ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ατελιέ της Γιώτας Βαρτζή με τα ζωγραφιστά T-shirts Quipu είναι στη Στενή Ευβοίας

Η Γιώτα Βαρτζή ήταν έτοιμη να φύγει στο εξωτερικό. Οι φίλοι της όμως έκαναν γνωστά τα ζωγραφιστά T-shirts της Quipu και έτσι παρέμεινε στη Στενή Ευβοίας.

Το ατελιέ της Γιώτας Βαρτζή με τα ζωγραφιστά T-shirts Quipu είναι στη Στενή Ευβοίας

Η Γιώτα Βαρτζή εκτός από φίλη μου και συγχωριανοί -είμαστε και οι δυο από τη Στενή Ευβοίας- είναι ένα από τα πιο ταλαντούχα άτομα που γνωρίζω. Ακόμα και όταν περπατάει, γελάει, μιλάει, το κάνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο που σε μαγνητίζει. Την παρατηρείς και σκέφτεσαι... Εδώ κάτι γίνεται. Γι' αυτό και πέρσι, στο καθιερωμένο bazaar που γίνεται στα πλαίσια της Γιορτής Μελιού στη Στενή -το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου- δεν μου έκανε ούτε έκπληξη ούτε εντύπωση όταν την είδα να πουλάει δημιουργίες της, τσάντες και κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά, αν και έχει σπουδάσει Νοσηλευτική.

Σύντομα μου αποκάλυψε το μεγάλο της μυστικό... «Φτιάχνω και T-shirts, για την ακρίβεια τα ζωγραφίζω». Ακόμα πιο σύντομα της είχα ήδη παραγγείλει το δικό μου. Σήμερα μάλιστα που γράφω τη συνέντευξή μας στον υπολογιστή, τιο φοράω στα γραφεία του Womantoc για να την αισθάνομαι δίπλα μου, και όλοι με ρωτάνε από πού το έχω αγοράσει. Με καμάρι και υπερηφάνεια απαντώ... «Από τη φίλη μου τη Γιώτα». «Μα ποια είναι η Γιώτα;», ακολουθεί η δεύτερη ερώτησή τους. «Υπομονή, σε λίγο θα την γνωρίσετε και εσείς και όλος ο κόσμος» τους ξαναλέω.

Το ατελιέ της Γιώτας Βαρτζή με τα ζωγραφιστά T-shirts Quipu είναι στη Στενή Ευβοίας
Η Γιώτα Βαρτζή δημιουργεί τα συγκλονιστικά T-shirts Quipu

Πώς προέκυψαν τα T-shirts «Quipu» στη ζωή σου και ποιο ήταν το πρώτο που έφτιαξες;

Μπήκα στη διαδικασία να κάνω 2-3 μπλουζάκια για μένα το καλοκαίρι του 2011 μες στη απελπισία μου σε μια βόλτα στα μαγαζιά. Είμαι «ζουμερό» κορίτσι απ’ότι βλέπεις και για τα «ζουμερά» κορίτσια δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά κάτι που να μπορεί να είναι καλαίσθητο. Προφανώς και νομίζουν πώς είμαστε άνω των 60 εών και δεν έχουμε ιδέα από στυλο. Το πρώτο μου ήταν με υφάσματα από παλιά ρούχα κομμένα και ραμμένα πάνω σε ένα διαφημιστικό μπλουζάκι του αδελφού μου. Το πρώτο μου όμως ζωγραφιστό το έκανα το 2013 με την προτροπή ενός φίλου μου που είχε δει κάποια σχέδια μου σε χαρτί κ μου πρότεινε να κάνω κάτι γι' αυτόν γιατί όπως μου είχε πει θα του άρεσε να φορά κάτι μοναδικό κ συγχρόνως καλλιτεχνικό.

Έφτιξα το πρώτο μου T-shirt με την προτροπή ενός φίλου μου

Το όνομα πως προέκυψε;

Δεν ήθελα να γίνει γνωστό πως κάνω κατι τέτοιο στους γύρω μου. Φοβόμουν λίγο να εκτεθώ σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο που περιμένει να κάνεις αυτό που σπούδασες και ετσι έψαχνα κάπου να «κρυφτώ». Το Quipu προέκυψε απο googlαρισμα για υφάσματα, ρούχα και στυλίστες παλαιότερων εποχών. Κατέληξα εκεί γιατί με το που διάβασα γι αυτό το έκανα εικόνα στη μπλούζα.. Quipu είναι μια μέθοδος κωδικοποίησης πληροφοριών φυλών των Άνδεων που με κόμπους από νήμα βαμβακιού, μετέφεραν πληροφορίες που ακομα δεν έχουν αποκρυπτοποιηθεί. Έτσι και το δικό σου T- shirt μεταφέρει μια πληροφορία που πρέπει ο καθένας μόνος του να αποκρυπτογραφήσει.

