ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

The Ellinikon Experience Centre: Μόλις άνοιξε για το κοινό

Το Experience Centre στο Ελληνικό μας καλεί να δούμε πώς πρόκειται να διαμορφωθεί το Ελληνικό (παλαιό αεροδρόμιο) και η ακτογραμμή στο άμεσο μέλλον.

Δεν ξέρω σε πόσα αεροδρόμια του κόσμου μπορεί κανείς να προσγειωθεί ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Για αυτόν, και πολλούς άλλους, όπως το εμβληματικό κεντρικό κτίριο που σχεδίασε ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Έερο Σααρίνεν, το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας και θα το θυμόμαστε ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου.

Είτε από το ρεύμα από Αθήνα προς Γλυφάδα ή ακριβώς το αντίστροφο, υπάρχουν πινακίδες που μας κατευθύνουν πανεύκολα προς το Experience Park. Το Πάρκο (που είναι μαγικό, ιδίως αργά το απόγευμα) διαθέτει ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι, μέσα στο οποίο μπορούν μικροί και μεγάλοι να κάνουν διαδρομές (και να βραχούν), αλλά και μια παιδική χαρά με πραγματικά ωραία παιχνίδια, ανάμεσα στα οποία και ένα… αεροπλάνο, προφανώς.

Τώρα, σε ένα από τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Μνημεία από το Υπ. Πολιτισμού, στεγάζεται στο Experience Centre που έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Πρόκειται για έναν χώρο τον οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί ελεύθερα από τις 11:00 ως τις 22:00 το βράδυ (αφού κάνει προκράτηση -δωρεάν- online) για να δει ιδίοις όμμασι πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το Ελληνικό τα επόμενα χρόνια. Το Κέντρο χωρίζεται σε πέντε ενότητες με 22 βιωματικά εκθέματα που μέσω και ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων αποκαλύπτεται στους επισκέπτες το έργο.

Αφού λοιπόν σκανάρει κανείς το "εισιτήριο" του στην είσοδο, όπως συνηθίζουμε πλέον στο αεροδρόμιο μπορεί να κατευθυνθεί αρχικά στη ζώνη Living a New Era. Κάτω από έναν θόλο που αποτυπώνει τη ροή του αέρα, συνδέοντας την ιστορία του σημείου και αποτείνοντας φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική του Έερο Σααρίνεν, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το Masterplan του Ελληνικού, μέσα από τη μεγαλύτερη μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, συνολικού μεγέθους 45 τ.μ. Γύρω από την μακέτα, υπάρχουν προβολές που περιλαμβάνουν μια αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν του αεροδρομίου, αλλά και στο όραμα της ανάπλασης. Όπως το Πάρκο 2.000.000 τ.μ, το οποίο θα ενώνει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με την Παραλιακή οδό μέσω μίας κεντρικής οδού (50 χλμ) για πεζούς και ποδηλάτες που θα διασχίζει το καταπράσινο πάρκο.

Ακουλουθεί η ενότητα Living In Nature, μια ενότητα αφιερωμένη στο νέο αστικό σχεδιασμό που στην καρδιά του έχει τη φύση ως βασικό στοιχείο του. Το πάρκο θα περιλαμβάνει φυτά και βότανα χαρακτηριστικά της Ελληνικής χλωρίδας και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης. Εξαρχής η λογική της ανάπλασης του χώρου είναι να φυτευθούν είδη που φύονται στην περιοχή και να εμπλουτιστεί και να ενδυναμωθεί η πανίδα της περιοχής. Σκεφτείτε ελαιόδεντρα κι ευκάλυπτους, λεβάντες και γιασεμί κ.ά.

Μάλιστα, το Πάρκο πρόκειται να είναι ένα πρότυπο βιωσιμότητας που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, αντισταθμίζοντας απόλυτα το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Στην ενότητα αυτή μπορεί να κάνει κάποιος μια διαδρομή με στατικό ποδήλατο το οποίο θέτει σε εφαρμογή ψηφιακές αναπαραστάσεις για τις διαδρομές που θα μπορεί να απολαμβάνει με ένα πραγματικό ποδήλατο (ή πεζός) μες στο πάρκο. Όπως την κορυφαία διαδρομή πάνω στην ξύλινη γέφυρα, πάνω από τη λίμνη της εγκατάστασης κανόε- καγιάκ που είχε γίνει στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το Living the Future εξηγεί τις καινοτόμες υποδομές του The Ellinikon, που στόχο έχουν να κάνουν την ανάπτυξη βιώσιμη και διαχρονική: από το συγκοινωνιακό δίκτυο του Ελληνικού που θα συνδέει τα πάντα σε 15 λεπτά, έως την βιοκλιματική αρχιτεκτονική με την κατασκευή κτιρίων που θα βελτιώσουν την ζωή μας στη πόλη, αλλά και τις έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας.

