ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Μιχάλης θα σου σερβίρει φοβερό (και βραβευμένο) καφέ στο Underdog στο Θησείο

Είναι πωρωμένος, είναι βραβευμένος, είναι ο barista που ξέρει από τα καλύτερα χαρμάνια. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μας μυεί στα μυστικά του specialty coffee.

Ο Μιχάλης θα σου σερβίρει φοβερό (και βραβευμένο) καφέ στο Underdog στο Θησείο

«Specialty Coffee είναι ο καφές εκλεκτής ποιότητας που προέρχεται από εξαιρετικούς κόκκους, που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε ιδανικές συνθήκες κλιματολογικής καλλιέργειας και προσφέρουν χαρακτηριστικές γεύσεις εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών του εδάφους που καλλιεργούνται. Ο όρος specialty coffee πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1974 σε ένα τεύχος του “Tea and Coffee” για να περιγράψει κόκκους εξαιρετικής γεύσης που παραγόταν σε ειδικά μικροκλίματα. Με τη ραγδαία ανάπτυξη του καφέ και των εξειδίκευση των νεότερων σε ηλικία και αντιλήψεις καφεκοπτών της Αμερικής το 1990, ο χώρος του specialty coffee έγινε ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων με τζίρο 9,6 δις $ το 2004 στις Η.Π.Α.» διαβάσω στο δίκτυο, ώστε να καλύψω το κενό που δημιουργήθηκε στο λεξιλόγιό μου, όταν άκουσα τον Μιχάλη να μιλάει για το « specialty coffee».

Ο Μιχάλης θα σου σερβίρει φοβερό (και βραβευμένο) καφέ στο Underdog στο Θησείο
«Συνέχεια δοκιμάζω. Πίνω πολλούς καφέδες την ημέρα. Άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά μου. δοκιμάζω για να μπορώ να σερβίρω πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα»
Ο χώρος του specialty coffee έγινε ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων με τζίρο 9,6 δις $ το 2004 στις Η.Π.Α.

Η βιομηχανία του καφέ διαμορφώνει την κουλτούρα του καφέ. Μια νέα, γενναία και σαφώς πιο ενημερωμένη coffee society διαμορφώνεται, η οποία όχι μόνο απολαμβάνει τον καφέ και τη σοσιαλιτέ γύρω από αυτόν, αλλά επικοινωνεί με τη συγκεκριμένη ορολογία των μοντέρνων καφελάγνων. «Σίγουρα, για τους περισσότερους καταναλωτές, η τελευταία τάση στον καφέ είναι το cold brew, δηλαδή ο παγωμένος καφές φίλτρου, όμως η πραγματική τάση στο χώρο των baristi είναι να επικοινωνήσουν τον καφέ. Να πουν δηλαδή στους καταναλωτές τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κούπα τους. Λεπτομέρειες για την φάρμα, την ποικιλία, το καβούρδισμα, τον τρόπο παρασκευής και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ» εξηγεί ο Μιχάλης, που ξέρει να «λέει τον καφέ».

«Σίγουρα, για τους περισσότερους καταναλωτές, η τελευταία τάση στον καφέ είναι το cold brew, δηλαδή ο παγωμένος καφές φίλτρου, όμως η πραγματική τάση στο χώρο των baristi είναι να επικοινωνήσουν τον καφέ».

Ο ίδιος πίνει πολλούς καφέδες την ημέρα. «Πάρα πολλούς. Συνέχεια δοκιμάζω. Άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά μου. δοκιμάζω για να μπορώ να σερβίρω πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα» συμπληρώνει. «Αν και τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ως σκοπό το κέρδος και όχι την ποιότητα σιγά σιγά φαίνεται ότι αυτό αλλάζει. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τον specialty coffee που συνεχώς αυξάνεται. Πλέον οι baristi το βλέπουν πιο επαγγελματικά κάνουν σεμινάρια, ενημερώνονται και παρακολουθούν τις νέες τάσεις. Το βλέπω και από το ενδιαφέρον που δείχνουν στα σεμινάρια που κάνουμε εδώ στο Underdog. Από την μεριά του καταναλωτή βλέπω ότι αρχίζει και αποκτά μια συγκεκριμένη άποψη και κρίση για τον καφέ, θέλει να μάθει περισσότερα για αυτό και τον ενδιαφέρει να πληρώνει για κάτι που όμως πραγματικά αξίζει» μου λέει και διαπιστώνω ότι θα μπορούσε να μιλάει για τον καφέ με τις ώρες. Ίσως δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα εάν πρόσθετε σε κάθε φράση που λέει, τη λέξη «καφές». Θα τον ευχαριστούσε απεριόριστα.

