ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νόμπελ Ειρήνης: Απονεμήθηκε στον Λευκορώσο κρατούμενο Αλές Μπιαλιάτσκι και σε δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία

Οι φετινοί βραβευθέντες αποδεικνύουν μέσα από το έργο τους ότι η ύπαρξη ειρήνης ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες είναι στόχος πραγματοποιήσιμος.

νομπελ ειρηνης

Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ανατολική Ευρώπη, η επιτροπή του θεσμού των βραβείων Νόμπελ αποφασίζει πως η τιμητική διάκριση για την υπεράσπιση της ειρήνης οφείλει να μοιραστεί ανάμεσα στην Λευκορωσία, την Ρωσία και την Ουκρανία, με το σενάριο συμφιλίωσης και επικράτησης του ειρηνικού πνεύματος να αποδεικνύεται στόχος πραγματοποιήσιμος. Έτσι, το φετινό Βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον Λευκορώσο πολιτικό κρατούμενο και υπέρμαχο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκι, καθώς και στις δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις "Memorial" της Ρωσία και "Center for Civil Liberties" της Ουκρανίας.

Η επιλογή των βραβευθέντων πραγματοποιήθηκε με ρητό οδηγό την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου και εφευρέτη του θεσμού Άλφρεντ Νόμπελ, σύμφωνα με την οποία "το βραβείο ειρήνης πρέπει να προσφέρεται σε πρόσωπο/α που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, το φετινό βραβείο απονέμεται σε ένα πρόσωπο και δύο οργανώσεις που επέδειξαν με το έργο τους την σπουδαιότητα της κοινωνίας των πολιτών για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

"Επί πολλά χρόνια προωθούν το δικαίωμα στην επίκριση της εξουσίας και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια να καταγράψουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί επιδεικνύουν τη σπουδαιότητα της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του θεσμού.

Η ιστορία του ακτιβιστή Αλές Μπιαλιάτσκι ξεκινάει με την ίδρυση του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Viasna" (Άνοιξη) στην πατρίδα του το 1996, με σκοπό την αντίσταση στην βάναυση μείωση των διαδηλώσεων από το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της Λευκορωσίας. Μέσω της οργάνωσης του ο Μπιαλιάτσκι προσπάθησε να προστατέψει φυλακισμένους διαδηλωτές και τις οικογένειες τους από τα βασανιστήρια που επέβαλαν οι τοπικές αρχές στους πολιτικούς κρατούμενους αλλά και την εκδίωξη των κοντινών τους προσώπων. Ο ίδιος έχει φυλακιστεί ήδη δύο φορές, την πρώτη φορά το 2011 όταν του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, χωρίς ποτέ να υπάρξουν επαρκείς αποδείξεις της ενοχής του, και μια δεύτερη το 2020 για συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

"Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στην πατρίδα του", δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Berit Reiss-Andersen, ανακοινώνοντας τους τρεις φετινούς νικητές, προσθέτοντας στη συνέχεια "Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Μπιαλιάτσκι δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία".

Από την άλλη, η ρωσική οργάνωση "Memorial", η οποία το 1990 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην χαοτική μετάβαση της Ρωσίας στην δημοκρατία και διαλύθηκε την περασμένη άνοιξη υπό τις εντολές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υπήρξε βασικός πυλώνας στην κοινωνία των πολιτών, μαχόμενη για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την σειρά της, η ομάδα της Center for Civil Liberties συμμετέχει ένθερμα στις προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των εγκλημάτων πολέμου κατά των άμαχων πολιτών της Ουκρανίας, έπειτα από την ρωσική εισβολή στην χώρα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.