ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γκρέτα Τούνμπεργκ:"Δεν θέλω να είμαι influencer"

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά, αυτήν τη φορά με ένα βιβλίο για την κλιματική αλλαγή.

Η Γκρέτα ήταν 15 ετών, όταν κάθισε για πρώτη φορά οκλαδόν στο λιθόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο με μια μεγάλη χειρόγραφη πινακίδα που έγραφε "Σχολική Απεργία για το Κλίμα". Από τότε δεν έχει σταματήσει να παροτρύνει το κοινό να δράσει και να αρχίσει να προστατεύει ουσιαστικά τον πλανήτη.

Σήμερα είναι σχεδόν 19 και λίγο πριν από την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "The Climate Book" (το οποίο κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου), μίλησε στο βρετανικό ELLE για όλα αυτά που την απασχολούν, την βασανίζουν και την θυμώνουν.

"Οι άνθρωποι με θεωρούν μια θυμωμένη έφηβο προφανώς γιατί δεν με γνωρίζουν".

Η Γκρέτα πέρασε το lockdown στη Στοκχόλμη δουλεύοντας πάνω σε ένα βιβλίο. Το Climate Book περιέχει σύντομα δοκίμια από επιστήμονες και συγγραφείς όπως η Naomi Klein, καθώς και εξέχοντες περιβαλλοντολόγους συμπεριλαμβανομένου του Wanjira Mathai. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα. Οι πέντε ενότητες του εξηγούν πώς λειτουργεί το κλίμα, πώς αλλάζει ο πλανήτης μας, πώς αυτό μας επηρεάζει, τι κάναμε γι' αυτό και τι πρέπει να κάνουμε τώρα.

Μέσα από το κίνημα για το κλίμα, η Γκρέτα ανακάλυψε την αίσθηση του να ανήκει κάπου. "Τώρα είμαστε πολύ στενοί φίλοι, είμαστε σε επαφή καθημερινά", λέει για τους συνομηλίκους της ακτιβιστές. "Κάνουμε ομαδικές συνομιλίες, διασκεδάζουμε, χορεύουμε".

Η διάγνωση του συνδρόμου Άσπεργκερ για την Γκρέτα ήταν η αφορμή για να ανοίξει ο δόμος της αυτογνωσίας. Το αποκάλεσε "υπερδύναμη" της.

"Η μόδα είναι επιβλαβής"

Και βέβαια από μια συνέντευξη σε ένα περιοδικό μόδας δεν θα μπορούσε να λείπει και μια άποψη της σχετική με αυτήν.

"Νομίζω ότι, λίγο πολύ, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η γρήγορη μόδα είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον, αλλά πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί στη βιομηχανία της μόδας που προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι και πιο βιώσιμοι. Όμως, στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει αυτό. Το χρησιμοποιούν για να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον. Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτή την "άποψη της συσσώρευσης". Συνεχώς απλώς μαζεύουμε πράγματα αντί να τα πετάμε".

Η ίδια προσπαθεί να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα καταναλώνοντας ελάχιστα:"Θα έλεγα ότι πάνω από το 90% των ρούχων μου, μου τα έχουν δώσει άλλα άτομα, όπως μέλη της οικογένειας μου, φίλοι, συμμαθητές. Δεν αγοράζω καινούρια πράγματα και είμαι κοντή, πράγμα που σημαίνει ότι όταν οι άλλοι δεν χωράνε στα παλιά τους ρούχα, μπορούν να μου τα δώσουν. Είναι βολικό".

Η ίδια όχι μόνον δεν αγοράζει καινούργια πράγματα, δεν έχει καν αυτοκίνητο . Ταξίδεψε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με μια βάρκα χωρίς ντους ή τουαλέτα: "Ήταν διασκεδαστικό! Μου άρεσε πολύ!" Αλλά, πάνω από όλα, λέει: "Είμαι ακτιβίστρια και προσπαθώ να δημιουργήσω αλλαγές με αυτόν τον τρόπο".