«Η πραγματική τάση στο χώρο των baristi είναι να επικοινωνήσουν τον καφέ. Να πουν δηλαδή στους καταναλωτές τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κούπα τους. Λεπτομέρειες για την φάρμα, την ποικιλία, το καβούρδισμα, τον τρόπο παρασκευής και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ»
«Από την μεριά του καταναλωτή βλέπω ότι αρχίζει και αποκτά μια συγκεκριμένη άποψη και κρίση για τον καφέ, θέλει να μάθει περισσότερα για αυτό και τον ενδιαφέρει να πληρώνει για κάτι που όμως πραγματικά αξίζει».

Ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1989 στη Πάτρα και «εκεί πέρασα όλα μου τα σχολικά χρόνια μέχρι που πέρασα στο ΤΕΙ Πατρών στο τμήμα Ηλεκτρολόγων. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου για να μπορώ να είμαι ανεξάρτητος ξεκίνησα να δουλεύω σε χώρος εστίασης. Πρώτα σε εστιατόρια και στη συνέχεια σε καφετέριες. Μου άρεσε πάρα πολύ η επικοινωνία και η επαφή με τον κόσμο, αλλά και ο καφές σαν ρόφημα. Όποτε αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με το κομμάτι του καφέ. Σε αυτή μου την αναζήτηση γνώρισα τον Νίκο Αποστολόπουλο, που είναι barista στην Πάτρα. Εκείνος μου έδειξε τα βασικά βήματα για να μπορώ να παρασκευάζω σωστά τα διαφορά ροφήματα του καφέ. Στα ρεπό μας, ανεβαίναμε στην Αθήνα και κάναμε coffee tour αλλά και σεμινάρια. Έτσι κάπως γνώρισα τον Τάσο Δεληχρήστο. Ύστερα από 4 χρόνια δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Τάσο καθώς εκείνος έψαχνε να στελεχώσει την καινούργια του ομάδα για το νέο project. Και κάπως έτσι πριν ένα περίπου χρόνο ήρθα στην Αθήνα και άρχισα να δουλεύω στο Underdog στο Θησείο» λέει ο Μιχάλης και δεν παραλείπει να αναφέρει τα ονόματα των ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτόν. Άλλωστε, είναι όλοι τους coffee maniacs.

«Μου άρεσε πάρα πολύ η επικοινωνία και η επαφή με τον κόσμο, αλλά και ο καφές σαν ρόφημα. Όποτε αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με το κομμάτι του καφέ».
«Είμαι πολύ περήφανος που στο Underdog είμαστε πλέον τρεις παγκόσμιοι, ο Τάσος το 2008, ο Γιώργος το 2015 και εγώ φέτος»

Πως έφτασε όμως στη βράβευση του Νο1 barista, στον διεθνή διαγωνισμό, «Coffee in good spirts»; «Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα μεταξύ αστείου και σοβαρού, να κατέβω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Έτσι ξεκίνησα να προπονούμαι. Προπονητές μου ήταν τόσο ο Τάσος όσο και ο Γιώργος Κουτσουμπάρδης, που είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στον ίδιο διαγωνισμό, “Coffee in good spirts”, το 2015. Κατεβαίνουμε στο πανελλήνιο, κερδίζουμε και εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο παγκόσμιο στην Σανγκάη. Εκεί καταφέραμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Να κάνουμε το back to back, αφού κατέκτησα την πρώτη θέση, την οποία κατείχε πριν ο Γιώργος. Είμαι πολύ περήφανος που στο Underdog είμαστε πλέον τρεις παγκόσμιοι, ο Τάσος το 2008, ο Γιώργος το 2015 και εγώ φέτος» καταλήγει ο Μιχάλης. Μάλιστα. Μπράβο. Ένα έχω να προσθέσω: «Στο Underdog καφεϊνομανείς μου, στο Underdog».

Το Underdog καφέ στο Θησείο.

Facebook Underdog

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.