ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σφουγγάρια και θαλασσόξυλα: Οι καλοκαιρινοί θησαυροί του πρωτοεμφανιζόμενου Κώστα Αργυρίου

Μεταμορφώνοντας τους μικρούς θησαυρούς της θάλασσας, ο νέος δημιουργός κοσμημάτων ντύνει τις γυναίκες με καλοκαιρινή αύρα.

Σφουγγάρια και θαλασσόξυλα: Οι καλοκαιρινοί θησαυροί του πρωτοεμφανιζόμενου Κώστα Αργυρίου

Κολωνάκι, 20 Απριλίου, μπουτίκ i-D: εγκαίνια pop-up store με τη νέα κολεξιόν SS16 του Άγγελου Μπράτη και τα κοσμήματα του εικαστικού Κώστα Αργυρίου.

Για τον πρώτο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχουν περάσει τρία μόλις χρόνια από τότε που το περιοδικό Wallpaper τον κατέταξε στις λίστες με τα ελπιδοφόρα ταλέντα του μέλλοντος, και ο Angelos Bratis ανήκει πλέον στους καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας ενώ διακεκριμένοι οίκοι τον έχουν επιλέξει ως σύμβουλό τους.

Λίγοι, ωστόσο, γνώριζαν τον Κώστα Αργυρίου πριν τη συνεργασία με τον Άγγελο, εκτός από εκείνους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής μόδας ή από εκείνους που έχουν την τύχη να επισκέπτονται το ατελιέ της μητέρας του Μαρίας Μάστορη. Οι δεύτεροι ειδικά γνώριζαν πως ο Κώστας εδώ και καιρό ετοίμαζε την πρώτη του συλλογή κοσμημάτων, διακριτικά, αθόρυβα και με απόλυτη αφοσίωση στο νέο πεδίο των καλλιτεχνικών του πειραματισμών. Γιατί «νέο πεδίο»; Πολύ απλά γιατί το «δημιουργός κοσμημάτων» έρχεται να προστεθεί στις άλλες δύο ιδιότητες, αυτές του εικαστικού και του μουσικού. Με σπουδές στη μουσική, ο Κώστας όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει -επαγγελματικά τουλάχιστον- τη μουσική και να ασχοληθεί με το marketing των κοσμημάτων «Maria Mastori» (δες εδώ), έλιωνε στα decks της αθηναϊκής νύχτας και των fashion shows, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του μάζευε αποκόμματα κι εικόνες από περιοδικά κι εφημερίδες, μαζεύοντας υλικό για τα εικαστικά κολάζ του. Έτσι εξηγείται και το όνομα C.A. Collage, του brand που διάλεξε για να στεγάσει την πολύπλευρη δημιουργικότητά του. Μουσική, εικαστικά, κόσμημα, όλα κομμάτια ανεξάρτητα μεταξύ τους, που έρχονται να κολλήσουν μεταξύ τους δημιουργώντας την εικόνα προφίλ Costas Argiriou.

Σφουγγάρια και θαλασσόξυλα: Οι καλοκαιρινοί θησαυροί του πρωτοεμφανιζόμενου Κώστα Αργυρίου
Κολιέ C.A. Collage από φυσικά σφουγγάρια. Χάρη στην ειδική βαφή, διατηρούνται ελαφριά και μαλακά.

«Μέσα από τη μουσική, γνώρισα και τον Άγγελο» λέει ενώ τον αγκαλιάζει και ανατρέχουν μαζί στη χρυσή εποχή της Athens Fashion Week και των fashion shows στο Μιλάνο, τότε που ο Κώστας έντυνε με τις μουσικές επιλογές και τις δικές του συνθέσεις τις κολεξιόν του πρώτου. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ο μουσικός Κώστας από τα παρασκήνια της μόδας θα πέρναγε δυναμικά και στο προσκήνιο, τυλίγοντας τα ασπρόμαυρα αέρινα πουά του Άγγελου και τα πολύχρωμα ντραπέ του με τη θαλασσινή αύρα των κοσμημάτων του: αληθινά σφουγγάρια και θαλασσόξυλα, που με τις τεχνικές του Κώστα έχουν μεταμορφωθεί σε εικαστικά fashion items, έτοιμα να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

