ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιωάννης Καποδίστριας: Ο κοσμοναύτης της ελληνικής ιστορίας

«Του Καποδίστρια η ιστορία έπρεπε να δραματοποιηθεί. Είναι ο Κυβερνήτης τον οποίο επέλεξαν οι ΄Ελληνες μόλις είχαν βγει από τον πόλεμο με τους Τούρκους».

Ιωάννης Καποδίστριας: Ο κοσμοναύτης της ελληνικής ιστορίας

«Του Καποδίστρια η ιστορία έπρεπε να δραματοποιηθεί. Είναι ο Κυβερνήτης τον οποίο επέλεξαν οι ΄Ελληνες μόλις είχαν βγει από τον πόλεμο με τους Τούρκους στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας -δυο πρόσωπα είχαν πέσει στο τραπέζι, ο Ιωάννης Καποδίστριας κι ο Διονύσιος Ρώμας. Κι οι δυο Επτανήσιοι. Υψηλότατης κοινωνικής θέσεως και μορφώσεως. Οι Έλληνες επέλεξαν ως πρώτο τους Κυβερνήτη τον πιο άξιο. Αν υπήρχαν φάκελοι υποψηφιοτήτων, αυτός θα ήταν μακράν ο καλύτερος. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ελλάδα παγκοσμίως» (Μαρία Ευθυμίου, αν. Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ). Αυτό τον «μοναδικό ανθρωπότυπο», όπως είπε ο σκηνοθέτης, Γιώργος Γκικαπέππας, τον άνθρωπο που συνδύασε τη βαθιά πνευμαστικότητα με το ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα, όπως ανέφερε ο απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός Σπύρος Σταμούλης που τον υποδύεται, τον διπλωμάτη και πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, επιχειρεί να φωτίσει η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) παραγωγής COSMOTE TV, «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του», που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28/9 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Ημερομηνία που δεν είναι τυχαία. Η πρεμιέρα γίνεται μια μέρα μετά την επέτειο από τη δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Ιωάννης Καποδίστριας: Ο κοσμοναύτης της ελληνικής ιστορίας

Η παρουσίαση του docudrama

Και ήταν οι συντελεστές των επεισοδίων της σειράς - που σημειωτέον θα προβάλλονται, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, κάθε Σάββατο βράδυ στις 21.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 18.00, ενώ μετά την προβολή τους θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS - που μίλησαν γι' αυτό τον «κοσμοναύτη της ιστορίας», το νούμερο 3 της τσαρικής αυτοκρατορίας που άφησε τη θέση του για να στρέψει το βλέμμα του στην κατακερματισμένη Ελλάδα, κάτι που αντιλαμβανόταν ως αποστολή, στην παρουσίαση του docudrama το μεσημέρι της Τρίτης στο αίθριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

«Τον σκότωσαν γιατί πήγε να τα βάλει με το παλιό σύστημα»

Εκεί ήταν, εκτός από τον σκηνοθέτη, την παραγωγό και τον πρωταγωνιστή, ο Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Σύμβουλος της σειράς καθώς και οι Μαρία Ευθυμίου και Θάνος Βερέμης που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ προφέροντας μαρτυρίες από τις πηγές και την δική τους προσέγγιση στο φαινόμενο που υπήρξε ο Καποδίστριας. «'Οταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Αίγινα στο δρόμο του βρέθηκαν χιλιάδες ορφανά. Αυτό ήταν το τοπίο της εποχής της Ελλάδας που έβγαινε από τον πόλεμο με τους Τούρκους. Επρεπε να επιλύσει τα βασικά. ΄Ηταν ικανότατος πολιτικός. Εκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», είπε, μεταξύ άλλων η Μαρία Ευθυμίου. Κι ο Θάνος Βερέμης συμπλήρωσε: «΄Ηταν ο πρώτος γενικά αποδεκτός αρχηγός. Κανένας γενικά αποδεκτός αρχηγός δεν υπήρχε πριν απ' αυτόν. Τον σκότωσαν γιατί πήγε να τα βάλει με το παλιό σύστημα. Οι Μανιάτες, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν ένα δικό τους τελωνείο. Η Ελλάδα ηταν κατακερματισμένη. Κάθε περιοχή είχε το δικό της κοτζαμπάση, κι όλοι πάλευαν για το τοπικό συμφέρον».