T-shirt Quipu

Είχες πάντα τέτοιου είδους καλλιτεχνικές ανησυχίες; Γιατί δεν σπούδασες κάτι ανάλογο;

Ο παππούς μου έχει καλλιτεχνική φύση και με μύησε στο χώρο της ζωγραφικής από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Ακόμα και σήμερα, στα 93 του κάνει κάποιες αγιογραφίες. Μεγαλώνοντας όμως σε ένα χωριό, και μην έχοντας τη σωστή καθοδήγηση από το περιβάλλον βρέθηκα να σπουδάζω κάτι τελείως άσχετο. Ωστόσο η καταπιεσμένη φύση μου με έχει ωθήσει κατά καιρούς να κάνω διάφορα, όπως ντεκουπάζ και κολάζ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έφτιαχνα αξεσουάρ και τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά. Η ζωγραφική όμως έχει περισσότερο ενδιαφέρον για μένα από όλα. Είναι το κορυφαίο μέσο έκφρασης.

Quipu είναι μια μέθοδος κωδικοποίησης πληροφοριών από νήμα βαμβακιού

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργείς σε ένα τόσο κλειστό περιβάλλον και τι σου λένε οι κάτοικοι του χωριού για τις δημιουργίες σου;

Δύσκολα να απαντήσω σε αυτό. Η Στενή είναι αναμφισβήτητα ένα μαγικό μέρος. Σε ταξιδεύει σε άλλες διαστάσεις και είναι καλή πηγή έμπνευσης. Έλειπα για αρκετά χρόνια και είχα στερηθεί την ομορφιά και την ηρεμία της. Ωστόσο είναι δύσκολη η καθημερινότητα εδώ. Ο ανθρωπινός περίγυρος είναι στείρος αλλά έμενα προσωπικά με επηρεάζει ελάχιστα πια καθώς μεγαλώνοντας η εξωτερική επιρροή είναι πολύ μικρότερη και εννοείται βέβαια πως συχνά πυκνά κάνω το απαραίτητο διάλλειμα μου. Δεν είναι ευρέως γνωστό στους συγχωριανούς μου ότι ασχολούμαι με κάτι τέτοιο αλλά οφείλω να ομολογήσω πως αυτοί που το ξέρουν αντέδρασν θετικά.

Η Γιώτα Βαρτζή δημιουργεί τα συγκλονιστικά T-shirts Quipu

Υπάρχει κάποιο σχέδιο που στο ζητάνε συνέχεια και έχει γίνει best seller;

Δεν εχω δημοσιεύσει όλα τα σχέδια που έχω πουλήσει ωστόσο απο αυτά που έχω τόσο στο Instagram όσο και στο Facebook βλεπω πως ξεχωρίζου 4. Το μπλουζάκι με τους στίχους απο το τραγούδι «Come as you are» των Νirvana, η ψηφιδωτή νεκροκεφαλή, η μπλουζα με το τίτλο «Τhe madness of an average eye» και η «Ηypnotize».

Ποιο είναι το πιο περίεργο που έχεις φτιάξει μέχρι σήμερα;

Περιεργο δε βρίσκω τίποτα. Βαρετό όμως βρίσκω το πολύ συγκεκριμένο που μου αφαιρεί την επιλογή του να δημιουργήσω κάτι για τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου. Όταν ακούω ατάκες τύπου: «Κάνε αυτό» ή «Κάνε εκείνο» με ξενερώνουν αφάνταστα.

Η ψηφιδωτή νεκροκεφαλή είναι best seller

Το σχέδιο που κάνεις σε ένα T-shirt είναι καθαρά δική σου υπόθεση, ή το συζητάς με τον εκάστοτε πελάτη σου και το αποφασίζετε από κοινού;

Υπάρχουν κάποια έτοιμα σχέδια και μπορεί κάποιος να διαλέξει από αυτά. Ποτέ όμως δεν του φτιάχνω ακριβώς το ίδιο, αλλά κάτι παρόμοιο -είπαμε, είναι όλα μοναδικά. Εννοείται όμως πώς με ενδιαφέρει να ξέρω την φιλοσοφία και αισθητική του πελάτη αν θέλει να κάνω κάτι πιο προσωπικό αρκεί να μην μου αφαιρεί τη φαντασία.

