ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Hallyu!: έκθεση του V & A Museum φωτίζει το φαινόμενο της πολιτισμικής έκρηξης στη Ν. Κορέα

Από τον διεθνή θρίαμβο των αστέρων της Κ-pop, τη Μόδα και την τεχνολογία ως την αλματώδη άνοδο του κινηματογράφου και το K-drama.

Και ποιος δεν έχει κουνήσει ρυθμικά το κεφάλι του με το Gangnam Style του PSY; Δεν έμαθε τις φιγούρες και δεν έμοιαζε σα μαγεμένος μπροστά στο βίντεο χωρίς να μπορεί να εξηγήσει ταυτόχρονα γιατί όντως το παρακολουθεί; Πάντως, ας παρηγορηθεί πως το βίντεο έχει 4.5 δις views στο Youtube.

Και από εκεί στα είδωλα της K-pop όπως τους PSY, aespa, ATEEZ (για να μην αναφέρουμε τους BTS). Ή μήπως να μιλήσουμε για το Squid Game (Το παιχνίδι του καλαμαριού) στο Netflix που απλώς έσπασε κάθε ρεκόρ: υπήρξε η top σειρά σε 94 χώρες προσελκύοντας 142 εκ. σπίτια με 1.65 δις ώρες τηλεθέασης ανά τον κόσμο μέσα στις 4 πρώτες εβδομάδες προβολής (ξεπέρασε και το Bridgerton που βρισκόταν ως τότε στην κορυφή).

Έπειτα είναι οι κραδασμοί που προκάλεσαν τα "Παράσιτα" δίνοντας δείγμα γραφής για το κινηματογραφικό γίγνεσθαι στη Ν. Κορέα. Ας μην ξεχνάμε ότι έγραψαν τη δική τους ιστορία στα Όσκαρ όταν κέρδισαν χρυσό αγαλματίδιο για την Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο και Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. Άλλωστε οι κριτικοί θεωρούν τα "Παράσιτα" ως μία από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα. Και βέβαια υπάρχουν επίσης τόσοι εκπρόσωποι άλλων Τεχνών, όπως και σχεδιαστές μόδας που πιστοποιούν ότι το "Κύμα της Κορέας" (αυτό σημαίνει και ο τίτλος της έκθεσης) που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να γιγαντωθεί συν τω χρόνω ήρθε για να μείνει.

Σε αυτό λοιπόν τον πολιτιστικό φαινόμενο θα είναι αφιερωμένη η έκθεση Hallyu! στο V & A Museum που θα ανοίξει τις πόρτες της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 εκθέματα -πόστερ, φωτογραφίες, κοστούμια ρούχα, video, φωτογραφίες και αντικείμενα. Μάλιστα ναυαρχίδα αυτών θα είναι η πιστή αναπαράσταση του μπάνιου της ταινίας "Παράσιτα". Παράλληλα, τα σύγχρονα εκθέματα θα αποτελέσουν έναυσμα για να εξυφανθεί μια πορεία μες στο χρόνο μέσα από σταθμούς στην ιστορία και στον πολιτισμό της χώρας.

Η Ρόζαλι Κιμ, επιμελήτρια της έκθεσης επισημαίνει: "Η Ν. Κορέα αιχμαλώτισε το κοινό με το hallyu, με τη ζωντανή και δημιουργική ποπ κουλτούρα που μεταμόρφωσε την εικόνα της χώρας- από μια χώρα καταστραμμένη εξαιτίας του πολέμου στην Κορέα σε μια ηγέτιδα πολιτιστική δύναμη της εποχής των social media και της ψηφιακής κουλτούρας. Το φαινόμενο ενδυναμώθηκε από τους φαν της που γνωρίζουν πολύ καλά την τεχνολογία αλλά έχουν επίσης και κοινωνικές ευαισθησίες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φέρουμε αυτή την ενέργεια και τον δυναμισμό στην πρώτη έκθεση σε αυτό το είδος".

Hallyu!: έκθεση του V & A Museum φωτίζει το φαινόμενο της πολιτισμικής έκρηξης στη Ν. Κορέα

Οι ενότητες της έκθεσης

Η πρώτη ενότητα "From Rubble to Smartophones" ακολουθεί την πορεία μίας χώρας που καταστράφηκε στα τέλη του ’50 για να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο του πολιτισμού το 2000. Ο 21οςαιώνας σφραγίστηκε από την κυριαρχία των Ιαπώνων επί του κορεάτικου εδάφους, έπειτα τον διαχωρισμό των κρατών μετά τον πόλεμο της Κορέας, για να ακολουθήσει η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 που ανέτρεψαν την εικόνα που είχε ο κόσμος ως τότε για την Κορέα.

H δεύτερη ενότητα, Setting the Scene, εστιάζει στην επιτυχία του K-drama και του κινηματογράφου μέσα από multimedia, πόστερ, storyboards, κοστούμια και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα. Σε αυτή την ενότητα ανήκει και η κεντρική έκπληξη της έκθεσης: το μπάνιο από τα Παράσιτα, το ημιυπόγειο διαμέρισμα που θα κατασκευαστεί στον χώρο. Η ενότητα θα φωτίσει και τα webtoons, μια κορεάτικη εφεύρεση- πρόκειται για ψηφιακά cartoons που σχεδιάστηκαν για κινητά τηλέφωνα.

Στο Golden Groove θα βυθιστούμε στην ψυχεδελική έκρηξη της K-pop, του μουσικού ρεύματος που κατέκτησε τον κόσμο με εκπροσώπους όπως οι Seo Taiji and Boys, BoA, aespa κ.α. Για τις ανάγκες αυτής της ενότητας το μουσείο συνεργάστηκε με τον διάσημο στιλίστα και visual director Geeeun, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους απόλυτους αστέρες του ρεύματος, όπως τους BTS.

H τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στη Mόδα και στον τομέα της αισθητικής και των κορεάτικων καλλυντικών, η φιλοσοφία των οποίων οδήγησε σε μία νέα αισθητική προσέγγιση και γέννησε νέα πρότυπα ομορφιάς θέτοντας καινούργιους κανόνες.

Έπειτα; Έρχεται η Μόδα με πληθώρα εκπροσώπων- από εκείνους που υιοθετούν το μοντέρνο, gender fluid στιλ (Key, D-Antidote, Blindness) ως εκείνους που αναδημιουργούν το hanbok, το παραδοσιακό κοστούμι της Κορέας.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.

19 Απρ 2024

Νέο τραγούδι από τους γιούς του Πολ ΜακΚάρντεϊ και του Τζον Λένον- η συνέχεια των Beatles;

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ και ο Σον Όνο Λένον έγραψαν μαζί τραγούδι

19 Απρ 2024

Zendaya: Ξετρέλανε τους φαν η εμφάνιση της με το μαύρο φόρεμα της Vera Wang

Η συνεργασία της με τον διάσημο στιλίστα Law Roach αποφέρει πάντοτε εντυπωσιακούς καρπούς.