ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους: αυτοί είναι οι νικητές

Η θέση των γυναικών, η τοξική και μη αρρενωπότητα, η θάλασσα και το νερό, η αστική βία και η κοινωνική ένταξη των μεταναστών αποτέλεσαν τους βασικούς θεματικούς άξονες των Ελλήνων κινηματογραφιστών φέτος.

Φεστιβάλ Δράμας 2022

"Το ενδιαφέρον για μας ήταν η ειλικρινής και ενίοτε επιτυχημένη προσπάθεια των δημιουργών να καταπιαστούν με επίκαιρα κοινωνικά θέματα αλλά και επίσης -κάτι πολύ ευχάριστο- με διάφορα genre του κινηματογράφου. Μας τα μετέφεραν με τον δικό τους διαφορετικό και ιδιόρρυθμο τρόπο και μας εντυπωσίασαν με την ωριμότητα, το πάθος και το χιούμορ τους. Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση ότι τα θέματα σχετικά με τον προσωπικό και κοινωνικό βίο των γυναικών ήσαν ψηλά στην ατζέντα και τη δυνατή παρουσία γυναικών δημιουργών, ασχέτως αν πολλές φορές είχαμε ενστάσεις για το τελικό αποτέλεσμα και σίγουρα θα θέλαμε ακόμη περισσότερους δυνατούς γυναικείους ρόλους. Ταυτόχρονα, είδαμε αναπάντεχα ώριμες και ευαίσθητες απεικονίσεις μιας τοξικής και μη αρρενωπότητας και συνάμα μια επιτυχημένη και ξεκαρδιστική σάτιρα του ανδρικού ναρκισσισμού.

Η κοινωνική ένταξη μεταναστευτικών κοινοτήτων, ή πιο σωστά η απεικόνιση της ζωής παιδιών δεύτερης γενιάς, επίσης μας χαροποίησε, αλλά και πάλι θα μας άρεσε μια πιο στιβαρή και σύγχρονη προσέγγιση μακριά από στερεότυπα και δεδομένα που ταιριάζουν καλύτερα σε άλλες δεκαετίες.

Η σεξουαλική ταυτότητα, στις διάφορες εκφάνσεις της, απεικονίστηκε με απενοχοποιημένη διάθεση μεταφέροντας επιτέλους την πραγματική ζωή χωρίς σεμνοτυφίες και υπεκφυγές. Αλλά και πάλι, σε κάποιες περιπτώσεις θα θέλαμε ένα, σεναριακά και σκηνοθετικά, πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την απεικόνιση της αστικής βίας και περιθωριοποιημένων στρωμάτων, υπήρχε μια ειλικρινής προσπάθεια να μας μεταφέρουν οι δημιουργοί αυτόν τον κόσμο, αλλά και πλάι πιστεύουμε η δύναμη και η αποτελεσματικότητα αυτής της γενναίας προσπάθειας υπονομευόταν από ατελέσφορες πολλές φορές ηθικοπλαστικές εμμονές.

Η θάλασσα και το υδάτινο στοιχείο προφανώς υπήρξαν πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς και ελπίζουμε του χρόνου να πάρετε τα βουνά.

Προπαντός, όμως, όπως ορίζει και ο ρόλος μιας κριτικής επιτροπής, αναζητήσαμε χωρίς προκαταλήψεις την ποιότητα και την όσο πιο άρτια εξερεύνηση της κινηματογραφικής γλώσσας και τέχνης" σημείωσε η κριτική επιτροπή (που αποτελείτο από τους Μαρκέλλα Γιαννάτου- ηθοποιό, Μαρίνα Γιώτη, κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνις, Ιωακείμ Μυλωνά, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του International Short Film Festival of Cyprus, Άρη Δημοκίδη, δημοσιογράφος) για το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Οι φετινοί νικητές είναι:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στην ταινία "5pm Seaside" σε σκηνοθεσία Valentin Stejskal

45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους: αυτοί είναι οι νικητές

"Μια πραγματικά ευαίσθητη και λιτή κινηματογραφική αφήγηση που από τότε που την είδαμε την κουβαλάμε μέσα μας και κατάφερε να μας εισάγει αβίαστα στον πληγωμένο και εσωτερικό κόσμο των ηρώων της"

Το βραβείο συνοδεύεται από τρία έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.

ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ "ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ"

στον Μιχάλη Κίμωνα για την ταινία "Kiddo"

Φεστιβάλ Δράμας 2022, KIDDO

"Μια αναζωογονητική και αναπάντεχα απολαυστική σκηνοθετική ματιά που κατάφερε αριστοτεχνικά να κρατήσει το ρυθμό σε μια ταινία δωματίου"

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς και από παροχές εργαστηρίου και εργασιών Post Production αξίας 2.500 ευρώ προσφορά της εταιρείας Stefilm.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στην Εύη Καλογηροπούλου για την ταινία "Στο Θρόνο του Ξέρξη"

Επειδή είναι μια ταινία που απεικονίζει το αντρικό, το γυναικείο και μη δυαδικό σώμα στα όρια της ρευστότητας και αναζητεί την απαγορευμένη στοργή και επαφή μέσα σε ένα σκληρό και αρχετυπικό αρρενωπό βιομηχανικό περιβάλλον.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στον Νάσο Γκατζούλη για την ταινία "Toxic Magnus"

"Ένα εφευρετικό υβριδικό ντοκιμαντέρ, μια χειμαρρώδης και ειλικρινής εξομολόγηση ενός ανασφαλούς και αυτοκαταστροφικού πρωταγωνιστή-θύματος μιας τοξικής αρρενωπότητας, που όμως μας έκανε και να γελάσουμε με την ψυχή μας".

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινημτογράφου και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ στον Θάνο Τοκάκη για την ταινία "Tokakis ή What’s My Name"

Φεστιβάλ Δράμας 2022, Τοκάκης

"Μια ολοκληρωμένη και απολαυστική έως και ξεκαρδιστική σάτιρα του ελληνικού κιτς και τη μανία γύρω από την δημόσια εικόνα, γεμάτη αυτοσαρκασμό".

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER στον Δημήτρη Ζούρα για την ταινία "Κάκτος"

"Μια τολμηρή ματιά την οποία εξυπηρετεί ιδιαιτέρως η ερμηνεία από το ανερχόμενο νέο πρωταγωνιστή της που ακροβατεί σε μια αφιλόξενη Αθήνα ψάχνοντας να βρει τον εαυτό του".

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, προσφορά του Onassis Culture.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία "5pm Seaside" του Valentin Stejskal

"Επειδή πολύ λεπτά και λιτά -και με μια πληγωμένη εσωτερικότητα- κατάφερε να μεταφέρει τον ψυχισμό ενός άντρα που προσπαθούσε να διαπραγματευτεί την αγάπη και τον πόθο".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στη Νιόβη Χαραλάμπους για την ερμηνεία της στην ταινία "Δάφνη" της Τώνιας Μισιαλή

Φεστιβάλ Δράμας 2022, Δάφνη

"Για την ειλικρινή και άμεση ερμηνεία σε ένα δύσκολο θέμα γύρω απ' τη γυναικεία σεξουαλικότητα και το γυναικείο σώμα".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΧΟΥ στον Βασίλη Γεροδήμο για την ταινία "Pendulus" του Δημήτρη Γκότση

"Για την καθαρότητα και την ρεαλιστική αίσθηση του ενίοτε αφιλόξενου αστικού χώρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ στους Νίκο Λιναρδόπουλο και Λέανδρο Ντούνη για την ταινία "Under The Lake" του Θανάση Τρουμπούκη

"Μας εξέπληξε ευχάριστα η αρμονική συνύπαρξη αλλά ταυτόχρονα και η αντίθεση μεταξύ του φυσικού και του βιομηχανικού περιβάλλοντος".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΤΑΖ στον Νίκο Βαβούρη για την ταινία "Τελευταία Πνοή" του Χάρη Ραφτογιάννη

