ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μουσική και η νύχτα μέσα από τα μάτια του DJ Γιώργου Ζαφειράκου

Ο Γιώργος Ζαφειράκος περνάει τις νύχτες του πίσω από τα decks. Από εκεί τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά. Ή, μάλλον, φαίνονται ακριβώς όπως είναι.

Η μουσική και η νύχτα μέσα από τα μάτια του DJ Γιώργου Ζαφειράκου

Δεν είναι εύκολο να δουλεύεις όταν οι άλλοι διασκεδάζουν. Εκτός, αν σου αρέσει πολύ η δουλειά σου και έχεις αφοσιωθεί, χωρίς κανέναν δισταγμό, σε αυτή. Ο Γιώργος Ζαφειράκος, aka DJ Y2Z, ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που χρησιμοποιεί την νύχτα για να απολαμβάνει την μουσική που του αρέσει και να την επικοινωνεί στους γύρω του. Έτσι, κάθε βράδυ που βρίσκεται πίσω από τα decks, ξεχνάει την κούραση και ζει κάθε φορά μια μοναδική εμπειρία.

Πες μας δυο λόγια για σένα. Πως ξεκίνησες να δουλεύεις ως dj και γιατί;
Ξεκίνησα εντελώς τυχαία. Βρισκόμουν σε διακοπές στην Αργολίδα, από όπου κατάγομαι, πίνοντας ποτά σε ένα bar και ο ιδιοκτήτης που γνώριζε ότι μου άρεσε πολύ η μουσική, μού πρότεινε να δουλέψω σαν DJ. Από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια και εξακολουθώ να κάνω το ίδιο επάγγελμα που είναι και η κυρίως δουλειά μου.

Συμμετέχεις σε κάποια μπάντα με την οποία κάνετε εμφανίσεις και, αν ναι, ποιο είναι το είδος μουσικής για το οποίο μιλάμε;
Έχω μια μπάντα η οποία λέγεται Empty Souls και κάνουμε live εμφανίσεις παίζοντας indie και post-punk. Η μουσική είναι πολύ σημαντική για μένα. Θέλω να την ζω με όποιον τρόπο μπορώ.

Η μουσική και η νύχτα μέσα από τα μάτια του DJ Γιώργου Ζαφειράκου

Πώς βλέπεις την διασκέδαση αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα; Υπάρχουν μαγαζιά που μπορούν να την υποστηρίξουν;
Είναι αλήθεια πως δεν διασκεδάζει ο κόσμος όπως παλιά. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί σημαντικά και η ψυχολογία των ανθρώπων δείχνει κλονισμένη. Μπορεί ο κόσμος να βγαίνει αλλά σίγουρα το κέφι δεν είναι το ίδιο. Στην Αθήνα πιστεύω ότι υπάρχουν μαγαζιά με πολύ καλό υλικό, αλλά είναι λίγα.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα μαγαζί για να είναι πετυχημένο;
Πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία ενός μαγαζιού έχει το προσωπικό που δουλεύει σε αυτό και η χημεία που υπάρχει στους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Όταν η ομάδα δένει καλά, το κλίμα είναι ευχάριστο και αυτό το εισπράττουν και οι πελάτες.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες;
Κοίτα, πιστεύω ότι ξεκινούν με καλές προσθέσεις και δημιουργούν χώρους που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Στην πορεία, συνήθως, δεν μένουν πιστοί στην αρχική τους διάθεση, προβληματίζονται με τα οικονομικά και αλλάζουν το στυλ με το οποίο ξεκίνησαν επιλέγοντας κάτι πιο mainstream και safe. Με αυτό τον τρόπο, όλα τα μαγαζιά αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους.

Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα τα μαγαζιά αποδίδουν τον σεβασμό που πρέπει στην μουσική και στον DJ; Επενδύουν σε αυτά;
Τα πράγματα ήταν καλύτερα παλιότερα.. Σήμερα, νομίζω ότι αντιμετωπίζουν τον DJ λίγο πρόχειρα. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά κατά κύριο λόγο, πιστεύω ότι επιλέγουν κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στα οικονομικά τους παρά στο ύφος του μαγαζιού και στους πελάτες τους.

