ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Το 1993 αποχαιρέτησα το "Καλησπέρα κύριε Έντισον", κάτι που πολλοί ακροατές, δε μου συγχώρησαν»

Η ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου που κράτησε δεκαεξίμισι ολόκληρα χρόνια, μια χρυσή περίοδος των ερτζιανών.

«Το 1993 αποχαιρέτησα το "Καλησπέρα κύριε Έντισον", κάτι που πολλοί ακροατές, δε μου συγχώρησαν»

«Τον Μάιο του 1977 με κάλεσε στο γραφείο της η Σοφία Μιχαλίτση, διευθύντρια τότε στο ανανεωμένο Β' Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας και μου είπε : "Θέλω να μου κάνεις μια εβδομαδιαία βραδινή εκπομπή μιας ώρας, για το Δεύτερο. Σκέψου εσύ περιεχόμενο και τίτλο, αλλά να ξέρεις πως δεν πρόκειται να πληρώνεσαι. Συμφωνείς;". "Και βέβαια" της είπα. Και πρότεινα να συνεχίσω τις παλιές μου "Μουσικές αναμνήσεις", εμπλουτισμένες όμως τώρα και με ελληνικό ρεπερτόριο, σε μια παράλληλη, όσο και απρόβλεπτη διαδρομή μέσα στο χρόνο. Τότε, τυχαία κάποια μέρα ανακάλυψα πως το 1977 γιορτάζονταν τα 100 χρόνια του φωνογράφου, που ήταν μια από τις πολλές εφευρέσεις του Τόμας Άλβα Έντισον ( 1847 - 1931 ). Φωνόγραφος, γραμμόφωνο, πικάπ... ό,τι χρειαζόμουν δηλαδή για να συνδέω τραγούδια, είδη και εποχές κάτω από ένα γενικό τίτλο που θα τα χώραγε όλα! Έτσι γεννήθηκε το «Καλησπέρα κύριε Έντισον», στις 17 Μαΐου του 1977. Μια εκπομπή που απόχτησε αμέσως φανατικούς ακροατές και που κράτησε χωρίς διακοπή δεκαεξήμισυ ολόκληρα χρόνια... Για σήμα είχα και πάλι το Nuages του Τζάνκο Ράινχαρτ, προσθέτοντας όμως και μια σύντομη εισαγωγή από μια ηχογράφηση του πρωτοπόρου στη δισκογραφία Ενρίκο Καρούζο. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Μαριανίνα Κριεζή ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρότασή μου και ο κ. Έντισον απόχτησε πια και το τραγούδι του. Την εκπομπή την ετοίμαζα πάντοτε στο σπίτι μου, χρησιμοποιώντας υλικό από την προσωπική μου δισκοθήκη, αλλά η ηχογράφηση γινόταν στα στούντιο της Ραδιοφωνίας, πάντα Τρίτη πρωί 8 με 11. Ο κόσμος με ταύτισε τόσο πολύ με αυτή την εκπομπή, που το παρατσούκλι «κύριος Έντισον» με ακολουθούσε για πολλά χρόνια. Όλα όμως έχει ένα τέλος : Κι όταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 1993 αποχαιρέτησα την ΕΡΤ για να μεταφερθώ στο SKY, αποχαιρέτησα και το «Καλησπέρα κύριε Έντισον», κάτι που πολλοί ακροατές, δε μου συγχώρησαν...».

Αυτά γράφει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συνθέτης μουσικής επένδυσης ταινών, Γιώργος Παπαστεφάνου, στο σάιτ του, μιλώντας για μια ραδιοφωνική εκπομπή που έχει μείνει στη ιστορία και έχει αποτελέσει φόντο της ζωής όλων μας και μια χρυσή στιγμή των ερτζιανών.

«Καλησπέρα, κύριε Εντισον». Κάθε Τρίτη βράδυ. «Το ραδιόφωνο αξίζει όταν σε κάνει καλόν άνθρωπο», θα πει ο ίδιος, το 2009, σε συνένευξή του, στην Ελευθεροτυπία. «Πάντοτε ήθελα να ανεβάζω επίπεδο τον ακροατή. Και ποτέ δεν κατέβηκα σκαλοπάτια για να τον φτάσω προς τα κάτω. Οι ακροατές που πατούν απλώς ένα κουμπί προκειμένου να ακούσουν μόνο μουσική χωρίς να ενδιαφέρονται για τα υπόλοιπα, δεν με απασχολούν».

-Εσείς τι ραδιόφωνο ακούτε;

«Τρίτο Πρόγραμμα, γιατί προσφέρει πληροφορία. Μεγάλωσα με ένα πολυσυλλεκτικό ραδιόφωνο και όχι με το εξειδικευμένο που κυριαρχεί τώρα. Θέλω εκτός της μουσικής να σε μαθαίνει ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο».

-Οι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί;

«Με κάποιες εξαιρέσεις, λαϊκίζουν. Όχι πως δεν υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά εκεί, με γνώσεις και ποιότητα που παρακολουθούν την καλή πλευρά της ζωής. Απλώς ως επί το πλείστον επικρατεί το μοντέλο της αρπαχτής και της πλάκας».

Ενώ, το 2015, σε συνέντευξή του στη Λένα Παπαδημητρίου στο ΒΗΜΑgazino, θα πει:

-Σε ποιον απευθύνεστε;

«Εγώ και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο είχα πάντα απέναντί μου έναν ακροατή ή θεατή σαν και εμένα. Με τις ίδιες ευαισθησίες, με την ίδια διάθεση να μάθει, με τους ίδιους ανοιχτούς ορίζοντες. Εγώ υπήρξα πολύ καλός ακροατής και θεατής, δεν έμπαινα π.χ. ποτέ τυχαία σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Πάντα ήξερα τι πάω να δω. Σε αυτόν τον θεατή/ακροατή απευθυνόμουν πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και οι άλλοι θεατές ή σήμερα οι άλλοι χρήστες του Facebook που θα πουν: «Tι θέλει πάλι αυτός;». Ασφαλώς υπάρχουν. Αλλά δεν με αφορούν. Είναι κάτι που έχουμε δει σε αμέτρητες καλλιτεχνικές καριέρες: o καθένας επιλέγει το κοινό του. Αλλη αποδοχή έχει, για παράδειγμα, ένα τηλεοπτικό ίνδαλμα και άλλη κάποιος που απευθύνεται στους λιγότερους, που όμως ο έπαινός τους, η αισθητική τους μετράει περισσότερο».

-Παραμένετε ελιτιστής…

«Απολύτως. Το ίδιο προσεκτικός ήμουν και στις σχέσεις μου, δηλαδή δεν σπατάλησα τη ζωή μου σε πρόσωπα που δεν άξιζαν τον κόπο. Σας είπα, είμαστε πομποί και δέκτες. Αν είσαι καλός πομπός και ο δέκτης σου θα είναι ανάλογος. Σιχαίνομαι τον λαϊκισμό. Δεν ήθελα ποτέ να κατέβω εγώ, ήθελα να ανεβαίνουν οι άλλοι τα σκαλιά. Δεν είναι ελιτίστικη άποψη αυτό, είναι η αισιοδοξία μου. Πιστεύω πως οι άνθρωποι ανάλογα με τη θέληση και τον βαθμό ευαισθησίας τους μπορούν να κάνουν ένα άνοιγμα προς τα πάνω. Αυτό άλλωστε έκανα και εγώ από τα 12 μου χρόνια. Δεν αναλώθηκα. Θα μπορούσα, π.χ., έχοντας εξασφαλίσει τη σιγουριά της μονιμότητας στην ΕΡΤ, να αρκούμαι σε αυτό που αρκείται ένας απλός υπάλληλος μιας υπηρεσίας. Δεν μου έφτανε όμως».

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΥΡΙΟ ΕΝΤΙΣΟΝ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.