ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο άντρας-βαρύ πεπόνι φαγώθηκε: To macho αρσενικό βρίσκεται στην εντατική

Ο άντρας δεν το παίζει βαρύς γιατί πολύ απλά καμία γυναίκα δεν διατίθεται να τον κυνηγήσει. Δεν το παίζει τίποτα, για την ακρίβεια, και αυτό είναι εξέλιξη.

Ο άντρας-βαρύ πεπόνι φαγώθηκε: To macho αρσενικό βρίσκεται στην εντατική

Εν αρχή ην η εικόνα. Και η εικόνα του άντρα έχει αλλάξει τελευταία. Αφού έχει περάσει πρώτα από τα σαράντα κύματα. Πολύ παλιά φορούσε τις προβιές των Φλιντστόουνς και το τιγροτόμαρο του άντρα-κυνηγού, που με τα χρόνια, χάθηκε στην μετάφραση και έγινε άντρας-λαθροκυνηγός (δηλαδή τσιλιμπουρδιστής) ή άντρας-μπεκάτσα (δηλαδή, το έξυπνο πουλί που πιάνεται από την μύτη). Αργότερα φορούσε του δανδή τα πουκάμισα με τα βολάν και διάβαζε αναγεννησιακή ποίηση αλλά η επανάσταση δεν ήταν με το μέρος του. Τον ξεπέρασε η εποχή του. Στη συνέχεια έλυσε την γραβάτα όπως τον πρόσταξε ο υπερρεαλιστής Μαν Ρέι, πέρασε στην απέναντι όχθη ανεμίζοντας το ριζοσπαστικό κασκόλ του rive gauche, ακούμπησε για να ξαποστάσει στον ώμο μιας ξέπλεκης κορασίδας του Μάη του '68, πάλεψε με τους λύκους της Γουόλ Στριτ μέσα από το pinstripe κοστούμι του γιάπη, αποθεώθηκε από κοινό και θαυμάστριες πάνω στο DJ booth του, ενδύθηκε τη μάσκα ομορφιάς του metrosexual, το γύρισε σε retrosexual και σήμερα μετά από μια σέλφι με παπιγιόν για χάρη του χιπστερισμού, είπε να ντυθεί ο εαυτός του, όποιος κι αν αυτός γουστάρει να είναι.

Μετά την εικόνα αυτό που ακολουθεί είναι η συμπεριφορά. Αγροίκος -εξ ανάγκης- αρχικώς, κομψευόμενος από θέση στην πορεία, επαναστάτης ποπολάρος ή διανοούμενος διοπτροφόρος, τσιτσιφιόγκος, αλάνι μπάρμαν με μεγάλη ατζέντα και καρδιά-αγκινάρα, μόρτης και καραμπουζουκλής, φιλοφεμινιστής, παπιγιονάκιας και πάει λέγοντας. Για χρόνια ο άντρας είχε εγκλωβιστεί μέσα στο κουτάκι του ρόλου. Του ρόλου που έπρεπε να παίξει. Κυριάρχησε αυτός του «δύσκολου», του άντρα-βαρύ πεπόνι. Πως σε εμάς τις γυναίκες κυριάρχησε ο ρόλος της ναζιάρας γατούλας; Κάπως έτσι κύλησαν τα χρόνια, διαμορφώθηκαν οι συνειδήσεις γύρω από τα φύλα, ανδρώθηκαν και «γυναικώθηκαν» οι σχέσεις, επιβεβαιώθηκε, εν μέρει, το τραγούδι του 1966, «It's a Man's Man's Man's World», του Τζέιμς Μπράουν και της Μπέτι Τζιν Νιούσαμ για να φτάσουμε στη θηλυκοποίηση των αντρών, των δυτικών κοινωνιών και του πλανήτη γενικότερα.

«Κάθε κοινωνία τείνει να εμφανίσει ψυχολογικές δυναμικές που παρατηρούνται και στο προσωπικό επίπεδο. Στο τέλος του 19ου αιώνα κυριαρχούσε συχνά η υστερία, στις αρχές του 20ου αιώνα η παράνοια. Σήμερα, στις δυτικές χώρες, η πιο κοινή παθολογία φαίνεται να είναι ένας διαδεδομένος ναρκισσισμός, που μεταφράζεται σε ανωριμότητα και ένα άγχος προσανατολισμένο προς την κατάθλιψη. Κάθε άτομο θεωρεί ότι είναι αντικείμενο και σκοπός των πάντων, η σχέση με το χρόνο περιορίζεται στο άμεσο» γράφει ο Ιωάννης Φιλίστορ στο istorikathemata.com. Παρατηρώντας την εποχή κανένας πλέον, ούτε άντρας, ούτε γυναίκα είναι διατεθειμένοι να «το παλέψουν» περισσότερο όταν κάτι δεν είναι έτσι όπως το θέλουν στη σχέση. Απλά φεύγουν. Ο ναρκισσισμός που λέγαμε παραπάνω. Κανένας πλέον, ούτε άντρας, ούτε γυναίκα αναλώνονται σε μακροσκελείς συζητήσεις στα μπαρ για το πιθανό αδιέξοδο της σχέσης τους. Απλά πίνουν και ανεβάζουν ποστ με φωτό των κοκτέιλ τους. Κανένας πλέον, ούτε άντρας, ούτε γυναίκα δεν δίνουν χρόνο σε έναν έρωτα, να δούνε που θα φτάσει, βρε παιδί μου. Τον κόβουν μαχαίρι έτσι και δεν πληρεί τις αρχικές προσδοκίες. Κανένας πλέον, ούτε άντρας, ούτε γυναίκα, δεν παίζουν τους κλισαρισμένους ρόλους του άντρα-βαριού πεπονιού και της γυναίκας-γατούλας. Αυτό το τελευταίο, είναι το μόνο που έχει θετικό πρόσημο.

Γιατί όσο κι αν έχει καταχειροκροτηθεί ένας ηθοποιός για κάποιον ρόλο, όσα Όσκαρ κι αν έχει πάρει, πάντα η προσωπική του ζωή μας ενδιέφερε περισσότερο. Και φτάσαμε στο σημείο που ο παρουσιαστής του σήριλα που λέγεται ζωή αναφωνεί: «Κυρίες και κύριοι, όλα παίζουν. Αυτοσχεδιάστε, γιατί χανόμαστε».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.