"Σε αυτή την ταινία μας άρεσαν πάρα πολύ οι αριστοτεχνικές, απότομες αλλά και λιτές εναλλαγές του ρυθμού".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στον Γιάννη Κανάκη για την ταινία "Μάγμα" της Λίας Τσάλτα

"Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που εξυπηρέτησε αποτελεσματικά με συνέπεια και αρτιότητα ένα δύσκολο κινηματογραφικό είδος, δημιουργώντας ένα δικό της φανταστικό κόσμο"

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη για την ταινία "Μάγμα" της Λίας Τσάλτα

"Για την υποβλητική μουσική επένδυση που συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του κινηματογραφικού σύμπαντος της ταινίας".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ "ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ" στην Μάρλι Αλειφέρη για την ταινία "Tokakis ή What’s My Name" του Θάνου Τοκάκη

"Μια ταινία με ζαλιστική εναλλαγή ρούχων με αναφορά στο ελληνικό κιτς που ακολουθούσε απολαυστικά τον ιλιγγιώδη ρυθμό της ταινίας".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ στην Εύα Γουλάκου για την ταινία "Kiddo" του Μιχάλη Κί́μωνα

"Επειδή έπαιξε με συμβάσεις παραδοσιακής φόρμας φέρνοντάς τις επιτυχημένα στο σήμερα και βρήκε εφευρετικές λύσεις που ήταν άκρως εικαστικές".

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΚΟΜΜΩΣΕΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΦΕ στην Ιωάννα Λυγίζου για το μακιγιάζ και στον Μιχάλη Γκιόκα για τα ειδικά εφέ στην ταινία "Kiddo" του Μιχάλη Κίμωνα

"Επειδή είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη δουλειά που, θυμίζοντάς μας το έργο της πρωτοπόρου φωτογράφου Σίντι Σέρμαν, κατάφερε με μια γκροτέσκα προσέγγιση να υπηρετήσει επιδέξια τον τόνο της ταινίας".

Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος

Η φετινή κριτική επιτροπή: Βασίλης Κεκάτος (Πρόεδρος), Σκηνοθέτης | Basim Magdy, Πειραματικός Καλλιτέχνης – Κινηματογραφιστής | Claire Diao Διανομέας – Κριτικός Κινηματογράφου

Grand Prix 2022 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): "Techno, Mama" του Σαούλιους Μπαραντίσκας (Λιθουανία)

Φεστιβάλ Δράμας 2022

Βραβείο Σκηνοθεσίας: "The Saboteur" του Ανσι Κασιτόνι (Φιλανδία)

Βραβείο EFA "ΔΡΑΜΑ 2022": "The Salamander Child" του Θίο Ντέγκεν (Bέλγιο)

Ειδική Μνεία: "Plurabelle" του Σάσα Αμαράλ (Αργεντινή)

Βραβείο #ThisisΕU της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: "August 13th" του Βεντσισλάβ Λιουμπένοφ Σαριέ (Bουλγαρία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: "Under the Lake" του Θανάση Τρουμπούκη

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: "Cherries" του Βιτάουτας Κάτκους (Λιθουανία)

Βραβεία Ανάπτυξης Σεναρίου από το Ιδρυμα Ωνάση: "Under the Lake" του Θανάση Τρουμπούκη (10.000 ευρώ ενίσχυση)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η φετινή κριτική επιτροπή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Πρόεδρος), Σκηνοθέτης | Θέμις Μπαζάκα, Ηθοποιός | Λένα Διβάνη, Συγγραφέας

Grand Prix Student: "Τσουλάκια" της Δέσποινας Μαυρίδου

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σεμέλη Σαφού για το "Ο,τι Απομένει"

Βραβείο Σεναρίου: Στέλιος Χριστοφόρου για το "Σάμμερ"

Φεστιβάλ Δράμας 2022

Βραβείο Ερμηνείας: Ελίνα Τσιορμπατζή και Ελένη Γεωργάκη για τα "Τσουλάκια" της Δέσποινας Μαυρίδου

Βραβείο Φωτογραφίας Ντίνος Κατσουρίδης: Μιχάλης Γκατζόγιας για την ταινία "Φωτοευαισθησία" της Μέλινας Λουκανίδου

