Μια νέα τάση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταστίσει παράνομες τις αμβλώσεις στις περισσότερες Πολιτείες, παρεμβαίνοντας στο αναπαραγωγικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, γυναίκες σπεύδουν να διαγράψουν εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα για τον κύκλο της έμμηνου ρύσεως καθώς όπως εξηγούν νομικοί και ειδικοί στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους σε περίπτωση παράνομης έκτρωσης, η οποία θα οδηγηθεί στις δικαστικές αρχές.
Τα Ημερολόγια Περιόδου, όπως αλλιώς είναι γνωστά τα period tracking apps, συλλέγουν μια σειρά πληροφοριών, έπειτα από επεξεργασία των χρηστών, για τον κύκλο, την διάθεση και τις ορμονικές διαταραχές που ενδεχομένως να παρατηρείται στην διάρκεια της περιόδου, προκειμένου κάθε γυναίκα να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κύκλο της έμμηνου ρύσεως, τις αλλαγές στο σώμα της αλλά και την αναπαραγωγική της υγεία.
Εάν προσπαθούν να διώξουν μια γυναίκα για παράνομη έκτρωση, μπορούν να κλητεύσουν οποιαδήποτε εφαρμογή στη συσκευή της
Ωστόσο, κάποια από τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως μοιράζονται από τις εκάστοτε εφαρμογές με εταιρείες για σκοπούς διαφήμισης και κέρδους. Έτσι, όταν σε μια πολιτεία όπου η άμβλωση θα αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, οι εισαγγελείς θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πληροφορίες που συλλέγονται από τις εν λόγω εφαρμογές για τις αντίστοιχες διώξεις. "Εάν προσπαθούν να διώξουν μια γυναίκα για παράνομη έκτρωση, μπορούν να κλητεύσουν οποιαδήποτε εφαρμογή στη συσκευή της, συμπεριλαμβανομένων των apps περιόδου", δήλωσε η Sara Spector, δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης με έδρα το Τέξας και πρώην εισαγγελέας.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ) διαπίστωσε ότι το 79% των εφαρμογών υγείας που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων επιτρέπουν την διαρροή ευαίσθητων δεδομένων για εμπορικούς λόγους. Με περισσότερες από 55 εκατομμύρια λήψεις, οι δημοφιλέστερες εφαρμογές περιόδου στις ΗΠΑ, "Flo" και "Clue", βρέθηκαν στο στόχαστρο των εξελίξεων δηλώνοντας πως θα υπερασπιστούν τα προσωπικά δεδομένα υγείας των χρηστών, βασιζόμενοι στην αυστηρότερη νομοθεσία της Ευρώπης GDPR. Παρά την πρόθεση τους αυτή, όπως επισημαίνει η Lucie Audibert, δικηγόρος μιας παγκόσμια ΜΚΟ που ερευνά, δικάζει και υποστηρίζει την κατάχρηση τεχνολογίας και δεδομένων από κυβερνήσεις και εταιρείες, όταν υπάρχει νομικό αίτημα από τις αρχές των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες συνήθως ακολουθούν τις αντίστοιχες εντολές.
Η διαγραφή των παραπάνω εφαρμογών μοιάζει μοναδική λύση, με τους ακτιβιστές να παραπέμπουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο καταγραφής της περιόδους τους, που δεν είναι άλλη από το κλασσικό ημερολόγιο της ατζέντας.
Με πληροφορίες από Guardian