Στο Living By The Sea αφού επιβιβαστούμε σε μια προσομοίωση ταχύπλοου σκάφους μπορούμε να "οδηγήσουμε" προς διάφορες θαλάσσιες κατευθύνσεις για να ανακαλύψουμε ψηφιακά τη ριβιέρα. Όπως τη μαρίνα του The Ellinikon όπου θα υπάρχουν εστιατόρια και χώροι διασκέδασης.

Ενώ για το τέλος, οδηγούμαστε στον πρώτο όροφο, στη ζώνη "Living Smart" εκεί όπου μπορούμε να δούμε πως θα μοιάζει ένα από τα διαμερίσματα που θα ανεγερθούν περιφερειακά του Πάρκου. Το σαλόνι, τη βεράντα και τη θέα στη θάλασσα, όπως και την κουζίνα με πρωταγωνιστή το έξυπνο ψυγείο, που, μεταξύ άλλων, θα σου επιτρέπει να δεις τι περιέχει χωρίς να το ανοίγεις. Πρόκειται βέβαια για smart home, καθώς θα μπορεί κανείς να ρυθμίζει από το κινητό διάφορες παραμέτρους, για παράδειγμα τον φωτισμό που θα σε υποδεχθεί στο σπίτι.

Το έργο υλοποιείται από τη Lamda Development, εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Στις αναπτύξεις της Lamda Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, και οι Μαρίνες σε Φλοίσβο και Ελληνικό. Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του "Ελληνικού", η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε €8 δισ. Το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία κατέχει ο Όμιλος Λάτση.

Read Next

03 Οκτ 2023

Σάνα Μαρίν: Η εντυπωσιακή εμφάνιση στην Paris Fashion Week

Η πρώην Πρωθυπουργός της Φιλανδίας έδωσε το "παρών" στο σόου της Βικτώρια Μπέκαμ αποδεικνύοντας ότι η νέα σελίδα στη ζωή της, της πάει πολύ.

03 Οκτ 2023

Μαριάννα Λάτση: Μαζί με τον γιο της, Πάρι, σε βραδινή εμφάνιση- Το total black look που εντυπωσίασε

Στο Κέντρο Πολιτισμού " Ελληνικός Κόσμος" έδωσε το παρών η μεγαλοεπιχειρηματίας, Μαριάννα Λάτση.

Περισσότερα από

News

03 Οκτ 2023
03 Οκτ 2023

Άγιος Κυπριανός: Ο Άγιος που λύνει τα μάγια και η ιστορία αγάπης με την Ιουστίνα

Είναι ο Άγιος ο οποίος συνδέεται πολύ με τη μαγεία και τη προστασία από αυτή ενώ το όνομα του αναφέρεται συχνά και στους εξορκισμούς.

03 Οκτ 2023

Μαίρη Χρονοπούλου: Στην εντατική μετά από σοβαρό ατύχημα στο σπίτι της

Την βρήκε η βοηθός της αναίσθητη μετά από 3 ώρες.

03 Οκτ 2023

Το "αντίο" της Χάρις Αλεξίου στον Λευτέρη Χαψιάδη, στιχουργό του "Μία είναι η ουσία"

Πέθανε μετά από μέρες νοσηλείας ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης.

03 Οκτ 2023

Ελένη Ράντου: " Έχω ζήσει ένα καλοκαίρι το οποίο ήταν θρίλερ"

Η συγκινητική εξομολόγηση για την υγεία της μητέρα της.

03 Οκτ 2023

Ο Τέντι Χομπς στα τρία του χρόνια έγινε το νεότερο μέλος της Mensa

Το παιδί θαύμα από το Σόμερσετ μπορεί να μετρήσει μέχρι το 100 σε έξι γλώσσες

03 Οκτ 2023

Νόμπελ Ιατρικής στην Καταλίν Κάρικο: Η πρωτοπόρος, και επίμονη, ερευνήτρια βιοχημικός πίσω από την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA

Το Πανεπιστήμιο της δεν πίστεψε σε εκείνη και την υποβάθμισε, ενώ στα συνέδρια οι άλλοι γιατροί την ρωτούσαν "Πού είναι ο προϊστάμενός σας;".

03 Οκτ 2023

"Δεν ενθουσιάστηκα που με χαρακτήριζαν συνεχώς σκύλα. Είναι πολύ επώδυνο"

Η Τζόαν Κόλινς δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την υποκριτική, αλλά και από τη ζωή.

03 Οκτ 2023

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι και γένους θηλυκού

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική λύση στη γυναικεία τριχόπτωση.