T-shirt Quipu

Από τι τιμές ξεκινούν τα απλά και μέχρι πόσο μπορούν να φτάσουν;

Οι τιμές αρχίζουν από 25€ και καταλήγουν στα 35€. Εξαρτάται πάντα από το πόσο δουλειά θα θέλει μέχρι να τελειοποιηθεί και να φτάσει στα χέρια του πελάτη.

Από που εμπνέεσαι;

Τα θέματα που κινούμε ειναι μεταξύ κινηματογράφου, μουσικής, φιλοσοφίας, ψυχολογίας και λογοτεχνίας.

Οι τιμές αρχίζουν από 25€ και καταλήγουν στα 35€

Αν και είχες λογαριασμό στο Instagram δεν ανέβαζες συχνά δημιουργίες σου. Το έκαναν όμως οι πελάτες σου, φροντίζοντας να σε ταγκάρουν στις φωτογραφίες με τα T-shirts που τους είχε φτιάξει. Ποιος είναι ο πιο... μακρινός πελάτης σου

Είχα λογαριασμό στο Instagram χωρις τα στοιχεία μου -το ονοματεπώνυμό μου δηλαδή και το e-mail που πάντα χρησιμοποιώ- έτσι δεν ήταν γνωστό στον κύκλο μου. Με τα ταγκαρίσματα όμως στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook από πελάτες μου, φίλοι και γνωστοί μου έκαναν ερωτήσεις για τα Τ- shirts και έτσι έγινε μια απρόσμενη προβολή που έφερε και την ανάλογη ζήτηση. Η πιο μακρινή παραγγελία ηρθε από έναν φωτογράφο στη Σιγκαπούρη, όμως δεν έχω μπει στη διαδικασία για τέτοιες αποστολές. Τώρα ετομάζω ένα προφίλ στο etzy που θα με βοηθήσει πιό πολύ με αυτό.

T-shirt Quipu

Είναι τα T-shirts το πιο διαχρονικό και εύκολο ρούχο-κομμάτι της μόδας;

Σίγουρα είναι και διαχρονικό και ευκολοφόρετο. Αυτό όμως που το κάνει από τα πιο σημαντικά ρούχα στις ανδρικές και γυναικές γκαρνταρόμπες είναι πως πρόκειται για ένα προσωπικό statement. Είναι αντίπροσωπευτικό κομμάτι της ταυτότητας του ανθρώπου που το φοράει και δεν τον φοράει. Και αυτό ισχύει για κάθε ευσυνείδητο άνθρωπο. Σε αυτούς μόνο απευθύνομαι. Οι υπόλοιποι δεν με αφορούν.

Τι δεν σου αρέσει στο στυλ των κοριτσιών και των αγοριών που κυκλοφορούν δίπλα σου;

Ότι δεν χουν στυλ. Δεν υπάρχει ταυτότητα, παρά μόνο κοπαδοποίηση.

Πριν μάθουν τα T-shirts μου και αρχίσουν να μου τα ζητάνε ήμουν έτοιμη να φύγω για Αγγλία

Ποιο πιστεύεις πώς θα είναι το κυρίαρχο χρώμα και υλικό της μόδας τα επόμενα χρόνια;

Μόδα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά το μέσο του Εγώ μας στην επαφή του με τον έξω κόσμο. Το όρια σε χρώματα και υλικά τα φανταζομαι να καταρρίπτονται ώστε ο πλουραλισμός να υπερισχύει υποδηλώνοντας ποικιλία στις προσωπικότητες των ανθρώπων της κοινωνίας.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Να καταφέρω να ζω από αυτό ώστε να μην χρειαστεί να μεταναστεύσω, ούτε να ασκήσω το επάγγελμα της νοσηλεύτριας. Αρκετό καιρό πριν τα T-shirts μου τα μάθουν και αρχίσουν να μου τα ζητάνε ήμουν έτοιμη να φύγω για Αγγλία. Ευτυχώς όμως οι φίλοι μου φρόντισαν να αναβάλλουν την αναχώρηση μου προωθώντας όπως μπορούσε ο καθένας τη δουλειά που έκανα κρυφά τόσο καιρο και ετσι μου άνοιξαν διάπλα την πόρτα στο όνειρο.

Η Γιώτα Βαρτζή δημιουργεί τα συγκλονιστικά T-shirts Quipu

Αν θέλει κάποιος να αποκτήσει T-shirt σου που μπορεί να σε βρει;

www.facebook.com/Quipu.painted/

www.instagram.com/q_u_i_p_u/

6983 948038

T-shirt Quipu

T-shirt Quipu

Η Γιώτα Βαρτζή δημιουργεί τα συγκλονιστικά T-shirts Quipu

T-shirt Quipu

T-shirt Quipu

T-shirt Quipu

T-shirt Quipu

T-shirt Quipu

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.