ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

The Artians: το μπλε του Matisse γίνεται φόρεμα και οι μινωικές φιγούρες χαρούμενα patterns

Πώς χωράνε οι μεγάλοι κυβιστές αλλά και ο ελληνικός πολιτισμός σε μια συλλογή ρούχων; Μια εικαστικός και μια σχεδιάστρια μόδας δίνουν την απάντηση.

The Artians: το μπλε του Matisse γίνεται φόρεμα και οι μινωικές φιγούρες χαρούμενα patterns

Σοφία Βαγενά, τελειόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, και Κωνσταντίνα Καμπισοπούλου, τελειόφοιτη της σχολής Βακαλό.
Δύο επιστήθιες φίλες που πριν από τρία χρόνια αποφάσισαν να απαντήσουν δυναμικά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κρίση και να βρουν τη δική τους ταυτότητα, συνδυάζοντας τις δυο μεγάλες τους αγάπες: τη μόδα και την τέχνη. Γι’ αυτό και η «απάντηση» βαφτίστηκε «The Artians», ένα brand ξεχωριστό, με ξεχωριστή ταυτότητα, εικαστικό ύφος και σύγχρονη αισθητική.

The Artians: το μπλε του Matisse γίνεται φόρεμα και οι μινωικές φιγούρες χαρούμενα patterns
Mood board: ο κυβισμός, η op art, οι μινωικές φιγούρες και το ελληνικό καλοκαίρι συνθέτουν το κολάζ της έμπνευσης.

Τρία χρόνια τώρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση κάθε συλλογής, ξεκινούν να δημιουργούν το κολάζ έμπνευσης για την επόμενη, προσθέτοντας καθημερινά νέες ψηφίδες. Μια μικρή λεπτομέρεια από μια τοιχογραφία της Κνωσού, μια πέτρα στο χρώμα του μάρμαρου του Παρθενώνα, ένα κομμάτι ύφασμα στο χρώμα του αττικού ουρανού μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας τη βάση ενός mood board που μυρίζει Ελλάδα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, έρχονται και κολλάνε σιγά σιγά κομμάτια της ελληνικής παράδοσης και της σύγχρονης τέχνης. Από τον Γαΐτη, τον Τσαρούχη, τον Ακριθάκη και την Όπυ Ζούνη μέχρι το μπλε του Matisse ή το κόκκινο του Picasso. Από τα δαιδαλώδη σχέδια της Op Art και τις φιγούρες του μινωικού πολιτισμού μέχρι τις παραδοσιακές στολές των γυναικών της Ηπείρου και τις πλουμιστές ζώνες τους.

Όπως λέει και η Σοφία, «όταν δανείζεσαι από την τέχνη, δεν πέφτεις ποτέ έξω. Το κοινό σημείο που έχει η μόδα με την τέχνη και τα μεγάλα έργα της είναι η υψηλή αισθητική».

«Ο σχεδιαστής πάντα εμπνέεται και ξεκινάει από τις ρίζες του, είναι αναπόφευκτο. Όλα αυτά όμως στο τέλος πρέπει να μετουσιώνονται σε prints και σε πατρόν με σύγχρονη αισθητική, τέτοια που να καλύπτει τη γυναίκα του σήμερα και το δραστήριο τρόπο ζωής της», συμπληρώνει η Κωνσταντίνα και σιγά σιγά αφήνουμε ήσυχους τους μεγάλους κυβιστές και την παλέτα τους για να περάσουμε σε πιο πρακτικά θέματα…

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες σας και από πού τις προμηθεύεστε;

Οι πρώτες ύλες είναι ελληνικής προέλευσης, άλλες από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και κάποιες από μεγαλύτερες βιομηχανίες, που με αξιοθαύμαστο τρόπο επιβιώνουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κρατώντας σταθερές παραγωγές και αναλλοίωτη ποιότητα, βασικό γνώμονα για τον αυστηρό έλεγχο της παραγωγής μας.

Τα δαιδαλώδη prints της Op Athens collection έχουν αναφορές στο Μινωικό πολιτισμό.

Tα ρούχα φτιάχνονται στην Ελλάδα; Περιγράψτε μου, με λίγα λόγια, τη δημιουργία μιας συλλογής, από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίησή της.

Τα ρούχα μας φτιάχνονται αποκλειστικά στην Ελλάδα σε μικρές επιχειρήσεις που απαρτίζονται από εξειδικευμένες τεχνίτριες, μοδίστρες, πατρονίστ κ.λπ., ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες και πληρώνονται τα νόμιμα. Η καθημερινή προσωπική επαφή μαζί τους μας δίνει το κίνητρο να στοχεύουμε ψηλά και να σεβόμαστε απόλυτα την ανθρώπινη διάσταση της δουλειάς. Μετά από πολυάριθμες συναντήσεις και ανταλλαγή ιδεών, καταλήγουμε σε ένα συγκεκριμένο concept, πάντα βασισμένο σε στοιχεία που αντλούμε από κάθε μορφή τέχνης. Εντοπίζουμε τη «διάθεση», μπαίνει σε mood boards και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε. Πρώτα τα prints και στη συνέχεια τις χρωματικές παλέτες και τα μοτίβα των υφασμάτων που θα δημιουργήσουμε.

Mε έναν μαγικό τρόπο, όταν αυτή η διαδικασία τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός των πατρόν της συλλογής, διότι πηγάζει αβίαστα από την εκάστοτε επιρροή και λειτουργεί σε απόλυτη συνοχή με αυτήν.

Η παρουσία των The Artians στις πασαρέλες του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της Fashion Week ήταν ένα από τα highlights της χρονιάς.

Πού μπορεί κανείς να βρει τις δημιουργίες σας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Τα σημεία πώλησης των συλλογών μας διαφοροποιούνται από σεζόν σε σεζόν, διότι το brand είναι σε συνεχή εξελικτική πορεία.

Την Op Athens collection (την καλοκαιρινή συλλογή μας) μπορεί κανείς να βρει σε exclusive boutiques σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Χαλκίδα, την Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Σαντορίνη. Επίσης διατίθενται στο Κουβέιτ, στο Ντουμπάι και στο Πεκίνο, ενώ ήδη σχεδιάζεται η προβολή τους σε διακεκριμένα πολυτελή θέρετρα μέσω pop-up shops, με πρώτο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ωστόσο, σε μόνιμη βάση, μπορεί να τα βρει κανείς στην ιστοσελίδα των The Artians καθώς και στο Fashionnoiz.com

Info
The Artians
Fb page

Το wrap dress απαιτεί γεωμετρικό μίνιμαλ πατρόν.
Ρούχα με contemporary διάθεση και exclusive prints.
Στην Op Athens collection είναι έντονες οι επιρροές από τις αρχαϊκές δαιδαλώδεις φόρμες αλλά και τα οπτικά παιχνίδια της Op Art.
Γεωμετρικά μοτίβα εμπνευσμένα από τη δυναστεία των Ming.


Read Next

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.