ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εάν ρωτήσεις τον Στέφανο «θα πιούμε καφέ;» θα σου απαντήσει «φυσικά, έχω φέρει τον καλύτερο»

Ο Στέφανος Δωματιώτης δε λέει τον καφέ. Τον αναλύει, τον περιγράφει, τον ανακαλύπτει και τον ετοιμάζει προς τέρψη των πιο απαιτητικών ουρανίσκων.

Εάν ρωτήσεις τον Στέφανο «θα πιούμε καφέ;» θα σου απαντήσει «φυσικά, έχω φέρει τον καλύτερο»

Γράφει ο Βασίλης Δημαράς

Μιλάς μαζί του για τον καφέ και νομίζεις ότι έχεις ανοίξει την εγκυκλοπαίδεια στο λήμμα «καφέ» και σε κάνει να τον αγαπήσεις ακόμα και αν δεν τον έχεις γνωρίσει. Είναι από τους πιο γνωστούς Έλληνες barista με διεθνής φήμη μιας και έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την χώρα μας σε διαγωνισμούς. Παρόλα αυτά παραμένει ένας απλός και προσιτός άνθρωπος που θα ήθελες να έχεις φίλο και να απολαμβάνεις μαζί του ένα φλιτζάνι από τον αγαπημένο του καφέ φίλτρου.

«Τους βλέπεις; Τους ζηλεύω πολύ που έχουν χρόνο να έρθουν εδώ και να πιούν καφέ»

Για να μιλήσεις κανείς με τον Στέφανο Δωματιώτη πρέπει να έχει υπομονή, υπομονή και υπομονή. Δεν είναι δύσκολος άνθρωπος, αλλά δυσεύρετος. Ο χρόνος του περιορισμένος και τα ταξίδια στο εξωτερικό συχνά. Η συνάντηση μας, λοιπόν, πέρασε από 40 κύματα. Ύστερα από πολλά τηλεφωνήματα, μηνύματα βάλαμε κάτω τα προγράμματα μας και βρήκαμε χρόνο. Ένα μεσημέρι Τετάρτης, στο μικρό πατάρι της Taf στην Μπενάκη. Κάτω να επικρατεί πανικός από κόσμο που έμπαινε και έβγαινε με ένα καφέ στο χέρι, από δικηγόρους που ήρθαν να «σκοτώσου» τον χρόνο τους και να φωνάξουν αφού δεν μπορούν να το κάνουν στις δικαστικές αίθουσες. «Τους βλέπεις; Τους ζηλεύω πολύ που έχουν χρόνο να έρθουν εδώ και να πιούν καφέ, αν και δεν είναι το καλύτερο μου οι φωνές» μου λέει και με προτρέπει να ρίξω το βλέμμα μου κάτω. Τους χαζεύω για μια στιγμή και γυρίζω στο Στέφανο που έχει ήδη πιάσει το κινητό και στέλνει κάποιο mail. «Θα πιούμε καφέ;» τον ρωτάω και αμέσως σηκώνει το βλέμμα του. «Φυσικά! Έχω φέρει κάτι καλό και έχω ήδη πει στα παιδιά να μας τον ετοιμάσουν».

Εάν ρωτήσεις τον Στέφανο «θα πιούμε καφέ;» θα σου απαντήσει «φυσικά, έχω φέρει τον καλύτερο»
«Θα πιούμε καφέ;» τον ρωτάω και αμέσως σηκώνει το βλέμμα του. «Φυσικά! Έχω φέρει κάτι καλό και έχω ήδη πει στα παιδιά να μας τον ετοιμάσουν».

Μέχρι να ετοιμαστούν τα φλιτζάνια μας έχω ήδη αρχίσει τις ερωτήσεις και ο Στέφανος ξεκινάει να ξετυλίγει την ιστορία… του καφέ του. Η συνάντηση τους σχεδόν τυχαία αλλά η σχέση τους στενή, πιο στενή δεν γίνεται. Ξεκίνησε τότε που όλοι πίναμε φραπέ και «γαλλικό», στα τέλη του 90. «Ένας ξάδερφος είχε ένα καφέ, στην Φωκίωνος και εγώ τότε έψαχνα για δουλειά. Ξεκίνησα εκεί. Έκανα τα πάντα. Αυτό που μου άρεσε ήταν η επαφή με τον κόσμο, μαθαίνει πολλά. Σιγά σιγά, όμως, μπήκα πίσω από την μπάρα». Και εκεί έγινε η πρώτη επαφή. Δαιμόνιος και αεικίνητος όπως πάντα δεν άργησε να έρθει σε επαφή με μια εταιρία καφέ και μέσω εκείνης ξεκίνησε το ταξίδι του. «Έχεις ερωτευτεί ποτέ με την πρώτη ματιά; Έτσι έγινε με τον καφέ και εμένα. Δέσαμε, χωρίς άλλο» μου λέει και το σοβαρό του πρόσωπο αμέσως σπάει με ένα χαμόγελο.

