ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ηθοποιός, μοντέλο, σύμβολο ερωτισμού: Οι πολλές ζωές της Ιζαμπέλα Ροσελίνι

Kαρπός έρωτα δύο γιγάντων του κινηματογράφου, και έχοντας παίξει σε σημαντικές ταινίες η Ροσελίνι έχει κάθε λόγο να γιορτάζει τα 70 της χρόνια ζωής.

Είναι καρπός ενός μεγάλου έρωτα, απ’ αυτούς που δημιουργούν θρυλικές ιστορίες. Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, είχε γονείς που πέρασαν στο πάνθεο της κινηματογραφικής ιστορίας και αποτελούν εμβληματικές προσωπικότητες για το χώρο του θεάματος και της τέχνης. Μητέρα της, η περίφημη σταρ και κορυφαία ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν και πατέρας της, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ο εκ των γεννητόρων του ιταλικού "νεορεαλισμού".

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι λοιπόν μόλις γιόρτασε τα 70 χρόνια της και μια πανέμορφη πορεία ζωής να διηγηθεί. Σύμβολο γυναικείας ομορφιάς και φινέτσας, η Ροσελίνι ξεκίνησε ως μοντέλο για να πρωταγωνιστήσει αργότερα στον κινηματογράφο, αλλά και να γίνει το πρόσωπο της Lancome, όχι μία, αλλά δύο φορές (η πρώτη ήταν το 1983 και η δεύτερη όταν έκλεισε τα 63 της χρόνια). Με κορωνίδα την ταινία "Μπλε Βελούδο" του Ντέιβιντ Λιντς, η κινηματογραφική της καριέρα μετρά πολλούς σημαντικούς σταθμούς. Στην προσωπική της ζωή, υπήρξε σύντροφος σπουδαίων κινηματογραφιστών, όπως του Μάρτιν Σκορσέζε και του μετέπειτα μεγάλου έρωτά της, Ντέιβιντ Λιντς, ενώ το όνομά της συνδέθηκε και με τον γοητευτικό ηθοποιό Γκάρι Όλντμαν.

Καρπός ενός μεγάλου έρωτα

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1952 στη Ρώμη. Όλα όμως ξεκίνησαν πολύ πριν, όταν η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είδε τις αριστουργηματικές ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι "Ρώμη, Ανοχύρωτη Πολη" και "Paisan" κι ενώ είναι η πιο περιζήτητη ηθοποιός στο Χόλιγουντ θα τα εγκαταλείψει όλα για να ταξιδέψει στην Ιταλία για να γνωριστεί με τον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη και να δουλέψει μαζί του. Είχε προηγηθεί ένα γράμμα προς τον Ροσελίνι το 1948, στο οποίο τον ρωτούσε αν χρειαζόταν μία Σουηδέζα ηθοποιό, ενώ άφηνε κι ένα ερωτικό υπονοούμενο γράφοντας ότι από ιταλικά ξέρει μόνο το "ti ammo". Ο Ροσελίνι, μην μπορώντας να αντισταθεί στη γοητεία της, θα εγκαταλείψει τη σύντροφό του και διάσημη ηθοποιό της εποχής Άννα Μανιάνι, φημισμένη για τις εκρηκτικές ερμηνείες της και τον ακόμη πιο εκρηκτικό χαρακτήρα της και θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη. Ο Ροσελίνι θα της προτείνει να παίξει στο περίφημο δράμα "Στρόμπολι", το οποίο θα γυριζόταν στο ηφαίστειο της Σικελίας. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε παθιασμένη ερωτική σχέση παρότι η Μπέργκμαν ήταν παντρεμένη και είχε μια κόρη.

Η μητέρα λείπει για δουλειές...

Λίγο μετά η Μπέργκμαν θα γεννήσει την Ιζαμπέλα. Οι γονείς της θα χωρίσουν το 1957 και η Ίνγκριντ θα γυρίσει στο Χόλιγουντ που την περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Η σχέσεις μητέρας- κόρης δεν υπήρξαν ειδυλλιακές. Η μητέρα της ήταν τόσο πολύ απασχολημένη από τα γυρίσματα στα κινηματογραφικά στούντιο, που όπως είχε πει η Ιζαμπέλα, "πιο εύκολα έβρισκες τα χρήματα για την "Καζαμπλάνκα" παρά την Μπέργκμαν".

