ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η απίστευτη ιστορία του άντρα που σκαρφάλωσε με γυμνά χέρια έναν κατακόρυφο βράχο 1.000 μέτρων

Πώς ο Άλεξ Χόνολντ κατέκτησε, χωρίς προστατευτικό και βοηθητικό εξοπλισμό, την κορυφή του επιβλητικού Ελ Καπιτάν στο Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια.

Η απίστευτη ιστορία του άντρα που σκαρφάλωσε με γυμνά χέρια έναν κατακόρυφο βράχο 1.000 μέτρων

Κάθε στιγμιότυπο του άθλου του, όπως καταγράφηκε σε βίντεο και εικόνες, προκαλεί ρίγη φόβου σε όσους υποφέρουν από υψοφοβία – και όχι μόνο. Το 2017 ο 32χρονος τότε αναρριχητής Άλεξ Χόνολντ κατάφερε κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο: Σκαρφάλωσε στην κορυφή του κατακόρυφου, επιβλητικού βράχου Ελ Καπιτάν στο Πάρκο Γιοσέμιτι, ουσιαστικά έναν θεόρατο τοίχο από γρανίτη, με γυμνά χέρια, χωρίς προστατευτικό και βοηθητικό εξοπλισμό. Ήταν ο πρώτος που το έκανε και μάλιστα μέσα σε μόλις 3 ώρες και 56 λεπτά.

Ο Χόνολντ είχε ξεκινήσει την προπόνηση πάνω από έναν χρόνο πριν, με ελεύθερη αναρρίχηση σε διάφορες τοποθεσίες στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και το Μαρόκο. Η αποστολή του ήταν γνωστή μόνο σε έναν στενό κύκλο φίλων και συγγενών. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, επί πολλά χρόνια σύντροφοί του στην αναρρίχηση, σχημάτισαν ένα συνεργείο και αποφάσισαν να τον κινηματογραφήσουν. Ανάμεσα στα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν: Μήπως η παρουσία τους θα αποσπούσε τον κατά κανόνα μοναχικό αναρριχητή, οδηγώντας τον στο μοιραίο στραβοπάτημα; Και αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν ηθικό να τον κινηματογραφήσουν;

Ο Χόνολντ δεν ήθελε σε περίπτωση δυστυχήματός του να έχει ως αυτόπτες μάρτυρες τους αγαπημένους του φίλους, έτσι ένα μεγάλο μέρος της κινηματογράφησης έγινε με κάμερες που τοποθετήθηκαν εξ αποστάσεως. Και πάλι, οι εικόνες κόβουν την ανάσα.

«Είναι, για την αναρρίχηση, σαν να πατάς στο Φεγγάρι» σχολίασε ένας άλλος αναρριχητής, ο Τόμι Κάλντγουελ, που το 2015 είχε γράψει τη δική του ιστορία σκαρφαλώνοντας στο Ελ Καπιτάν με τον συνεργάτη του, Κέβιν Γιόργκεσον - εκείνοι όμως με σχοινιά και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο Χόνολντ δεν ήθελε σε περίπτωση δυστυχήματός του να έχει ως αυτόπτες μάρτυρες τους αγαπημένους του φίλους, έτσι ένα μεγάλο μέρος της κινηματογράφησης έγινε με κάμερες που τοποθετήθηκαν εξ αποστάσεως.

Η ελεύθερη αναρρίχηση του Ελ Καπιτάν δεν συνοδευόταν από τους καλύτερους οιωνούς. Σύμφωνα με ένα μεγάλο ρεπορτάζ του National Geographic για τον άθλο του Χόνολντ, πριν από αυτόν μόλις δύο αναρριχητές είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να τη δοκιμάσουν – με τον έναν να πέφτει από έναν βράχο της Ιρλανδίας στη θάλασσα και να πνίγεται και τον δεύτερο να σκοτώνεται στο Γιοσέμιτι, σε άλμα με αλεξίπτωτο.

Όταν αποφάσισε να το τολμήσει ο Χόνολντ, είχε ήδη γίνει εξώφυλλο μεταξύ άλλων στο National Geographic και το New York Times Magazine, είχε αποκτήσει ένα πλήθος από σπόνσορες, είχε γράψει μια αυτοβιογραφία που έγινε μπεστ σέλερ και είχε ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή των λιγότερο προνομιούχων κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Δεν ένιωθε όμως ακόμα ότι είχε γράψει τη δική του ιστορία στην αναρρίχηση.

«Είναι, για την αναρρίχηση, σαν να πατάς στο Φεγγάρι» σχολίασε ένας άλλος αναρριχητής

Η διαδρομή που ο Χόνολντ επέλεξε να ακολουθήσει στο Ελ Καπιτάν είναι τόσο δύσκολη, που ακόμα και όταν κατάφερνε κάποιος να την ολοκληρώσει με σχοινιά, γινόταν πρωτοσέλιδο. Είναι μια Οδύσσεια γεμάτη ζιγκ ζαγκ προκειμένου ο αναρριχητής να αποφύγει πολλές ρωγμές και χαράδες, συχνά στηριγμένος σε πέτρινες προεξοχές όχι μεγαλύτερες από τα ακροδάχτυλα των ποδιών του. Δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο λάθους.

Δεν αρκεί η σχεδόν υπεράνθρωπη μυϊκή δύναμη σε ολόκληρο το σώμα και φυσικά ο απίστευτος έλεγχος του φόβου, αλλά υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που παίζουν ρόλο για την επιτυχία, όπως ο ήλιος, ο άνεμος αλλά και ξαφνικές καταιγίδες.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι αναρριχητές με τη φυσική κατάσταση του Χόνολντ, αλλά μάλλον κανένας με την ικανότητά του να γαλουχεί τον φόβο, σύμφωνα με το πορτρέτο του από το National Geographic. Η ανθεκτικότητά του σε ακραίες καταστάσεις είναι τόσο αξιοσημείωτη, που έχει ωθήσει τους νευροεπιστήμονες να μελετήσουν τις περιοχές του εγκεφάλου του που συνδέονται με αυτό το συναίσθημα, για να εξετάσουν πώς διαφέρουν από εκείνες ενός μέσου ανθρώπου.

Δείτε το παρασκήνιο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ για τον άθλο του Χόνολντ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.