ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βασίλισσα Ελισάβετ: οι 15 σταθμοί από τη συναρπαστική της ζωή

H "Λίλιμπετ" όπως την αποκαλούσαν οι αγαπημένοι της, δεν είναι πια εν ζωή. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, υπήρξε η μακροβιότερη Βασίλισσα στην ιστορία της Αγγλίας και έζησε κάθε στιγμή της ιστορίας των τελευταίων 70 ετών.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1926 και ήταν κόρη του δεύτερου γιου του Βασιλιά Γεωργίου Ε', επομένως οι πιθανότητες να ανέλθει εκείνη στον θρόνο της Αγγλίας ήταν απειροελάχιστες. Ωστόσο ο θείος της Εδουάρδος Γ’ τον οποίο αποκήρυξε η οικογένεια καθώς παντρεύτηκε τη διαζευγμένη Γουάλις Σίμσον.

Έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της, Γεώργιου ΣΤ', η 25χρονη Ελισάβετ βρέθηκε να κρατάει τα ηνία της Μ. Βρετανίας. Υπήρξε η μακροβιότερη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς συμπλήρωσε 70 έτη στον θρόνο, γεγονός που εορτάστηκε μεγαλόπρεπα με τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου.

Έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2021, η Βασίλισσα έχασε τον αγαπημένο σύζυγο και συνοδοιπόρο της Πρίγκιπα Φίλιππο στα 99 του έτη, απώλεια που της κόστισε μάλλον αποφασιστικά. Τον Φεβρουάριο του 2022 πέρασε επίσης κορωνοϊό, που την άφησε "πολύ κουρασμένη και εξαντλημένη" όπως δήλωσε η ίδια.

Αυτοί είναι 15 βασικοί σταθμοί της ζωής της:

1. Η στέψη της, 2 Ιουνίου 1953

Έλαβε χώρα στο Westminster Abbey και υπήρξε η πρώτη στα χρονικά που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση. Υπολογίζεται πως 27 εκ. τηλεθεατές (από τους 36 εκ. Βρετανούς τότε) παρακολουθήσαν την τελετή στην Αγγλία.

Έξω από την εκκλησία είχαν συγκεντρωθεί 3 εκ. άνθρωποι σε μια αλυσίδα που την ακολουθούσε ως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

2. Η πρώτη επίσκεψη στη Δυτική Γερμανία, 1965

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμούς. Σε μια δεκαετία κοινωνικών και πολιτικών ανακατάξεων και εξελίξεων, το πρόγραμμα της Βασίλισσας υπήρξε ιδιαίτερα έντονο. Μεταξύ των προορισμών της ήταν και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία). Η πρώτη μάλιστα επίσημη επίσκεψη εκπροσώπου της Βασιλικής Οικογένειας από το 1913. Η άφιξη της συνέπεσε με την επέτειο των 20 ετών από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και υπήρξε μια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης και ειρήνης με τον γερμανικό λαό και τη συμμετοχή του στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης.

3. Η καταστροφή που προκάλεσε το ορυχείο, 1966

Στις 21 Οκτωβρίου του 1966, στο χωριό Άμπερφαν της Νότιας Ουαλίας, 116 παιδιά θάφτηκαν κάτω από όγκους λάσπης, νερού και αποβλήτων που εναπόθετε στον παρακείμενο λόφο το ορυχείο της περιοχής. Παρότι οι κάτοικοι είχαν διατυπώσει τις ανησυχίες τους και εγγράφως, το κακό έγινε. Η κατολίσθηση ισοπέδωσε το σχολείο προκαλώντας τον θάνατο των παιδιών και 28 ενηλίκων. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έφτασε την επόμενη μέρα της καταστροφής, ενώ η Ελισάβετ έφτασε μία εβδομάδα μετά φοβούμενη πως η άφιξη της θα τραβούσε την προσοχή κι έτσι θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες για τη διάσωση των ανθρώπων. Η ίδια μετάνιωσε εκ των υστέρων.

4. Περπατώντας για πρώτη φορά δίπλα στον κόσμο, 1970

Κατά τη διάρκεια της βασιλικής περιοδείας στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία με τον Φίλιππο και την Πριγκίπισσα Αν το 1970, η Βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε για πρώτη φορά, ανατρέποντας το πρωτόκολλο, να περπατήσει δίπλα στους πολίτες και να τους χαιρετά από κοντά, αντί από απόσταση. Σήμερα, αποτελεί κοινό τόπο για τη βασιλική οικογένεια. Λέγεται πως την ιδέα είχε ο Σερ Γουιλίαμ Χέσελτιν, Αυστραλός στην καταγωή που εργαζόταν ως προσωπικός γραμματέας της Βασίλισσας και είχε επιμεληθεί το 1969 ένα ντοκιμαντέρ για την οικογένεια, που προέλκυσε 40 εκ. θεατές.

