ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γνωρίστε τον άντρα που εκπαιδεύει άλλους άντρες στο πώς να αποφύγουν το διαζύγιο

O Matthew Fray από το Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών είναι χωρισμένος με παιδί και βοηθάει άλλους άντρες να μην καταλήξουν στη θέση του.

Γνωρίστε τον άντρα που εκπαιδεύει άλλους άντρες στο πώς να αποφύγουν το διαζύγιο

To 2016 o Μatthew Fray (πρόκειται για ψευδώνυμο καθώς ο ίδιος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του προκειμένου να μην εκθέσει την πρώην συζυγό του και το παιδί τους) προκάλεσε αναταραχή στο αμερικανικό διαδικτύο δημοσιεύοντας μία ανάρτηση στο προσωπικό του blog με τίτλο «Η γυναίκα μου με χώρισε γιατί άφηνα πάντα το ποτήρι δίπλα στον νεροχύτη». Φυσικά ο Fray γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο λόγος που τον χώρισε η συζυγός του δεν είναι το ποτήρι που έμενε πάντα στον πάγκο, ενώ θα μπορούσε να μπει στο πλυντήριο πιάτων, αλλά το τι συμβόλιζε η συγκεκριμένη κίνηση από μέρους του. Μετά το διαζύγιο, και ενώ είχε προσπαθήσει πολύ να την μεταπείσει δίχως να τα καταφέρει, συνειδητοποίησε ότι η γυναίκα του είχε απομακρυνθεί οριστικά από εκείνον γιατί ο ίδιος είχε απομακρυνθεί πρώτα από εκείνη. «Αυτό σημαίνει να μην σέβασαι, να μην υπολογiζεις και να μην βοηθάς ποτέ τον άλλον,» θα γράψει στο προσωπικό του blog που γρήγορα γνώρισε τεράστια απήχηση.

Σταδιακά ο 41χρονος Fray, ο οποίος εργάζεται στον τομέα του digital marketing, άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα ζευγάρια να μην έχουν την άσχημη κατάληξη που είχε ο ίδιος και η πρώην συντροφός του. Και έτσι άρχισε να κάνει συνεδρίες με άτομα που είχαν ανάγκη από τη συμβουλή και τον προσανατολισμό του. Το κόστος ανέρχεται στα 175 δολάρια για συναδρίες της μιάμιση ώρας, ενώ κλείνει ραντεβού μόνο το απόγευμα και το βράδυ καθώς έχει κρατήσει την πρωινή του δουλειά.

«Η γυναίκα μου δεν ήθελε πια να είναι η μητέρα μου,» είχε γράψει ο 41χρονος άντρας σε εκείνη την πρώτη ανάρτηση στο blog του. «Ήθελε να είναι συνοδοιπόρος μου και βασιζόταν στη νοημοσύνη και την αντίληψη μου έτσι ώστε να είμαι σε θέση να συνεισφέρω το μερίδιο μου στις δουλειές του σπιτιού μας. Εύχομαι να ήμουν σε θέση να κατανοήσω αυτό που τότε μου έμοιαζε τελείως υπερβολικό και παράλογο,» συμπληρώνει.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στους New York Times, η περίπτωση του οποίου έχει γίνει viral στην Αμερική, εξήγησε ότι αν μία γυναίκα μαζεύει καθημερινά 50 πράγματα που ο σύζυγός της έχει αφήσει σε κάποιο σημείο που δεν θα έπρεπε να τα έχει αφήσει αυτό σημαίνει ότι σε εβδομαδιαία βάση μαζεύει απ'ολο το σπίτι 350 αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί στη σωστή τους θέση μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτή η διαδικασία την κάνει με τον καιρό να αισθάνεται βαθιά απογοητεύση και θυμό που δύσκολα θα επιδιορθωθεί.

Τα πιατά και η ακαταστασία, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικό λόγος που τα ζευγάρια τσακώνονται σε καθημερινή βάση. Ο Fray αναφέρεται στην περίπτωση ενός ζευγαριού το οποίο μαλώνει εδώ και 17 χρόνια για το πλυντήριο ρούχων. Σύμφωνα με τη σύζυγο ο άντρας της θέλει να βάζει μόνος του την δική του μπουγάδα, αλλά δεν το κάνει τελικά ποτέ, συνήθως τοποθετώντας τα άπλυτα ρούχα του μέσα στον κάδο του πλυντηρίου και ξεχνώντας τα εκεί για μέρες ολόκληρες.

«Γνώρισα τη γυναίκα μου όταν ήμασταν και οι δύο φοιτητές στο κολέγιο. Παντρευτήκαμε στα 25 μας και αποκτήσαμε τον γιο μας 4 χρόνια μετά. Η πρώην συζυγός μου πέρασε επιλόχεια κατάθλιψη και παράλληλα θρηνούσε τον θάνατο του πατέρα της. Εγώ από την αλλή ασυναίσθητα την άφησα να αναλάβει όλες τις δουλειές του σπιτού, το πρόγραμμα μας και την φροντίδα του παιδιού. Σήμερα το αποκαλώ "κατά λάθος σεξισμό". Έλεγα παντού ότι πιστεύω στην ισότητα των δύο φύλων, παρόλα αυτά κάθε φορά που η γυναίκα μου μού ζητούσε να κάνω μία δουλειά απλά δεν την έκανα ποτέ».

Η μέθοδος που ακολουθεί ο Fray ξεκινά από ένα ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσει ο εκάστοτε σύζυγος που αναζητά τις συμβουλές του. Το ερωτηματολογίο περιλαμβάνει απλές ερωτήσεις όπως «Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή θυμού σου μέσα στην καθημερινότητα;».

Ο Fray αναφέρεται στην περίπτωση ενός ζευγαριού το οποίο μαλώνει εδώ και 17 χρόνια για το πλυντήριο ρούχων. Σύμφωνα με τη σύζυγο ο άντρας της θέλει να βάζει μόνος του την δική του μπουγάδα, αλλά δεν το κάνει τελικά ποτέ, συνήθως τοποθετώντας τα άπλυτα ρούχα του μέσα στον κάδο του πλυντηρίου και ξεχνώντας τα εκεί για μέρες ολόκληρες.

Aυτό που ουσιαστικά προσπαθεί να πετύχει ο Fray είναι να κάνει τους άλλους να συνειδητοποιήσουν - πριν να είναι αργά - αυτό που αδυνατούσε να συνειδητοποιήσει αυτός. Ότι μία γυναίκα δεν υπερβάλει απαραίτητα όταν γκρινιάζει για μία δουλειά που δεν έγινε σωστά ή που δεν έγινε καθόλου και ότι το πρόβλημα έχει κυρίως να κάνει με τον τρόπο που εκλαμβάνει ο σύζυγος την αντίδραση της συζύγου. Μπερδεμένο; Ας πούμε ένα παράδειγμα μέσα από τα δικά του λόγια.

«Τις περισσότερες φορές οι άντρες που ζητούν τη βοήθεια μου αντί να ακούσουν προσεκτικά τα λόγια της συντρόφου τους, να τα χωνέψουν και να κατανοήσουν τους λόγους που εκείνη αισθάνεται άσχημα με μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, φέρονται αμυντικά και αντιδρούν με τους εξής τρεις τρόπους. Είτε αρνούνται εντελώς τα επιχειρήματα της συζύγου, είτε παραδέχονται τα επιχειρήματα της, αλλά υποστηρίζουν πως υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό, είτε υπερασπίζονται τις πράξεις τους και εξηγούν γιατί το κάνουν. Σε κάθεμια από αυτές τις περιπτώσεις τα συναισθήματα της συντρόφου έχουν ακυρωθεί. Και τότε ξεκινάει το πραγματικό πρόβλημα».

Τέλος ο Fray απλώς ενθαρρύνει τους άντρες που στρέφονται σε εκείνον στο να προσπαθούν να βλέπουν πιο συχνά την πλευρά της συζύγου τους. Για παράδειγμα: Ξέρεις ότι το βράδυ θα φάτε βραδινό, δεν αποτελεί έκπληξη. Τι πρέπει να κάνεις ώστε να θυμάσαι ότι πρέπει να βοηθήσεις στο πλύσιμο των πιάτων ή στο μάζεμα του τραπεζιού χωρίς να στο ζητήσει η ίδια: Να κολλήσεις φωσφοριζέ χαρτάκια σε όλο το σπίτι. Αν ναι, καν΄το.

Με στοιχεία από τους New York Times

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Δεκ 2021

25 χρόνια χωρίς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Κορυφαίος ηθοποιός, σύμβολο της Ιταλίας και της μεσογειακής γοητείας, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι υπήρξε ένας και μοναδικός.

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

Περισσότερα από

Men

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

07 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

29 Αυγ 2021

Ο Ίωνας Δραγούμης πέρασε μία ζωή διχασμένος ανάμεσα στην Πηνελόπη Δέλτα και τη Μαρίκα Κοτοπούλη

Ένα νέο βιβλίο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την πολιτική πορεία του Δραγούμη και την ταραχώδη σχέση του με τις γυναίκες της ζωής του.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.