ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ένιωθα ντροπή για κάποιο λόγο». Όταν ο Κερτ Κομπέιν μίλησε για τη μάχη του με την κατάθλιψη

«Η μακρά διαδρομή στον κόσμο των ναρκωτικών που ξεκίνησε το 1986 έφτασε να τον οδηγήσει στο θάνατο το 1994. Ήταν μια σχέση οδυνηρή και τελικά θανατηφόρα».

«Ένιωθα ντροπή για κάποιο λόγο». Όταν ο Κερτ Κομπέιν μίλησε για τη μάχη του με την κατάθλιψη

Ακολουθώντας τη μοίρα των «καταραμένων ποιητών», ο δημιουργός του συγκροτήματος «Nirvana» Κερτ Κομπέιν αυτοκτονεί σε ηλικία 27 ετών, στις 5 Απριλίου του 1994. Μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο κι αυτός στο «club των 27» μαζί με τον Τζιμ Μόρισσον, τη Τζάνις Τζόπλις, τον Μπράιαν Τζόουνς και τον Τζίμι Χέντριξ που «έφυγαν» κι εκείνοι αιφνίδια από τη ζωή στην ίδια ακριβώς ηλικία.

Ο θάνατός του μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο για τους θαυμαστές του με εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας να πλέκονται γύρω από αυτόν. «Δεν υπάρχει μυστήριο» έλεγε πριν λίγα χρόνια ένας διάσημος Βρετανός ψυχίατρος. «Ο Κομπέιν είχε κατάθλιψη και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή». Τη δήλωσή του ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις διασήμων και μη που πήραν θέση στο αν ένα είδωλο που αυτοκτονεί μπορεί να είναι πρότυπο για τη νεολαία.

«Ένιωθα ντροπή για κάποιο λόγο». Όταν ο Κερτ Κομπέιν μίλησε για τη μάχη του με την κατάθλιψη
Ο Κερτ Κομπέιν σε εφηβική ηλικία.

Η κόρη του, μια ταλαντούχα εικαστικός, η Φράνσις Μπιν Κομπέιν έχει δηλώσει ότι μισεί τους Nirvana, έχει γράψει πολλά και συγκινητικά λόγια για τον πατέρα της, είχε δημόσια αντιπαράθεση με τη Λάνα Ντελ Ρέι, ήταν μούσα του Μαρκ Τζέικομπς στην τελευταία του καμπάνια, γενικώς δε μασά τα λόγια της και έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της με τις ουσίες. Η Φράνσις Μπιν, ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου οι ουσίες, οι εθισμοί και οι καταχρήσεις της κόστισαν σχέσεις, όπως η χαμένη με τον πατέρα της και η εξίσου προβληματική με την μητέρα της Κόρτνεϊ Λάβ γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ίνσταγκραμ:

«Επιθυμώ το ταξίδι ζωής μου να είναι διαφωτιστικό ή ακόμη και να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Είναι μια καθημερινή μάχη που πρέπει να δίνεις ενάντια σε όλα όσα επώδυνα, τραγικά, περίεργα σου έχουν συμβεί ή πρόκειται να σου συμβούν».

Ο Κερτ Κομπέιν με την μικρούλα Φράνσις Μπιν λίγο μετά την γέννηση της.

Υπενθυμίζοντας ότι οι τάσεις αυτοκαταστροφής και οι καταχρήσεις είναι μια εύκολη φυγή από τον πόνο η Κομπέιν αναφέρει ότι τόσο για εκείνη όσο και για τους ανθρώπους στη ζωή της η απόφαση να καθαρίσει από ουσίες ήταν σωτήρια. «Ο τρόπος που φροντίζουμε το σώμα μας επηρεάζει το πώς φροντίζουμε τις ψυχές μας. Είναι αλληλένδετα. Πρέπει να είναι».

Είναι ένα σημείωμα ζωής ακριβώς αντίθετο με αυτό που βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα του πατέρα της, το οποίο απευθυνόταν στον φανταστικό φίλο της παιδικής του ηλικίας «Boddah»και στο οποίο ανάμεσα σε άλλα έγραφε: : «Για χρόνια τώρα δεν έχω νιώσει τον ενθουσιασμό να ακούσω, να δημιουργήσω ή να γράψω μουσική...» και κατέληγε «δεν έχω πάθος πια και να ξέρετε είναι προτιμότερο να καείς από το να μαραζώσεις. Ειρήνη, αγάπη, κατανόηση. Kurt Cobain». Στον οργανισμό του βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση ηρωίνης και ηρεμιστικών Valium και το σώμα του βρέθηκε από έναν ηλεκτρολόγο στις 8 Απριλίου του 1994, στο σπίτι του στο Lake Washington. Ένα όπλο ήταν στραμμένο στο πιγούνι του.

O Κurt Donald Cobain, κατά κόσμο Kurt Cobain, παιδί της Wendy Elizabeth Fradenburg και του Donald Leland Cobain γεννήθηκε, στις 20 Φεβρουαρίου 1967, στο Aberdeen της Ουάσιγκτον και είχε μια νεότερη αδελφή, την Kimberly. Προερχόμενος από μια μουσική οικογένεια δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του, αφού ξεκίνησε να τραγουδάει μόλις στην ηλικία των 2 χρονών, ενώ στα 4 έπαιξε πιάνο και συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι, που περιέγραφε μια βόλτα στο πάρκο.

