ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιταλία: η ακροδεξιά θέτει τώρα εμπόδια στις αμβλώσεις

Η συντηρητική περιφέρεια του Μάρκε γίνεται τόπος πειραμάτων για το πώς μπορούν να πιέσουν τις γυναίκες να μην προβαίνουν σε άμβλωση.

Όταν η 20χρονη Τζούλια ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, αποφάσισε ότι δεν ήταν έτοιμη να αποκτήσει παιδί. Με τη στήριξη του συντρόφου της και της οικογένειάς της, αναζήτησε ιατρικές συμβουλές στην πόλη της, στην περιφέρεια Μάρκε της Ιταλίας, για τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει για να κάνει ασφαλή άμβλωση. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, από τηλέφωνα που δεν απαντούσε κανείς και χειρουργεία κλειστά, μέχρι έναν γιατρό που προσπάθησε να της αλλάξει γνώμη.

Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε στην Ιταλία με δημοψηφίσμα το 1978, που κατάργησε την απόλυτη απαγόρευση που είχε επιβάλει ο Μπενίτο Μουσουλίνι. Όμως, μεγάλος αριθμός γυναικολόγων αρνούνται να τερματίσουν μια κύηση για ηθικούς λόγους- 64,6% σύμφωνα με στοιχεία του 2020- κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες ακόμη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε μια ασφαλή τέτοια διαδικασία.

Η συντηρητική ηγεσία σε αρκετές περιφέρειες της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια έχει εμποδίσει περαιτέρω την πρόσβαση στην άμβλωση. Ιδιαίτερα στη Μάρκε, που από τον Σεπτέμβριο του 2020 κυβερνάται από τα "Αδέλφια της Ιταλίας". Πρόκειται για ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο σε έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του κόμματος που ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός, έχει περιγράψει την άμβλωση ως μια "ήττα", παρότι πρόσφατα δήλωσε ότι δεν είναι στην ατζέντα της η κατάργηση του νόμου του 1978.

Ωστόσο, η περιφέρεια Μάρκε περιγράφεται ως ένα "εργαστήριο" για τις πολιτικές του κόμματός της και δίνει μια εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί, εάν αναλάβει την εξουσία ένας συνασπισμός με επικεφαλής τα Αδέλφια της Ιταλίας και συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, που είναι εξίσου ενάντια στις αμβλώσεις.

Τα εμπόδια

Μία από τις πρώτες κινήσεις του συμβουλίου της περιφέρειας ήταν να μην εφαρμόσει μέτρο που υιοθέτησε το υπουργείο Υγείας πέρυσι, επιτρέποντας και στις κλινικές- όχι μόνο τα νοσοκομεία- να παρέχουν το χάπι της άμβλωσης.

Παρότι η εθνική πολιτική ορίζει πως η φαρμακευτική άμβλωση μπορεί να γίνει έως και στην ένατη εβδομάδα της κύησης, στη Μάρκε το όριο είναι επτά εβδομάδες. Με νόμο, αφού μία γυναίκα λάβει ιατρικό πιστοποιητικό που εγκρίνει τον τερματισμό της κύησης, πρέπει να το σκεφτεί για μία εβδομάδα προτού πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

"Κάποιες φορές, μια γυναίκα δεν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος πριν από την 5η ή την 6η εβδομάδα", επισήμανε η Μανουέλα Μπόρα, πολιτικός του Δημοκρατικού κόμματος στην εν λόγω περιφέρεια. "Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει άμβλωση εδώ. Ναι, ήταν δύσκολο πριν, αλλά εξαιτίας διαφωνούντων λόγω ηθικής. Τώρα, η διάβρωση του δικαιώματος της άμβλωσης είναι πολιτικό θέμα", συμπλήρωσε.

Τελικά η Τζούλια, η 20χρονη που ήθελε να κάνει άμβλωση, βρήκε στο διαδίκτυο μια μη κερδοσκοπική συμβουλευτική κλινική στην πόλη Άσκολι Πιτσένο, που απέχει περίπου δύο ώρες οδικώς από το σπίτι της, η οποία παρέχει υπηρεσίες τερματισμού κύησης.

