ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αναζήτησε χαμένες φυλές στη Νέα Γουινέα, κινηματογράφησε γορίλες, εξερεύνησε την Ανταρκτική

Η εκπληκτική ζωή του Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που μέσα σε 4 ώρες συγκέντρωσε πάνω από 1 εκ. followers στο Instagram, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Τζένιφερ Άνιστον.

Αναζήτησε χαμένες φυλές στη Νέα Γουινέα, κινηματογράφησε γορίλες, εξερεύνησε την Ανταρκτική

Όταν η Τζένιφερ Άνιστον, τον Οκτώβριο του 2019, κατάφερε με το άνοιγμα του λογαριασμού της στο Instagram να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ακόλουθους μόλις σε 5 ώρες και 16 λεπτά, έσπασε ένα ρεκόρ που στο παρελθόν κατείχαν οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, πάπας Φραγκίσκος και δούκας και δούκισσα του Σάσεξ. Έμελλε όμως σύντομα να φάει τη σκόνη από έναν μάλλον αναπάντεχο αντίπαλο: τον Σερ Ντέιβιντ Αττένμπορο, που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου σε 4 ώρες και 44 λεπτά.

Ο 94χρονος Βρετανός μπήκε στο Instagram για έναν σκοπό στον οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του: την προστασία του περιβάλλοντος. «Κάνω αυτή την κίνηση, εξερευνώντας αυτόν το νέο για μένα τρόπο επικοινωνίας επειδή, όπως όλοι ξέρουμε, ο κόσμος κινδυνεύει» είπε στο πρώτο βίντεο που ανέβασε. «Ήπειροι φλέγονται. Παγετώνες λιώνουν. Κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν. Ψάρια εξαφανίζονται από τους ωκεανούς. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ».

Αποφάσισε λοιπόν να χρησιμοποιήσει τα social media για να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο και νεότερο κοινό και, όπως σχολίασε στο BBC: «Νιώθω προνομιούχος που [οι νεότεροι] ακούνε τι λέει ένας παππούς όπως εγώ». Άλλωστε, επίκειται και μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix, «A Life on Our Planet» (πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου), όπου ο Σερ θα ανατρέξει σε όλα τα θαύματα της φύσης που έχει ανακαλύψει στη διάρκεια της καριέρας του, αλλά και στην καταστροφή που τούς έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Ήπειροι φλέγονται. Παγετώνες λιώνουν. Κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν. Ψάρια εξαφανίζονται από τους ωκεανούς. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ»

Και αναμφίβολα δεν είναι λίγα αυτά τα φυσικά θαύματα. Γιατί ο Ντέιβιντ Ατένμπορο ταξιδεύει εδώ και πάνω από μισό αιώνα ανά τον πλανήτη, εξερευνώντας την ομορφιά του αλλά και αγωνιώντας για το μέλλον του.

Ποιος είναι λοιπόν ο Ντέιβιντ Αττένμπορο; Αδερφός του σκηνοθέτη και ηθοποιού Ρίτσαρντ Ατένμπορο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αφού πέρασε όλη την παιδική ηλικία του συλλέγοντας πετρώματα και απολιθώματα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Κέιμπριτζ. Μετά από μια διετή θητεία στο ναυτικό, ξεκίνησε την καριέρα του ως επιμελητής παιδικών βιβλίων επιστήμης για να ενταχθεί το 1950, σε μια εποχή που η τηλεόραση εθεωρείτο ακόμη πολυτέλεια, στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Εκεί άρχισε, ήδη από τη δεκαετία του ’50, μια σειρά εκπομπών φυσικής ιστορίας. Αν εξαιρέσει κάποιος ένα μικρό διάλειμμα που έκανε για να σπουδάσει κοινωνική ανθρωπολογία στο London School of Economics, ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από τον κόσμο της τηλεόρασης. Μέσα από τις εκπομπές του είχε την ευκαιρία να ζήσει εμπειρίες που άλλοι δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν: μεταξύ άλλων, το 1965 να κινηματογραφήσει ελέφαντες στην Τανζανία και το 1971 να λάβει μέρος σε μια αποστολή σε απομακρυσμένη περιοχή της Νέας Γουινέας, προς αναζήτηση κάποιας χαμένης φυλής.

Τη δεκαετία του ’70 έγινε freelancer και ανάμεσα στις εκπομπές του ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ για τα ταξίδια των εξερευνητών («The Explorers», 1975) και μια παιδική εκπομπή για μυθικά ζώα («Fabulous Animals», 1975). Η σειρά «Life on Earth» (1979), ωστόσο, ήταν αυτή που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο κινηματογραφείται η άγρια ζωή. Στη διάρκειά της, για παράδειγμα, ο Ατένμπορο εξασφάλισε το προνόμιο να καταγράψει στην κάμερα το έργο της θρυλικής ανθρωπολόγου Νταϊάν Φόσεϊ με τους γορίλες.

Ο Ατένμπορο εξασφάλισε το προνόμιο να καταγράψει στην κάμερα το έργο της θρυλικής ανθρωπολόγου Νταϊάν Φόσεϊ με τους γορίλλες.

Ακολούθησαν, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πρωτοποριακά για την εποχή τους προγράμματα, όπως το «Life in the Freezer» (1993), την πρώτη τηλεοπτική σειρά για τη φυσική ιστορία της Ανταρκτικής, και το βραβευμένο «The Private Life of Plants» (1995), που μας ξανασύστηνε τα φυτά ως δυναμικούς και όχι στατικούς οργανισμούς.

Ιδιαίτερα παραγωγικός, ο Ατένμπορο κατάφερε να καλύψει ολόκληρο το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Το 2006, σε μια αναδρομική συνέντευξη, είπε: «Η εξελικτική ιστορία ολοκληρώθηκε. Αν με ρωτούσατε 20 χρόνια πριν αν θα καταφέρναμε έναν τέτοιο άθλο θα σας έλεγα, μην είστε ανόητοι! […] Ελπίζω όμως σε πενήντα χρόνια αυτά τα προγράμματα να έχουν ακόμα κάτι να πουν για τον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Ειδικά μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια, η ανησυχία του Ατένμπορο για το μέλλον του πλανήτη εκφράζεται όλο και πιο έντονα μέσα από το έργο του. Κάποιες εκπομπές του μάλιστα έχουν εστιάσει πιο συγκεκριμένα σε περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η «How Many People Can Live on Planet Earth?» («Πόσοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πάνω στη Γη;», 2009), που αναφέρεται στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Οι οικολογικές αγωνίες του δεν εκφράζονται όμως μόνο μέσα από τις εκπομπές του, αλλά και μέσα από τα περιβαλλοντικά πρότζεκτ που έχει υποστηρίξει κατά καιρούς, όπως το BirdLife International για τη σωτηρία των άλμπατρος ή η καμπάνια της WWF για τη διάσωση των τροπικών δασών του Βόρνεο. Σήμερα ο Ατένμπορο χαρακτηρίζεται «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας και ανάμεσα στις τιμές που του έχουν γίνει, πέρα από τον τίτλο του Σερ, είναι μια πτέρυγα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και ένα ερευνητικό σκάφος των πόλων με το όνομά του. Επιπλέον, προς τιμήν του έχουν βαφτιστεί πάνω από είκοσι είδη φυτών και ζώων. Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι λοιπόν στην πραγματικότητα ένας αληθινός Influencer.

Δείτε το πρώτο του βίντεο που έγινε super viral:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo: Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο με τον δούκα και τη δούκισσα του Κέιμπριτζ. Duke and Duchess of Cambridge/Kensington Palace/Handout via REUTERS

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.