Βραβείο Μοντάζ: Δανάη Ξυλογιάννη για την ταινία "Love you More Than Peanut Butter" της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου

Βραβείο Σκηνογραφίας: Εύα Κουρελιά και για τα "Τσουλάκια" της Δέσποινας Μαυρίδου

Βραβείο Σχεδιασμού Ηχου: Γιώργος Μπισδίκης για την ταινία "Φωτοευαισθησία" της Μέλινας Λουκανίδου

Ειδική Μνεία: "Τρίχες" της Ιωάννας Διγενάκη

Αναλυτικά και για τα υπόλοιπα διαγωνιστικά προγράμματα εδώRead Next

06 Οκτ 2022

Ναόμι Γουότς: Μου είπαν ότι η καριέρα μου θα τελείωνε στα 40 και θα είμαι πλέον "unf*ckable"

"Δεν μιλάμε σχεδόν ποτέ για έναν άνδρα που γερνάει", είπε η 54χρονη ηθοποιός.

06 Οκτ 2022

Νατάσα Θεοδωρίδου: Χορεύει ξέφρενα μαζί με τις δύο της κόρες στο πιο "ανεβαστικό" βίντεο της ημέρας

Η Χριστιάνα Μπέτα και η Αφροδίτη Φουστάνου χόρεψαν μαζί με τη μητέρα τους το τραγούδι "Ανήκω σε μένα".

Περισσότερα από

News

06 Οκτ 2022

Χίλαρι Σουάνκ: Περιμένει δίδυμα και ζει το "απόλυτο θαύμα"

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δηλώνει ενθουσιασμένη που θα γίνει μητέρα.

06 Οκτ 2022

Απίστευτο κι όμως αληθινό: γάτα βρέθηκε μετά από 9 χρόνια!

Κι ενώ η οικογένεια της την έψαχνε παντού βρέθηκε μετά από σχεδόν μια δεκαετία και δύο πολιτείες πιο κάτω.

06 Οκτ 2022

Έγκυος με δίδυμα η βραβευμένη με 2 Όσκαρ Χίλαρι Σουάνκ

Παράλληλα βρίσκεται στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Alaska Daily.

06 Οκτ 2022

Ζυλιέτ Μπινός, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ιζαμπέλ Ιπέρ κόβουν τα μαλλιά τους για να συμπαρασταθούν στις γυναίκες του Ιράν

Βίντεο στα social media δείχει τις διάσημες γαλλίδες ηθοποιούς να συμμετέχουν στην παγκόσμια συμβολική κίνηση θρηνώντας την 22χρονη Μασχά Αμινί που δολοφονήθηκε από την Αστυνομία Ηθών.

06 Οκτ 2022

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

06 Οκτ 2022

Mrs Harris Goes to Paris: Μια ταινία φόρος τιμής στον οίκο Dior αλλά και στο όνειρο

Η ιστορία μιας φαινομενικά συνηθισμένης Βρετανίδας οικονόμου, της οποίας το όνειρο να αποκτήσει ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής Christian Dior την οδηγεί σε μια απίστευτη περιπέτεια στο Παρίσι.

05 Οκτ 2022

Νόνη Δούνια: Μιλάει για την κατάσταση της υγείας της έπειτα από το λιποθυμικό επεισόδιο μέσα στην Βουλή

Η Ελληνίδα πολιτικός ανέφερε πως η λιποθυμία προήλθε από τα συμπτώματα κλιμακτηρίου που βιώνει αυτή την περίοδο.

05 Οκτ 2022

H Μέγκαν Μαρκλ κατακρίνει τα τοξικά στερεότυπα του Χόλιγουντ στο νέο της podcast

Το podcast της Μέγκαν Μαρκλ επέστρεψε κατακρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

05 Οκτ 2022

Ρετρό flashback: Η συγκινητική ανάρτηση της Εβελίνας Παπούλια από την παιδική της ηλικία

Η γνωστή ηθοποιός αφιέρωσε την δημοσίευση στην μνήμη του πατέρα της.