Η κλινική προετοιμάζει τις γυναίκες για φαρμακευτική ή χειρουργική διακοπή της κύησης. Η δεύτερη διαδικασία πραγματοποιείται κάθε Σάββατο σε τοπικό νοσοκομείο, από δύο γυναικολόγους που έχουν προσληφθεί εκτός της περιφέρειας Μάρκε. Συχνά αντιμετωπίζουν την οργή ατόμων κατά των αμβλώσεων, που συγκεντρώνονται απ’έξω.

Η υπηρεσία ανατέθηκε στη συμβουλευτική κλινική AIED πριν από μία δεκαετία, επειδή το νοσοκομείο δεν μπορούσε πλέον να εγγυηθεί τις διαδικασίες διακοπής κύησης, εξαιτίας του υψηλού αριθμού των εργαζομένων του που ήταν αντίθετοι.

Το πρωί που έγινε η συζήτηση με την Τζούλια, η Τιζιάνα Αντονούτσι, αντιπρόεδρος της AIED, συνομίλησε με άλλες έξι γυναίκες με παρόμοιες ιστορίες δυσκολιών για πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης, μέσω του δημόσιου συστήματος. Η διαδικασία κοστίζει 200 ευρώ μέσω της συμβουλευτικής κλινικής, χρήματα που πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας. Σε μία ιδιωτική κλινική, το κόστος είναι 1.500 ευρώ.

"Σε κάποια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο διαφωνούντες και σε ένα, στο Φέρμο, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος για την άμβλωση", δήλωσε η Αντονούτσι. "Όμως, ακόμη και σε νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν διαφωνούντες, η υπηρεσία είναι ανεπαρκής. Όταν η αριστερά ήταν στην εξουσία, δεν έκαναν τίποτα για να το αλλάξουν αυτό, επειδή φοβούνταν μήπως χάσουν τις ψήφους των Καθολικών. Τώρα, έχουμε τη δεξιά και παραμένουμε σε αυτή την ολοένα πιο δύσκολη κατάσταση", τόνισε.

Να μπουν ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων στο συμβούλιο της περιφέρειας

Επιπλέον το συμβούλιο της περιφέρειας, που ηγείται από τους "Αδελφούς της Ιταλίας", έχει προτείνει να εργάζονται σε οικογενειακές συμβουλευτικές κλινικές ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων. "Φανταστείτε μια γυναίκα να πηγαίνει σε κλινική για να αναζητήσει άμβλωση και να βρίσκει φανατικούς", ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπόρα.

Η πολιτικός ξέρει από πρώτο χέρι τις τακτικές των ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων. Όταν συγκρούστηκε για το θέμα με την Τζόρτζια Λατίνι, την σύμβουλο Ίσων Ευκαιριών του Μάρκε, ένας γιατρός της παρέδωσε 1.450 πάνες, όσες και οι αμβλώσεις που είχαν γίνει στην περιφέρεια το 2019.

Προτεραιότητα τόσο των "Αδελφών της Ιταλίας" όσο και της Λέγκα είναι να ανατρέψουν το μειούμενο ποσοστό γεννήσεων της Ιταλίας. Πιστεύουν ότι ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να μειώσουν τις αμβλώσεις, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στις γυναίκες προκειμένου να μην διακόψουν την κύηση.

"Το 2020, όταν εκλέχθηκα, έγιναν περίπου 2.000 αμβλώσεις στην περιφέρεια", δήλωσε ο Φιλίπο Σαλταμαρτίνι, σύμβουλος Υγείας της Μάρκε. "Μπορείτε να φανταστείτε ένα τετράγωνο γεμάτο με αυτά τα παιδιά και τις μητέρες τους; Μητέρες που τις βοηθήσαμε να παρέχουν σε αυτά τα παιδιά ένα σπίτι και οικονομική υποστήριξη τα πρώτα χρόνια. Αυτό τον κόσμο πρέπει να φανταστούμε", συμπλήρωσε.

Για κάποιους, αυτός ο φανταστικός κόσμος ιδανικά θα ήταν με "καθαρά ιταλικό" αίμα. "Ο ιταλικός πληθυσμός μειώνεται. Δεν λέω ότι οι ξένοι δεν θα έπρεπε να αποκτούν παιδιά, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την αναπαραγωγή των Ιταλών", δήλωσε ο Κάρλο Τσίτσολι, ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας στο περιφερειακό συμβούλιο της Μάρκε, ο οποίος πέρυσι προκάλεσε αντιδράσεις μιλώντας για "εθνοτική υποκατάσταση" των Ιταλών μαθητών στα σχολεία.

