ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων

«Τόσο τις ανασκαφές όσο και την αρχιτεκτονική ερμηνεία και αποτύπωση των αρχαίων λειψάνων, τις υπηρετούσε με την ίδια σοβαρότητα και αγάπη».

Η πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων

Το βιβλίο της Αγγελικής Κόκκου «Ιωάννης Τραυλός. Η ζωή και το έργο του» εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καπόν με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου αρχιτέκτονα. Ο Ιωάννης Τραυλός (1908-1985) επέδειξε πολύπλευρο έργο όχι μόνο στη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, αλλά και στις ανασκαφές που διενήργησε, στις αναστηλώσεις μνημείων και αναπαλαιώσεις ιστορικών κτιρίων, καθώς και στα προπλάσματα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που κατασκεύασε. Επίσης, έγραψε σημαντικά βιβλία και δημοσιεύσεις για την αρχαία, βυζαντινή και νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Η πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων

Η αρχαιολόγος, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ΑΠΘ, Αγγελική Κόκκου, υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Ιωάννη Τραυλού για 20 συνεχή έτη. Φύλαξε υποδειγματικά το πολύτιμο αρχείο του, που της το εμπιστεύτηκε ο ίδιος και το οποίο έχει κατατεθεί στην Αρχαιολογική Εταιρεία. «Το Αρχείο του Ι. Τραυλού, που με απόφαση της οικογένειάς του κατατέθηκε στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία το 1993, περιλαμβάνει 1.639 σχέδια από τις ανασκαφές του στην Αθήνα, την Ελευσίνα και σε πολλά άλλα μέρη σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώσεις και πολλά στοιχεία από τις έρευνες και τις ανασκαφές του, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στην έκδοση του βιβλίου «Ι. Τραυλός. Η ζωή και το έργο του» δημοσιεύονται σχέδια από το Αρχείο, αξιοποιούνται πολλές από τις σημειώσεις του, με αναφορές τόσο στο κείμενο όσο και στις υποσημειώσεις», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κόκκου.


Από το 1929, φοιτητής ακόμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Τραυλός συμμετείχε στις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο ιερό της Ελευσίνας, ενώ για πενήντα και πλέον χρόνια, ως τον θάνατό του, έλαβε μέρος σε ανασκαφές σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσφέροντας πολλά και σε διαφορετικούς τομείς τόσο στην αρχαιολογία όσο και στην αρχιτεκτονική. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του σε σημαντικές ανασκαφές, όπως στην περιοχή της Πνύκας (1931-1939), στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Αρχαία Αγορά Αθηνών, στην Αρχαία Κόρινθο, στα Ίσθμια, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης (Ασκληπιείο, Διονυσιακό Θέατρο), στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στο Ολυμπιείο, στα Μέγαρα και στον Μαραθώνα. Επίσης, κλασικά της αρχαιολογικής επιστήμης θεωρούνται τα βιβλία του «Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών» (1960), «Bildlexikon zur Topographie des antiken Athen» (1971) και «Bildlexikon zur Topographie des antiken Attika (1988).

Ποια από τις δυο ιδιότητες, του αρχιτέκτονα ή του αρχαιολόγου, προτιμούσε περισσότερο; «Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ο Τραυλός έλαβε μέρος ως αρχιτέκτων σε μεγάλες ανασκαφές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, διεξήγαγε και ο ίδιος ανασκαφές στην Αθήνα, στην Ελευσίνα, στα Μέγαρα, κ.α., και δημοσίευσε αξιόλογες μελέτες. Γι’ αυτό και του απέδωσαν τον τίτλο του ‘αρχαιολόγου’ παρότι δεν είχε ανάλογο πανεπιστημιακό δίπλωμα. Και τις δύο αυτές ενασχολήσεις, τόσο τις ανασκαφές όσο και την αρχιτεκτονική ερμηνεία και αποτύπωση των αρχαίων λειψάνων, τις υπηρετούσε με την ίδια σοβαρότητα και αγάπη», απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κόκκου. Ήταν, όμως, και άριστος αναστηλωτής: η Στοά του Αττάλου και ο ναός των Αγίων Αποστόλων στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς μαρτυρούν την πολυσήμαντη προσφορά του.

Ποια ήταν η βασική αρχική του στην αναστήλωση των μνημείων; «Βασική αρχή ήταν η εξονυχιστική μελέτη των σωζόμενων τμημάτων του μνημείου και η πλήρης αναπαράστασή του, καθώς και η χρησιμοποίηση στις αναστηλωτικές εργασίες των ίδιων με τα αρχικά υλικών κατασκευής και σύμφωνα με τις κατασκευαστικές τεχνικές της κάθε εποχής», μας υπογραμμίζει.


Ο Ιωάννης Τραυλός δεν έκανε «διακρίσεις» στα μνημεία. Συνέδεσε το όνομά του με μνημεία σε όλη την Ελλάδα που αφορούσαν τόσο την ελληνική αρχαιότητα, όσο και τους βυζαντινούς και μεσαιωνικούς χρόνους, από τα πιο σημαντικά ως τα πιο ταπεινά. Ουσιαστική ήταν επίσης η ενασχόλησή του με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα και η συνεισφορά του στην αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων της Αθήνας.

Ποιες θεωρεί η συγγραφέας ως τις σημαντικότερες συμβολές του στα μνημεία της χώρας; «Κάθε ιστορική εποχή έχει τη σημασία της και οι σχετικές έρευνες και μελέτες αποτελούν σημαντική συμβολή στην αξιολόγησή τους. Γεγονός πάντως είναι ότι με το βιβλίο του ‘Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών από των προϊστορικών χρόνων μέχρι των αρχών του 19ου αιώνος’ έδωσε ο Τραυλός για πρώτη φορά μια πλήρη εικόνα της πόλης στη μακρόχρονη πορεία της. Μεγάλη ήταν η συμβολή του και στις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για την αποκάλυψη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. Στην Ελευσίνα, με τις ανασκαφές και τις μελέτες του, έδωσε λύσεις σε πολλά θέματα της ιστορίας του ελευσινιακού ιερού», απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κόκκου.

Όσο για το αν εξακολουθεί να εμπνέει, επισημαίνει: «Αυτό που προσφέρει ο Τραυλός στους νεώτερους είναι οι υποδειγματικές μελέτες του και τα σχέδιά του που διακρίνονται για τον τρόπο απόδοσης των αρχιτεκτονικών λειψάνων και τη ζωγραφικότητά τους, καθώς και το αναστηλωτικό του έργο ως πρότυπο. Συνεχίζει να είναι "δάσκαλος", όπως τον αποκαλούσαν οι νεώτεροι αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι που συνεργάστηκαν μαζί του».
Το βιβλίο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου από τις προσεγμένες εκδόσεις Καπόν μάς παρουσιάζει με τρόπο άμεσο και απλό τη ζωή του Τραυλού και το πολύπλευρο έργο του. Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό και τα σχέδιά του, που διακρίνονται για την καθαρότητα της γραμμής και τη «ζωγραφική» τους απόδοση, συμπληρώνουν τα κείμενα του βιβλίου και αναδεικνύουν την πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.