«Ήθελα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να φτιάξω κοσμήματα “εύκολα” κι “ελαφριά”. Να μη χρειάζεται να το σκεφτείς πριν τα φορέσεις.»
Ελαφριά μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τα φοράς και τίποτα δεν σε βαραίνει ούτε στη διάθεση ούτε στο σώμα. Πιέζεις τα σφουγγάρια και διαπιστώνεις πως διατηρούν τη σπογγώδη υφή τους. Πώς κατάφερε, αλήθεια, να τα ντύσει με χρώμα, χωρίς να γίνουν σκληρά σαν πέτρες; «Στην αρχή, έβγαιναν έτσι όπως λες. Σε πολλούς μάλιστα αρέσει αυτή η μορφή και μου τα ζητάνε. Χρειάστηκε να δοκιμάσω πολλές τεχνικές μέχρι να καταφέρω να διατηρήσω τη σπογγώδη υφή τους» μου απαντά, αλλά δεν μου αποκαλύπτει το μυστικό, όπως δεν μου αποκαλύπτει και το ύφος της επόμενης συλλογής του, που έχει ήδη δειγματίσει για το χειμώνα. Μου εκμυστηρεύεται όμως πως οι πηγές έμπνευσης και οι πρώτες ύλες του δεν βρίσκονται, όπως θα περίμενε κανείς, στα οργανωμένα καταστήματα των προμηθευτών, με τις ημιπολύτιμες πέτρες, τις χάντρες και τα κορδόνια. Όλα αυτά είναι συμπληρωματικά στοιχεία.

«Σχεδόν κάθε πρωί, κόβω βόλτες στα στενά της Πλάκας και του Ψυρή, σε όλες τις απίθανες τρύπες που φιλοξενούν κάθε λογής υλικό. Κάπως έτσι, ανακάλυψα και τα σφουγγάρια. Τα είδα κρεμασμένα σε ένα από αυτά τα souvenirs shops και μου ήρθε η ιδέα να τα “πειράξω”, να τους αλλάξω χαρακτήρα και χρήση. Τα θαλασσόξυλα ήρθαν ως φυσική συνέχεια…» εξηγεί και γελάει όταν θυμάται πως έχει φτάσει ακόμη και σε μάντρα με παροπλισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό («μέχρι και τανκς είχε») προκειμένου να βρει νέα υλικά.

Σκουλαρίκια με φυσικά σφουγγάρια και χάντρες.

Μια εκκεντρική ίσως, γνήσια καλλιτεχνική συνήθεια που κληρονόμησε αυτούσια από τη μητέρα του, η οποία τώρα στέκεται διακριτικά στην άκρη, φορώντας περήφανη ένα κολιέ του γιου της. Όπως μου εξηγεί ο Κώστας, είναι πάντα διακριτική όχι μόνο ως φυσική παρουσία, αλλά και ως δασκάλα. «Δεν με αποδοκιμάζει ποτέ, δεν επεμβαίνει σε ό,τι κάνω, νιώθω πλήρη ελευθερία. Θα ήταν όμως παράλογο να μην επηρεάζομαι από τη δουλειά της ή να εναντιώνομαι σε ό,τι έχει να μου διδάξει μέσα από αυτήν. Έχω μεγαλώσει μέσα στο ατελιέ, μέσα στη μόδα και το κόσμημα».

Ο νέος δημιουργός δεν νιώθει καμία ανάγκη να απολογηθεί για τη συνεργασία με τη μητέρα του ούτε νιώθει βαριά τη σκιά της πάνω του. Πώς θα γινόταν, άλλωστε, να έχει πόλεμο μαζί της όταν επανειλημμένως «δηλώνει» πως αγαπά τις γυναίκες; Αγαπά την τέχνη, αγαπά τις γυναίκες, σχεδιάζει γι’ αυτές… και χαράζει πλέον το δικό του δρόμο.

Σε έναν μήνα από τώρα, θα εκθέσει στην γκαλερί «Eleni Marneri» και τα κολάζ του (εκτός από new edition κοσμήματα), δειγματίζει ήδη τη χειμερινή συλλογή του, αναζητά νέες πηγές έμπνευσης για τα κοσμήματα του επόμενου καλοκαιριού και, όποτε θέλει να κάνει διάλειμμα από όλα αυτά, επιστρέφει στη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική και τα decks. Αν τον συναντήσετε σε κάποιο μπαρ, μην του ζητήσετε κόσμημα, ζητήστε του μουσική. Θα σας διαλέξει την καλύτερη!

Κολιέ C.A. Collage

Κολιέ C.A. Collage

Κολιέ C.A. Collage

Κολιέ C.A. Collage

Κολιέ C.A. Collage με θαλασσόξυλο.

Κολιέ C.A. Collage

Κολιέ C.A. Collage από μεταμορφωμένα θαλασσόξυλα.

Info
Τα κοσμήματα Costas Argiriou θα παρουσιάζονται μαζί με τη συλλογή του Angelos Bratis, στο i-D (Κανάρη 12, Κολωνάκι), έως τις 7 Μαΐου.
Tηλ. επικοινωνίας: 210 7295077.
E-mail: cacollage@gmail.com

Read Next

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.