ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Επιστρέφω τον τίτλο του MBE επειδή το τραγούδι "Cold Turkey" έπεσε από τα charts»

Όταν ο Τζον Λένον έβαλε σε έναν φάκελο το μετάλλιο του Ιππότη και το έστειλε πίσω στη βασίλισσα Ελισάβετ με ένα σύντομο γράμμα.

«Επιστρέφω τον τίτλο του MBE επειδή το τραγούδι "Cold Turkey" έπεσε από τα charts»

Μία κρύα ημέρα του Οκτώβρη του 1965, νωρίς το πρωί, οι Μπητλς έφτασαν με ένα μαύρο, πολυτελές αυτοκίνητο στο παλάτι του Μπάκινγχαμ. Λίγο καιρό πριν επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αληθινοί θριαμβευτές, έχοντας καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε κανένας άλλος Βρετανός καλλιτέχνης πριν από εκείνους. Να κατακτήσουν οριστικά και αμετάκλητα την αχανή αγορά της Αμερικής, Ο κόσμος παραληρούσε στο άκουσμα του ονόματος τους, τα κορίτσια λιποθυμούσαν μόλις τους αντίκρυζαν και ο πλανήτης δεν είχε ζήσει κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο από την έλευση του Έλβις Πρίσλεϊ και μετά. Η Μπητλμάνια βρισκόταν στο απόγειο της.

Εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη το πιο «διάσημο συγκρότημα στον κόσμο» φτάνει στο Μπάκινγαχμ για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο. Ένα όνειρο που πιθανότατα είχαν πολλοί Βρετανοί της ηλικίας τους τη συγκεκριμένη εποχή: να συναντήσουν τη νεαρή ακόμα βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ενθουσιασμένη από το ταλέντο τους, τη λάμψη και την επιτυχία τους αποφασίζει να τους απονήμει τον τίτλο τoυ Ιππότη (ΜΒΕ) ως ένα ευχαριστώ για την προσφορά τους στη μουσική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας. Εκείνοι φτάνουν συνεσταλμένοι μα χαμογελαστοί, λες και ήταν βγαλμένοι από εξώφυλλο δίσκου τους, πανομοιότυπα ντυμένοι, έχοντας το ίδιο ακριβώς κούρεμα σαν ένα απόλυτα ενιαίο, συμπαγές σύνολο.

Λίγο αργότερα θα δώσουν και μία συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα μετάλλιο που μόλις έλαβαν, τη στιμή που έξω από το παλάτι νεαρά κορίτσια ποδοπατούν το ένα το άλλο, στην προσπάθεια τους να σκαρφαλώσουν στις κολώνες της εξωτερικής πύλης του Μπάκινγχαμ για να τους δουν έστω και από μακριά. Μία κοπέλα πέφτει από την κολώνα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ένα βίντεο με τους Μπητλς να φτάνουν στο παλάτι του Μπάκινγχαμ όταν το μετέδωσαν τα βρετανικά κανάλια την ίδια ημέρα:

Στη συνέντευξη που ακολούθησε ο δημοσιογράφος του BBC καταναλώνει πολύ πάθος και ενέργεια στην προσπάθεια του να υπερτονίσει την ξεχωριστεί τιμή που μόλις έγινε στο συγκρότημα, ενώ εκείνοι τον κοιτάζουν χαλαροί και μετρημένοι. Κάποιοι απαντούν με σοβαρότητα και αναλυτική διάθεση στις ερωτήσεις του και κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν, για πολλοστή φορά το σπινθηροβόλο πνεύμα τους, το ατελείωτο χιούμορ τους και τον σαρκασμό τους. Ο Τζον Λένον δεν σταματά να κάνει πλάκα ακόμα και στη συγκεκριμένη συγκυρία, ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να πει με ευκολία ότι ο τίτλος του Ιππότη είναι το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που τον απασχολεί.

