ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Η Αυτοκράτειρα": η Πριγκίπισσα Σίσσυ ατίθαση και τολμηρή στην εκδοχή του Netflix

Μ' έντονη προσωπικότητα και επαναστατική διάθεση έρχεται η νέα Αυτοκράτειρα Σίσσυ. Ποια ήταν όμως στ' αλήθεια;

Μια νέα σειρά εποχής του Netflix έρχεται να διεκδικήσει τα σκήπτρα της τηλεθέασης στην πλατφόρμα. Πρόκειται για την "Αυτοκράτειρα" που διηγείται την ιστορία της Ελισάβετ της Αυστρίας (της Αυτοκράτειρας Σίσσυ) μια ιστορική προσωπικότητα που όλοι έχουμε ταυτίστει στο μυαλό μας με τη μορφή της Ρόμι Σνάιντερ στον ομώνυμο ρόλο.

Μόνο που τώρα βλέπουμε μια πολύ διαφορετική εκδοχή της. Μια "Σίσσυ" ατίθαση και τολμηρή. Σύμφωνα με τη γνωστή σε όλους μας ταινία υπήρξε ένα κορίτσι ντροπαλό και εσωστρεφές που αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην προσαρμογή της στο Ανακτόρο Χόφμπουργκ και στο αυστηρό πρωτόκολλο των Αψβούργων.

Οι φαν της σειράς έχουν ξετρελαθεί και πάλι με τον έρωτα ανάμεσα σε εκείνη και τον Αυτοκράτορα Φρανζ. Στο Netflix θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους όταν ξέρουμε πόσο καλά πήγε η αντίστοιχη φόρμουλα στο Bridgerton.

Ποια ήταν όμως στ' αλήθεια η Ελισάβετ της Αυστρίας;

Η Ελισάβετ Αμαλία Ευγενία γεννήθηκε στο Μόναχο στις 24 Δεκεμβρίου 1837, τέταρτο παιδί και δεύτερη κόρη του Μαξιμιλιανού Ιωσήφ, Δούκα εν Βαυαρία, και της Λουδοβίκας της Βαυαρίας, ετεροθαλούς αδελφής του Λουδοβίκου Α΄της Βαυαρίας και θείας του Όθωνος, Βασιλιά της Ελλάδας. Και οι δύο γονείς της ανήκαν στον Οίκο των Βίττελσμπαχ.

Ο πατέρας της, Μαξιμιλιανός, ήταν γνωστός ως εκκεντρικός μουσικόφιλος που αρεσκόταν στα ταξίδια και τη διασκέδαση προκειμένου να μένει μακριά από τα καθήκοντά του. Η πολυμελής οικογένεια ζούσε στην έπαυλη του Δούκα στο Μόναχο του χειμερινούς μήνες και στο Κάστρο Ποσσενχόφεν το καλοκαίρι. Η Σίσσυ και τα αδέρφια της μεγάλωσαν σε ένα χαλαρό και απείθαρχο περιβάλλον που απείχε κατά πολύ από την βαυαρική αυλή. Η Σίσσυ αγαπούσε την ιππασία, το σχέδιο και την ποίηση.

Η Σίσσυ παντρεύτηκε τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ όταν ήταν μόλις 16 ετών και έγινε Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρία. Η μητέρα του Φραγκίσκου, η αυστηρή Αρχιδούκισσα Σοφία είχε κανονίσει αρχικά να παντρευτεί ο γιός της τη μεγαλύτερη αδερφή της Ελισάβετ, την Ελένη, που είχε το παρατσούκλι Νενέ. Ωστόσο, ο Φρανζ δεν μπόρεσε να αναπτύξει σχέση με εκείνη, αλλά εντυπωσιάστηκε από την αδερφή της. Μάλιστα για να πείσει τη μητέρα του, την εκβίασε λέγοντας πως αν δεν παντρευόταν τη Σίσσυ δεν θα παντρευόταν καμία.

Η Σίσσυ όμως λέγεται ότι δεν ξετρελαινόταν τόσο για εκείνον, πως τον έβρισκε βαρετό και δίχως χιούμορ. Πηγές λένε πως έκλαιγε την ημέρα του γάμου της, ιδίως γιατί έπρεπε να ζήσει σε ένα πολύ αυστηρότερο περιβάλλον από εκείνο που είχε μεγαλώσει η ίδια.

Μια δύσκολη ζωή, παρά τα προνόμια

Το ζευγάρι απέκτησε παιδιά, όχι όμως αμέσως τον απόγονο και μελλοντικό αυτοκράτορα. Η σχέση της δε με τον Αυτοκράτορα έβρισκε πάντα ως εμπόδιο την αυστηρή μητέρα του.

Το πρώτο τους παιδί το απέκτησαν μόλις δέκα μήνες μετά τον γάμο της. Ήταν η πρώτη τους κόρη, Σοφία, που η ίδια η γιαγιά του αποφάσισε να ονομάσει έτσι χωρίς να την ρωτήσει. Παράλληλα ανέλαβε την ανατροφή του εξ ολοκλήρου εκτοπίζοντας τη Σίσσυ που την θεωρούσε ανώριμη.

