ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποια είναι η σεφ Κλερ Σμιθ στην οποία υποκλίθηκε χτες το Master Chef;

Η Κλερ Σμιθ είναι η πρώτη και μόνη γυναίκα στη Μ. Βρετανία που έχει κερδίσει τρία αστέρια Michelinκαι χαίρει παγκόσμιου σεβασμού, ύστερα βέβαια από λυσσαλέα δουλειά.

Η Κλερ Σμιθ έφτασε χτες στον τελικό του Master Chef χαμογελαστή, σοβαρή και ήρεμη και φιλική καλώντας τους φιναλίστ να "απολαύσουν κάθε στιγμή, γιατί αυτή η εμπειρία (ο τελικός) θα μείνει για πάντα στο μυαλό τους". Τους παρουσίασε όμως μια αληθινή πρόκληση: ένα θαλασσινό πιάτο "σαν τον ωκεανό", όπως το περιέγραψε η ίδια. Μια "θαλασσογραφία" από καλκάνι, μύδια και πράσο στημένο σαν πίνακα. Ένα πιάτο στο οποίο καταγράφονται σταθμοί της διαδρομής της: από την πατρίδα της την Ιρλανδία, ως την εποχή που δούλευε στον Alain Ducasse αλλά και τα μύδια που ενέταξε στα πιάτα της στο εστιατόριό της στο Νότινγκ Χιλ, το Core, κατά τη διάρκεια του lock down, γιατί οι καλλιεργητές δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν στην αγορά.

Η Κλερ Σμιθ είναι η τέταρτη κατά σειρά σεφ στη Μ. Βρετανία που έχει κατακτήσει την κορυφή: δηλαδή τα τρία αστέρια Μισελέν, κάτι που μόνο να ονειρευτούν μπορούν οι περισσότεροι σεφ στη ζωή τους. Και ο δρόμος της δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα. Έχει συχνά μιλήσει για το bullyingπου δέχονται οι γυναίκες στις κουζίνες υψηλής γαστρονομίας. "Υπήρχε πολύς φόβος στις κουζίνες εκείνη την εποχή, δεν ήταν ευχάριστα. Ήταν η κουλτούρα που επικρατούσε στις κουζίνες, ήταν "νορμάλ". Και δεν το προκαλούσε απαραιτήτως ο επικεφαλής σεφ, αλλά και οι sous chefs και αυτό συνέβαινε παντού- στην Αγγλία, στη Γαλλία" έχει πει η Σμιθ για να συμπληρώσει: "Δεν θα έφευγα ποτέ, δεν θα άφηνα κανέναν να καταστρέψει την ευκαιρία μου".

Εφαλτήριο για τη θεαματική της άνοδο ήταν η συνεργασία της με τον σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ που ξεκίνησε το 2002, όταν έγινε η κορυφαία Sous Chef του. Θέλοντας να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις της εντάχθηκε στην ομάδα του Alain Ducasse’s Le Louis XV στο Μόντε Κάρλο, έναν ναό της γαστρονομίας. Έπειτα, γύρισε στο Λονδίνο και χρίστηκε επικεφαλής σεφ του Gordon Ramsay Restaurant το 2007.

Όμως, ήταν 10 χρόνια αργότερα που έκανε το δικό της όνειρο πραγματικότητα και άνοιξε το εστιατόριο της, το Core, στο Νότινγκ Χιλ. Ένα εστιατόριο που έχει ως στόχο να αναδείξει τα προϊόντα της Βρετανίας, τους παραγωγούς της και την απίστευτη δουλειά που κάνουν οι ίδιοι. Η σεφ βρίσκεται πάντας δίπλα τους γνωρίζοντας προσωπικά έναν- έναν τους ανθρώπους που προμηθεύουν το Core. Η Σμιθ φροντίζει να χρησιμοποιεί κάθε μέρος των ψαριών, των κρεατικών και των λαχανικών δημιουργώντας ποιήματα, όπως ένα από τα χαρακτηριστικά της πιάτα: πατάτες με φύκια, καπνιστή πέστροφα, αυγοτάραχο, λευκό βούτυρο και τσιπς με αλάτι και ξίδι. Το στιλ της; Κομψότητα και χαλαρότητα σε συνδυασμό με πυροτεχνήματα γεύσεων και αρωμάτων.

Η Σμιθ μεγάλωσε σε μια φάρμα στη Β. Ιρλανδία, ο πατέρας της ήταν αγρότης και η μητέρα της εργαζόταν στον τομέα του σέρβις σε κοντινό εστιατόριο. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η αγάπη της για τη φύση, τα προϊόντα της γης και την κουζίνα. Στα 16 της χρόνια μετακόμισε μόνη της στην Αγγλία, όπου σπούδασε στο Highbury College και εργάστηκε σε εστιατόρια με σπουδαίους σεφ, ανάμεσα στους οποίους και ο Heston Blumenthal.

Οι διακρίσεις της κορυφαίες. Όπως η καλύτερη γυναίκα σεφ παγκοσμίως το 2018 από το World's 50 BestRestaurants τιμή, στην οποία απάντησε πως "θέλω να είμαι εξαιρετική σεφ, όχι επειδή είμαι απλώς γυναίκα". Κέρδισε τιμητικό τίτλο από τη Βρετανική Αυτοκρατορία (Member of the British Empire) και έγινε επίτιμη Διδάκτορας στο Queen's University του Μπέλφαστ για τη συνολική προσφορά της στον τομέα της Φιλοξενίας. Ενώ είχε μαγειρέψει και στο ιδιωτικό γαμήλιο πάρτι του γάμου του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν.

Η Σμιθ, είναι μια από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, δουλεύει παράλληλα για την ανάδειξη νέων ταλέντων και την εκπαίδευσή τους.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

23 Απρ 2024

Ντάνιελ Ντέι-Λούις: οι 8 κορυφαίες ερμηνείες και ο θρυλικός τρόπος προετοιμασίας του που υπερβαίνει κάθε λογική

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις έχει χαρίσει ερμηνείες που θα μείνουν στην ιστορία του κινηματογράφου.

23 Απρ 2024

Πάνω από 100 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία - Αύξηση 900% μετά το φιάσκο των Αγίων Αναργύρων

Ξεπερνά τα… 900% η αύξηση που παρατεηρείται στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

23 Απρ 2024

Ανθή Φακιδάρη: Η Ελληνίδα μοντέλο που έχει περπατήσει στις πασαρέλες των Chanel, Armani, Givenchy κ.α

Η εκπληκτική πορεία της Ανθής Φακιδάρη στον χώρο της μόδας

23 Απρ 2024

Γιώργος Καπουτζίδης: "Είχα πει στη μαμά μου ότι θα την κάνω περήφανη μια μέρα"

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε εφ' όλης της ύλης και μοιράστηκε με τον κόσμο και την ιδιαίτερη αντίδραση του σε έναν χωρισμό!

23 Απρ 2024

Τζούλια Ρόμπερτς: "Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλυψε τα έξοδα της γέννησης μου"

Η αποκάλυψη της σταρ για την φιλία των γονιών της με τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης.

23 Απρ 2024

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

22 Απρ 2024

Μπάρμπεκιου με φίλους για τη Δέσποινα Βανδή | 'Εκανε free day στη δίαιτά της

Το πιάτο στο οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί.