ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Μαργκό Χέμινγουεϊ, εγγονή του συγγραφέα, μοντέλο, κατέκτησε την κορυφή πριν βουλιάξει

Η εγγονή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν το πρώτο σούπερ μόντελ που έκλεισε συμβόλαιο 1 εκ. δολαρίων τη δεκαετία του ‘70. Ωστόσο, πάλευε με τη φήμη και τους προσωπικούς της δαίμονες που τελικά την νίκησαν.

Η καλλονή Μαργκό Χέμινγουεϊ με ύψος 1.80 μ. την εποχή που δεν συνηθιζόταν μάλιστα, μπήκε στον χώρο της Μόδας το 1975, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Μέσα σε λίγα χρόνια θα ήταν το πρώτο μοντέλο που έκλεισε συμβόλαιο 1 εκ. ευρώ με την εταιρία Faberge προκειμένου να γίνει το πρόσωπο του αρώματος Babe. Άρχισε να παίζει σε ταινίες, αλλά και να συχνάζει στο Studio 54.

Όμως η τεράστια φήμη απλώθηκε από πάνω της σα σκιά ήδη από τότε που ήταν έφηβη. Πάλευε με την κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές και το αλκοόλ. Όσο αυξανόταν η φήμη της, τόσο εντείνονταν και τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε.

Όταν τελικά αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά της στη Σάντα Μόνικα ήταν το πέμπτο μέλος της οικογένειας Χέμινγουεϊ που ακολούθησε αυτή την οδό, συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου παππού της που έφυγε με τον ίδιο τρόπο 35 χρόνια πριν από εκείνη.

Η Μαργκό στη Χώρα της Μόδας

Η Μαργκό Λουίζ Χέμινγουεϊ γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1954 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και ήταν το μεσαίο παιδί του Τζακ Χέμινγουεϊ, μεγαλύτερου γιου του διάσημου συγγραφέα. Όταν η Μαργκό ήταν μικρή, η οικογένειά της μετακόμισε από το Όρεγκον στην Κούβα. Και μετά πάλι μετακόμισε σε διάφορα μέρη, όπως στο Σαν Φρανσίσκο και το Ίνταχο, στα βήματα δηλαδή του παππού της.

Δεν ήταν εύκολη η εφηβεία της καθώς αντιμετώπισε διάφορα θέματα υγείας, όπως κατάθλιψη, βουλιμία και επιληψία. Προβλήματα που η ίδια προσπαθούσε συχνά να λύσει καταναλώνοντας αλκοόλ. Όταν έμαθε πως οι γονείς της την ονόμασαν Μαργκό από το διάσημο οινοποιείο, το Chateau Margaux, στη Γαλλία που παράγει ένα από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου, άλλαξε τον τρόπο που γραφόταν το δικό της όνομα για να παραπέμπει απευθείας σ’ εκείνο του κρασιού.

Ήταν ο πρώτος της σύζυγος, ο παραγωγός ταινιών Έρολ Γουάτσον, που την προέτρεψε να γίνει μοντέλο. Η ίδια ήταν πολύ ψηλή για την εποχή και αδύνατη, γεγονός που την καθιστούσε θησαυρό για την πασαρέλα και για κάθε εταιρία που ήθελε να συνδέσει το όνομά της με την εικόνα της Μαργκό.

Έτσι, έκλεισε και το διαβόητο συμβόλαιο με τη Fabergé. Ακολούθησαν εξώφυλλα στα πιο σημαντικά γυναικεία περιοδικά και μετά; Εξώφυλλο του περιοδικού Time στις 16 Ιουνίου του 1975. Εν μια νυκτί έγινε "το πρόσωπο μιας γενιάς".

Η ζωή ενός σούπερ μόντελ

Παρότι λοιπόν κατόρθωσε να γίνει διάσημη σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυσκολευόταν πολύ. Είχε παρομοιάσει τη σχέση της με τη φήμη "σα να βρίσκεται κανείς στο μάτι του κυκλώνα". Και για ένα κορίτσι που είχε μεγαλώσει κυρίως στο Ίνταχο η ζωή στη Νέα Υόρκη ήταν πολύ, πολύ διαφορετική. "Ξαφνικά ήμουν ένα διεθνές cover girl. Ακούγεται κάπως glamorous και η αλήθεια είναι πως ήταν. Το διασκέδαζα πολύ. Ήμουν όμως και πολύ αφελής. Πραγματικά πίστευα ότι άρεσα στους ανθρώπους για αυτό που ήμουν- για το χιούμορ και τις θετικές πτυχές της προσωπικότητάς μου. Δεν περίμενα πως θα γνώριζα τόσες πολλές βδέλλες που απέβλεπαν σε επαγγελματικά κέρδη" είχε πει η ίδια.

Παράλληλα, αγαπούσε πολύ τα πάρτι και τους ανθρώπους από τον κόσμο της Τέχνης. Έτσι, έγινε θαμώνας του Studio 54, εκεί όπου διασκέδαζε με τη Λίζα Μινέλι, την Γκρέις Τζόουνς και την Μπιάνκα Τζάγκερ.

Έπειτα ήρθε ο κινηματογράφος και η πρώτη της ταινία, το Lipistick, που σήμερα θεωρείται cult movie. Σε αυτό υποδυόταν το μοντέλο που έπαιρνε εκδίκηση από τον βιαστή της και μάλιστα έπαιζε μαζί με την αδερφή της, Μάριελ και την Αν Μπάνκροφτ. Ωστόσο, το έργο δέχτηκε σφοδρή κριτική και αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα. Ακολούθησαν οι ταινίες Killer Fish, They Call Me Bruce? και Over TheBrooklyn Bridge, στις οποίες η Μαργκό μεταμορφωνόταν σα χαμαιλέοντας.

Το ατύχημα

Το 1984 η Μαργκό είχε ένα ατύχημα στο σκι που της προκάλεσε πολλαπλά τραύματα. Την περίοδο της ανάρρωσης της πήρε πολλά κιλά, γεγονός που επιβάρυνε και την ψυχολογία της. Προκειμένου να επανέλθει στη ζωή και στην καριέρα της εισήχθη στο Betty Ford Center για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή της σύμφωνα με το Entertainment Weekly.

Ωστόσο, ο δρόμος του come back δεν ήταν στρωμένος με ρόδα. Η Μαργκό χρειάστηκε να συμμετάσχει σε πολλά B-movies χωρίς να της προσφερθούν και πάλι αξιόλογοι ρόλοι με αποτέλεσμα να σταματήσει να ασχολείται με την υποκριτική.

Επέστρεψε όμως στο μόντελινγκ με τον Χιού Χέφνερ να της προτείνει να γίνει εξώφυλλο του Playboyτο 1990, φωτογράφιση που έγινε στο Μπελίζ. Καθώς όμως τα οικονομικά της δεν ήταν ανθηρά, κατέληξε να υπογράφει αντίτυπα του περιοδικού προκειμένου να ανταπεξέλθει τις υποχρεώσεις της.

Η προσωπική της ζωή

Με μια δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία πίσω της, με περιπέτειες και εμπόδια στην επαγγελματική της πορεία, η Μαργκό βίωσε και μια ταραχώδη προσωπική ζωή. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 21 της χρόνια τον Έρολ Γουάτσον, τον οποίο γνώρισε στα 19 της χρόνια και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ζήσει μαζί του. Μολονότι η σχέση τους έληξε, ήταν στη Νέα Υόρκη που γνώρισε τον Ζάκαρι Σέλιγκ. Εκείνος την σύστησε στον κύκλο του, επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο της Μόδας. Ανάμεσα σε αυτούς και η Μάριαν ΜακΈβοι, υπεύθυνη μόδας στο Women's Wear Daily, η οποία της άνοιξε τις πόρτες.

Το 1979, η Μαργκό παντρεύτηκε τον Γάλλο σκηνοθέτη Μπερνάρντ Φόσερ και έζησε μαζί του στο Παρίσι για έναν χρόνο. Όμως και αυτός ο γάμος έληξε άδοξα μετά από έξι χρόνια.

Επιπλέον είχε προβλήματα και με τους συγγενείς της. Δεν είχε επικοινωνία με τη μητέρα της, παρά μόνο λίγο πριν το θάνατο της μητέρας της, το 1988. Είχε ανταγωνιστική σχέση με την αδερφή της, ενώ σε μία συνέντευξη της το 1990 η Χέμινγουεϊ άφησε να εννοηθεί πως ο πατέρας της την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, όταν ήταν μικρή. Τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της δήλωσαν πως αυτό δεν συνέβη και διέκοψαν τις σχέσεις με την κόρη τους. Όμως, το 2013, η αδερφή της Μάριελ, επιβεβαίωσε τις κατηγορίες της αδερφής της.

Τον Ιούλιο του 1996 μια φίλη της βρήκε την Μαργκό νεκρή στο σπίτι της. Μάλιστα το μοντέλο είχε πεθάνει μέρες πριν. Σύμφωνα με τις έρευνες κατέληξε μετά από υπερβολική δόση φαινοβαρβιτάλης και μάλιστα είχε πάρει πάρα πολλά χάπια. Έζησε τη σύντομη ζωή της έντονα. Κατάφερε να βγει από τη σκιά του παππού της, να πάρει τον δικό της δρόμο, να ερωτευτεί, να κάνει φίλους, να ταξιδέψει. Άφησε πίσω της ορισμένες από τις καλύτερες φωτογραφίες Μόδας.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει" είπε για τον Παπανώτα

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Περισσότερα από

News

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

18 Απρ 2024

Τατιάνα Στεφανίδου, 24 χρόνια πριν και σχεδόν αγνώριστη

Η ρετρό εμφάνιση με κόκκινα μαλλιά από τηλεοπτική εκπομπή του 2000.

18 Απρ 2024

ZAF: "Ο πατέρας μου πέθανε πριν γεννηθώ"

O γνωστός καλλιτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Ζαφειρίου, μίλησε για την πορεία του στην μουσική και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

18 Απρ 2024

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

18 Απρ 2024

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ενέπνευσαν τη σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε

"Επειδή η μόδα έχει φωνή -από τη στιγμή που ελκύει δημοσιότητα, είναι ένας άλλος τρόπος να περάσουμε ένα τρανταχτό μήνυμα ότι θέλουμε επιτέλους αυτό που μας ανήκει, που είναι τα γλυπτά μας πίσω" είπε η σχεδιάστρια.

18 Απρ 2024

Η Σία Κοσιώνη με το must have κοστούμι της άνοιξης

Ένα κοστούμι όπως αυτό της Σίας Κοσιώνη πρόκειται να ανανεώσει το ανοιξιάτικο office style σου.

18 Απρ 2024

Η εκδίκηση των "nerds": Όταν σταρ του Χόλιγουντ σπεύδουν να είναι εκεί στην απονομή Βραβείων επιστήμης

Από τον Έλον Μασκ ως την Κιμ Καρντάσιαν όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν 8 επιστήμονες στα "Όσκαρ της Επιστήμης" όπως αποκαλούνται τα Βραβεία Breakthrough.