Άλλωστε, τον περισσότερο καιρό τον πέρασαν μαζί όταν η μητέρα της αρρώστησε και πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια της ζωής της, να ταλαιπωρείται από τον καρκίνο. Η Ιζαμπέλα από τον γάμο της μητέρας της με τον Ροσελίνι έχει δύο αδέρφια, τη δίδυμη αδερφή της Ιζότα και τον Ρομπέρτο, ενώ από τον πρώτο γάμο της μητέρας της την ετεροθαλή αδερφή της Πία.

Η πορεία της ξεκινάει από το μόντελινγκ

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θα γίνει μοντέλο στα 28 της χρόνια, αφού πρώτα σπούδασε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως μεταφράστρια για το RAI. Μάλιστα, εκείνη την εποχή είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους φωτογράφους, όπως τους Helmut Newton, Richard Avedon, Steven Meisel, Robert Mapplethorpe κ.ά, οι εικόνες των οποίων αποτελούσαν συνάμα Τέχνη.

Οι φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στα σημαντικότερα περιοδικά μόδας και η Ροσελίνι δεν άργησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου των καλλυντικών και της ομορφιάς. Το 1983 έγινε η μούσα και το κεντρικό πρόσωπο της Lancome. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να κάνει κάποιες εμφανίσεις στον κινηματογράφο, με σημαντικότερη, εκείνη στο δραματικό φιλμ του Τέιλορ Χάκφροντ "Λευκές Νύχτες" παίζοντας δίπλα στο ιερό τέρας του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

Ο Σκορσέζε και ο Λιντς

Το 1979, θα γνωριστεί και θα παντρευτεί τον μετέπειτα διάσημο σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε, με τον οποίο θα χωρίσουν το 1982, καθώς τότε ο Ιταλοαμερικάνος σκηνοθέτης υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, έχοντας σοβαρές ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το 1986, θα γνωριστεί τον Ντέιβιντ Λιντς. Η συνάντησή τους θα γίνει στο δοκιμαστικό που θα κάνει ο Αμερικάνος σκηνοθέτης για το κλασικό πλέον φιλμ "Μπλε Βελούδο" αναζητώντας την πρωταγωνίστριά του.

Το περίεργο είναι ότι ο Λιντς την επέλεξε γιατί του θύμιζε πολύ την ηθοποιό των ασπρόμαυρων ταινιών Ίνγκριντ Μπέργκμαν, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι είναι κόρη της! Ο έρωτάς τους, όμως, θα έχει κι αυτός άσχημη κατάληξη, καθώς ο Λιντς ήταν υπερβολικά ιδιότροπος. Έτσι, το 1981 με ένα τηλεφώνημα στην Ιζαμπέλα, που ήταν στη Ρωσία, θα της ανακοινώσει την απόφασή του για τον χωρισμό τους. Η Ροσελίνι, που τον υπεραγαπούσε και ανεχόταν τις ιδιοτροπίες του, μετά από χρόνια αποκάλυψε ότι ο λόγος του τέλους ήταν μια η ερωτική σχέση που είχε συνάψει με άλλη γυναίκα ο Λιντς.

Ο ρόλος της ζωής της

Ωστόσο, ο εκκεντρικός σκηνοθέτης θα προλάβει να της χαρίσει την πιο σπουδαία στιγμή της στον κινηματογράφο, δίνοντάς της τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσημη ταινία "Μπλε Βελούδο", υποδυόμενη μια τραγουδίστρια που την κακοποιούσε σεξουαλικά ο σαδιστής εραστής της, ο εξαιρετικός Ντένις Χόπερ. Ακόμη έπαιζαν οι Κάιλ ΜακΛάχλαν, Λόρα Ντερν και Ντιν Στόκγουελ.

