ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ζούσε μια απλή ζωή και ίσως εκεί να βρίσκεται το κλειδί γιατί παραμένει τόσο αγαπημένη σήμερα»

Ο γιος της Όντρει Χέπμπορν θυμάται τη μητέρα του και μιλάει για τη σπάνια μορφή καρκίνου από την οποία έπασχε η πορσελάνινη σταρ του Χόλιγουντ.

«Ζούσε μια απλή ζωή και ίσως εκεί να βρίσκεται το κλειδί γιατί παραμένει τόσο αγαπημένη σήμερα»

«Ζούσε μια σεμνή ζωή, μια απλή ζωή και ίσως εκεί να βρίσκεται το κλειδί γιατί παραμένει τόσο αγαπημένη σήμερα» εξήγησε ο γιος της Όντρει Χέπμπορν στο Reuters το 2019, με αφορμή την έκθεση με τίτλο Intimate Audrey, στις Βρυξέλλες, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο γιος της, Σον Χέπμπορν Φέρερ και σε αυτήν παρουσιάστηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή της, όπως και αναμνηστικά από ταινίες, μεταξύ αυτών και το σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στην κλασσική ταινία του 1953, Διακοπές στη Ρώμη, όπου η Χέπμπορν κέρδισε το Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου.

«Η µητέρα µου πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1993, στις 8 το βράδυ. Είχαµε µια υπέροχη φιλία, ήταν υπέροχη µητέρα, τα πηγαίναµε υπέροχα, είχαµε καλές και κακές στιγµές. Και την έχασα. Και έπρεπε να συµφιλιωθώ µε αυτό. Αλλά την ίδια στιγµή, η µητέρα µου συνεχίζει να είναι στη ζωή µου» θα πει ο γιος της Σον στο Έθνος της Κυριακής, με αφορμή την ίδια έκθεση.

Η 'Όντρει έμοιαζε πορσελάνινη και εύθραυστη αλλά μέσα της υπήρχε φλόγα ασίγαστη.

Από τη συµµετοχή της στην Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο έως τη δράση της ως πρέσβειρα της UNICEF, η ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα του σινεµά. Ακόμη και σήµερα είναι το απόλυτο icon. Πάνω της καθιερώθηκε το «µικρό µαύρο φόρεμα» του οίκου Givenchy, το οποίο όλοι οι µόδιστροι παραδέχονται πως «πρέπει να υπάρχει στην γκαρνταρόµπα κάθε γυναίκας». Υπήρξε µια πολύ καλή ηθοποιός, µία από τις λίγες παγκοσµίως που έχει κερδίσει το top 4 των βραβείων, Όσκαρ, Emmy, Grammy και Tony. Ωστόσο στην έκθεση αυτή αποκαλύφθηκαν κι άλλες πτυχές της ενδιαφέρουσας προσωπικότητάς της: η συµµετοχή της στην Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, η δράση της ως πρέσβειρας της UNICEF αλλά και ο ρόλος της ως συντρόφου, συζύγου και µητέρας.

Το 1992, όταν η Χέπμπορν επέστρεψε στην Ελβετία μετά το ταξίδι στη Σομαλία, άρχισε να νιώθει πόνους στην υπογάστρια περιοχή.

«Η µητέρα µου γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1929, στις 4 Μαΐου, σε ένα µικρό µέρος που λέγεται Ιξέλ. Συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννησή της, οπότε ένιωσα ότι εδώ ήταν σωστό να πραγµατοποιηθεί αυτή η έκθεση στη µνήµη της» δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ο Σον.

«Ένιωσε βαθιά προδοµένη. Μετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο δόθηκαν υποσχέσεις ότι δεν θα υπήρχαν ξανά ποτέ στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όµως µετά 30 χρόνια βρέθηκε σε ένα τέτοιο στη Σοµαλία και στο Σουδάν, µε 30.000 ανθρώπους να περιµένουν να πεθάνουν. Συνειδητοποίησε ότι δεν είχαµε µάθει τίποτα...» θυµάται ο γιος της.