"Δεν θέλω να είμαι influencer"

Αν ήταν στο χέρι της, θα διέγραφε τα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης: "Δεν θέλω επηρεάζω το κόσμο μέσω της τεχνολογίας αλλά μέσω της φυσικής μου παρουσίας, κάτι που φυσικά γίνεται κάπως δύσκολο όταν έχεις πολλούς followers", λέει.

Το δημόσιο προφίλ της πάντως έχει προσελκύσει υψηλούς επαίνους :η Μάργκαρετ Άτγουντ την συνέκρινε με την Ζαν ντ' Αρκ, ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι κάθε χώρα χρειάζεται τη δική της Γκρέτα.

Κάποιοι αντίστοιχα την αποκάλεσαν "ένα κακό παιδί που χειραγωγεί τα πλήθη", "κομμουνίστρια", "ακραία καπιταλίστρια" και έχει δεχτεί πολλές απειλές λόγω της δράσης της. "Μου φαίνεται περίεργο που κάποιοι λένε ότι πρέπει να λογοδοτήσω. Δεν καταλαβαίνω για τι πρέπει να λογοδοτήσω", λέει. "Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχω περισσότερη δύναμη από ό,τι έχω."

Πριν από τέσσερα χρόνια, κανείς, συμπεριλαμβανομένων των γονιών της, δεν πίστευε ότι η Γκρέτα θα περνούσε στον ακτιβισμό. Είχε διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ, και έπασχε από επιλεκτική αλαλία. Επί πέντε χρόνια, δεν μιλούσε σε κανέναν άλλο εκτός από τους γονείς της, την αδερφή της και τον δάσκαλό της. Τα ταραγμένα χρόνια που την οδήγησαν στην απεργία του σχολείου περιγράφονται σε απομνημονεύματα, τα οποία είναι γραμμένα από όλη την οικογένεια. Στο βιβλίο, η μητέρα της, η Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας και πρώην διαγωνιζόμενη στη Eurovision, Μαλένα Έρνμαν, αφηγείται πώς, σε ηλικία 11 ετών, η Γκρέτα ξαφνικά "Φαινόταν να σταματά να λειτουργεί". Σταμάτησε να παίζει πιάνο. Σταμάτησε να γελάει. Σταμάτησε να μιλάει. Και σταμάτησε να τρώει".

"Ήμουν ένα πολύ περίεργο παιδί", λέει για τον εαυτό της σήμερα. "Υπήρχαν τέσσερα άτομα με τα οποία μίλησα και ήμουν στο σπίτι. Δεν μπορούσα να μιλήσω με αγνώστους, δεν μπορούσα να φάω με αγνώστους. Έτσι δεν πίστευαν ότι θα έκανα την απεργία. Ούτε εγώ το πίστευα, αλλά το έκανα."

Read Next

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.

19 Απρ 2024

Νέο τραγούδι από τους γιούς του Πολ ΜακΚάρντεϊ και του Τζον Λένον- η συνέχεια των Beatles;

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ και ο Σον Όνο Λένον έγραψαν μαζί τραγούδι

19 Απρ 2024

Zendaya: Ξετρέλανε τους φαν η εμφάνιση της με το μαύρο φόρεμα της Vera Wang

Η συνεργασία της με τον διάσημο στιλίστα Law Roach αποφέρει πάντοτε εντυπωσιακούς καρπούς.

19 Απρ 2024

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη: "Να έχουμε θέσεις στο τραπέζι των αποφάσεων -αλλά να μπορούμε και να αναποδογυρίζουμε το τραπέζι όταν αυτό ωφελεί μόνο λίγους"

Η ψυχολόγος Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, τονίζει πως μια πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα ΕΕ είναι εφικτή, όπως και μια καλύτερη ζωή τώρα άμεσα για τους Έλληνες.