Μια προσωπικότητα μπροστά από την εποχή του

Κι ο Ανδρέας Κούκος σημείωσε: Ο Καποδίστριας ήταν μια προσωπικότητα μπροστά από την εποχή του. ΄Οταν το 1804 οι ΄Ελληνες τον πλησίασαν και τον ρώτησαν πως θα καταστεί δυνατό να αποκτήσουν την ελευθερία τους, εκείνος απάντησε: "Πρέπει πρώτα να μορφώσουμε ΄Ελληνες". Μια απάντηση που φαίνεται τόσο επίκαιρη 215 χρόνια πριν... Ευχαριστούμε την Cosmote που έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς του επιστήμονες να δείξουμε σ' αυτά τα 6 επειδόσια σε αρκεά μεγάλο βάθος ότι μπορούμε να κοιτάξουμε ξανά τον Ιωάννη Καποδίστρια και το τι έκανε για εμάς αλλά και να δούμε πως μπορούμε να "χρησιμοποιήσουμε" σήμερα όλα αυτά που έξκανε για εμάς». «Κατάφερα να μάθω πολλά πράγματα αλλά συνεχώς που δημιουργούνταν απορίες», ανέφερε με τη σειρά του ο Σπύρος Σταμούλης που παρουσιάζει μια μοναδική ομοιότητα με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Για πιο λόγο δεν παντρεύτηκε ποτέ, και πως μπορούσε να συνδυάσει τη βαθιά πνευμαστικότητα με το ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα. Το ήξερε νομίζω πως θα τον δολοφονήσουν κι αναρωτιέμαι για πιο λόγο αποφάσισε να συναντήσει το πεπρωμένο του....» «Αυτή η αποτελεσματικότητα είναι μου με έχει συγκινήσει περισσότερο», ανέφερε με τη σειρά του κι ο σκηνοθέτης. «Η έννοια του χρέους που είχε σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά και οι τρόποι που σκέφτηκε για να το υλοποιήσει». ΄Οπως ο ίδιος ανέφερε, τα γυρίσματα κράτησαν 15 μήνες σε εξωτερικούς αλλά κυρίως εσωτερικούς χώρους, καθώς ο ίδιος θέλησε να εστιάσει στη σκιαγράφηση του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από τα πρόσωπα που δραματοποιούν τη ζωή και το έργο του.

Η πορεία που ξετυλίγεται: από τα νεανικά του χρόνια ως το τραγικό τέλος

Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, αφηγήσεις ιστορικών, σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια, η σειρά 6 επεισοδίων ξετυλίγει την πορεία του μεγάλου πολιτικού, από τα νεανικά του χρόνια και την έναρξη της ενασχόλησής του με την πολιτική στα Επτάνησα, τη διεθνή του σταδιοδρομία ως διπλωμάτη και κατόπιν ως Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι τη θέση του ως πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και το τραγικό του τέλος (1831) που επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Το πρώτο επεισόδιο

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του COSMOTE HISTORY HD, με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια (1776-1808)», παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ι. Καποδίστρια, τις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία αλλά και την επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Την περίοδο εκείνη ανέλαβε τον χειρισμό κρίσιμων και δύσκολων διπλωματικών αποστολών, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες προσέλκυσαν την προσοχή τόσο των Γάλλων, όσο και των Ρώσων κηδεμόνων των Επτανήσων. Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο για θέαση και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

Ιστορικοί και καθηγητές

Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.

Η νέα σειρά «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την Ελλάδα. Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 80 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Συντελεστές:

Παραγωγή: COSMOTE TV

Εκτέλεση Παραγωγής: WCA Productions

Παραγωγός: Βικυ Νικολάου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Σενάριο: Δημήτρης Δεμεσούκας (5 επεισόδια), Νατάσα Μποζίνη (1 επεισόδιο)

Επιστημονικός Σύμβουλος: Ανδρέας Κούκος

Δ/νση Φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης

Μοντάζ, Μιξάζ: Γιώργος Αργυρόπουλος

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ματίνα Μέγκλα, Ηλένια Δουλαδίρη

Hair & Make-up Artist: Ντέμη Σταματοπούλου

Compositions-Digital FX: Θανάσης Σταϊκούρας

Casting: Γιώργος Γκικαπέππας, Άκης Γουρζουλίδης

Αφήγηση: Σολ Σαλτιέλ

Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Κουτρελάκος

Ηθοποιοί:

Σπύρος Σταμούλης (Ιωάννης Καποδίστριας)

Γωγώ Ξηρού (Ρωξάνδρα Στούρτζα)

Νικόλας Παπαδομιχελάκης (Τσάρος Αλέξανδρος Α')

Σωτήρης Ταχτσόγλου (Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας, πατέρας του)

Μαργαρίτα Καστρινού (Διαμαντίνα Γονέμη, μητέρα του)

Θώμη Καρύδη (Διαμαντίνα Γονέμη, νεαρή ηλιίκα)

Γιάννης Μιχαλόπουλος (Κλέμενς φον Μέτερνιχ)

Βασίλης Κουλακιώτης (Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος)

Μάνος Βαβαδάκης (Νικόλαος Γαλάτης)

Steve Lever (Στράτφορντ Κάνινγκ)

Ελεάννα Στραβοδήμου (Τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοδορόβνα)

Τίτος Γεωργακόπουλος (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος)

Άγγελος Κουτρελάκος (Ιωάννης Καποδίστριας, παιδί)

Νάσος Λάππας (Πατήρ Συμεών)

Μύρωνας Παβένης (Άνθιμος Γαζής)

Φαίη Ευσταθοπούλου (Φινλανδή Μάντισσα)

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.