ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κερτ Κομπέιν: "Γελάνε με εμένα επειδή είμαι διαφορετικός, γελάω με όλους γιατί είναι ίδιοι"

O "καταραμένος ποιητής", Κερτ Κομπέιν, κιθαρίστας και συνθέτης των Nirvara, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1994 και έφυγε νωρίς στα 27 του χρόνια.

Ακολουθώντας τη μοίρα των "καταραμένων ποιητών", ο δημιουργός του συγκροτήματος "Nirvana" Κερτ Κομπέιν αυτοκτονεί σε ηλικία 27 ετών, στις 5 Απριλίου του 1994. Μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο κι αυτός στο "club των 27" μαζί με τον Τζιμ Μόρισσον, τη Τζάνις Τζόπλις, τον Μπράιαν Τζόουνς και τον Τζίμι Χέντριξ που "έφυγαν" κι εκείνοι αιφνίδια από τη ζωή στην ίδια ακριβώς ηλικία.

Ο θάνατός του μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο για τους θαυμαστές του με εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας να πλέκονται γύρω από αυτόν. "Δεν υπάρχει μυστήριο" έλεγε πριν λίγα χρόνια ένας διάσημος Βρετανός ψυχίατρος. "Ο Κομπέιν είχε κατάθλιψη και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή". Τη δήλωσή του ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις διασήμων και μη που πήραν θέση στο αν ένα είδωλο που αυτοκτονεί μπορεί να είναι πρότυπο για τη νεολαία.

Η κόρη του, η ταλαντούχα εικαστικός, η Φράνσις Μπιν Κομπέιν έχει δηλώσει ότι μισεί τους Nirvana, έχει γράψει πολλά και συγκινητικά λόγια για τον πατέρα της, είχε δημόσια αντιπαράθεση με τη Λάνα Ντελ Ρέι, ήταν μούσα του Μαρκ Τζέικομπς στην τελευταία του καμπάνια, γενικώς δε μασά τα λόγια της και έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της με τις ουσίες. Η Φράνσις Μπιν, ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου οι ουσίες, οι εθισμοί και οι καταχρήσεις της κόστισαν σχέσεις, όπως η χαμένη με τον πατέρα της και η εξίσου προβληματική με την μητέρα της Κόρτνεϊ Λάβ γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ίνσταγκραμ:

"Επιθυμώ το ταξίδι ζωής μου να είναι διαφωτιστικό ή ακόμη και να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Είναι μια καθημερινή μάχη που πρέπει να δίνεις ενάντια σε όλα όσα επώδυνα, τραγικά, περίεργα σου έχουν συμβεί ή πρόκειται να σου συμβούν".

ΑΣ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

♦ To καθήκον της νεολαίας είναι να μάχεται κατά της διαφθοράς.

♦ H punk είναι μουσική ελευθερία. Σου υπαγορεύει να παίξεις, να πεις και να κάνεις ό,τι θες. Η λέξη Nirvana σημαίνει απελευθέρωση του πόνου, και είναι πολύ κοντά στην ερμηνεία που εγώ δίνω στη λέξη punk.

♦ Θα ήθελα να με λατρεύουν σαν τον John Lennon αλλά να έχω ταυτόχρονα την ανωνυμία του Ringo Starr. Δεν ήθελα να γίνω frontman. Ήθελα να βρίσκομαι στην πίσω γραμμή αλλά και να είμαι ένα rock star ταυτόχρονα.

♦ Ο οργανισμός μου καταστράφηκε από τη μουσική με δυο τρόπους. Έχω έντονους πόνους από ερεθισμούς στο στομάχι, είναι μια ψυχοσωματική κατάσταση που προκλήθηκε από όλο αυτόν τον θυμό μου. Έχω σκολίωση, η σπονδυλική μου στήλη είναι λυγισμένη και χειροτερεύει από το κράτημα της κιθάρας. Πάντα πονάω και αυτό βάζει θυμό στη μουσική μου.

♦ Δεν είμαι γενικά καλά διαβασμένος, αλλά όταν διαβάζω, διαβάζω καλά.

♦ Η rap μουσική είναι το μόνο μουσικό είδος που ήρθε στον κόσμο μετά την punk.

♦ Δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων όλες τις απαντήσεις.

♦ Από την αρχή του rock and roll, πάντα υπήρχε κάποιος τύπος σαν τον Axl Rose. Και είναι βαρετό, είναι τελείως βαρετό για μένα.

♦ Παραδέχομαι ότι πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να κάνει πράγματα που πολλοί άλλοι rock stars κάνουν ή τους αναγκάζουν να κάνουν. Ο κόσμος εκεί έξω είναι αρκετά ξένος για μένα.

♦ Γελάνε με εμένα επειδή είμαι διαφορετικός, γελάω με όλους γιατί είναι ίδιοι.

♦ Θα ήθελα να απαλλαγούμε από τους ομοφοβικούς, τους σεξιστές και τους ρατσιστές στο ακροατήριό μας. Ξέρω ότι είναι εκεί έξω και πραγματικά με ενοχλεί.

♦ Εάν είναι παράνομο να ροκάρεις, πετάξτε με στη φυλακή!

♦ Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από το να αποκτήσεις ένα παιδί. Συνήθιζα να δουλεύω τα καλοκαίρια στην YMCA όπου ήμουν ανάμεσα σε πολλά παιδάκια. Ήξερα από τότε πως όταν αποκτήσω ένα μωρό, θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος και έτσι έγινε. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς άλλαξα από τη στιγμή που γεννήθηκε η κόρη μου. Το να την κρατάω στην αγκαλιά μου είναι το καλύτερο ναρκωτικό του κόσμου.

♦ Ακούγοντας ξανά το ‘Nevermind’ από άποψη παραγωγής, νιώθω αμήχανα. Είναι πιο κοντά ηχητικά στους Mötley Crue παρά στην punk. Κάποιες φορές το μισώ, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι που θα ακούσω στο δίσκο που θα με κάνει να κλάψω.

♦ Ήθελα να φτιάξω μια punk μπάντα πριν ακόμα ακούσω punk.

♦ Ποτέ μου δεν σκόπευα να τραγουδάω. Ήθελα να παίζω απλά ρυθμική κιθάρα, να κρύβομαι πίσω στη σκηνή και απλά να παίζω.

♦ Κανείς δεν πεθαίνει παρθένος. Όλους μας γ@@ει η ζωή.

♦ Προτιμώ να με μισούν για αυτό που είμαι, παρά να με αγαπούν για αυτό που δεν είμαι.

♦ Μου αρέσει να παραπονιέμαι και να μην κάνω τίποτα για να αλλάξω τα πράγματα.

♦ Εάν πεθάνεις είσαι ολοκληρωτικά ευτυχισμένος και η ψυχή σου κατοικεί κάπου αλλού. Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Η γαλήνη μετά το θάνατο είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου.

♦ Είναι καλύτερα να καίγεσαι παρά να ξεθωριάζεις, στίχο από το "Hey Hey, My My" του Neil Young που αναφέρει ο Kurt Cobain και στο τελευταίο γράμμα του.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

Περισσότερα από

Stories

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.