ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Διαζευγμένη, αποκεφαλισμένη ή νεκρή»: Ο Ερρίκος ο 8ος δολοφονούσε τις γυναίκες που αγαπούσε

Ο «τρελός» βασιλιάς της Αγγλίας κατάφερε να «ξεφορτωθεί» τις 5 από τις 6 γυναίκες του.

«Διαζευγμένη, αποκεφαλισμένη ή νεκρή»: Ο Ερρίκος ο 8ος δολοφονούσε τις γυναίκες που αγαπούσε

Ένας από τους πιο γνωστούς μονάρχες της Αγγλίας, ήρωας σε θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, σημείο αναφοράς σε τραγούδια, ταινίες και μυθιστορήματα, και, πιθανότατα, ένας από τους πιο «επικίνδυνους» βασιλείς που πέρασαν ποτέ από ευρωπαϊκό θρόνο, ο Ερρίκος ο 8ος δεν ήταν προορισμένος για να πάρει στα χέρια του το βασίλειο της Αγγλίας.

Παρόλα αυτά είχε λάβει εξαιρετικά υψηλή μόρφωση, χάρη στις μεγάλες προσδοκίες του πατέρα του, Ερρίκου Ζ' της Αγγλίας, και υπήρξε λάτρης της μουσικής σε τόσο μεγάλο βαθμό που διατηρούσε την προσωπική του ορχήστρα στα ανάκτορα, ενώ είχε συνθέσει και ο ίδιος εκκλησιαστικούς ύμνους, ένας από αυτούς εξακολουθεί να παίζεται μέχρι τις μέρες μας σε αγγλικανικές εκκλησίες.

Ο όμορφος και ιδιαίτερα αθλητικός Ερρίκος έγινε βασιλιάς της Αγγλίας στις 21 Απριλίου του 1509 καθώς ο μεγαλύτερος αδελφός του, Αρθούρος, πρώτος στη σειρά διαδοχής πέθανε αιφνίδια σε ηλικία μόλις 15 ετών. Όπως θα αποδείξει η ιστορία, από την πρώτη στιγμή που κάθισε στον αγγλικό θρόνο μόνο ένα πράγμα πόθησε διακαώς, μία επιθυμία που καθόρισε στο μέλλον κάθε τρελή και απάνθρωπη πράξη του. Να αποκτήσει γιους, υγιείς και δυνατούς διαδόχους για το ήδη ταλαιπωρημένο βασίλειο του. Μαζί με αυτή του την επιθυμία, η αδυναμία του στις γυναίκες θα υπάρξει παροιμιώδης και πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα ενός πανίσχυρου, αχόρταγου βασιλιά που είναι συνηθισμένος να ικανοποιούνται όλες του οι ανάγκες και οι προσταγές.

Η πρώτη σύζυγος: Αικατερίνη της Αραγονίας

Το 1509, μόλις έναν χρόνο μετά την άνοδο του στον θρόνο, ο Ερρίκος θα παντρευτεί την πρώτη του γυναίκα. Την Αικατερίνη της Αραγονίας, μικρότερη κόρη των βασιλιάδων της Ισπανίας, Φερδινάνδου και Ισαβέλλας. Βέβεια, η Αικατερίνα, που από τη5 γέννηση της προοριζόταν για βασίλισσα της Αγγλίας, είχε ήδη παντρευτεί το 1501, σε ηλικία 16 ετών, τον μεγαλύτερο αδελφό του Ερρίκου μόνο που ο Αρθούρος πέθανε λίγους μήνες μετά τον γάμο τους.

Τότε, η Αικατερίνη θα ισχυριστεί πώς ο γάμος τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της κλονισμένης υγείας του πρώτου συζύγου της και έτσι, 7 χρόνια αργότερα, θα παντρευτεί τον 18χρονο Ερρίκο. Εκείνος ήταν ένας γοητευτικός, νεαρός μονάρχης, τρελά ερωτευμένος με τη γυναίκα του και εκείνη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευτυχισμένη στο πλευρό του.

Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους ήταν ονειρεμένα. Απέκτησαν γρήγορα μία κόρη, τη Μαίρη και όλα έδειχναν ότι σύντομα θα ερχόταν κι ο πολυπόθητος διάδοχος. Όμως, τα χρόνια περνούσαν, και η Αικατερίνη δεν έμεινε ξανά έγκυος, Τότε, ο Ερρίκος άρχισε να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από κοντά της, αναζητώντας τη συντροφιά και την παρηγοριά στις ερωμένες του.

Η δεύτερη σύζυγος: Αν Μπολέυν

Αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1526, ο Ερρίκος γνώρισε την Αν Μπολέυν, κόρη μίας πλούσιας οικογένειας αριστοκρατών της Αγγλίας. Ήταν η εποχή που όλες οι ισχυρές οικογένειες της χώρας προσπαθούσαν να στείλουν τις κόρες τους στην αυλή του βασιλιά, αφού γνώρισαν πως η μία και μοναδική βασιλική ερωμένη θα κερδίσει φοβερά προνόμια, αλλά και τεράστια δώρα.

