ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tι είναι το garmenting; Η έκθεση στο Museum of Arts and Design (MAD) δίνει την απάντηση

Η ενδυμασία ως μέσο έκφρασης και εργαλείο Τέχνης.

Η έκθεση "Garmenting: Costume as Contemporary Art" στο Museum of Arts and Design (MAD) της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη επισκόπηση σε παγκόσμιο επίπεδο της χρήσης του ενδύματος ως μέσου στις εικαστικές τέχνες. Συγκεντρώνει περισσότερα από 60 έργα 35 διεθνών καλλιτεχνών - συμπεριλαμβανομένων των Nick Cave, Kent Monkman, Louise Bourgeois και Mary Sibande - οι οποίοι δημιουργούν ενδύματα, γλυπτά, εγκαταστάσεις και περφόρμανς που μετατρέπουν το ένδυμα σε αποφασιστικής σημασίας εργαλείο.

To "garmenting" - η ένδυση με γοητευτικά ή ιδιαίτερα ενδύματα - εμφανίστηκε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και η άνοδός του συνδέεται με την τέχνη της περφόρμανς, καθώς ενδύματα που χρησιμοποιούντο σε εγκαταστάσεις συχνά χρησιμοποιούντο και ως κοστούμια σε ζωντανές ή βιντεοσκοπημένες περφόρμανς. Αυτή η πρακτική κέρδισε σε δημοσιότητα τη δεκαετία του 1990 και λόγω της έμφασης που δίνει στην τεχνουργία και το μοναδικό αντικείμενο υιοθετήθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, από καλλιτέχνες που αναζητούσαν τρόπους να αντιδράσουν στην ασάφεια κοινωνικο-οικονομικών ορίων, κουλτούρων και ταυτοτήτων που χαρακτηρίζει τον 21ο αιώνα. Αν και κάποια από τα έργα που εκτίθενται υμνούν την υβριδοποίηση των κουλτούρων, άλλα είναι διαμαρτυρίες κατά του ότι σταδιακά εξαφανίζονται τοπικές και εθνικές παραδόσεις και κοινότητες. Ορισμένα έργα κινούνται και στα δύο επίπεδα.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε πέντε αλληλοσυνδεόμενα θέματα. Το "Λειτουργικότητα" επιδεικνύει έργα που θολώνουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της μόδας, η οποία παραδοσιακά έχει πρακτική λειτουργία, και της τέχνης, η οποία παραδοσιακά δεν έχει. Το "Πολιτισμική Διαφορά" επικεντρώνεται σε έργα που εξερευνούν τη σχέση μεταξύ ενδύματος και πολιτιστικών, φυλετικών και εθνικών διαφορών. Το "Φύλο" εξερευνά το πώς η έμφυλη ταυτότητα και η σεξουαλικότητα ερμηνεύονται μέσω του ενδύματος. Το "Ακτιβισμός" εξετάζει το πώς οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα ενδύματα για να προσελκύσουν την προσοχή και το πώς η πολιτική βία επηρεάζει το σώμα. Στο "Περφόρμανς", παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών οι οποίοι με κριτική διάθεση ασχολούνται με το ένδυμα μέσα από ζωντανές και βιντεοσκοπημένες περφόρμανς. Στη διάρκεια της έκθεσης, ζωντανές περφόρμανς: στις 9 Ιουνίου, έλαβε χώρα η "Enoch Cheng: Handle with Care" και στις 7 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί η "jaaamil olawale kosoko: Black Body Amnesia".

Η έκθεση "Garmenting: Costume as Contemporary Art" ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

18 Αυγ 2022

Τέσσερα μετάλλια για την Κατερίνα Στεφανίδη

Πρώτη φορά στην ιστορία συμβαίνει αυτό στο άλμα επί κοντώ.

18 Αυγ 2022
Περισσότερα από

News

18 Αυγ 2022

Τζέιν Φόντα: "οι σύζυγοί μου με βοήθησαν να εξελιχθώ"

Τρεις φορές διαζευγμένη η 84χρονη ηθοποιός και ακτιβίστρια μιλάει για τους συζύγους της και τα μαθήματα ζωής που της πρόσφεραν.

18 Αυγ 2022

Η πολιτεία της Φλόριντα αρνείται το δικαίωμα της άμβλωσης σε 16χρονη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση για τον νέο Μεσαίωνα στις ΗΠΑ.

18 Αυγ 2022

H μυθιστορηματική ζωή της Λι Μίλερ: μοντέλο, μούσα, φωτογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, ερωμένη

Ταινία θα γίνει η συναρπαστική ζωή της με την Κέιτ Γουίνσλετ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

18 Αυγ 2022

Η μεγάλη συγγνώμη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς στη Σαντσίν Λιτλφέδερ 50 χρόνια μετά

Το 1973 η Σαντσίν Λιτλφέδερ ανέβηκε στη σκηνή των Βραβείων σε μια ομιλία της υπέρ των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμερικής. Το μόνο που εισέπραξε ήταν ρατσιστικά σχόλια και το τέλος της πορείας της στον χώρο.

18 Αυγ 2022

Άμπερ Χερντ:H πρόταση των 9 εκατoμμυρίων δολαρίων για να παίξει σε ταινία πορνό

Και ενώ ο Τζόνι Ντεπ επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη για την ταινία "Μοντιλιάνι", η Χερντ προσεγγίστηκε για να πρωταγωνιστήσει σε ταινία πορνό

17 Αυγ 2022

Μίλτος Τεντόγλου: Η φοβερή αντίδραση on air όταν έμαθε ότι ακυρώθηκε άλμα συναθλητή του

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει αποδείξει ότι εκτός από εξαιρετικός αθλητής, είναι και ένας πολύ χαλαρός και αυθόρμητος τύπος!

17 Αυγ 2022

Η Ντέμι Μουρ στα ελληνικά νησιά

Η 59χρονη Ντέμι Μουρ κάνει κρουαζιέρα στην Ελλάδα και εντυπωσιάζει με τις τέλειες αναλογίες της.

17 Αυγ 2022

"Έχω θέσει αυστηρά όρια σε θέματα ψυχικής υγείας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να τα ξεπεράσει"

Η Σερένα Γουίλιαμς σε μια ειλικρινή συζήτηση με την Σελένα Γκόμεζ για την ψυχική υγεία.

17 Αυγ 2022

Έχω κάτι να σας πω ακόμα: Πεθαμένη "μίλησε" στην κηδεία της "απαντώντας" σε ερωτήσεις συγγενών

Εμείς πάλι δεν θα θέλαμε καθόλου να το ζήσουμε αυτό. Ή μήπως θα θέλαμε;