Έπειτα γεννήθηκε η Γκιζέλα, το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Σ' ένα ταξίδι θα αρρωστήσουν και τα δύο της παιδιά, με αποτέλεσμα η Σοφία να πεθάνει. Έκτοτε η Σίσσυ βασανιζόταν από καταθλιπτικά επεισόδια, αλλά και ψυχοσωματικά προβλήματα που είχαν ξεκινήσει πιο πριν.

Το 1858 φέρνει στον κόσμο τον διάδοχο που όλοι περίμεναν. Τον ονόμασαν Ροδόλφο. Η θέση της ισχυροποιήθηκε στο Παλάτι με τη γέννηση του γιού της και άρχισε να εξωτερικεύει τις πολιτικές της πεποιθήσεις που ήταν πολύ φιλελεύθερες για το Παλάτι.

Ωστόσο, το άγχος και η πίεση που βίωνε έπλητταν την υγεία της. Ο αυλικός γιατρός άρχισε να της "συνταγογραφεί" ταξίδια για τη βελτίωση της υγεία της- στη Μαδέρα, στην Κέρκυρα, στο Μπαντ Κίσσινγκεν με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι κι εκείνης με το Παλάτι.

Στις 30 Ιανουαρίου 1889 ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου Ροδόλφος και η ερωμένη του Μαρία Βετσέρα βρέθηκαν νεκροί στο κυνηγετικό περίπτερο του Μάιερλινγκ . Η τραγωδία αυτή ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την Ελισάβετ.

Μέσα σε 11 χρόνια (1886-1897) έχασε τον πατέρα, την μητέρα, τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη αδελφή της, τον μικρότερο αδελφό της, τον αγαπημένο της ξαδελφό και τον στενότερό της φίλο. Η απώλεια του γιου της τη βύθισε σε πένθος: έως το τέλος της φορούσε μαύρα κλειστά ρούχα και κρατούσε λευκή ομπρέλα για να κρύβει την όψη της από το φιλοπερίεργο πλήθος.

Η Σίσσυ, η θλιμμένη Αυτοκράτειρα, δολοφονήκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1898 στη Γενεύη. Περιμένοντας το πλοίο για το Μοντρέ με την κυρία επί των τιμών Κόμισσα Στάραϋ, ένας Ιταλός αναρχικός ονόματι Λουίτζι Λουκένι της επιτέθηκε με μαχαίρι κι εκείνη πέθανε από αιμορραγία. Ήταν μόλις 60 ετών.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.

Περισσότερα από

News

24 Απρ 2024

Αθηναΐς Νέγκα: "Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ήταν μέσα στο πένθος λόγω της απώλειας του πατέρα μου"

Η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε στο Mega και εξήγησε πως είναι να βιώνεις την απώλεια του ενός γονιού σου σε μικρή ηλικία.

24 Απρ 2024

Ο πρίγκιπας Λούις έγινε 6 ετών -η τρυφερή φωτογραφία

Το τρομερό παιδί της βασιλικής οικογένειας που κάνει όλους να χαμογελούν είχε μόλις τα γενέθλια του και η Κέιτ ανάρτησε τη φωτογραφία που όλοι περίμεναν.

24 Απρ 2024

Χρήστος Χωμενίδης: "Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε"

"Θα ήλπιζε απλώς κανείς, αφελώς αισιόδοξος, ότι η εμπειρία της Χούντας θα είχε λειτουργήσει για τους Έλληνες ως εμβόλιο. Αλίμονο. Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε."

24 Απρ 2024

Θεοφανία Παπαθωμά: "Δεν είναι αφρικανική σκόνη! Μας σκοτώνουν! "

Kάποιοι αμφισβητούν το φαινόμενο αφρικανικής σκόνης, ανάμεσά τους και η Θεοφανία Παπαθωμά.

24 Απρ 2024

Ρουάντα: Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ξεκάθαρος:"Τα αεροπλάνα θα απογειωθούν ότι και να γίνει"

24 Απρ 2024

Σία Κοσιώνη: Οικογενειακή εξόρμηση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, πίσω στην οικογένειά του, έπειτα από πολύμηνη απουσία στην Αμερική.

24 Απρ 2024

H Ολγα Κεφαλογιάννη στην εκδήλωση "Women Who Dare": "Η έμφυλη βία, ακόμα και στην πιο ακραία της μορφή συνεχίζεται"

Σε 400.000 ανέρχονται οι γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν υποστεί βία, εκτιμάται σε έρευνα της MRB.

24 Απρ 2024

Σελίν Ντιόν: "Πρέπει να σταματήσω να αμφισβητώ τον εαυτό μoυ"

Για τη νέα της πραγματικότητα και τα όνειρα της μίλησε η μεγάλη ντίβα του πενταγράμμου, Σελίν Ντιόν.

23 Απρ 2024

Διαζύγιο Νικόλαου - Τατιάνα Μπλάτνικ: Αυτή είναι η αιτία χωρισμού τους

Το μυστηριώδες τρίτο πρόσωπο που προκάλεσε αναταράξεις στον γάμο τους.