Ανάμεσα στις αμέτρητες γυναίκες που πέρασαν από κοντά του η Αν ξεχώρισε. Για έναν πολύ απλό λόγο. Ήταν η μόνη που δεν ενέδωσε αμέσως στον έρωτα του. Ήταν έξυπνη, καλλιεργημένη και ακαταμάχητα γοητευτική. Για εφτά χρόνια, η Αν υποσχόταν στον Ερρίκο ότι θα γίνει δική του μόνο αν την παντρευόταν. Κάτι που φυσικά ήταν αδύνατο να συμβεί καθώς το διαζύγιο απογορευόταν από την Καθολική Εκκλησία.

Όμως ο έρωτας του Ερρίκου για την Αν ήταν τόσο ισχυρός που ο μονάρχης έφτασε στο σημείο να αγνοήσει ακόμα και τις απαγορεύσεις του Πάπα. Προκειμένου να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του ακύρωσε τον γάμο του με την Αικατερίνη με το πρόσχημα ότι όταν παντρεύτηκαν εκείνη δεν ήταν στα αλήθεια παρθένα. Φυσικά, η εκκλησία δεν δέχθηκε αυτόν τον χωρισμό, αλλά ο Ερρίκος αδιαφόρησε. Το 1933 παντρεύτηκε τελικά την αγαπημένη του Μπολέυν και εξόρισε την Αικατερίνη από το παλάτι.

Αλλά παρά τον μεγάλο έρωτα του Ερρίκου η Αν δεν έμελλε να μείνει για πολύ στον θρόνο της Αγγλίας. Λίγο καιρό μετά τον γάμο γέννησε ένα κορίτσι, την Ελισάβετ, εκείνη που θα γινόταν στο μέλλον η πιο ένδοξη βασίλισσα της Αγγλίας. Κι, όμως, ο Ερρίκος εξακολουθούσε να θέλει μονάχα ένα αγόρι και, έτσι, σταδιακά η αγάπη του για εκείνη έγινε μίσος που του ήταν αδύνατον να ελέγξει.

Τρία χρόνια μετά τον γάμο τους, ο Ερρίκος κατηγόρησε την Αν πως του εκανε μάγεια για να την παντρευτεί και την φυλάκισε στον Πύργο του Λονδίνου. Η Αν εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στις 17 Μαΐου του 1536. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν αργότερα την καλπάζουσα παράνοια του Ερρίκου στο γεγονός ότι υπέφερε για πολλά χρόνια από σύφιλη σε συνδασμό με μερικούς πολύ σοβαρούς αυτοτραυματισμούς στο κεφάλι.

Η τρίτη σύζυγος: Tζέιν Σίμορ

Μόλι μία μέρα μετά τον θάνατο της Αν, ο Ερρίκος αρραβωνιάστηκε την Τζέιν Σίμορ, μία ήρεμη, τρυφερή και καλόβολη γυναίκα που έμοιαζε ιδανική για σύντροφος της ζωής του. Παντρεύτηκαν στις 13 Μαΐου του 1536 και στις 17 Οκτωβρίου του 1537 γεννήθηκε ο πρώτος νόμιμος γιος του Ερρίκου, ο Εδουάρδος. Δυστυχώς, η Τζέιν πέθανε λίγες μέρες μετά, εξασθενημένη απ’ τον τοκετό. Ήταν η μοναδική σύζυγος του Ερρίκου, που πέθανε πριν προλάβει να τη δολοφονήσει ή απλώς να τη χωρίσει

«Διαζευγμένη, αποκεφαλισμένη ή νεκρή»: Ο Ερρίκος ο 8ος δολοφονούσε τις γυναίκες που αγαπούσε
Και οι 6 γυναίκες του Ερρίκου με τη σειρά που αναφέρονται στο κείμενο.

Η τέταρτη σύζυγος: H Aν της Κλεβ

Πλέον ο Ερρίκος είχε αποκτήσει τον διάδοχο που τόσο επιθυμούσε, όμως, μέσα του δεν είχε ηρεμήσει. Κρίνοντας από το προσωπικό παράδειγμα του μεγαλύτερου αδελφού του, ο οποίος πέθανε μόλις στα 15 του, ο μονάρχης της Αγγλίας ήθελε να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα αρσενικά παιδιά για να είναι σίγουρος οτι ο θρόνος του δεν θα μείνει χωρίς άντρα διάδοχο.

