Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου) καθώς παρουσιάζει κάθε φορά ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα. Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 110 ταινίες.
Παράλληλα με το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολυβραβευμένες ταινίες, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αφιερώματα και ειδικές προβολές. Ανάμεσα στα αφιερώματα και εκείνο με τον τίτλο "Με τον φακό των γυναικών", μια ενότητα που εστιάζει και αναδεικνύει τη σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει στο σινεμά γυναίκες που εργάζονται ως διευθύντριες φωτογραφίας. Eνώ στην ενότητα των Αποκατεστημένων Ταινιών μπορούμε να δούμε δυο σπάνιες ταινίες: πρώιμα βωβά φιλμ σε σκηνοθεσία της Ζερμέν Ντιλάκ και της Μουσιδόρα, που αποδεικνύουν ότι η γυναικεία κινηματογραφική δημιουργία ήταν παρούσα στη Γαλλία της δεκαετίας του 1920.
Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα "Με τον φακό των γυναικών" κινηματογραφήθηκαν από σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου, ώστε να αναδειχθεί η συμβολή τους, όχι επειδή γεννήθηκαν γυναίκες, αλλά γιατί στον κινηματογραφικό χώρο, όπως άλλωστε και αλλού, οι ευκαιρίες και η αναγνώριση απέχουν ακόμη έτη φωτός από το να είναι ισότιμες. Επιπλέον, στην εποχή μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν όντως στοιχειοθετείτε η έννοια του "γυναικείου βλέμματος" στον κινηματογράφο ή αν και αυτό είναι μία ακόμη κατασκευή.
Έτσι, το Φεστιβάλ υποδέχεται τη διάσημη Μπαμπέτ Μανγκόλτ που με την Σαντάλ Ακερμάν (Ζαν Ντίλμαν, 1975) δημιούργησαν μια εκδοχή του γυναικείου βλέμματος την εποχή των έντονων φεμινιστικών διεκδικήσεων. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί Το δωμάτιο (1972), η πρώτη πειραματική ταινία στην οποία συνεργάστηκαν και το ντοκιμαντέρ Νέα από το σπίτι (1976) με τις παράξενες εικόνες του Μανχάταν. Επίσης, προβάλλεται σε ελληνική πρεμιέρα, η ταινία Ζωές των περφόρμερς (1972) της σπουδαίας χορογράφου και σκηνοθέτη Ιβόν Ράινερ, με την οποία η Μανγκόλτ μοιραζόταν τις ίδιες φεμινιστικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.
Η καταξιωμένη Ανιές Γκοντάρ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα και στενά με τη σημαντική γαλλίδα σκηνοθέτη Κλερ Ντενί και έχει συμβάλει στο χαρακτηριστικό οπτικό ύφος των ταινιών της, όπου οι εικόνες έχουν από μόνες τους μια ποιητική αυταξία. Εδώ προβάλλονται οι βραβευμένες ταινίες Οι λεγεωνάριοι (1999), Οι μπάσταρδοι (2013) και Η λιακάδα μέσα μου (2017).
Η βραβευμένη Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, συνεργάτιδα του Πάολο Σορεντίνο (Το χέρι του Θεού, 2021) δηλώνει ερωτευμένη με τη δουλειά της: "είμαι ερωτευμένη με τις ιστορίες, τους ανθρώπους, τους τόπους, το διάβασμα και την παρατήρηση”. Προβάλλονται οι ταινίες, Βάλε κρέας πάνω σου (2019) της Μικέλα Οκιπίντι και Θυμάσαι; (2018) του Βαλέριο Μιέλι.
Για την Ολυμπία Μυτιληναίου η διεύθυνση φωτογραφίας δεν είναι απλώς επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής. Μεταξύ άλλων, είναι συνεργάτης του Πάνου Χ. Κούτρα (Στρέλλα, 2009, Dodo). Προβάλλονται 7 μικρού μήκους ταινίες που έχει κινηματογραφήσει, καθώς κι η ταινία Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω (2016) της Ραϊάνα Ομπερμάγιερ.
Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία και καταξίωση στον θεατρικό φωτισμό και στη διεύθυνση φωτογραφίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μεγάλου μήκους ταινία Πριν το τέλος του κόσμου του Παναγιώτη Μαρούλη το 1996. Προβάλλεται επίσης το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Πρέσπα-Σταγόνες υδάτινων κόσμων (2021) της Ανδρονίκης Χρηστάκη.
Τέλος, η Χριστίνα Μουμούρη, γνωστή για την ταινία Ζίζοτεκ (2019) του Βαρδή Μαρινάκη, κινηματογράφησε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για μια φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Ευτυχισμένοι πρίγκιπες (2018) του Πάνου Δεληγιάννη.
-Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Με το φακό των γυναικών" θα πραγματοποιηθούν 2 εκδηλώσεις:
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (5 μ.μ.) θα συμμετάσχουν όλες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ την Κυριακή 5 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Ολυμπία Μυτιληναίου θα δώσει masterclass στην Ταινιοθήκη. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη.