Είσαι φαν των Μπητλς και πιστεύεις πως η αγάπη σου για το κορυφαίο συγκρότημα από το Λίβερπουλ της Βρετανίας είναι τόσο μεγάλη ώστε μπορείς να αριθμήσεις όλους τους δίσκους τους, έναν προς έναν, βάζοντας τους μάλιστα και σε χρονολογική σειρά; Πριν απαντήσεις «ναι» ξανασκέψου το γιατί οι Τζον, Πολ, Τζορτζ και Ρίγκο φυλούσαν πολλούς κρυμμένους άσσους στα μανίκια τους οι οποίοι ίσως εκπλήξουν ακόμα και τους πιο ορκισμένους φανς της μπάντας. 

Σε μία εποχή πολύ μακριά από τις ευκολίες μα και την ταχύτητα που προσφέρει το διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια, οι καλλιτέχνες αναζητούσαν τρόπους για να επικοινωνήσουν με το κοινό τους και να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή. Ήταν η εποχή της αλληλογραφίας και των φαν κλαμπς κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες γράμματα μέσα σε πολύχρωμους αρωματισμένους φακέλους έφταναν κάθε χρόνο στα κεντρικά γραφεία της EMI στο Λονδίνο με μοναδικό αποδέκτη το διασημότερο συγκρότημα στον πλανήτη την δεκαετία του 1960. 

Με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο το φαν κλαμπ των Μπητλς ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα που υπήρξαν ποτέ και οι λεγόμενοι και Fab Four δεν απογοήτευαν το κοινό που διψούσε για λιγοστή επαφή μαζί τους.

Σε μία εποχή πολύ μακριά από τις ευκολίες μα και την ταχύτητα που προσφέρει το διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια, οι καλλιτέχνες αναζητούσαν τρόπους για να επικοινωνήσουν με το κοινό τους και να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές πώς ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα για την κυκλοφορία των ετήσιων χριστουγεννιάτικων δίσκων, οι οποίοι έφταναν αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του φαν κλαμπ του γκρουπ σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα άλμπουμ (αν και καλλιτεχνικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξια ειδικά αν συγκριθούν με τις επίσημες δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος) περιλάμβαναν κάτι το μοναδικό: ηχογραφημένα, γιορτινά μηνύματα και ξεχωριστές ευχές προς όλα εκείνα τα αγόρια και τα κορίτσια που έλιωναν με τις ώρες δίπλα από το ραδιόφωνο, που περίμεναν από τα ξημερώματα έξω από τα δισκοπωλεία κάθε φορά που κυκλοφορούσε ένας νέος δίσκος, που ούρλιαζαν και χτυπιόντουσαν και λιποθυμούσαν στις συναυλίες τους, γεννόνοντας τελικά το μεγαλύτερο μουσικό φαινόμενο του κόσμου. Τη Μπητλμάνια.

Η επικρατέστερη θεωρία γύρω από τη αρχική ιδέα κυκλοφορίας των χριστουγεννιάτικων δίσκων έχει να κάνει με την αδυναμία του συγκροτήματος να ανταποκριθεί στον τεράστιο, δίχως προηγούμενο όγκο αλληλογραφίας που έφτανε καθημερινά στα χέρια τους. Κάπως έτσι το γκρουπ, μαζί με την EMI, πήρε την απόφαση να μοιράζει τελείως δωρέαν στα εγγεγραμμένα μέλη του φαν κλαμπ από έναν δίσκο κάθε Χριστούγεννα, γεμάτο με γιορτινές μελωδίες, τρυφερά μηνύματα και ευχές. Ανάμεσα στα παραπάνω και τα πατροπαράδοτα κάλαντα των Χριστουγέννων, αλλά και μερικές αυθεντικές συνθέσεις της μπάντας που μέχρι πρόσφατα ήταν εξαιρετικά σπάνιες.

Η επικρατέστερη θεωρία γύρω από τη αρχική ιδέα κυκλοφορίας των χριστουγεννιάτικων δίσκων έχει να κάνει με την αδυναμία του συγκροτήματος να ανταποκριθεί στον τεράστιο, δίχως προηγούμενο όγκο αλληλογραφίας που έφτανε καθημερινά στα χέρια τους.

Η σπανιότητα των εν λόγω κυκλοφοριών ενισχύεται ακόμα πιο πολύ από το γεγονός ότι μέχρι το 2017 το περιεχόμενο των χριστουγεννιάτικων δίσκων δεν είχε συγκεντρωθεί ποτέ σε κάποια συλλογή ή επίσημη κυκλοφορία. Κάτι που τελικά άλλαξε πριν από τρία χρόνια με ένα μεγάλο box set από βινύλια, το οποίο περιελάμβανε όλους τους χριστουγεννιάτικους δίσκους των Μπητλς.

Τα άλμπουμ μοιραζόντουσαν συστηματικά κάθε χρόνο μέσω ταχυδρομείου, από τον Δεκέμβριο του 1963 έως τον Δεκέμβριο του 1969 και έχουν αποτελέσει αντικείμενο του πόθου για εκατοντάδες συλλέκτες δίσκων στον κόσμο, οι οποίοι έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν ένα κομμάτι σε δημοπρασίες του e-Bay ή αλλού. Το 1970 ένα τελευταίο άλμπουμ με τίτλο "From Then to You" στάλθηκε σε όλα τα μέλη του φαν κλαμπ, ως αποχαιρετιστήριο δώρο μετά τη διάλυση του συγκροτήματος.

Τα άλμπουμ μοιραζόντουσαν συστηματικά κάθε χρόνο μέσω ταχυδρομίου, από τον Δεκέμβριο του 1963 έως τον Δεκέμβριο του 1969 και έχουν αποτελέσει αντικείμενο του πόθου για εκατοντάδες συλλέκτες δίσκων στον κόσμο.

 

Φωτογραφίες: Wikipedia Public Domain

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS