ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην Finos Film

Για το σύνολο της προσφοράς του στον ελληνικό κινηματογράφο τιμήθηκε η Finos film.

Tιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στην εταιρεία παραγωγής Finos Film για την πολύτιμη προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο απονεμήθηκε σε ειδική εκδήλωση, χθες στην αίθουσα Παύλος Ζάννας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης τόνισε ότι αποφασίστηκε φέτος να τιμηθεί η πιο ιστορική εταιρεία παραγωγής σε όλη την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, η Finos Film σημειώνοντας ότι έχουν περάσει 80 χρόνια από την ίδρυσή της.

"Είμαι εδώ με τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει βαθιά την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί μια ειδική συλλεκτική έκδοση που θα μοιραστεί στο κοινό" πρόσθεσε.

"Η πρώτη ταινία της Finos Film ήταν "Η φωνή της καρδιάς", που προβλήθηκε το 1943. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1940, Το τραγούδι του χωρισμού ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε ελληνικό έδαφος, μια ταινία που δημιούργησε ο Φίνος με μηχανήματα που είχε φτιάξει ο ίδιος. Από πολλές απόψεις, η Finos Film, και ειδικά ο Φίνος, είναι μια μοναδική περίπτωση στον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς ο Φίνος ήταν ο χρηματοδότης, ο παραγωγός, ο γενικός επιμελητής και ο δημιουργός των ταινιών του. Στην ουσία έφτιαξε τον ελληνικό κινηματογράφο, του έδωσε φωνή και εικόνα, τον έκανε εμπορεύσιμο και σοβαρό προϊόν" τόνισε ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι ταξίδεψε σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες, πήγε στα Όσκαρ, έκανε σινεμασκόπ με στερεοφωνικό ήχο και ότι "οι ταινίες του αμιγώς εμπορικά επιτεύγματα, αντέχουν, ψυχαγωγούν και αγαπιούνται μέχρι και σήμερα".

Ο Φίνος ήταν συνεχώς παρών στο Φεστιβάλ, από την πρώτη μέρα του θεσμού, το 1960, μέχρι και τρεις μήνες πριν πεθάνει, τον Οκτώβριο του 1976, υπογράμμισε.

Ο Στάθης Καμβασινός, εκπρόσωπος και υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας, στον οποίο απονεμήθηκε ο τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για τη συνεισφορά της Finos Film στον ελληνικό κινηματογράφο ευχαρίστησε, εκπροσωπώντας όλη την ομάδα της Finos Film, το Φεστιβάλ για αυτή την τόσο τιμητική διάκριση, όπως είπε.

"Θέλω να τονίσω, όμως, πως αυτό το βραβείο ανήκει στον ιδρυτή της εταιρείας –όπως είπε ο Ιάσονας ήταν ταυτισμένα αυτά τα δύο– στον Φιλοποίμενα Φίνο και τη Finos Film. Ήταν ένας δημιουργός και μαχητής, ο οποίος, σχεδόν 80 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 1943, παρουσίασε στο ελληνικό κοινό μία άρτια ελληνική παραγωγή, την ταινία "Η φωνή της καρδιάς", στο σινεμά Ρεξ της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Η επιτυχία της ταινίας ήταν μεγαλειώδης. Το κοινό, μέσα στην καρδιά της Κατοχής, θέλοντας να εκφράσει την άκρατη χαρά του, ξεχύθηκε στους δρόμους και έκανε πορεία μέχρι την Ομόνοια. Ήθελε στην ουσία να πει ένα ευχαριστώ σε αυτόν τον δημιουργό.

Σαν να του έλεγε "προχώρα” και εκείνος, ανακουφισμένος και δικαιωμένος, έκανε πράξη την προτροπή τους. Διέγραψε μια λαμπρή πορεία, με διεθνή πολιτισμικό αντίκτυπο για την Ελλάδα. Ογδόντα χρόνια χρόνια μετά, οι απόγονοι των ανθρώπων που είδαν την ταινία νομίζω ότι έχουν καταγεγραμμένο στη συνείδησή τους το θρυλικό σήμα "Η Finos Film παρουσιάζει…".