Πέρα από τις αμβλώσεις, το κόμμα διέκοψε την επιχορήγηση της περιφέρειας στο gay pride της Μάρκε, ενώ η πρόεδρος της επιτροπής Ίσων Ευκαιριών πρότεινε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι γυναίκες να εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, προκειμένου να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα.

"Η Μάρκε είναι ένα εργαστήριο για τους Αδελφούς της Ιταλίας", δήλωσε ο Πάολο Μπερίτσι, δημοσιογράφος της La Repubblica, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ακροδεξιά στην Ιταλία. "Εκεί το κόμμα κάνει γενικές δοκιμές καθώς προετοιμάζεται για το τι θα μπορούσε να πράξει σε εθνική κλίμακα. Σε δύο μήνες, η Ιταλία θα μπορούσε να κυβερνάται από ένα κόμμα που δεν έκοψε ποτέ πραγματικά τους δεσμούς του με τη φασιστική ιστορία του", προειδοποίησε.

Πηγή: Guardian

Read Next

11 Δεκ 2023

Η ανατρεπτική Έλεν Μίρεν φόρεσε το Gucci φόρεμα όσο πιο "ανατρεπτικά" γίνεται

Η αντισυμβατική Έλεν Μίρεν στα 78 της χρόνια αποδεικνύει ότι το στιλ δεν χωρά σε καλούπια.

11 Δεκ 2023

Η Τζένη Μπαλατσινού με την απόλυτα κομψή φούστα με υπογραφή Victoria Beckham

Σε μια λαμπερή βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά .

Περισσότερα από

News

10 Δεκ 2023

Σάρωσε στα Ευρωπαϊκά βραβεία η ταινία "Η Ανατομία μίας Πτώσης"- σειρά έχουν τώρα τα Όσκαρ

Η ταινία της Justine Triet κέρδισε πανηγυρικά κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Sandra Hüller.

10 Δεκ 2023

Η σεφ Ana Roš άγγιξε το όνειρο κατακτώντας 3 αστέρια Michelin

Η Ana Roš άγγιξε την κορυφή της γαστρονομίας κατακτώντας το 3ο αστέρι Michelin, έναν άθλο που έχουν κατακτήσει μόνο άλλες επτά γυναίκες.

10 Δεκ 2023

Camille Rowe - Τεό Νιάρχος | Η τρυφερή φωτογραφία που ανέβασαν στο Instagram

Το εντυπωσιακό δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο βρίσκονται.

10 Δεκ 2023

Ο Νομπελίστας Γιον Φόσε δηλώνει: "Η συγγραφή μπορεί να σώσει ζωές"

Λίγο πριν παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη, ο Φόσε μιλάει για την τέχνη του.

10 Δεκ 2023

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ο δύσκολος δρόμος, οι έρωτες και η φιλία του με τον Πολ Νιούμαν

Η ζωή του θρυλικού ηθοποιού θα μπορούσε να γίνει ταινία.

10 Δεκ 2023

Γιάννης Αντεντοκούμπο: "Χαρείτε τη ζωή σας"

Οι συμβουλές του για μια χαρούμενη ζωή με αφορμή τα 29α γενέθλια του.

10 Δεκ 2023

Σάνεν Ντόχερτι: Έμαθε πως ο άντρας της την απατούσε λίγο πριν κάνει χειρουργείο στον εγκέφαλο

Καθώς η αγαπημένη ηθοποιός δίνει τη μάχη της με τον καρκίνο, πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει το τέλος του γάμου της και την απιστία του επί 14 χρόνια συντρόφου της.

10 Δεκ 2023

Η συλλογική κουζίνα Φαρκαδόνας δίνει ένα πιάτο φαγητό στους πλημμυριοπαθείς που ξέχασε το Κράτος

Κάθε μέρα μπαίνουν οι κατσαρόλες στο σπίτι της κυρίας Σπυριδούλας για να προσφερθούν 300 μερίδες φαγητού στον κόσμο που το έχει ανάγκη.

10 Δεκ 2023

Το έργο της Εβδομάδας: Η εντυπωσιακή γυναικεία προτομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθε εβδομάδα αναδεικνύει στον επίσημο λογαριασμό του στο FB ένα ξεχωριστό έκθεμα από τα μουσεία της χώρας.