Έτσι παντρεύτηκε για ακόμα μία φορά, την Αν της Κλεβ με καταγωγή από τη Γερμανία. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ο Ερρίκος την είδε πρώτη φορά λίγες μέρες πριν από τον γάμο τους και απογοητεύτηκε απ’ την εμφάνιση της μέλλουσας συζύγου του. Από την άλλη ούτε η Αν ενθουσιάστηκε μαζί του. Άλλωστε ο Ερρίκος δεν θύμιζε σε τίποτα το όμορφο, αθλητικό αγόρι που ανέβηκε πριν χρόνια στον αγγλικό θρόνο. Είχε πάρει πάρα πολλά κιλά, κούτσαινε και είχε γίνει δυσάρεστος και οκνηρός. Μάλιστα, ο θρύλος λέει ότι έπρεπε να τον ανυψώνουν με μία αυτοσχέδια κατασκευή σαν γερανό κάθε φορά που ήθελε να ανέβει στο άλογο του εξαιτίας του υπερβολικού, σωματικού βάρους του.

Παρόλα αυτά, παντρεύτηκαν στις 6 Ιανουαρίου του 1540, αλλά ο γάμος τους ακυρώθηκε λίγους μήνες μετά, στις 9 Ιουλίου. Ο Ερρίκος ισχυρίστηκε ότι δεν άγγιξε την Αν την πρώτη νύχτα του γάμου γιατί του θύμιζε αγελάδα. Παρά τη δημόσια ταπείνωση, η Αν εγκατέλειψε τη βασιλική αυλή ζωντανή. Δεν το λες και λίγο.

Η πέμπτη σύζυγος: Kάθριν Χάουαρντ

Ο 49χρονος Ερρίκος παντρεύτηκε τη 17χρονη Κάθριν Χάουαρντ στις 28 Ιουλίου, μόλις 19 μέρες μετά την ακύρωση του γάμου του με την τέταρτη σύζυγό του. Η Κάθριν ήταν ξαδέρφη της Αν Μπολεϋν, εκπληκτικά όμορφη, τσαχπίνα και σεξουαλικά δραστήρια.

Το πρόβλημα, ωστόσο, ήταν ότι η Κάθριν ήταν πολύ νέα, άμυαλη και ερωτευμένη με τον Τόμας Κουλπέπερ, ένα νεαρό ακόλουθο του Ερρίκου. Όταν ο βασιλιάς έμαθε για το ειδύλλιο της Κάθριν με τον Τόμας, διέταξε να τη συλλάβουν και να τη φυλακίσουν στο Αβαείο του Σάιον. Ο Ερρίκος δεν λυπήθηκε καθόλου το νεαρό της ηλικίας της και την εκτέλεσε στις 10 Δεκεμβρίου του 1541.

Η έκτη σύζυγος: Kάθριν Παρ

Μετά τη δολοφονία της Κάθριν, πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια που ο Ερρίκος έμεινε χωρίς σύζυγο. Τελικά παντρεύτηκε μία τελευταία φορά, το 1543, μία πλούσια χήρα με το όνομα Αικατερίνη Παρ. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς είχε επιλέξει να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τις δύο κόρες τους Μαίρη και Ελισάβετ, αφού φαίνεται πως του θύμιζαν το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει περισσότερους γιους.

Παρόλα αυτά, η Παρ πήρε υπό την προστασία της τα κορίτσια και κατάφερε να επιδιορθώσει τις ταραγμένες σχέσεις με τον πατέρα τους. Ο Ερρίκος πέθανε στις 28 Ιανουαρίου του 1547, σε ηλικία 55 ετών. Τότε η Αικατερίνη ανέλαβε την κηδεμονία της Ελισάβετ, αλλά λίγο αργότερα «έφυγε» και εκείνη από τη ζωή.

Ο Ερρίκος άφησε πίσω του αυτόν τον κόσμο με ένα «βαρύ» ρητό να ακολουθεί τη φήμη του μέχρι και σήμερα: «Διαζευγμένη, αποκεφαλισμένη, νεκρή. Διαζευγμένη, αποκεφαλισμένη, ζωντανή», μαθαίνουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας αναφορικά με τις έξι συζύγος του «τρελού» βασιλιά της Αγγλίας, ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, υπήρξε και ένας άτσαλος, κακός και καταστροφικός μονάρχης. Η Αγγλία που παρέδωσε το 1547 στον διάδοχο του, Εδουάρδο, ήταν υπό κατάρρευση και όταν εκείνος πέθανε, επιβεβαιώνοντας τις φοβίες του πατέρα του, σε ηλικία μόλις 15 ετών, βασίλισσα έγινε η μεγαλύτερη κόρη του Ερρίκου, Μαίρη.

Στην ιστορία θα μείνει ως η Ματωμένη Μαίρη, εξαιτίας των σκληρών, αιματηρών διωγμών που οργάνωσε εναντίων των Προτεσταντών. Πέθανε από καρκίνο το 1558, αφήνοντας τον θρόνο στην αδελφή της, Ελισάβετ Α', την πιο διάσημη, έξυπνη και χαρισματική βασίλισσα της Αγγλίας. Πράγματι, η Ελισάβετ παρέλαβε ένα χάος και κληροδότησε στους απογόνους της μία μεγάλη, ισχυρή αυτοκρατορία.

Δείτε ένα βίντεο για τον Ερρίκο τον 8:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.