας

23 Απρ 2024

Γιώργος Καπουτζίδης: "Είχα πει στη μαμά μου ότι θα την κάνω περήφανη μια μέρα"

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε εφ' όλης της ύλης και μοιράστηκε με τον κόσμο και την ιδιαίτερη αντίδραση του σε έναν χωρισμό!

23 Απρ 2024

Τζούλια Ρόμπερτς: "Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλυψε τα έξοδα της γέννησης μου"

Η αποκάλυψη της σταρ για την φιλία των γονιών της με τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης.

23 Απρ 2024

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

22 Απρ 2024

Μπάρμπεκιου με φίλους για τη Δέσποινα Βανδή | 'Εκανε free day στη δίαιτά της

Το πιάτο στο οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί.