ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ψυχική υγεία και αθλητισμός, έναν χρόνο μετά...

Η Σιμόν Μπάιλς έκανε τομή στον χώρο του αθλητισμού, αφού βρήκε το σθένος να μιλήσει για την ψυχική υγεία των αθλητών. Τι έχει αλλάξει ένα χρόνο μετά;

Το φαινόμενο της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς μηνύει για σεξουαλική κακοποίηση την Ολυμπιακή Επιτροπή

Έναν χρόνο μετά την... συγκλονιστική στάση της Σιμόν Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η κατάσταση με το ζήτημα της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό, φαίνεται να είναι ουσιαστικά βελτιωμένη.


Η Αμερικανίδα κορυφαία γυμνάστρια της σύγχρονης εποχής, "υποχρεώθηκε" να αποχωρήσει από τα περισσότερα αγωνίσματα στην κορυφαία διοργάνωση, προκειμένου να διαφυλάξει την ψυχική και κατά συνέπεια τη σωματική υγεία της, καθώς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την ψυχολογική της κατάσταση.



Η εξομολόγηση της Μπάιλς, βοήθησε καταλυτικά αρκετούς ανθρώπους του αθλητισμού, να μιλήσουν για την ψυχική υγεία. Όπως συνέβη με τον Τιερί Ανρί, ο οποίος μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα " L’ Equipe”, συγκλόνισε τους αναγνώστες: "Το κλάμα ήταν αδύνατο. Δεν μπορούσες να δείξεις τις αδυναμίες σου. Μου έλεγαν "Τιερί, μην κλαις, μην κλαις". Έχω κλάψει, μόνος μου, αλλά πάλευα να μην ραγίσω. Τώρα κλαίω".

Οι αθλητές δεν έπρεπε να εκδηλώνουν τα συναισθήματα και τις αδυναμίες τους


Όπως υποστηρίζει ο Γκρεγκ Ντεκαμπς, ερευνητής αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, η αδυναμία έκφρασης, εξηγείται από το γεγονός ότι "το αθλητικό περιβάλλον παραμένει ένα περιβάλλον στο οποίο λατρεύουμε την αριστεία, τη δύναμη, τον ανδρισμό και κάθε σημάδι αδυναμίας, είναι εντελώς απαγορευμένο".


Όποιος μιλήσει "θα θεωρείται, και τις περισσότερες φορές λανθασμένα, ως αυτός που δεν θα είναι αρκετά αξιόπιστος και ικανός, για να παίξει στο γαλλικό πρωτάθλημα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λ.π. Για να μην αναφέρουμε, ότι σε κλάδους όπως το ποδόσφαιρο με τεράστια οικονομικά διακυβεύματα, εκτός από σωματικούς τραυματισμούς, που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν, τα υπόλοιπα είναι θέμα... μυστικής άμυνας", προσθέτει ο διακεκριμένος επιστήμονας.


Σχεδόν ένας χρόνος, έχει περάσει και από την "κατάρρευση" της Ναόμι Οσάκα στο Ρολάν Γκαρός, με την πρωταθλήτρια από την Ιαπωνία, να αναφέρεται στις "μακρές περιόδους κατάθλιψης" και "στο κοινωνικό άγχος", γεγονός που προκάλεσε την εφαρμογή ενός έργου από την γαλλική ομοσπονδία αντισφαίρισης (FFT), με τίτλο "ψυχική και ψυχολογική διάσταση".



Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών (NWSL), συμπεριέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο, στη συλλογική του σύμβαση, "εξάμηνη άδεια ψυχικής υγείας".


"Τα κορίτσια που υφίστανται ρήξη πρόσθιου χιαστού, αμείβονται πάντα, ακόμη κι αν λείπουν από την ομάδα για μήνες. Γιατί να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τον ψυχικό πόνο;", αναρωτήθηκε η Κάρι Ροκάρο, η οποία υπέστη σοβαρό τραυματισμό και εργάσθηκε υπέρ μιας τέτοιας άδειας.


Ο προπονητής των Γάλλων Ολυμπιονικών στο χάντμπολ γυναικών, Ολιβιέ Κρούμπολτζ, σημειώνει ότι "η ταλαιπωρία εκφράζεται περισσότερο από πριν" και προσθέτει: "ακόμη πιο έντονα, όταν υπάρχουν τα αποτελέσματα. Παρά την εντυπωσιακή νίκη στην Ιαπωνία, υπήρχαν και τότε, βάσανα. Είμαι πεπεισμένος, ότι ένας επιτυχημένος αθλητής, είναι ένας χαρούμενος αθλητής".


Ασφαλώς και πίσω από τις κορυφαίες διακρίσεις, κρύβονται πολλές θυσίες. "Οι αθλητές υψηλού επιπέδου είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι από άλλους σε πολύ ακραίες πηγές άγχους", εξηγεί ο Ντεκαμπς και διευκρινίζει: "Βιώνουν άγχος απόδοσης, που μπορεί να γίνει κάπως ανώμαλο όταν διαρκεί και προκαλεί πόνο. Κακοποιούνται περισσότερο ψυχικά από τον μέσο πληθυσμό. Αν και το περιβάλλον υψηλού επιπέδου, μπορεί να τους πλήξει, τους διδάσκει να αναπτύξουν την ικανότητα προσαρμογής σε αγχωτικά περιβάλλοντα". Πριν από 20 χρόνια, ήταν το ίδιο για τη διανοητική προετοιμασία. Κανείς δεν έλεγε "βλέπω έναν ειδικό". Τώρα, αρχίζουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα σε σχέση με τις διαβουλεύσεις στην κλινική αθλητική ψυχολογία, γιατί δεν μπορούμε να φέρουμε αθλητές να παίξουν, εάν υπάρχουν ψυχολογικές δυσκολίες που δεν έχουν επιλυθεί".


Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, πρέπει να γίνει και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως επισήμανε η Καρίν Μόες, αθλητική ψυχολόγος στην σουηδική αθλητική συνομοσπονδία, κατά την διάρκεια ενός συμποσίου: "Είναι ένα αγχωτικό στοιχείο", την ώρα που ο πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, Λάντο Νόρις, αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτό το ζήτημα, καθώς υπήρξε "δέκτης" μηνυμάτων μίσους προς αυτόν και την οικογένειά του, όπως συμβαίνει και με δεκάδες αθλητές ανά την υφήλιο...

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.