ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πεντανόστιμο ψωμί της Ελισσάβετ θα φτάσει στα χέρια σου με έναν ποδηλάτη, στο κέντρο της Αθήνας

Η Ελισσάβετ άφησε την καριέρα της ως σύμβουλος επικοινωνίας σε επιχειρήσεις και βάλθηκε να μοσχοβολήσει την πόλη με τα ψωμιά της. Ακούμε την τραγανή ιστορία της.

Το πεντανόστιμο ψωμί της Ελισσάβετ θα φτάσει στα χέρια σου με έναν ποδηλάτη, στο κέντρο της Αθήνας
Το πεντανόστιμο ψωμί της Ελισσάβετ θα φτάσει στα χέρια σου με έναν ποδηλάτη, στο κέντρο της Αθήνας
Η Ελισσάβετ ξαναπλάθει το ψωμί, ξαναπλάθει την ουσία της ζωής.

Ψωμί και τυρί. Οι δύο πιο σουξεδιάρικες τροφές της οικουμένης. Ο συνδυασμός τους δε, βάζει κάτω πολλά πιάτα αστεριών Michelin. Το ένα από τα δύο συστατικά του βασικού αυτού δίπολου διατροφικής επιτυχίας, το ψωμί, έχει αναλάβει η Ελισσάβετ Κουλούρη να το ξαναπλάσει με μαεστρία, όρεξη, γνώση και αγάπη. Τα ψωμιά Betty's Bakery έχουν γίνει το νέο talk of the town της Αθήνας και η αλήθεια είναι ότι η εικόνα τους και μόνο μοσχοβολάει καλοψημένη κόρα. Μια κόρα που προστατεύει, με ευγένεια, όλα τα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού.

Η περιούσια τροφή είναι η βασική τροφή της Ευρώπης, της Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μόνο που εκεί έχει τη μορφή πίτας. Οι Ασιάτες, από τους υδατάνθρακες, προτιμούν το ρύζι. Ρωτάω τη Ελισσάβετ για τη σχέση της με την ουσία της ζωής, το ψωμί, και πως αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι που παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.

Από ένα σημείο και μετά είχα αποδεχτεί ότι το καλό ψωμί δύσκολα θα το βρω και το είχα σχεδόν αποκλείσει από τη διατροφή μου.

«Το Betty’s Bakery γεννήθηκε κάποια στιγμή τέλος καλοκαιριού πέρυσι ανάμεσα σε βουτιές και ξεκούραση στη Σίφνο, όπου πέρναγα το καλοκαίρι μου. Το ψωμί, όμως, με τη μορφή που το φτιάχνουμε στο Betty’s Bakery μπήκε στη ζωή μου από τον Απρίλιο του 2015 όταν και ξεκίνησα να κάνω κάποια σεμινάρια παραγωγής ψωμιού στο εξωτερικό» μου λέει και συνεχίζει: «Δεν έχω πολλά να σου πω για το ποια ήταν η σχέση μου με το ψωμί πριν το γνωρίσω σε αυτή τη μορφή που το ξέρω σήμερα. Ενθουσιαζόμουν στα ταξίδια μου όταν έβρισκα βαρύ ψωμί βιολογικής σίκαλης, για παράδειγμα, και απογοητευόμουν όταν ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρω 100% ελληνική σίκαλη στην Αθήνα. Έτσι από ένα σημείο και μετά είχα αποδεχτεί ότι το καλό ψωμί δύσκολα θα το συναντήσω και το είχα σχεδόν αποκλείσει από τη διατροφή μου. Μα όταν είδα τον τρόπο να φτιάχνω το αληθινό ψωμί και κατάλαβα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, όλα άλλαξαν! Δεν μπορώ ακόμα να μην ενθουσιάζομαι κάθε φορά που βλέπω το προζύμι να φουσκώνει, να αντιδρά, να κάνει ήχους…Είναι μαγεία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αν του φερθείς με υπομονή και αγάπη θα σου δώσει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του. Αν το βιάσεις το ψωμί, το έχασες. Αυτή είναι η σχέση μας τώρα: Της υπομονής, της αγάπης και του σεβασμού» εξηγεί και για κάποιον λόγο νιώθω ότι δεν μου μιλάει για το ψωμί, αλλά για το χαμένο νόημα της σύγχρονης ζωής. Αυτό που όλοι ξεχάσαμε μεταξύ τυρού, αχλαδιού, τσάμπα σοσιαλιτέ και διαδικτυακής παραζάλης.

«Αν το βιάσεις το ψωμί, το έχασες. Αυτή είναι η σχέση μας τώρα: Της υπομονής, της αγάπης και του σεβασμού».
«Δεν μπορώ ακόμα να μην ενθουσιάζομαι κάθε φορά που βλέπω το προζύμι να φουσκώνει, να αντιδρά, να κάνει ήχους…Είναι μαγεία».