Όταν ήδη ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους στον κόσμο, το ξανθό αγόρι των Nirvana δεν άντεξε τις συνεχείς μάχες με τις ουσίες και την κατάθλιψη και τελικά αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου του 1994. Ήταν 27 χρονών.

Το διαζύγιο των γονιών του ήρθε όταν Cobain ήταν 8 χρονών, ένα σημείο καθοριστικό για την μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα του. Σύμφωνα με την μητέρα του ο Cobain έγινε πιο προκλητικός και εσωστρεφής, ενώ όπως θυμάται ο ίδιος σε μια συνέντευξη το 1993: «Ένιωθα ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα να αντικρίσω πια κάποιους συμμαθητές μου, γιατί ήθελα απεγνωσμένα να έχω μια κλασική, τυπική οικογένεια. Μητέρα και πατέρα. Ήθελα την ασφάλεια, και για αυτό ήμουν δυσαρεστημένος με τους γονείς μου για αρκετά χρόνια».

Στα 14 ξεκίνησε να παίζει κιθάρα χωρίς ωστόσο να μπορέσει να βρει κάποιον να τον συνοδεύει. Παρακολούθησε την πρώτη του συναυλία στο Seattle Center Coliseum ενώ παράλληλα ξεκίνησε να εξασκείται στην κιθάρα στο The Melvins της πόλης Montesano, όπου και διέμενε τότε. Εκεί συνάντησε τον Krist Novoselic, καλλιτέχνη της punk rock, με τον οποίο λίγο αργότερα δημιούργησε τους Nirvana.

Ταραγμένα εφηβικά χρόνια, μετακινήσεις των γονιών του σε διάφορα σπίτια, η αστάθεια ήταν το χαρακτηριστικό των πρώτων συνειδητοποιημένων χρόνων της ζωής του. Όταν δεν κατάφερε να αποφοιτήσει η μητέρα του τον πέταξε στο δρόμο. Η μπάντα του ξεκίνησε απογοητευτικά, αλλά το 1991 έρχεται η επιτυχία με το άλμπουμ Nevermind, το οποίο όχι μόνο τους έβαλε στα βαθιά νερά της δημοσιότητας αλλά αποτέλεσε και χαρακτηριστικό δείγμα των επιρροών του Kurt Cobain, στις οποίες εμπερικλείονται ακούσματα των Pixies, Neil Young, The Beatles, R.E.M, Sonic Youth και άλλα. Ο Cobain καθ’όλη αυτή την περίοδο προσπάθησε να συγκεράσει αυτή την τεράστια επιτυχία του συγκροτήματος με τις βαθύτερες ρίζες της μουσικής του.

Στην ηχογράφηση του ιστορικού Mtv Unplugged ενός άλμπουμ που μπήκε σε εκατομμύρια σπίτια και έκανε τους Nirvana διάσημους ακόμα και σε όσους δεν είχαν ήδη γοητευτεί από την κυκλοφορία του Nevermind.

Ένιωθε να διώκεται από τα ΜΜΕ ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για ένα μέρος των θαυμαστών των Nirvana, οι οποίοι δεν κατανοούσαν ή παρερμήνευαν τις κοινωνικές και πολιτικές απόψεις που εκφράζονταν από τα τραγούδια τους. Eνδεικτική είναι η δήλωση του: «Αν κάποιοι από εσάς μισείτε με οποιονδήποτε τρόπο τους ομοφυλόφιλους, ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, ή τις γυναίκες, σας παρακαλώ κάντε μας μια χάρη-μην έρχεστε στις συναυλίες μας και μην αγοράζετε τους δίσκους μας».

Το 1989 γνωρίζει την ηθοποιό και μουσικό Courtney Love, την οποία παντρεύεται δύο χρόνια μετά στη Χαβάη. Στη διάρκεια της τελετής, ο Cobain φορούσε τις πιτζάμες του ενώ όπως μιλούσε ο ίδιος για την εποχή αυτή: «...ο χαρακτήρας μου έχει αλλάξει δραματικά αυτού τους μήνες. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο πιο ευτυχισμένος είμαι τώρα...». Στις 18 Αυγούστου 1992, γεννήθηκε η κόρη τους Frances Bean Cobain, της οποίας η επιμέλεια δόθηκε στην αδελφή της Courtney Love για ένα χρονικό διάστημα, εξ’ αιτίας της χρήσης ναρκωτικών που έκαναν και οι δύο γονείς της. To μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Cobain υπέφερε από βρογχίτιδα και σωματικούς πόνους που οφείλονταν σε άγνωστης αιτίας πάθησης στομάχου, τους οποίους προσπάθησε επανειλημμένως να καταπολεμήσει με μαριχουάνα, την οποία χρησιμοποίησε πρώτη φορά στην ηλικία των 13. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή του έκανε χρήση διαφόρων ναρκωτικών ενώ επιρρεπής φαίνεται να ήταν και στον αλκοολισμό. Η μακρά του σχέση και διαδρομή στον κόσμο των ναρκωτικών που ξεκίνησε το 1986 έφτασε να τον οδηγήσει στο θάνατο το 1994. Ήταν μια σχέση οδυνηρή και τελικά θανατηφόρα.

Έτσι γράφτηκε το τέλος της ζωής ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της grunge μουσικής σκηνής, o Κομπέιν με το μουσικό του ταλέντο και με τη μοναδική, ιδιόμορφη προσωπικότητα του, κατάφερε να επηρεάσει αλλά και να εκφράσει τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Η εκτέλεση των Nirvana στο "The Man Who Sold The World" μία βερσιόν που έγινε πιο δημοφιλής από την αυθεντική και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος.

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.