ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Ήταν το "ζόρικο" παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, το πιο περιζήτητο πρόσωπο του γαλλικού Νέου Κύματος στο σινεμά, ο γοητευτικός "αλήτης" που άφησε πίσω του τα ρινγκ του μποξ για μία μεγάλη καριέρα στη μεγάλη οθόνη, που τελικά μάγεψε την παγκόσμια σοουμπίζ της εποχής του, που σαγήνευσε μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες στον πλανήτη.

Ο Ζαν Πωλ Μπελμοντό, που "έφυγε" από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021 και υπήρξε ο άντρας που ενέπνευσε τον μεγάλο Ζαν Λουκ Γκοντάρ, ο "κακός" που το ευρωπαϊκό κοινό αγκάλιασε όσο λίγους σταρ της γενιάς του. Το πρόσωπο του όμορφο και ταυτόχρονο σκληρό, αληθινό, γηίνο. Τελικά σέξι και απόλυτα φωτογενές. Η σπασμένη μύτη του, παρακαταθήκη από τον καιρό που ο Ζαν Πωλ έπαιζε ξύλο σαν ερασιτέχνης μποξέρ στα παριζιάνικα ρινγκ της δεκαετίας του '40, ποτέ δεν τον εμπόδισε να θεωρηθεί ένας από τους πιο εντυπωσιακούς άνδρες του σινεμά, τα πρησμένα χείλια του, σημάδι της άγριας ζωής του, έγιναν σταδιακά το σήμα κατατεθέν του και ταίριαξαν τελικά τόσο πολύ με το τσιγάρο που κρεμόταν από το στόμα του.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και για μία ολόκληρη δεκαετία ο Μπελμοντό γύριζε περίπου 5 ταινίες τον χρόνο. Ήταν ο ήρωας του "Με κομμένη την ανάσα", μία από τις εμβληματικότερες ταινίες του Γκοντάρ, ήταν ο "Τρελός Πιερό", σε ένα φιλμ σταθμό για τον γαλλικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960. Ήταν ο πολυφωτογραφημένος σύντροφος της Ούρσουλα Άντρες, μίας από τις μεγαλύτερες αντρικές φαντασιώσεις του παγκόσμιου σινεμά. Ήταν ο συνιδρυτής της γαλλικής, ιστορικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν γιατί λάτρευε το ποδόσφαιρο.

Ήταν "επικίνδυνος", αλλά τζέντλεμαν, ήταν ριψοκίνδυνος, αλλά ευγενικός.

Για την ακρίβεια ο Ζαν Πωλ Μπελμοντό ήταν ο ήθοποιός που δεν δέχτηκε ποτέ να έρθει ένας κασκαντέρ για να γυρίσει τις πιο τρομακτικές σκηνές στις ταινίες του. Είχε πηδήξει από ύψη, είχε οδηγήσει αυτοκίνητα που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είχε κυληστεί σε δρόμους και χώματα κυνηγώντας τον "εχθρό" και την ίδια ακριβώς ήταν και ο ίδιος απόλυτα αντι-σταρ. Ένας περίπλοκος κινηματογραφικός χαρακτήρας στο λευκό πανί, αλλά και στη ζωή, ένα πρότυπο πολύ μακριά από τα σημερινά αστέρια του Χόλιγουντ.

Παράλληλα, ο Μπελμοντό ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα χαρισματικό παιδί που κάποτε έπαιζε μποξ και στην πορεία βρέθηκε από τύχη να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες ταινίες του σινεμά. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 κατάφερε να γίνει δεκτός στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Παρισιού, ενώ ο μάγος Φρανσουά Τριφό τον είχε αποκαλέσει "τον πιο ολοκληρωμένο ηθοποιό της γενιάς του". Ήταν εκείνος που στο πέρασμα του χρόνου δεν φοβήθηκε να αλλάξει κινηματογραφικό προφίλ και να αναλάβει διαφορετικούς, πολύ πιο εσωτερικούς ρόλους, δίνοντας μία νέα διάσταση στην περσόνα και την καριέρα του.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν,με αφορμή τον θάντό του έγραψε στο Twitter ότι ο Μπελμοντό ήταν για τη χώρα του ένας "εθνικός θησαυρός". Και συμπλήρωσε: "Όσο χρόνια κι αν περάσουν θα παραμείνει για πάντα "Ο Υπέροχος"", κλείνοντας το μάτι στην ταινία του 1971, μόνο μία από τις καταπληκτικές στιγμές αυτού του φοβερού και τρομερού αρσενικού που πέθανε σε ηλικία 88 ετών, μόνο μία από τις αμέτρητες φορές που ο πιο όμορφος άσχημος που πέρασε ποτέ από τη μεγάλη οθόνη δίδαξε στον πλανήτη πώς γίνεται να είσαι ψαρωτικός και ερωτεύσιμος το ίδιο ακριβώς δευτερόλεπτο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.