ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι μεγάλες-μικρές: Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση

Από τις 9 ως τις 15 Ιουνίου οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας θα είναι διαθέσιμες, ελεύθερα, στο Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Για τρίτη χρονιά, το Ίδρυμα Ωνάση φέρνει στις οθόνες μας, από τις 9 έως τις 15 Ιουνίου, τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2021 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας μέσα από το onassis.org και το Onassis Channel στο YouTube.

Οι ταινίες που προβάλλονται στο αφιέρωμα "Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους 2022" δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ζωντανή απόδειξη ότι ο νέος ελληνικός κινηματογράφος βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Οι βραβευμένες ταινίες, που θα μεταδοθούν ψηφιακά για μία εβδομάδα μέσα από την πλατφόρμα του onassis.org, ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του σήμερα, παρουσιάζοντας ιστορίες γεμάτες ιδέες, διαφορετικές απόψεις και βαθείς προβληματισμούς.

"Η ελεύθερη γραφή των φετινών ταινιών και η έρευνά τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις είναι ένα αισιόδοξο σημάδι σε μια εποχή που δείχνει να επιστρέφει σε πιο συντηρητικές μορφές έκφρασης" αναφέρει η Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2021. "Οι φετινές ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την ισχυρή οπτικοποίηση δυστοπικών κόσμων, την ανατρεπτική πρόζα, τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση της νέας γενιάς" σημειώνει η Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας 2021.

Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας υποτροφίες και fellowships. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" και το Oxbelly Screenwriters & Directors Lab, με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα και έξω από τα σύνορα.

Το 2021, το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε δύο νέα κινηματογραφικά βραβεία που απονεμήθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό έλαβαν το Onassis Film Development Grant. O Μανώλης Μαυρής και ο 'Αρης Καπλανίδης έλαβαν 10.000 ευρώ ο καθένας, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους τους. Επίσης, την ίδια χρονιά, και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, δημιουργήθηκε ένα βραβείο συμπερίληψης και αποδοχής: το Queer Drama Award του Onassis Culture. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ. Φέτος, το βραβείο απέσπασε το "A Summer Place" της Αλεξάνδρας Ματθαίου, μια ταινία για τα όρια που τίθενται, τη συντροφικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού, ένας ύμνος σε κάθε σχέση που ψάχνει να βρει τον τόπο της.

Οι ταινίες:

"Brutalia, Εργάσιμες μέρες" του Μανώλη Μαυρή

H ατομικότητα ενάντια στο "κοινό καλό" σε μια σκληρή και ανταγωνιστική κοινωνία. Βραβείο "Χρυσός Διόνυσος" Καλύτερης Ταινίας, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών "Ιουλία Σταυρίδου" στην Εύα Γουλάκου και Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Δάφνη Καλογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

"Soul Food" του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Η ανάγκη του ανήκειν κόντρα στην έλξη για το άγνωστο. Βραβείο Σκηνοθεσίας "Τώνια Μαρκετάκη" στον Νίκο Τσεμπερόπουλο και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Απόλλωνα Σαρρή, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Horsepower" του Σπύρου Σκάνδαλου

Η σεξουαλική αφύπνιση μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο "Χρυσή Αθηνά" Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Ιωάννα Κολλιοπούλου, στις Νύχτες Πρεμιέρας.


"Το Βανκούβερ" της 'Αρτεμης Αναστασιάδου

Η μετανάστευση που οδηγεί στην εξαφάνιση. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"A Summer Place" της Αλεξάνδρας Ματθαίου

Μια τρυφερή συνάντηση με φόντο το αιώνιο τουριστικό ελληνικό καλοκαίρι. Onassis Drama Queer Award και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Μαίρη Μηνά, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα" της Βαγγελιώς Σουμέλη

Μια προσωπική στιγμή για έναν δύσκολο αποχαιρετισμό. Βραβείο Σεναρίου στη Βαγγελιώ Σουμελή, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Motorway 65" της Εύης Καλογηροπούλου

Η αδελφική σχέση που χτίζει γέφυρες σε μια διατοπική κοινωνία. Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Χρήστο Γιαννακόπουλο και Τιμητική Διάκριση Ταινίας, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Αμυγδαλή" της Μαρίας Χατζάκου

Τα πρώτα σκιρτήματα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη. Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στη Μαριλένα Ορφανού, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Από το μπαλκόνι" του 'Αρη Καπλανίδη

Ο μικρόκοσμος μιας αθηναϊκής γειτονιάς μέσα από τη ματιά μιας μεσήλικης γυναίκας. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον 'Αρη Καπλανίδη, Ειδική Μνεία για Animation, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο "Αργυρή Αθηνά" 2ης Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας.