Το 1992, όταν η Χέπμπορν επέστρεψε στην Ελβετία μετά το ταξίδι στη Σομαλία, άρχισε να νιώθει πόνους στην υπογάστρια περιοχή. Πήγε σε ειδικούς αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν ξεκάθαρα. Οπότε αποφάσισε να κάνει εξετάσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λος Άντζελες τον Οκτώβρη. Την 1 Νοεμβρίου οι γιατροί έκαναν λαπαροσκοπική επέμβαση και ανακάλυψαν καρκίνο στην περιοχή αυτή που είχε εξαπλωθεί από την σκωληκοειδή απόφυση. Είχε αναπτυχθεί αργά με το πέρασμα πολλών ετών, και κάνοντας μετάσταση δεν προξένησε όγκο, αλλά σαν λεπτό περίβλημα του λεπτού εντέρου. Οι γιατροί την εγχείρησαν και της έκαναν χημειοθεραπεία. Τα φάρμακα δεν ήταν αρκετά για να κάνουν τον πόνο να εξαφανιστεί, οπότε την 1 Δεκεμβρίου έκανε δεύτερη επέμβαση. Μετά από μια ώρα, ο γιατρός διέγνωσε πως ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί πάρα πολύ για να μπορέσει να αφαιρεθεί.

Καθώς η Χέπμπορν δεν θα μπορούσε να αντέξει μια πτήση με κανονικό αεροπλάνο, ο Givenchy κανόνισε να της στείλει η Μπάνι Μέλλον το ιδιωτικό της τζετ στο Λος Άντζελες για να τη μεταφέρει στο σπίτι της στην Ελβετία. Η Μέλλον γέμισε την καμπίνα με λουλούδια. Η Όντρεϊ Χέπμπορν απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου 1993 στο Tolochenaz της Ελβετίας και κηδεύτηκε εκεί. Ήταν εξήντα τριών ετών.

Ο γιος της Σον, μετά από αυτό τάχθηκε στη μάχη της καταπολέμισης αυτής της μορφής καρκίνου, από τον οποίο η μητέρα του έχασε τη ζωή της.

Ο γιος της Σον, μετά από αυτό τάχθηκε στη μάχη της καταπολέμισης αυτής της μορφής καρκίνου, από τον οποίο η μητέρα του έχασε τη ζωή της -ίδρυσε το Pseudomyxoma Survivor, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε κυρίως για να παρέχει συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη σε όσους πάσχουν από την ασθένεια, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει και να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη της έρευνας.

Το Pseudomyxoma peritonei (PMP) είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται σε τρία μόλις άτομα ανά εκατομμύριο, κάθε χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από το έντερο, μια ωοθήκη ή την ουροδόχο κύστη. Το PMP ξεκινά από έναν πολύποδα. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ο όγκος σπάνια ανακαλύπτεται καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα. Δεν υπάρχει γνωστή υποκείμενη αιτία για το PMP. Τα συμπτώματα PMP χρειάζονται συνήθως λίγο χρόνο για να εμφανιστούν. ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετά χρόνια. Τα συμπτώματα του PMP ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών, επομένως είναι δύσκολο να πούμε τι πρέπει να αναζητήσουμε. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, πολλοί ασθενείς αναφέρουν:

• Κοιλιακό πρήξιμο ή αύξηση της κοιλιακής περιφέρειας

• Αλλαγές στη συνήθεια του εντέρου

• Απώλεια όρεξης

• Πυελικός ή κοιλιακός πόνος

• Γενική κόπωση

• Ερεθισμός του εντέρου

Ο άλλος της γιος, ο Λούκα Ντότι -από το γάμο της με τον ιταλό ψυχίατρο Αντρέα Ντότι που κράτησε από το 1970 ως το 1980- μαζί με τον ιταλό δημοσιογράφο και συγγραφέα Λουίτζι Σπινόλα, έγραψαν ένα σενάριο για τη ζωή της Όντρει. Οι δυο τους είχαν δημοσιεύσει το 2015 το βιβλίο «Audrey at Home», ένα λεύκωμα γεμάτο λεπτομέρειες από τα χρόνια του γάμου της Χέπμπορν με τον Ντότι, αλλά και πολλές συνταγές μαγειρικής που χρησιμοποιούσε η ίδια. Λέγεται ότι αυτό το σενάριο θα γίνει σειρά από την ιταλική εταιρία παραγωγής Wildside.

Η Όντρει θα συνεχίζει να υπάρχει πάντα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Δείτε ένα βίντεο με τον γιο της Σον να μιλάει για αυτή την φιλανθρωπική οργάνωση:

Photo: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Δεκ 2021

25 χρόνια χωρίς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Κορυφαίος ηθοποιός, σύμβολο της Ιταλίας και της μεσογειακής γοητείας, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι υπήρξε ένας και μοναδικός.

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

Περισσότερα από

Men

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

29 Αυγ 2021

Ο Ίωνας Δραγούμης πέρασε μία ζωή διχασμένος ανάμεσα στην Πηνελόπη Δέλτα και τη Μαρίκα Κοτοπούλη

Ένα νέο βιβλίο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την πολιτική πορεία του Δραγούμη και την ταραχώδη σχέση του με τις γυναίκες της ζωής του.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.