Από τότε μέχρι τον Νοέμβριο του 1969 πέρασαν μόλις 4 χρόνια αλλά για αυτά τα 4 συγκλονιστικά αγορία μοιάζει σα να πέρασαν 4 ολόκληρες ζωές. Είχαν ήδη προλάβει να σταματήσουν οριστικά τις συναυλίες με τη δικαιολογία ότι από τα έντονα ουρλιαχτά «δεν μπορούσαν να ακούσουν καν τους ίδιους τους εαυτούς τους». Είχαν προλάβει να εντάξουν στη δυτική μουσική ανατολίτικα όργανα όπως το σιτάρ, να «γεννήσουν» μέσα από τα τραγούδια τους καμιά δεκαπενταρία υποείδη της ροκ, να κυκλοφορήσουν «τον τελειότερο δίσκο στη ιστορία της μουσικής», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Guardian για το White Album και τελικά να απομακρυνθούν οριστικά. Να αλλάξουν κουρέματα, να αλλάξουν ρούχα, να αλλάξουν ζωές και μυαλά, να εξελιχθούν σε 4 μοναδικά διαφορετικές προσωπικότητες που αν δεν είχαν ενωθεί ποτέ η πορεία της ποπ και ροκ μουσικής ίσως να ήταν αρκετά αλλιώτικη. Όσο για τον Τζον και τον Πολ, πρόλαβαν να γνωρίσουν τους μεγάλους έρωτες της ζωής τους, ο πρώτος την avant garde Γιόκο, ο δεύτερος την «ήσυχη» Λίντα. Ο Λένον άρχισε να αναπτύσει ακτιβιστικές όλο και περισσότερες ανησυχίες, να συμμετέχει σε αντιπολεμικές πορείες και να κάνει πράξεις διαμαρτυρίας, ενώ ο ΜακΚάρτνεϊ, σαν άψογος επαγγελματίας, εξακολουθούσε να αναζητά την συγκροτημένη έμπνευση στο ράντσο του στην αγγλική εξοχή.

Το γράμμα του Τζον Λένον στη βασίλισσα Ελισάβετ:

«Επιστρέφω τον τίτλο του MBE επειδή το τραγούδι "Cold Turkey" έπεσε από τα charts»

Και κάπως έτσι, σε μία έντονη πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στηρίξει τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Λένον εκφράζει δημόσια πως είχε μετανιώσει για το γεγονός ότι έγινε αποδέχτης του τίτλου MBE το 1965 και παίρνει την απόφαση να το επιστρέψει στην βασίλισσα μαζί με ένα σύντομα γράμμα μέσα από το οποίο εκφραζόταν άψογα το σύνολο που πολυσχιδούς χαρακτήρα του.

Ο Τζον ξεκινά στις πρώτες γραμμές εξηγώντας ότι επιστρέφει το μετάλλιο του Ιππότη ως «ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπλοκή της Βρετανίας στις σχέσεις της Νιγηρίας με τη Μπιάφρα και ενάντια στην υποστήριξη της βρετανική κυβέρνησης στον πόλεμο του Βιετνάμ». Επειδή, όμως, ο Λένον υπήρξε εξαιρετικά ευφής και υπερβολικά σοβαρός δίχως να είναι ποτέ σοβαροφανής δεν μπορούσε να μην κλείσει το σύντομο γράμμα του, κάνοντας για ακόμα μία φορά σπαρταριστή πλάκα: «Και επειδή το τραγούδι "Cold Turkey" έπεσε από τα charts», καταλήγει πριν βάλει την υπογραφή του στο τηλεγράφημα.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Παρόλα αυτά, στα μάτια των πιο φανατικών του θαυμαστών η επιστροφή του συγκεκριμένου μεταλλίου ίσως ήταν πολύ περισσότερα από όλα τα παραπάνω. Ίσως ήταν ο τρόπος να πει, λίγους μόλις μήνες πριν την επίσημη διάλυση των Μπητλς, «Κοιτάξτε με, εγώ είμαι, ένας ολότελα διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που κάποτε πιστέψατε πως θα γίνω».

Και για το τέλος το τραγούδι «Cold Turkey»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.