ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ναν Γκόλντιν: "Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία" της ζωής της

Το ντοκιμαντέρ All the Love and the Bloodshed της Λόρα Πόιτρας που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας καταγράφει τη ζωή και το έργο της σπουδαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν, αλλά και τη μάχη που δίνει ενάντια στους δισεκατομμυριούχους φαρμακοβιομήχανους Σάκλερ.

"Παλιότερα πίστευα ότι δεν θα έχανα κανέναν αν τούς φωτογράφιζα αρκετά" έχει δηλώσει η Ναν Γκόλντιν, ένας θρύλος της σύγχρονης φωτογραφίας. Το έργο της- ρεαλιστικό, ωμό και τρυφερό- πραγματεύεται ως επί τον πλείστον την αγάπη, τον έρωτα, τις προσωπικές σχέσεις, τη σεξουαλικότητα και ό,τι η κοινωνία χαρακτηρίζει συλλήβδην ως "περιθώριο".

Μελανιές, δάκρυα, πονηρά βλέμματα, βλέμματα voyeur, βλέμματα που αντανακλούν πόθο, πρόκληση, απογοήτευση. Όλα είναι εκεί στο έργο της, χωρίς ωραιοποίηση. Κι αν οι εικόνες της μας φαίνονται σήμερα σύγχρονες και αληθινές, τη δεκαετία του '70 είχαν προκαλέσει αίσθηση με την ευθύτητά τους. Δημιούργησαν σχολή. Καθώς η Ναν Γκόλντιν έβλεπε την αγάπη και τον έρωτα, τη σεξουαλική έλξη ακριβώς όπως ήταν το πραγματικό τους πρόσωπο. Τα διάσημα αυτοπορτρέτα της δε αποδεικνύουν πως αντιμετωπίζει και τον εαυτό της, όπως κάθε πρόσωπο που καταγράφει στην πορεία της.

Διάσημη και χαρακτηριστική του στιλ και της προσέγγισης της Γκόλντιν είναι η ενότητα της δουλειάς της με τον τίτλο The Ballad of Sexual Dependency. Έκθεση που έλαβε χώρα το 1985 και μάλιστα πραγματοποιήθηκε ως slide show των φωτογραφιών της. Εικόνες από τις εμπειρίες της στη Νέα Υόρκη, το No wave κίνημα στη μουσική και την τέχνη, έπειτα τον κόσμο των ομοφυλόφυλων (σε μια εποχή που δεν μπορούσε καν κάποιος να το πει δημοσίως), της αθέατης γειτονιάς του Bowery, εκείνη του κόσμου της ηρωίνης, αλλά και την προσωπική και οικογένειακή ζωή της. "Είναι το ημερολόγιο που επέτρεψα στους άλλους να διαβάσουν" είχε πει η φωτογράφος χαρακτηριστικά για αυτή την ενότητα του έργου της.

Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και μία από τις πλέον γνωστές της φωτογραφίες, το Nan and Brian in Bedroom. Ένα αυτοπορτρέτο με την ίδια και τον εραστή της. Εκείνη βρίσκεται ξαπλωμένη στο κρεβάτι κοιτάζοντας τον σύντροφό της με πόθο και παραίτηση μαζί, όσο εκείνος απομακρύνεται και κοιτάζει προς το παράθυρο. Το απαλό φως στην εικόνα θυμίζει το φως ηλιοβασιλέματος και τη δύση της σχέσης τους. "Όλη η δουλειά μου αφορά το νόημα των σχέσων μεταξύ των ανθρώπων, τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις και την αγάπη" έχει πει η Γκόλντιν.

Η ανάγκη της να φωτογραφίζει ξεκίνησε από την αυτοκτονία της αδερφής της

Γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον το 1953 και μεγάλωσε στη Βοστόνη από μια μεσοαστική οικογένεια. Οι γονείς της ήταν εβραίοι και ο πατέρας της ασχολείτο με τα οικονομικά. Οι σχέσεις μεταξύ των γονιών της ήταν τεταμένες, κατ' επέκταση και όλης της οικογένειας. Η μεγαλύτερη αδερφή της Μπάρμπαρα αυτοκτόνησε όταν η Ναν ήταν 11 ετών, ένα τραύμα που δεν ξεπέρασε κανείς.

"Ήταν το 1965 και η αυτοκτονία ενός εφήβου ήταν ακόμα ταμπού. Ήμασταν πολύ κοντά με την αδερφή μου και ήξερα κάποιους από τους λόγους που την οδήγησαν στην αυτοκτονία. Είδα πώς η σεξουαλικότητά της και η καταπίεση την οδήγησαν στην καταστροφή. Γιατί εκείνη την εποχή οι γυναίκες που ήταν θυμωμένες και σέξι ήταν τρομακτικές, εκτός της αποδεκετής συμπεριφοράς, "εκτός ελέγχου". Στα 18 πίστεψε ότι η μόνη διέξοδος ήταν να ξαπλώσει πάνω στις γραμμές του τρένου στην Ουάσινγκτον. Και αυτό είναι μια πράξη τρομερής επιθυμίας και απόφασης" είχε πει η Γκόλντιν για τον θάνατο της αδερφής της.