5. Ασημένιο Ιωβηλαίο, 1977

Στις 7 Ιουνίου, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου με τη χρυσή άμαξα για τους εορτασμούς των 25 ετών της Βασίλισσας στον θρόνο. Φορούσε ένα ροζ, ανάλαφρο ταγιέρ και ένα καπέλο με 25 καμπανούλες από ύφασμα, μία για κάθε της χρόνο. Στο λόγο της επανέλαβε τις δεσμεύσεις της έναντι του λαού της και δήλωσε πως παρά την ανωριμότητα της τότε, δεν θα αλλάζε τίποτα από τον πρώτο λόγο που εκφώνησε κατά τη στέψη της.

6. Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα, 1981

Στις 29 Ιουλίου του 1981, 750 εκ. άνθρωποι σε 74 χώρες παρακολουθούσαν τον γάμο του Πρίγκιπα Κάρολου, του μεγαλύτερου γιού της Βασίλισσας και διάδοχου του θρόνου, να παντρεύεται τη Λαίδη Νταϊανα Σπένσερ στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου. Έναν γάμο που θεωρήθηκε "ο γάμος του αιώνα" με νύφη έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον στη βασιλική οικογένεια και έμελλε να φύγει τόσο νωρίς και τόσο τραγικά.

7. Επίσκεψη στην Κίνα, 1986

Προς τα τέλη του 1984, η Σιδηρά Κυρία της Μ. Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ συμφώνησε να παραχωρήσει την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα την 1η Ιουλίου του 1997. Το 1986 η Βασίλισσα επισκέφτθηκε τη χώρα και φωτογραφήθηκε στα διασημότερα μνημεία της, όπως στο Σινικό Τείχος. Ωστόσο, η επίσκεψη επισκιάστηκε από γκάφες του Πρίγκιπα Φίλιππου που είπε σε βρετανούς μαθητές για παράδειγμα πως θα αποκτήσουν σχιστά μάτια αν παραμείνουν για πολύ στην Κίνα.

8. Annus Horribilis: το φριχτό έτος της μοναρχίας

Το 1992 ήταν το έτος που κάθε Βασίλισσα (και μητέρα) θα έτρεμε. Ο Κάρολος και η Νταϊάνα ανακοινώνουν τον χωρισμό τους και οι αποκαλύψεις αρχίζουν να ρέουν σα νεράκι προκαλώντας σκάνδαλα. Ο Πρίγκιπας Άντριου, ο δεύτερος γιός της χωρίζει με τη Σάρα Φέργκιουσον και η Άννα με τον σύζυγό της Μαρκ Φίλιπς. Μετά; Ξέσπασε μια φωτιά στο παλάτι του Windsor που κατέστρεψε 100 δωμάτια. Η Βασίλισσα σε ομιλία της εκείνη τη χρονιά την χαρακτήρισε ως Annus Horribilis, που στα λατινικά σημαίνει "φριχτή χρονιά".

9. Η απάντηση για τον θάνατο της Νταϊάνα

Άλλος ένας εφιάλτης χτυπάει την πόρτα. Ο κόσμος είχε κατακρίνει σφοδρά τη βασιλική οικογένεια για τον τρόπο που συμπεριφερόταν στην αγαπημένη του Λαίδη Ντι και το ποτήρι ξεχείλισε όταν αμέσως μετά τον θάνατό της η Βασίλισσα αρνείτο να κυματίσει μεσίστια η σημαία σε ένδειξη εθνικού πένθους. Η ίδια εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη Σκωτία.

Τελικά αναθεώρησε τη στάση της, ακούγοντας προφανώς τους συμβούλους της. Επέστρεψε στο Μπάκιγχαμ και υπέστειλε τη σημαία ενώ χαιρέτισε τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί. Απήυθυνε μάλιστα λόγο στην τηλεόραση δηλώνοντας "συγκλονισμένη" με τον θάνατο της Νταϊάνα, της "Πριγκίπισσας του λαού" όπως είπε συγκεκριμένα.

10. Χρυσό Ιωβηλαίο, 2002

Τα 50 χρόνια στον θρόνο εορτάστηκαν μεν μεγαλόπρεπα, υπό βαριά σκιά δε, καθώς εκείνη τη χρονιά η Βασίλισσα Ελισάβετ έχασε τη μητέρα της, τη Βασίλισσα Βικτώρια για τη νεότερη αδερφή της, Πριγκίπισα Μαργαρίτα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εκείνη τη χρονιά η Ελίζαμπεθ επισκέφθηκε περισσότερες από 70 πόλεις στη Μ. Βρετανία και επισκέφθηκε επίσης τον Καναδά, τη Ν. Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Καραϊβική. Οι εποχές έχουν αλλάξει και το χάσμα μεταξύ Παλατιού και λαού λόγω της Νταϊάνα έχει μικρύνει, με τον κόσμο να αποδέχεται και τη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

11. Ιστορική επίσκεψη στην Ιρλανδία, 2011

Τον Μάιο του 2011 η Ελίζαμπεθ και ο Φίλιππος αποδέχονται πρόσκληση της Προέδρου Μαίρη Μακ Αλίζ να επισκεφθούν την Ιρλανδία. Μολονότι η Βασίλισσα πήγαινε συχνά στη Β. Ιρλανδία δεν είχε επισκεφθεί τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια της θητείας της, ούτε βέβαια και κάποιος άλλος από τη βασιλική οικογένεια τα τελευταία 100 χρόνια. Τότε είχε εκφράσει "τη σκέψη της και τη βαθιά συμπάθειά της" προς τις οικογένειες των θυμάτων του αγγλο-ιρλανδικού παρελθόντος, δήλωση που σηματοδότησε μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

12. Η γέννηση του Πρίγκιπα Τζορτζ, 2013

Βασίλισσα Ελισάβετ: οι 15 σταθμοί από τη συναρπαστική της ζωή

Τον Ιούλιο του 2013 η Βασίλισσα υποδέχεται τον νέο της τρισέγγονο, τον Πρίγκιπα Τζορτζ Αλεξάντρ Λούι του Κέιμπριτζ, το πρώτο παιδί του Πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον που είχαν παντρευτεί το 2011. Ο Τζορτζ είναι κατά σειρά ο τρίτος διάδοχος μετά τον Κάρολο και τον πατέρα του και αναμένεται να γίνει και εκείνος κάποτε Βασιλιάς. Κατά τη γέννηση του 3 γενιές διαδόχων ήταν εν ζωή- σπάνιο γεγονός.

13. Ο γάμος του Χάρι με τη Μέγκαν, 2018

Ένα ακόμα βήμα για τη Βασίλισσα ήταν η αποδοχή του γάμου του εγγονού της με διαζευγμένη σύντροφο. Μολονότι λέγεται πως έδωσε αμέσως την ευχή της οι εντάσεις μετά τον γάμο αυξήθηκαν. Το 2020 το ζευγάρι δήλωσε πως δεν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν ως μέλη της βασιλικής οικογένειας και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, όπου απέκτησαν τον γιο και την κόρη τους.

14. Ο θάνατος του Φιλίππου, 2021

Στις 9 Απριλίου του 2021 ο Πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε σε ηλικία 99 ετών. Η μακροβιότερη ιστορία αγάπης του Μάκιγχαμ ξεκίνησε λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας γνώρισε την Τρίτη του ξαδέρφη, Ελίζαμπεθ στο Ντάρτμάουθ όπου εκείνος φοιτούσε. Στις 14 Νοεμβρίου του 1947 το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Westminister Abbey και παρέμεινε μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια. Εξαιτίας της πανδημίας, ελάχιστοι παρευρέθηκαν στην τελετή, ενώ η εικόνα της Βασίλισσας να κάθεται μόνη της στην εκκλησία αποτέλεσε ταυτόχρονα ένα σύμβολο θρήνου και μοναξιάς.

15. Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, 2022

Η Βασίλισσα γιόρτασε τα 70 χρόνια στον θρόνο με μεγαλόπρεπες εκδηλώσεις- και κορωνίδα την στρατιωτική παρέλαση στις 2 Ιουνίου για να τιμήσουν την προσφορά της στο έθνος. Με γαλάζιο φόρεμα, παλτό και καπέλο παρακολούθησε με την οικογένειά της την παρέλαση από το Μπάκιγχαμ, αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σε όλα όσα διοργανώθηκαν προς τιμήν της.

Read Next

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.

25 Απρ 2024

Κατερίνα Βρανά: "Κλείνω 7 χρόνια φέτος από την ημέρα που δεν πέθανα"

Αυτή είναι η "εορταστκή εβδομάδα επιβίωσης" όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια που 7 χρόνια πριν έδωσε μάχη για τη ζωή της.

24 Απρ 2024

"Προσκυνητής" στο Πανεπιστήμιο Columbia o Αλκίνοος Ιωαννίδης- η ομιλία του και η ακύρωση της συναυλίας

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων που μάχονται για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Τοὺς τραγούδησε τον "Προσκυνητή".

24 Απρ 2024

Κάρις Ζέτα Ντάγκλας: Έκλεισε τα 21 με ένα iconic φόρεμα της μαμάς της - Το είχε φορέσει πριν από 25 χρόνια

Το μεταξωτό ροζ φόρεμα Ungaro με τη δαντέλα που είχε φορέσει η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς το 1999, όταν βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία "Η μάσκα του Ζορρό".

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.