"Last Visit" του Σπύρου Αλιδάκη

Ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή. Τιμητική Διάκριση για τον ήχο στον Γιάννη Λούκο, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Όλα τα πλάσματα της νύχτας" της Μέμης Κούπα

Το σκοτάδι που πλανάται στους δρόμους της Αθήνας. Τιμητική Διάκριση για τον Ήχο στον Στέφανο Ευθυμίου, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Apallou" του Νίκου Αυγουστίδη

H ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και σκοτεινής φαντασίας. Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Cortázar" των Αργύρη Γερμανίδη και Κατερίνας Στράουχ

Η γραφή του Χούλιο Κορτάσαρ σε έναν χώρο οικείο και ανοίκειο. Ειδική Μνεία Φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας.

"Souls All Unaccompanied" του Γιώργου Τελτζίδη

Η συνάντηση δύο ασυνόδευτων ψυχών. Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας στον Jouvany Guirguis, στο Φεστιβάλ Δράμας.


"Μετά το Μεσημέρι" του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

Η συμφιλίωση με την ενηλικίωση. Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Ηλία Μουλά και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Κατερίνα Ζησούδη, στις Νύχτες Πρεμιέρας.


"Ο φοιτητής" του Βασίλειου Καλαμάκη

Τα τελευταία λεπτά πριν από την ιστορική ρίψη της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου. Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

23 Μαρ 2023

Έλενα Παπαρίζου: "Την πρώτη φορά που πέρασα κατάθλιψη, το κατάλαβε η ειδικός στο σχολείου"

H Έλενα Παπαρίζου, στο podcast "Pop Revolution" του Pride 98.6 αναφέρθηκε στην κατάθλιψη που έχει βιώσει σε διάφορες περιόδους της ζωής της

23 Μαρ 2023

Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου διοργανώνει τα πρώτα "σεμινάρια ευτυχίας"

Η Φινλανδία κατέκτησε ξανά, για έκτη συνεχή φορά, τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο.

Περισσότερα από

News

23 Μαρ 2023

Νέα Ζηλανδία: Η κυβέρνηση καλεί στους νέους να "μην βάφουν τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε"

Καμπάνια βοηθά τους νέους να ξεπεράσουν επώδυνους χωρισμούς και τους κρατάσει το χέρι για να σβήσουν τους πρώην από τα social.

23 Μαρ 2023

Viral έχει γίνει η σούπερ γιαγιά πίσω από τα πλεκτά στην ταινία "Τα πνεύματα του Ινίσεριν";

Είναι η γιαγιά Ντέλια Μπέρι από την Ιρλανδία που έπλεξε τα πουλόβερ του Κόλιν Φάρελ και των πρωταγωνιστών.

23 Μαρ 2023

Τζέιμι Λι Κέρτις- πώς ο σύζυγος της στάθηκε βράχος στη μάχη της με τις εξαρτήσεις

Η Τζέιμι Λι Κέρτις μπορεί να πανηγυρίζει για το πρώτο της Όσκαρ, όμως ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της θεωρεί την απεξάρτηση της από τα χάπια και το αλκοόλ.

23 Μαρ 2023

Χρήστος Θηβαίος: "Ήταν γιορτή να τρώμε με το ίδιο κουτάλι ένα ρυζόγαλο ή ένα γιαούρτι"

Ο γνωστός τραγουδοποιός σε συνέντευξή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παιδικά του χρόνια και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

23 Μαρ 2023

"Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο"

Η ημερίδα "Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο" σε Live Streaming από το Μέγαρο Μουσικής.

23 Μαρ 2023

Δείτε την επόμενη γενιά των Friends- αυτά είναι τα παιδιά των πρωταγωνιστών

Μπορεί στο μυαλό μας να διατηρούμε ως παιδιά τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των Friends, αλλά η ζωή συνεχίζεται και ιδού η απόδειξη.

22 Μαρ 2023

Κάτια Δανδουλάκη: "Όλες οι γυναίκες που είχαν σχέση με τον σύζυγό μου ήταν φίλες μου"

Η καταξιωμένη ηθοποιός σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μιλάει για τον εκλιπόντα σύζυγό της αλλά και τον εθισμό της στην...σοκολάτα.

22 Μαρ 2023

Μπρους Γουίλις-Έμα Χέμινγκ: Ανανέωσαν τους γαμήλιους όρκους τους σε μια ειδυλλιακή τελετή με πρωταγωνίστριες τις κόρες τους και την Ντέμι Μουρ

Οι νοσταλγικές αναμνήσεις από το οικογενειακό γαμήλιο πάρτι με αφορμή την 14η επέτειο του ζευγαριού.

22 Μαρ 2023

Έρχονται τα Guerilla Girls στην Ελλάδα στα πλαίσια του Φεστιβάλ WOW του ΚΠΙΣΝ

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW - Women of the World στην Ελλάδα.

22 Μαρ 2023