Όταν αργότερα γράφτηκε στο Satya Community School in Lincoln μια υπάλληλος της έδειξη πώς δουλεύει η φωτογραφική μηχανή. Ήταν μόλις 16 ετών. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους με τους οποίους σχετιζόταν, προσπαθώντας να τους κρατήσει εκεί, ζωντανούς.

Το τρυφερό της βλέμμα αφορά όλους τους ανθρώπους

Η Ναν Γκόλντιν αγάπησε τους ανθρώπους που ζούσαν διαφορετικά από την πλειοψηφία. Λάτρεψε την κοινότητα των Drag Queens από τα 18 της χρόνια, έζησε μαζί τους και φωτογράφισε τη ζωή τους. Ο στόχος της ήταν ακριβώς αυτός- όχι να ερευνήσει ή να ψυχαναλύσει ή να "αποκαλύψει" τη ζωή τους στους άλλους, αλλά να την καταγράψει με σεβασμό για τη σεξουαλικότητα και τις επιλογές τους. Ήδη από το 1972.

"Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν φίλοι μου" είχε δηλώσει με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της The Other Side, που εμπεριέχει φωτογραφίες που τράβηξε από το 1972 ως το 1992 από την κοινότητα των drag queens. Έπειτα κατέγραψε τον κόσμο του post punk και την γκέι κοινότητα της Νέας Υόρκης, πάντοτε με την ίδια φιλοσοφία και προσέγγιση.

Ο ακτιβισμός και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας

Τα τελευταία χρόνια η Ναν Γκόλντιν ασχολείται εντατικά με τον ακτιβισμό. Έχει ιδρύσει την οργάνωση P.A.I.N (Prescription Addiction Intervention Now) έπειτα από την εξάρτησή της από το φάρμακο OxyContin που αρχικά πήρε προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πόνο στον καρπό της. Ωστόσο, εθίστηκε σε αυτό καθώς το φάρμακο περιείχε οπιοειδή. Φάρμακο που χορηγούνται ελεύθερα στους πολίτες χωρίς προειδοποίηση και τελικά οδηγούν σε εθισμό και προβλήματα υγείας.

Φάρμακο με το οποίο συνδέονται άμεσα οι δισεκατομμυριούχοι φαρμακοβιομήχανοι Σάκλερ, τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρο η Γκόλντιν, αφού οφείλουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στην κοινωνία. Επιπλέον, η οικογένεια Σάκλερ υπήρξε χορηγός των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου και τώρα η Οργάνωση P.A.I.N απαιτεί από τους πολιτιστικούς οργανισμούς να μη δέχονται πλέον τα χρήματα της πανίσχυρης οικογένειας ως δωρεά.

"Ξεκίνησα την οργάνωση P.A.I.N. προκειμένου να μιλήσουμε για την κρίση των οπιοειδών. Είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών, ακτιβιστών, κι εξαρτημένων που πιστεύουμε στις άμεσες ενέργειες. Στοχεύουμε στην οικογένεια Σάκλερ, που έφτιαξαν και προώθησαν το OxyContin, μέσω των μουσείων και των πανεπιστημίων που φέρουν το όνομά τους. Μιλάμε εκ μέρους των ανθρώπων που δεν μπορούν πια να μιλήσουν" έχει δηλώσει η καλλιτέχνις.

Η Γκόλντιν έχει διοργανώσει διαμαρτυρία της έξω από το Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη. Απείλησε πως δεν θα συμμετάσχει σε έκθεση της National Portrait Gallery στο Λονδίνο αν δεχόταν δωρεά 1 εκ. λιρών από την οικογένεια Σάκλερ και τελικά το μουσείο δήλωσε πως δεν θα προχωρήσει με την αποδοχή της δωρεάς. Το ίδιο έκανε με ανακοίνωσή του ο όμιλος Tate, πως εφεξής δεν θα δεχθεί άλλες δωρεές από τους Σάκλερ.

Μάλιστα η Γκόλντιν σημείωσε πως η Tate που είχε δεχθεί παλαιότερα δωρεές από τους Σάκλερ την είχαν πληρώσει για αντίτυπα από τη σειρά The Ballad of Sexual Dependency το 2015 τονίζοντας πως μέρος αυτών το είχε δαπανήσει αγοράζοντας OxyContin στη μαύρη αγορά, καθώς εκείνη την εποχή ήταν εθισμένη σε αυτό, όμως οι γιατροί δεν της το συνταγογραφούσαν. Η Γκόλντιν κατάφερε να απεξαρτηθεί.

Την ακτιβιστική της δράση, τη ζωή και το έργο της καταγράφει τώρα η σπουδαία κινηματογραφίστρια Λόρα Πόιτρας στο ντοκιμαντέρ της "All the Love and the Bloodshed" που κέρδισε μόλις τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας.


Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram



Read Next

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.