Τα φλιτζάνια ήρθαν να διακόψουν την συζήτηση μας αλλά και να της δώσουν άλλη τροπή. «Πίνουμε μια Αιθιοπία, με πολλά αρώματα από λουλούδια και στο στόμα θα σου βγάλει φρούτα». Πόσο δίκαιο έχει. Κλείνω τα μάτια και απολαμβάνω. «Ο καφές είναι μαγικός και ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις για αυτόν. Όποιος λέει ότι τα ξέρει όλα για τον καφέ, δεν ξέρει τίποτα» μου λέει. Φαίνεται ότι έχει περάσει πολλές ώρες μελετώντας το και το καταλαβαίνεις αμέσως. Όχι γιατί αρχίζει να σου μιλάει με ορολογίες και άγνωστες λέξεις που θα σε έκαναν απλά να κουνάς σαν βλάκας το κεφάλι σου, αλλά γιατί στα εξηγεί απλά. Όπως πρέπει. «Πέρα από barista, είμαι και εκπαιδευτής. Μου αρέσει να περνάω τις γνώσεις μου στα νέα παιδιά που μπαίνουν στο χώρο». Όμως ο Στέφανος δεν είναι μόνο αυτά. Επιτυχημένος barista και από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες στο εξωτερικό, παγκόσμιος πρωταθλητής σε διοργανώσεις του καφέ, εκπαιδευτής, προπονητής, maker, κριτής, συνεργάτης με την εταιρία ninety plus, επιχειρηματίας και πολλά ακόμα που θέλουν λεξικό για να τα εξηγήσω.

Επιτυχημένος barista και από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες στο εξωτερικό, παγκόσμιος πρωταθλητής σε διοργανώσεις του καφέ, εκπαιδευτής, προπονητής, maker, κριτής, συνεργάτης με την εταιρία ninety plus, επιχειρηματίας και πολλά ακόμα που θέλουν λεξικό για να τα εξηγήσω.
Την επόμενη χρονιά κάνει το πρώτο του επιχειρηματικό άνοιγμα και μαζί με τον Γιάννη Ταλούμη ανοίγουν ένα καφέ στο Βερολίνο.

Επιστρέφω ξανά και τον ρωτάω πως έμπλεξε με τους διαγωνισμούς. «Το 2002 είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω σε αγώνες. Φυσικά και έφαγα τα μούτρα μου γιατί δεν ήξερα τίποτα. Όμως, αυτό με έκανε να πεισμώσω και να επιστρέψω το 2004 να κερδίσω τον διαγωνισμό barista. Τον επόμενο χρόνο γνωρίζομαι με τον Γιάννη Ταλούμη, ιδιοκτήτη της εταιρίας Taf, και από εκείνη την στιγμή αρχίζει η στενή μας συνεργασία και σχέση. Για να φτάσουμε το 2014 που κέρδισα τον παγκόσμιο διαγωνισμό στο Brew (καφές φίλτρου) με καφέ φυσικά της Taf». Την επόμενη χρονιά κάνει το πρώτο του επιχειρηματικό άνοιγμα και μαζί με τον Γιάννη Ταλούμη ανοίγουν ένα καφέ στο Βερολίνο. Με παραξενεύει το μέρος «Ήταν ένα ρίσκο που πήραμε με τον Γιάννη και ευτυχώς η επιλογή μας ανταμείφθηκε και μέσα σε ένα χρόνο το μαγαζί έχει γίνει ένα από τα πιο in στέκια για καφέ στη πόλη».

Ο Στέφανος όταν μιλάει για την Taf, είναι σαν να μιλάει για την οικογένεια του. «Είμαστε μια ομάδα πολύ δεμένη. Περνάμε πολλές ώρες μαζί ειδικά όταν πλησιάζει ο καιρός τον διαγωνισμών. Είμαστε μια οικογένεια». Τον ρωτάω πότε έχει περισσότερο άγχος όταν διαγωνίζεται ο ίδιος ή κάποιο από τα παιδιά που προπονεί. Δεν το σκέφτεται πολύ και μου απαντά αμέσως όταν κάποιο από «τα παιδιά του» είναι πάνω στην σκηνή. «Δεν μπορείς να φανταστείς τι άγχος έχω. Βλέπεις έχω ζήσει από την αρχή όλη τους την προσπάθεια και ξέρω τι έχουν περάσει μέχρι εκείνη την στιγμή».

Η ώρα περνά και τα φλιτζάνια του καφέ, διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε φορά με ρωτάει πως μου φαίνεται, τι καταλαβαίνω από κάθε φλιτζάνι και μετά μου εξηγεί. Πραγματικός δάσκαλος. Η βουή του κάτω ορόφου δεν μας απασχολεί. Την έχουμε ήδη ξεχάσει. Ταξιδεύουμε στους τροπικούς του Αιγόκερου και του Καρκίνου. Εκεί στα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε εκείνα τα χαοτικά της Αφρικής. Και τι καλύτερο για ξεναγό από τον Στέφανο. Όμως η πραγματικότητα μας περιμένει και τα τηλέφωνα έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν από μηνύματα, mail, τηλεφωνήματα. Δίνουμε υπόσχεση για έναν ακόμα καφέ και για ένα ακόμα νοερό ταξίδι, με την πρώτη ευκαιρία.

Η ώρα περνά και τα φλιτζάνια του καφέ, διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε φορά με ρωτάει πως μου φαίνεται, τι καταλαβαίνω από κάθε φλιτζάνι και μετά μου εξηγεί. Πραγματικός δάσκαλος.
Ταξιδεύουμε στους τροπικούς του Αιγόκερου και του Καρκίνου. Εκεί στα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε εκείνα τα χαοτικά της Αφρικής. Και τι καλύτερο για ξεναγό από τον Στέφανο.

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.