Ποια κομμάτια θεωρείς ότι ξεχώρισαν την χρονιά αυτή; Και ποια ήταν αυτά που ξεσήκωναν περισσότερο τον κόσμο;
Τα τρία κομμάτια που ξεχώρισα ήταν και αυτά που ξεσήκωναν τον κόσμο. Το πρώτο είναι το Life is Fear των Editors, το δεύτερο είναι το Let it Happen των Tame Impala, το τρίτο το Freedom του Pharrell Williams και το τέταρτο το Cant Feel My Face των The weekend.

Είναι πιο εύκολο το φλερτ κατά την διάρκεια της νύχτας;
Όπως και να το κάνεις, η νύχτα βοηθάει στην απελευθέρωση των συναισθημάτων. Τόσο το αλκοόλ όσο και η μουσική δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία και η προσέγγιση των ανθρώπων

Ο DJ ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν groupies; Υπάρχει γυναικείο κοινό που σε ακολουθεί πιστά;
Εννοείται πως ο DJ ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αλλά θέλει πολλή δουλειά και πολλές εμφανίσεις για να επιτευχθεί αυτό. Στην περίπτωσή μου, στην θέση των groupies βρίσκονται οι φίλες μου (γέλια).

Έχεις βρεθεί ποτέ σε δύσκολη θέση με κάποια πελάτισσα που γίνεται πιεστική απέναντί σου;
Η νύχτα είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν, κατά καιρούς, διάφορα περιστατικά. Άλλοτε με φλερτάρουν και άλλοτε μου υποδεικνύουν ποια κομμάτια να παίξω. Με τον τρόπο μου προσπαθώ να αποφεύγω τις κακοτοπιές. Πάντα υπάρχει τρόπος να βάζεις τον άλλον στην θέση του χωρίς να χάσεις την ευγένειά σου.

Αν δεν δούλευες στην Ελλάδα, σε ποια χώρα θα ήθελες να δουλεύεις; Ποια χώρα ή πόλη θεωρείς ότι έχει καλά μουσικά vibes και μαγαζιά που η διασκέδαση βρίσκεται σε υψηλό level;
Φυσικά στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο! Θεωρώ ότι είναι η πόλη με τα καλύτερα μουσικά vibes και τα πιο προσεγμένα clubs. Ιδιαίτεροι χώροι που μπορείς να απολαύσεις την μουσική όπως θες.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο; Να παίζεις live ή να βρίσκεσαι πίσω από τα decks;
Και τα δυο με ευχαριστούν εξίσου. Το καθένα με γεμίζει διαφορετικά και μου προσφέρει μοναδικές στιγμές. Πραγματικά, δεν μπορώ να επιλέξω κάποιο από τα δυο.

Πώς σου αρέσει να διασκεδάζεις; Ανήκεις στην κατηγορία αυτών που επειδή δουλεύουν την νύχτα για την προσωπική τους διασκέδαση επιλέγουν κάτι πιο cool;
Αυτό ακριβώς! Επειδή δουλεύω πολλές μέρες την εβδομάδα, προτιμώ στα ρεπό να χαλαρώνω σπίτι είτε με φίλους είτε μόνος βλέποντας ταινία.

Ακούς ραδιόφωνο; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σταθμός;
Όχι πολύ συχνά. Δεν προλαβαίνω. Όταν, όμως, ακούω, επιλέγω τον En Lefko και τον Pepper.

Θεωρείς ότι το επάγγελμά σου έχει ημερομηνία λήξης:
Όχι, δεν πιστεύω ότι το επάγγελμα έχει ημερομηνία λήξης. Απλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να βάζεις μόνος σου ημερομηνία λήξης γιατί δεν αντέχεις την νύχτα.

Θα έφτιαχνες ποτέ δικό σου μαγαζί; Αν όχι, γιατί; Και αν ναι, τι χαρακτηριστικά θα είχε;
Θα ήθελα κάποια στιγμή να ανοίξω ένα δικό μου μαγαζί. Ένα μικρό bar που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την καλή μουσική απ’ όλα τα είδη: funk, soul, hιp- hop, indie rock κ.λπ.

Πες μου, αν δεν έκανες αυτό το επάγγελμα, τι θα ήθελες να κάνεις;
Δεν έχω σκεφτεί τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο! Νομίζω ότι μόνο η μουσική με γεμίζει.

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.