Ένα σήμα που δεν αποδίδει μόνο την αξία του φιλμ, αλλά όλων των καλλιτεχνών και των συντελεστών που στάθηκαν δίπλα του, και εκείνος με τη σειρά του τους ανέδειξε, τους ενθάρρυνε, τους ενέπνευσε, τους καθιέρωσε. Και πέρασαν όλοι τους στην αθανασία. Πολλές φορές νομίζω ότι αρκεί αυτό το σήμα χωρίς να ενδιαφέρει τόσο ποια ταινία θα ακολουθήσει. Είναι το σήμα πιστοποίησης και εγγύησης της ψυχαγωγίας που θα ακολουθήσει στη συνέχεια" επισήμανε.

Μετά την απονομή προβλήθηκε και η ελληνική κωμωδία "Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης", του 1963, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Μάρω Κοντού, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Βουτσά, Γιώργο Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου και Χρήστο Τσαγανέα. Επίσης, στο κοινό μοιράστηκε και ειδική συλλεκτική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Μαρ 2023

Η Νταϊάν Κίτον μας δείχνει έναν άλλο δρόμο: πώς να είσαι ευτυχισμένη και μόνη σου

Δεν παντρεύτηκε ποτέ και πλέον έχει πάψει να βγαίνει ραντεβού, και ναι είναι ευτυχισμένη έτσι.

25 Μαρ 2023

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ θα πρωταγωνιστήσει στο remake του Vertigo

Το κλασικό θρίλερ του Χίτσκοκ, "Δεσμώτης του Ιλίγγου" έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

Περισσότερα από

News

24 Μαρ 2023

Women Who Dare: "Η κοινωνία χρειάζεται δυνατές γυναίκες, αλλά δεν τους δίνουν τις ευκαιρίες"

Όλα όσα ακούσαμε στην ημερίδα "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο" που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

24 Μαρ 2023

Ολυμπία Κρασαγάκη: "Τον πόνο σου δεν μπορεί κανείς να τον νιώσει, είσαι μόνο εσύ"

Η γνωστή φωτογράφος σε μια βαθιά εξομολογητική συνέντευξη μιλάει με ειλικρίνεια για την μάχη με τον καρκίνο.

24 Μαρ 2023
24 Μαρ 2023

Χάρις Αλεξίου: Όταν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης της πρότεινε να παίξει τη γιαγιά

"Μμμ.. τη γιαγιά! Δεν περίμενα βέβαια να κάνω την κόρη, ούτε την εγγονή. Αλλά τη γιαγιά …"

24 Μαρ 2023

Τέμπη: η Ελένη Γεροβασίλη που επιβίωσε του ατυχήματος συγκλονίζει μιλώντας για τα δίδυμα και τα άλλα παιδιά στο τρένο

Θεωρούνται τυχεροί που επιβίωσαν. Όμως, το μετατραυματικό στρες είναι τεράστιο και δεν αφήνει τους ανθρώπους ούτε καν να κοιμηθούν το βράδυ.

24 Μαρ 2023

Απολογείται σήμερα ο προπονητής πολεμικών τεχνών για βιασμούς ανήλικων μαθητριών του

Πέντε νεαρές γυναίκες καταγγέλουν πως τις βίαζε με τον χειρότερο τρόπο ο προπονητής τους όταν ήταν ανήλικες.

24 Μαρ 2023
24 Μαρ 2023

Η απίστευτη ιστορία ζωής του Κιάνου Ριβς θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία

Εμπόδια, διασημότητα, έρωτας, απώλειες, πόνος, ελπίδα. Το σενάριο ζωής του Κιάνου Ριβς τα έχει όλα.

24 Μαρ 2023

Μυτιλήνη: Οι ορχιδέες του απολιθωμένου δάσους της δυτικής Λέσβου αποτελούν μια πανδαισία χρωμάτων

Οι άγριες ορχιδέες στο Πάρκο έχουν ανθοφορήσει προσφέροντας ένα μοναδικό, μαγικό θέαμα.

24 Μαρ 2023

Χάρις Αλεξίου: "μου στέλνουν μηνύματα από τα 4 σημεία του πλανήτη για το Maestro"

Η Χάρις Αλεξίου στέλνει ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον κόσμο που της άνοιξε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.