«Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι δύσκολος άνθρωπος», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εισαγωγή του βίντεο που ακολουθεί. «Δεν συμπαθεί καθόλου τους δημοσιογράφους και στο σπίτι του, σε μία ανηφόρα της Θεσσαλονίκης, μπαινοβγαίνουν μόνο γάτες». Αυτός ο χαρακτηρισμός, του δύσκολου, απαιτητικού ανθρώπου συνόδευσε τον σημαντικό, Θεσσαλονικιό ποιητή μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Ένας άνθρωπος ήσυχος, μοναχικός, αλλά εξαιρετικά ευθύς και καυστικός, που δεν σκεφτόταν δύο φορές πριν πει τη γνώμη μου πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δημιούργησε στα 89 χρόνια της ζωής του μεγάλες λατρείες, αλλά και μερικές αντιπαλότητες τις οποίες ο ίδιος έμοιαζε να συντηρεί με επιμέλεια, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολυσύνθετης προσωπικότητας του.

Πάνω από το γραφείο του, στο διαμέρισμα του στις Σαράντα Εκκλησιές της συμπρωτεύουσας, δύο πορτραίτα. Του Κ.Π. Καβάφη και του Βασίλη Τσιτσάνη. «Τον Καβάφη τον πρόλαβα για δύο μόλις χρόνια.» συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας ο Χριστιανόπουλος γιατί γεννήθηκε το 1931 και ο Καβάφης πέθανε το 1933. Φυσικά οι δυο τους δεν γνωρίστηκαν ποτέ. Όσο για τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, οι δύο άντρες συνδέθηκαν με βαθιά φιλία αν και δεν συνεργάστηκαν ποτέ καλλιτεχνικά. 

Μοναδική παρέα του μέχρι το τέλος της ζωής του οι αγαπημένες του γάτες. Πότε να κάθονται στα πόδια του, πότε σε κάποια καρέκλα κοντά του, πότε ανάμεσα σε πολλά χαρτιά πάνω στο γραφείο του. «Τρελοκομείο,» θα σχολιάσει ο ίδιος ο ποιητής στον φακό της εκπομπής Πρωταγωνιστές ενώπιον του Σταύρου Θεοδωράκη. Κι όταν ο τελευταίος τον ρώτησε λίγο μετά «Με τι σκέψεις κοιμάται τα βράδια» εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια να απαντήσει διπλωματικά: «Τώρα εσείς προσπαθείτε να με ρωτήσετε ό,τι δεν με έχουν ρωτήσει οι άλλοι. Αστείο, αστείο. Ρωτήστε τα συνηθισμένα και αυτό θα είναι πιο ωφέλιμο για εσάς. Στα ασυνήθιστα μπορεί και να σας πω στοπ». Και λίγο μετά συμπλήρωσε: «Τι σας ενδιαφέρει; Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά. Έχετε μία κακιά συνήθεια όταν έρχεστε σε έναν άνθρωπο να τον ξεγυμνώνετε, να του πάρετε τα μυστικά του, Αλλά δεν είναι έτσι».

Για τον έρωτα, την άρνηση του να δεχθεί ακόμα και το παραμικρό βραβείο, την πλήρη απαξίωση του για τέτοιους θεσμούς και για την πεποίθηση του ότι δεν πρέπει ποτέ να μεγαλοποιείς τον ίδιο τον άνθρωπο, ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), μίλησε το 2009 στους Πρωταγωνιστές για το πώς έβλεπε τον κόσμο και τη ζωή μέσα από τα δικά του, πλήρως αντισυμβατικά και ταλαντούχα μάτια. Και το έκανε με έναν τρόπο που σπάνια συναντά κανείς δεν μία ανοικτή, δημόσια συζήτηση. 

«Θα μιλήσει ακόμα και ο Νομάρχης για εσάς μετά τον θάνατο σας, δεν θα το γλιτώσετε,» τον είχε προειδοποιήσει εκείνη την ημέρα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πράγματι σήμερα, μία μέρα μετά τον χαμό του Ντίνου Χριστιανόπουλου πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μουδιασμένοι. Τόσοι πολλοί που, μάλλον, ο ίδιος θα δυσκολευόταν να το πιστέψει. Ίσως και να αισθανόταν μία μικρή ντροπή. Σίγουρα αμηχανία. 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS