ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πάουλα Ρέγκο: Ποια ήταν η σπουδαία ζωγράφος που μέσα από το έργο της ύμνησε και υπερασπίστηκε τις γυναίκες

Η φεμινίστρια ζωγράφος από την Πορτογαλία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του αιώνα μας.

Η Πάουλα Ρέγκο προκάλεσε τα φυλετικά στερεότυπα και κατέκρινε την κατάχρηση βίας μέσα από τους διάσημους πίνακές της που ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα. Η Ρέγκο, που θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ζωγράφους της εποχής μας, κατέληξε σήμερα, 8 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.

"Ο πολιτισμός της Πορτογαλίας έχασε μία από τις σημαντικότερες και πιο επαναστατικές δημιουργούς, κάποια που διακρίθηκε ως γυναίκα, ως άνθρωπος και καλλιτέχνης" δήλωσε ο Κάρλος Καρέιρας, δήμαρχος του Κασκάι, όπου βρίσκεται το Μουσείο με τα έργα της Ρέγκο.

Παιδί μιας φιλελεύθερης οικογένειας στη Λισαβόνα, η Ρέγκο γεννήθηκε το 1935, κατά τη δικτατορία του Αντόνιο Σαλαζάρ. Θυμόταν πως από μικρή φοβόταν και παρέμενε σιωπηλή, όμως εκφραζόταν μέσα από τη ζωγραφική. Έχει άλλωστε αποτυπώσει την αγωνία της και στον πίνακα με τον τίτλο "Ανάκριση" που φιλοτέχνησε σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Όταν ήταν μικρή, η γιαγιά της τής διάβαζε ιστορίες και παραμύθια. Οι διηγήσεις για τους καλούς ανθρώπους που τους συμβαίνουν άδικα πράγματα την βοήθησαν να κατανοήσει τον κόσμο, να γεμίσει την ψυχή της με εικόνες και να οπλιστεί με φαντασία. "Δεν είμαι θαρραλέα στη ζωή μου, αλλά στη δουλειά μου δεν φοβάμαι τίποτα" είχε πει και το απέδειξε στη συνέχεια της πορείας της.

Ο πατέρας της που δεν ήθελε να δει την κόρη του να μεγαλώνει σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο κι έτσι την έστειλε στο Λονδίνο να σπουδάσει τη δεκαετία του ’50. Εκεί σπούδασε στο Slade School of Fine Art. Κι ενώ εκείνη την εποχή οι συμφοιτητές της πειραματιζόντουσαν με την αφηρημένη τέχνη, εκείνη επέμενε να ζωγραφίζει ρεαλιστικά γιατί ήθελε να αφηγηθεί τις δικές της ιστορίες. Κάποτε ένας καθηγητής της την ντρόπιασε λέγοντας πως όσα ζωγράφιζε ήταν "απαίσια", όμως οι συμφοιτητές της την ενθάρρυναν να είναι ο εαυτός της. Στη σχολή γνώρισε και τον σύζυγό της, τον βρετανό ζωγράφο Βίκτορ Γουίλινγκ, με τον οποίο παρέμειναν μαζί ως τον θάνατό του το 1988. Το ζευγάρι έζησε επτά χρόνια στην Πορτογαλία, δύο χρόνια αφότου έληξε η δικτατορία.

Με προσωπικές εκθέσεις και αφού αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, η Ρέγκο απόλαυσε τους καρπούς των προσπαθειών της. Παρότι έζησε στη Μ. Βρετανία δεν έχασε ποτέ την επαφή με τις ρίζες της. Τα φαντάσματα, ένα αγαπημένο θέμα των λαϊκών παραμυθιών της Πορτογαλίας, όπως και οι φανταστικοί κόσμοι που ξεπηδούν μέσα από αυτά βρισκόντουσαν πάντα στην καρδιά και στο έργο της.

Με το έργο της τίμησε τις γυναίκες, οι οποίες απεικονιζόντουσαν πάντοτε στους πίνακες της δυνατές και στιβαρές. Απέπνεαν αυτοπεποίθηση και κύρος, σε αντίθεση με τις ανδρικές φιγούρες που ήταν συχνά μεθυσμένες ή έμοιαζαν με παιδιά. "Ζωγραφίζω γυναίκες που γνωρίζω. Ζωγραφίζω αυτό που βλέπω. Ζωγραφίζω γυναίκες ως πρωταγωνίστριες γιατί είμαι και εγώ μία από αυτές" είχε δηλώσει στην εφημερίδα Guardian, το 2021. Εξάλλου κάποτε είχε κάνει και μια σειρά πορτρέτων, The DogWomen, στις οποίες γυναίκες απεικονίζονταν σε στάσεις σκύλων- να αλυχτούν, να στέκονται στα γόνατα. "Το να απεικονίζονται γυναίκες σα σκύλοι είναι πέρα για πέρα πιστευτό" είχε δηλώσει η καλλιτέχνις.

Το 1998, απαντώντας στην αποτυχία να περάσει το δημοψήφισμα υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στην Πορτογαλία και έχοντας προβεί και η ίδια σε αμβλώσεις, έκανε μια σειρά από συγκλονιστικούς πίνακες για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες όταν η διαδικασία είναι παράνομη. Οι πίνακές της επηρέασαν βαθιά την κοινή γνώμη.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε αν θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια εκείνη απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε: "Υπό την έννοια πως υπερασπίζονται το δικαίωμα της ασφαλούς άμβλωσης και έχω κάνει έργα για την κλειτοριδεκτομή, ναι. Κάνω έργα μέσα από τη γυναικεία οπτική, θα μου ήταν δύσκολο να δουλέψω μέσα από την ανδρική".

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.