Οι κριτικοί θα υποδεχτούν τη Ροσελίνι με ύμνους, όπως ομολογουμένως και την ταινία και την ερμηνεία του Χόπερ. Παρότι η αίγλη της θα εκτοξευθεί, η συνέχεια δεν θα είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Θα παίξει σε κάποιες ταινίες, αρκετές απ’ τις οποίες είχαν το ενδιαφέρον τους, όπως "Αθώος" με τον Άντονι Χόπκινς, "Αθάνατη Αγαπημένη", με τον Γκάρι Όλντμαν (ακόμη μία ερωτική σχέση που θα κρατήσει τρία χρόνια), "Γουάιατ Έρπ" κ.λπ.

Πορεύεται με σεβασμό στις ρίζες της

Τα τελευταία χρόνια παίζει κατά κύριο λόγο δεύτερους ρόλους, όπως στο σχετικά πρόσφατο "Άνθρωπος Αντίγραφο" του Ντενίς Βιλνέβ. Με χιούμορ, ωριμότητα και ανακαλύπτοντας άλλα ενδιαφέροντα, θα αντιμετωπίσει τον παραμερισμό της σε μικρούς ρόλους. Παραδέχεται ότι μία ηλικιωμένη δύσκολα πρωταγωνιστεί πλέον, γι’ αυτό προτιμά να γράφει, να κάνει άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Η ίδια έχει γράψει τρία βιβλία: τα "Some of Me", "Looking at me", "In the name of the Father, the Daughter and the Holy Spirits"- το τελευταίο δε με την αφορμή της προβολής του ντοκιμαντέρ "My Dad is 100 years old".

Δεν κρύβει όμως και μια μικρή πίκρα για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς όπως εκτιμά, στην Αμερική οι παραγωγοί προτιμούν ηθοποιούς με πολλούς οπαδούς στα κοινωνικά δίκτυα και όλα αυτά τα εφήμερα έως και ανόητα. Βλέποντας νεαρές ηθοποιούς, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, να έχουν 30 εκατομμύρια ακολούθους, σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς η ίδια περιορίζεται σε 300.000. Πάντως, όπως δηλώνει δεν προτίθεται να γδυθεί για να ανεβάσει τους ακολούθους της, κοιτώντας με σεβασμό τις ρίζες της. Όπως είπε και στην Republica πριν ένα χρόνο "εγώ είμαι μέρος μιας αρχαίας γενιάς, όπως μου φαινόταν κι εμένα ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρή".

Eξαλλού, η Ροσελίνι υπήρξε θύμα του ageism πολύ νωρίτερα, όταν στα 43 της χρόνια η Lancome διέκοψε τη συνεργασία τους, επειδή ήταν "πολύ μεγάλη". Ωστόσο, καθώς οι εποχές αλλάζουν έγινε και πάλι συνεργάτιδα της εταιρίας στα 63 της χρόνια. Για εμάς πάντως η ομορφιά δεν έχει ηλικία. Και σίγουρα δεν έχει ηλικία η αξιοπρέπεια.

Mε πληροφορίες και από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

20 Απρ 2024

Guardian για γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Τα κυκλαδικά αγαλματίδια, δείχνουν σεβασμό στο γυναικείο σώμα, πώς το έχασε η Ελλάδα;

Η βρετανική εφημερίδα αντιτάσσει τα αγαλματίδια της κυκλαδικής τέχνης με τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα

20 Απρ 2024

Πομπηία: Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μετά από 2000 χρόνια την Ωραία Ελένη

Τοιχογραφία με παράσταση από τον Τρωικό πόλεμο αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

Περισσότερα από

News

20 Απρ 2024

"Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι. Το θεωρώ λάθος"

Η δήλωση της Αντιγόνης Κουλουκάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις

20 Απρ 2024

Η Έμα Τόμσον και η Ρουθ Γουίλσον ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σειρά "Down Cemetery Road"

Νέα σειρά θρίλερ με τις δύο διάσημες ηθοποιούς από την Apple TV+.

20 Απρ 2024

30 χρόνια Pulp Fiction: Reunion του καστ της ταινίας του Ταραντίνο που έσπασε τα ταμεία κι έμεινε στην ιστορία

Το Pulp Fiction θεωρείται σταθμός στο μεταμοντέρνο σινεμά. Σκηνές του -όπως η σκηνή χορού του Τραβόλτα με την Ούμα Θέρμαν- έγιναν κλασικές και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα.

19 Απρ 2024

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της