Η Ελισσάβετ, το ψωμί, μια στρωμένη καριέρα και τα αλεύρια

«Η σχέση μου με το αληθινό ψωμί είναι πρόσφατη. Μόλις έναν χρόνο πριν ανακάλυψα τη μαγεία που εμπεριέχει το φυσικό προζύμι, τα βιολογικά υλικά, η σωστή άλεση…Η πορεία μου μέχρι τότε δεν είχε διασταυρωθεί ποτέ με το ψωμί. Ούτε καν με την χειρωνακτική εργασία και παραγωγή. Έχω σπουδάσει Διεθνές Δίκαιο και η δουλειά που επέλεξα να κάνω ήταν Σύμβουλος Επικοινωνίας για επιχειρήσεις και οργανισμούς, δρόμο που υπηρέτησα πιστά και χωρίς παύσεις για σχεδόν 15 χρόνια. Όταν αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα, άρχισα να αναζητώ τομείς που μου έδιναν πραγματική χαρά, με έκαναν να καταλαβαίνω περισσότερο την κοινωνία και τον κόσμο και είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Κάπου εκεί, ανάμεσα σε εθελοντική εργασία, περισσότερο χρόνο για μαγειρέματα και ψησίματα και μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και την κοινωνία εμφανίστηκε η ιδέα του Betty’s Bakery» συνοψίζει μέσα σε λίγες λέξεις η Ελισσάβετ τη διαδρομή της μέχρι τώρα. Αλλαγή πλεύσης, λοιπόν. Αυτό το μάντρα πάντα πιάνει. Ποτέ κανένας δεν διαψεύστηκε φρενάροντας ξαφνικά και ακολουθώντας το off road μονοπάτι.

«Έχω σπουδάσει Διεθνές Δίκαιο και η δουλειά που επέλεξα να κάνω ήταν Σύμβουλος Επικοινωνίας για επιχειρήσεις και οργανισμούς» λέει η Ελισσάβετ και ανατρέπει τα δεδομένα.
«Υπάρχει ανάγκη για υγιεινή διατροφή όχι μόνο υγιεινό ψωμί».

Συνειδητοποιώ ότι κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας η Ελισσάβετ έχει επαναλάβει αρκετές φορές τη φράση «αληθινό ψωμί». Της ζητάω εξηγήσεις. Υπάρχει και ψεύτικο ψωμί; «Υπάρχει μια καμπάνια που τρέχει στην Αγγλία και έχει συμμετέχοντες από πολλές χώρες της Ευρώπης, που λέγεται Real Bread Campaign που αποτελεί και την έμπνευσή μας για ψωμί που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: φυσικό προζύμι, αλεύρι και νερό. Πέρα, όμως, από την κυριολεκτική προέλευση της φράσης, για εμάς αυτό που φτιάχνουμε είναι αληθινό ψωμί. Έχει μόνο ό,τι χρειάζεται, δεν έχει πρόσθετα, κάνει μόνο καλό» μου απαντάει.

-Γιατί υπάρχει ανάγκη για υγιεινό ψωμί;

«Υπάρχει ανάγκη για υγιεινή διατροφή όχι μόνο υγιεινό ψωμί. Είναι σημαντικό σε μια περίοδο που τα εισοδήματά μας έχουν μειωθεί και η αγοραστική μας δύναμη έχει χαθεί, να επιλέγουμε να τοποθετούμε τα χρήματά μας σε προϊόντα διατροφής που έχουν αξία για εμάς και την οικογένειά μας».

-Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά η φράση «μα, δεν είναι νόστιμα πια τα ψωμιά»...

«Θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι τα ψωμιά δεν είναι πια νόστιμα. Υπάρχουν πολύ νόστιμα ψωμιά εκεί έξω και φούρνοι που τα στηρίζουν πολλά χρόνια τώρα με μεράκι και αγάπη. Αυτό που υπάρχει, όμως, παράλληλα σε μεγάλο βαθμό είναι μια τάση για φθηνό ψωμί, ως αποτέλεσμα της εποχής που ζούμε, που δημιουργείται με πρώτες ύλες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Αυτό το ψωμί σίγουρα δεν είναι νόστιμο και κυρίως είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Για να επιστρέψω στη νοστιμάδα του ψωμιού, για μένα το στοιχείο που δίνει μοναδική γεύση και άρωμα είναι η πρώτη ύλη. Το βιολογικό αλεύρι μικρών Ελλήνων παραγωγών, που το αλέθουν στον πετρόμυλο, δημιουργεί ψωμί που κρατά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του καρπού μετά το ψήσιμο».

«Το Real Bread Campaign αποτελεί την έμπνευσή μας για ψωμί που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: φυσικό προζύμι, αλεύρι και νερό».
«Το βιολογικό αλεύρι μικρών Ελλήνων παραγωγών, που το αλέθουν στον πετρόμυλο, δημιουργεί ψωμί που κρατά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του καρπού μετά το ψήσιμο».

Στέκομαι στο «ως αποτέλσμα της εποχής που ζούμε» που μου είπε. Η ευθεία αναλογία του ιστορικού φόντου με τη ζωή. Με τα «πάντα» της ζωής: από το ψωμί μέχρι την ευτυχία. Άλλωστε, μερικές φορές ψωμί ίσον ευτυχία. «Ποια είναι τα είδη του ψωμιού Betty's bakery;» ρωτάω. «Είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε επιλέξει να προσφέρουμε 3 τύπους ψωμιού. Το χωριάτικο, το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που γίνεται με προζύμι από κίτρινο αλεύρι, κίτρινο και λευκό αλεύρι ,ανθό αλατιού και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το ολικής άλεσης, που περιέχει άλευρα μαλακό και σκληρό ολικής άλεσης, προζύμι ολικής, αλάτι εμποτισμένο σε κόκκινο κρασί και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το 100% ελληνικής σίκαλης με το αντίστοιχο προζύμι, στο οποίο προσθέτουμε λίγο κύμινο. Επιπλέον, ακολουθώντας τον κύκλο της φύσης, προσφέρουμε τα εποχιακά ψωμιά, που εναλλάσσονται περίπου ανά τρίμηνο. Το ανοιξιάτικο ψωμί μας είναι το λευκό με μέλι και λεβάντα και μόλις μπήκε στην παραγωγή. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό μας ή κάποιο απογευματινό σνακ» μου απαντάει και νιώθω τους σιελογόνους αδένες μου να ζωντανεύουν, ειδικά στο άκουσμα της ανοιξιάτικης, ανάλαφρης βερσιόν.

«Το ανοιξιάτικο ψωμί μας είναι το λευκό με μέλι και λεβάντα και μόλις μπήκε στην παραγωγή. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό μας ή κάποιο απογευματινό σνακ»
«Δίνουμε τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν το ψωμί τους 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στην πόρτα του σπιτιού τους ή στο χώρο εργασίας τους από τους ποδηλάτες της Άλφα Ωμέγα Bike Delivery με την οποία συνεργαζόμαστε».

-Πες μου λίγα λόγια για τη μηνιαία συνδρομή που προσφέρουν τα Betty's bakery.

«Η μηνιαία συνδρομή είναι ένας μόνο από τους τρόπους που μπορεί κανείς να αποκτήσει το Αληθινό Ψωμί του Betty’s Bakery. Κυρίως το ψωμί μας διατίθεται από ένα δίκτυο συνεργατών, που ολοένα και αναπτύσσεται, στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από αυτό. Στόχος μας είναι τα δίκτυο αυτό να μεγαλώσει ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να μπορέσει να απολαύσει το ψωμί μας. Η μηνιαία συνδρομή λύνει τα χέρια σε όλους όσοι δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαδικασία να πηγαίνουν να αγοράζουν το ψωμί της ημέρας. Εμείς, λοιπόν, τους δίνουμε τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν το ψωμί τους 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στην πόρτα του σπιτιού τους ή στο χώρο εργασίας τους από τους ποδηλάτες της Άλφα Ωμέγα Bike Delivery με την οποία συνεργαζόμαστε. Η μόνη δέσμευση είναι ότι ο πελάτης θα πρέπει να προπληρώσει το ψωμί για ένα μήνα. Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί για ειδικές περιπτώσεις, τραπέζια κλπ ή να αναλάβουμε να στείλουμε πακέτο ψωμιών ως δώρο πριν από κάποιο κάλεσμα».

-Τι θα απαντούσες σε όλους αυτούς που έχουν δαιμονοποιήσει το αλεύρι και το έχουν βγάλει από τη διατροφή τους;

«Δεν είμαι εγώ η ειδική να απαντήσω αν πρέπει ή δεν πρέπει να τρώει κανείς αλεύρι ή άλλες τροφές. Πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα αυτού που τρώμε και σαφώς οι ποσότητες στις οποίες το καταναλώνουμε. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τα άλευρα που φτιάχνουν οι Έλληνες παραγωγοί -τουλάχιστον εκείνοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε- είναι πολύ ιδιαίτερα, προσεγμένα, βιολογικά πιστοποιημένα και χωρίς πρόσθετα».

-Συμπλήρωσε τη φράση «η ζωή χωρίς ψωμί είναι......».

«Ζωή χωρίς αληθινό ψωμί είναι ζωή χωρίς πάθος και προσδοκία για το καλύτερο».

Facebook Betty's Bakery - Αληθινό ψωμί

bettysbakery.gr

«Έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα αυτού που τρώμε και σαφώς οι ποσότητες στις οποίες το καταναλώνουμε».

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.